1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Meydan Okuma

Başlığı 'Akvaryum Kahvesi' kategorisinde methapor tarafından 23 Nisan 2011 başlatılmıştır.

  1. methapor

    methapor

    Mesajlar:
    490
    İsim:
    Polat
    Arkadaşlar,

    Burada üstadlar çok bilginler vb. kişiler var doğrudur.Bazı şeyler söylerler sıcaklıkmış, bitkiymiş, kummuş bunların hepsine meydan okuyan bir yere gittim. Adam Full (nerdeyse full) melek balığı yetiştiriyo. Büyütüyor çifleştiriyor ve yavruları besliyor vb şeyler anlarsınız.

    Adam kayıp vermeden(Nerdeyse) yapıyor. Sadece bir akvaryumuna anlatcam diğer 50-60 tanne daha var melekler 1cm ile 25 cm arasında değişiyor. Bunları sattığı da oluyor. Akvaryumunda sadece ama sadece hava pompası var. O kadar, filtre yok kum ve toprak vb. bir şey yok. Lamba desen oda ışığı sıcaklık desen garajda ne kadar sıcak olur siz anlayın. Bunların hepsine karşın hava pompası ve sadece su ile balıktan yumurta sonra büyütüğü sonra çifleştiri bu yaşam koşullarında ve yumurta doğrutturuyo ve fazla büyüyenlerin bazılarını satıyor, biz burda sadece 10 melek için yok akvaryum yok filtre yok kummuş yok sıcaklık mış, mış ta adam hepsine meydan okuyup baya biden beri yetiştiriyo yani ıvır zıvırların hepsini kenara atmış.Biz burda balıklar için bitkiye para, kuma para, filtreye para akvaryuma para hava pompası kafa motoru vb. Şeyler alıyoz adam sadece hava pompası ve akvaryum bitti gitti.

    Yorumlarınızı bekliyorum.
     
  2. ege95

    ege95

    Mesajlar:
    22
    İsim:
    egehan köklüçınar
    Cevap: Meydan Okuma

    Acaba balıkların psiklojisi ne kadar iyi kumsuz havasız bir ortamda ...
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Meydan Okuma

    Üretiyor olabilir ve şaşıracak en küçük bir noktası yok. Fakat sence bu akvaryum iyi bir akvaryum mu ?
     
  4. penqun

    penqun

    Mesajlar:
    646
    İsim:
    Haktan KAYACAN
    Cevap: Meydan Okuma

    Dış filtresi olabilir, fotoğrafını paylaşabilir misin?
     
  5. methapor

    methapor

    Mesajlar:
    490
    İsim:
    Polat
    Cevap: Meydan Okuma

    Dış fitre falan yok arkdaşlar, psiklojiside bencek çok iyi çifleşebilmeleri örnek ,iyi bir akvaryum mu diye sormuşsunuz. Bence çok iyi biz burda deli gibi uğraşıyoz yine illa balık ölüyo hastalanıyor onda tık yok.
     
  6. Snowblind

    Snowblind

    Mesajlar:
    1.401
    Yer:
    Manavgat
    Cevap: Meydan Okuma

    Bunu çok kabaca özetleyecek olursak şöyle bir anlatım ile özetleyeyim.

    Trafikte bazı araçlar görüyoruz.Arabanın sileceği,park lambaları,stop lambaları çalışmıyor.Farlarından biri yanmiyor,silecekler ve dönüş sinyalleri arızalı.Bu tarz arızaları olan arabaları mutlaka görmüşsünüzdür.Yine amortisörü,radyatörü,kilometresi arızalı bir çok araç var.Ama baktığınız zaman bu araçlar da marşı çevirdiğinizde çalışıyor ve sizi gideceğiniz yere iyi kötü götürüyor.

    Olumsuz örnekleri almak pek doğru olmaz kanaatimce.İlle biri yaptı diye bizim de aynı hataları yapmamız gerekmez.Çok basit bir mesele aslında.Aldığımız balıklar birer balık olmaktan ötürü evvela birer canlıdır.Bir canlı alıp beslemenin de bazı sorumlulukları vardır.Belki yasal sorumluluğu yoktur ancak etik ve ahlaki sorumluluğu kesinlikle vardır.Kendimiz zevk alacağız diye bir başka yaşayan,nefes alan varlığın hayat standartlarını kısıtlama hakkımız yoktur.Siz ister masrafınızı yapar,balıklarınıza düzgün koşullar sağlarsınız yada o şahıs gibi yanlış yaparsınız.Bizim size engel olma,yasak getirme gibi bir gücümüz yoktur.Sadece fikrimizi belirtir,yardımcı olmaya çalışırız.Tabi bilebildiğimiz kadarıyla.
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Meydan Okuma

    Polat bir hobici zamanında bir iyi bir koloni edinir ver ortama alışan balıklar üremeye başladığında sonraki nesiller kendi yavruları olduğundan damızlıklarını seçer her parti yavrulardan. Bu gibi akvaryumlar ve durumlar çok hobici de var yani normaldir.

    Eğer sen kumu, bitkisi, dekoru olmayan bir akvaryumda olayı sadece cama cam akvaryumda kabullenip bundan zevk alacağını düşünüyorsan ve balıkların sadece ürüyor olmalarının sana yeteceğini düşünüyorsan senin görüşün elbette. Fakat bana hitap etmez. O gördüğün yavrulardan sana versin sen de aynı üretimlere devam edersin. Sen balıkları esnaftan alıyorsun bunun anlamı nedir diye düşündün mü ? Tek kelimeyle sağlığından, gelişimine, cinsiyet oran dengesinden üremeyi otomotiğe bağlmamış kopuk bireyler demektir. Kısaca şaşıracak bir şey yok. Sadece su değişimleri ve pipo filtre ile üretim akvaryumları yürütülür zaten genel olarak.
     
  8. methapor

    methapor

    Mesajlar:
    490
    İsim:
    Polat
    Cevap: Meydan Okuma

    Eray arkadaşım, sen arabaya örnek vermişsin. Melekleride araba gibi düşünelim. O fikir üzerinden biraz açılıyım. Biz yeni güzel şık 2011 model alaba alırız, bu bize örnek kısa ve öz gider. Ama o nun arabaları ise hasarsız, uzun öz ve tamirci kullanmadan gidiyor anlatabilmişimdir herhalde.
     
  9. Heliak

    Heliak

    Mesajlar:
    912
    Cevap: Meydan Okuma

    Yanılma payı vardır mutlaka. Üretim hanesi var ise belirli bir araçları kullanıyordur. Yada yavrular ondan çıktıkdan sonra yeni getirilen akvaryuma uyum sağlıyamayacağı için strese girip ölücektir. Yani siz diyorsunuz dış filtresi felan yok. Olmaya bilir. Ama bu başka katkı maddesi kullanmadığı anlamına gelmez. Katkı maddesinden demek istediğim reserve osmos suyu kullanıyo olabilir. Yani mutlaka bir sırrı vardır. Üretim hanesi olan bir kişinin size olumsuzluklarını söylemiyeceğine eminim. Ve öğrendiği bilgileride paylaşmaz. Dediğiniz gibi sırf üretmek amacıyla bakıyor yazdıklarınızdan. O kadar melek balığını satıcağı için üretiyordur mutlaka. Hobi olsun diye olduğunu sanmıyorum.
     
    Snowblind bunu beğendi.
  10. Snowblind

    Snowblind

    Mesajlar:
    1.401
    Yer:
    Manavgat
    Anlıyorum elbette ancak benim kendimce değerlendirmem yine kendi fikrimce belirttiğim gibidir.O arkadaşı veya her hangi başka birini yargılama hakkım yok.Ancak bana ters geliyor.Be görselliğinde balıklarımın rahatına,yaşama standartlarına-kalitelerine kadar en iyisi olsun isterim.O tarz bir akvaryuma bakmak bana hiç bir zevk vermeyecektir.Bence siz de (tabi maddi olankalarınızın el verdiği ölçüde) zevk alabileceğiniz,göreselliği ve standartları ile sizi ve balıklarınızı mutlu edecek bir akvaryum edinin.Yoksa boş bir akvaryuma bakmak sizi de mutlu etmeyecektir diye düşünüyorum?


    Kesinlikle katılıyorum.Amacı mutlaka ticaret yapmaktır.Yoksa hobici bir akvarist en azından görsellik bakımından istemez öyle bir akvaryumu.
     
  11. The_ReligiouS

    The_ReligiouS

    Mesajlar:
    1.163
    İsim:
    Bekir YÜCEL
    Cevap: Meydan Okuma

    Polat Bey; Pek çok üretici kişi zaten tanklarında ne dış filtre ne ısıtıcı ne de kum kullanıyor. Ben kendi arkadaşımdan örnek vereyim sadece pipo filtre, ve bir kaç kaya ile akvaryumların içine balıkları koyuyor. Sizin o garaj diye tabir ettiğiniz yerde bir şekilde ortam ısını düzenlemek amacıyla kullanılan bir ısıtıcı vardır. Onun dışında zaten ticari amaç güden birisinin diğer ekipmanlara ihtiyaç duymaması gayet normal. Ben konu başlığınızı özellikle beğenmediğimi dile getirmek istiyorum. Burada kimse illa böyle olacak bu şekilde yapacaksın diye kimseye ahkam kesmiyor zaten. Siz oturma odanızda salonunuzda veya evinizin neresinde kuruyorsanız akvaryumunuzu bu şekilde durması hoşunuza gider mi? Ama garajda çok ta önemli olmaz kimse için amaç farklı çünkü.

    Saygılarımla;
     
  12. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Cevap: Meydan Okuma

    Tüm üretimhanelerde durum aşağı yukarı aynıdır.Boş bir akvaryum ve bir pipo filitresi.Belki bazı akvaryumlardada kaya vardır.Bu akvaryumlarda yaşayan balık ölecek diye birşey yok.Düzenli bakım,su değişimi,filitre temizliği,dip çekimi vs gibi şartlar yerine getirildeiğinde balıklar sağlıklı bir şekilde beslenebilir. Tek fark,bu akvaryumların göze hitap etmemesi.
     
    grafikdelisi bunu beğendi.
  13. methapor

    methapor

    Mesajlar:
    490
    İsim:
    Polat
    Cevap: Meydan Okuma

    Arkdaşlar garaj derken garajın sıcaklığını kastetmiştim. Garajda yetiştirmiyor.
     
  14. Snowblind

    Snowblind

    Mesajlar:
    1.401
    Yer:
    Manavgat
    Cevap: Meydan Okuma

    Temel Bey,balıkların o şekilde sağlıklı olabileceğini yazmışsınız.Sizin tecrübeniz elbette ki benimkisiyle karşılaştırılamaz bile.Siz öyle diyorsanız ben bunu "Doğrudur" olarak kabul ederim.Ancak merak ettiğimden soruyorum,balıkların sağlıklı olması biraz da mutluluklarına bağlı değilmidir?Onlara doğal ortamlarına göre en uygun koşulları msunmak da sağlıkları açısından önemli değilmidir?Yani "Yaşasın da nasıl yaşarsa yaşasın" gibi düşünmek yanlış değilmidir?Eksik bilgilerimizi tamamlarsanız çok memnun olurum.Yani sağlıklı olacaklarsa hakikaten de neden bir dünya masraf edip de filtre,kum,dekor olayına girelim?
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  15. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Meydan Okuma

    Düşüncene teşekkürler Eray öncelikle ama sorunu tam anlayamadım sanırım. Aşağıdaki mesajımı tekrar okudum acaba diye ama yine sorunu anlayamadım açıkcası. Kumsuz, dekorsuz daha gelişmiş filtresiz akvaryum bana hitap etmez yazmışım ama sanırım eğer yanlış anlamadıysam neden gerekenler olmadan bizden daha iyi ve rahat üretirmiş diye soruyorsun doğru mu anladım ?



     
  16. Bjkolik

    Bjkolik

    Mesajlar:
    250
    İsim:
    Tolgahan
    Cevap: Meydan Okuma

    Arkadaşlar herkesin bildiği gibi bu balıklarımız başka bir dünyadan geliyorlar.Bunu herkes bilir.Cikletler kayalık ortamlarda yaşamayı severler,kumla oynamayı severler,genelde 25-26C de yaşarlar gibi genel bilgiler onların orada nasıl yaşadıklarına ait bilgiler değilmidir.Melek balıkları sanırım bitkili bir akvaryumlarda yaşıyor.Demişsiniz ki sadece hava motoru var,başka hiç bir şey yok, adam her şeyi yapıyor demişsiniz.Benimde bir arkadaşım 70lt'ye 10-15 belki daha fazla balığı sıkıştırmıştı.Belki inanmayacaksınız ama yavruda almıştı,fakat bu arkadaşımın yavru alması onun doğru yaptığını göstermez.Herkes anlıyordur eminim.70lt de sarı prenses onlar için bir zindandan farkı yok. Bu olayda buna benziyor (bu arkadaşım sonradan hata yaptığını anlamıştır ve hatalarını düzeltmiştir.)Arkadaşlar onlar doğal ortamlarında nasıl yaşıyorlarsa akvaryumlarımızda orada yaşadıkları gibi bakmaya kendilerini evlerinde gibi hissetmeleri için elimizden geleni yapmalıyız. Bunu yapan kişi bence kesinlikle hatalıdır.Anıl abinin söyledikleride hiç mantıksız değil hatta böyle yapmış olabilir.Anıl abiye katılıyorum.
     
    Snowblind ve Heliak bunu beğendi.
  17. Snowblind

    Snowblind

    Mesajlar:
    1.401
    Yer:
    Manavgat
    Cevap: Meydan Okuma

    Temel Bey kusuruma bakmayın ne olur :( Mesajları yazarken alıntılar yaptım ancak herhalde bir yanlışlık yapmış olacağım ki o alıntılar ve mesajım istediğim şekilde çıkmamış.Tekrar açıklayayım.Ben o soruları Olcay Bey'in cevabına yönelik yazıp hem size hem de Olcay Bey'in kendisine sormuştum.Ancak düzgün alıntı yapmayı beceremediğimden karmakarışık bir yazı çıkmış ortaya bu da haliyle size bir anlam ifade etmemiş.Olcay Bey'in mesajını altta tekrar alıntı yapıyorum.Yazdıklarım,sorduklarım o mesaj içindir.Yanlış anlaşılmasın lütfen.Elbette Olcay Bey'in böyle düşünmediğini,sadece bu şekilde de olabileceğini izah etmeye çalıştığını biliyorum.Maksadım vereceğiniz cevaplar ile bilmeyenlerin de aydınlanmasıdır.Zira ben bunu sizler kadar düzgün yazıp anlatamam.

     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  18. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Meydan Okuma

    Aslında Olcay yıllarca bu tarz akvaryumlara baktı yani cama cam akvaryumlarda Yunus vb balıklardan yavru aldı. Ben onun kadar sağlık anlamında yorum yapamam hiç böyle bir akvaryumum olmadı. Ancak genel üretim bazında düşüncemi yazabilirim.

    Taban kumu olmayan, dekoru olmayan ve genellikle Pipo filtre tercih edilen akvaryumlar üretime yöneliktir. Bu tarz akvaryumlarda su değişimleri çok daha seri aralıklarla yapılır. Şöyle düşün; Ayda bir su değişimi yapıyoruz ve Nitrat gibi istenmeyen maddeleri uzaklaştırıyoruz. Bakterilerden de amonyaktan başlayan Azot zincirini işletmesinini bekleyip destek alıyoruz su değişim aralıklarımızda. Cama cam akvaryumlarda ise su değişimleri dip çekimiyle daha sık yapılarak akvaryumda Nitrat ve tabanda kalarak amonyak vb yaratacak atıklara müsade edilmiyor. Farklı ama aynı amaca hizmet eden iki unsur gibi görülse de biri hobinin görsel oluşuna hitap eden, diğeri ise tamamen yavru alınmasına ve başka amaca pek hizmet etmeyen akvaryumlardır.

    Üremeler bu akvaryumlarda daha rahattır denildiğinde ise bunda çok ama çok haklı sayılabilir hobici, çünkü üretimini yapacağı koloni kendi yavrularından oluşan tekrar kolonileridir ve tamamen o şartlarda doğmuş ve alışmışlardır. Üstelik batın yavrularda dişi erkek sayısı orantılıdır yani her batın yavru kendi başına kolonidir.

    Diğer karma akvaryumlarda balık besleyen hobici kumuyla, dekoruyla, bitkisiyle ve filtrasyonuyla balıklarını esnaftan tek tek alır veya tamamen şansa alır. Örnek olarak alınan 2 balığın biri erkek biri dişi bile olsa yavru vereceklerinin garantisi neredeyse yoktur , garantisi şansa bağlı olarak çok çok iyi araştırma veya seçime bağlıdır. Tipik örnek; Esnafa ithal edilmiş Tropheus yavrularından 15 adet alırsın bunların 1 veya şansın varsa 2 tanesi dişi çıkar. Ancak kendi üretimi tropheusları olan kişilerin yavrularında üremeye hazır dişiler her zaman çıkar. Üretimin sürekliliğini hedefleyen hobicilerin neleri ayırdıklarını düşün ve esnafa verdiklerinde sen esnaftan ne alacağını düşün ve yine yapıyı öyle kurgula.
     
  19. Snowblind

    Snowblind

    Mesajlar:
    1.401
    Yer:
    Manavgat
    Cevap: Meydan Okuma

    Temel Bey,amaç zaten yavru almak,üretmek bir çoğumuza göre.Yada ben yanlış biliyorum?O zaman konu başlığında da arkadaşımızın belirttiği gibi boşuna masraf yapıyoruz demektir bu?Alalım 100-150 cm cama cam,bir pipo filtre olsun bitsin.İçine de atalım 5-10 koloni yunus yada hangi balık hedefimizse sonra hem satalım hem de seyredelim.Madem böyle çok daha iyi olup tekrar kolonileri doğacak neden uğraşalım?Ben beğenmedim bu sistemi.Diğer tarftan yazdıklarınızı okudukça "Ulan ben o zaman zor yavru alırım" diye de düşünmediğimi söyleyemem.Yani petshop lardan aldığımız balıklar tam evlere şenlik.Milli piyango gibi."Ya tutarsa???"...

    Temel Bey peki o zaman nasıl hedef balığımızı seçebileceğiz?İlle gidip damızlık olanlardan mı almak gerek?Yani kafam karışmadı değil?Biz sadece göz zevkimiz için masraf ediyoruz anlamına gelmiyor mu bu?Hem bir çuval para ver hem de yavru dahi alamamak çok can sıkıcı bir durum olmaz mı?
     
  20. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Meydan Okuma

    Aynen öyle ve çok net. Eğer ışığı olmayan, kumu olmayan, kayası, bitkisi olmayan bir akvaryum yine kişiler için akvaryum hobisiyse...bundan zevk alacaklarsa ve yine hobiyi sadece balıklarım üresin de akvaryumcuya bir paket yem karşılığında vereyim olarak düşünüyorsa veya bizim Olcay gibi balkonunda 5 ton su ile 30 akvaryum kurmaya sürüklenecekse bence de öyle yapabilir. 2 günde bir su değişimi yapar belli oranda devam edersin zevk almaya. Bunda yanlış nerede olsun ki ?

    Eğer böyle düşünmezsen ve buna ramen çok yavru almak istersen karma akvaryumlarda ne bekleniyor ? Akvaryumcudan rasgele alacağın her türden 1 erkek 1 veya 2 dişinin senin istediğin gibi bir üreme fabrikası olmasını mı istiyoruz ? Sen istersin de balıklara sormak gerek. Yazdıklarımdan yoksa kumuyla, dekoruyla, bitkisiyle, aydınlatmasıyla çok güzel bir akvaryumda seçilmiş tek tür veya 2 türden kolonisi olanlar yavru alamaz düşüncesini mi çıkardın ? :)
     

Sayfayı Paylaş