1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Beyaz Benek :(

Başlığı 'Tatlı Su Hastalık Tedavi Portalı' kategorisinde quickBox tarafından 6 Temmuz 2011 başlatılmıştır.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. quickBox

    quickBox

    Mesajlar:
    29
    İsim:
    Fatih YILMAZ
    [​IMG]

    Canlı Türleri Sayısı :4
    Akvaryum Ne zaman Kuruldu:27 June 2011
    Nasıl bir Beslenme şekli uyguluyorsunuz: Serra Bettagran Günde 2 kez 2 parça
    Tetra Tetramix Günde 1 kez 2 parça
    Akvaryumunuzda Oluşan Sorun Belirtileri : Çöpçü ve Bettanın üstünde Beyaz benek oluşması, bitkilerin üzerinde aynı beyaz beneklerin toz şeklinde var olması.
    Akvaryuma En Son Yapılan İşlem ve Ekler: 4 Temmuz: dip çekimi
    5 temmuz: hastalığın ortaya çıkması (Neon ekledikten sonra)
    6 Temmuz Metilen Mavisiı ve bir tutam kaya tuzu
    Akvaryumunuzun Ölçüleri: 47x30x20
    Akvaryumda Kullandığınız Ekipmanlar
    25 Watt Su ısıtıcı, Şelale Filtre

    Fotoğraflar
    Balığın fotoğrafını çekemiyorum hızlı kaçıyor.
    [​IMG]
    [​IMG]

    Diğer Sormak İstedikleriniz
    Bettamın sırt yüzgecinde geceden var olan bir beyaz benek paraziti orada ufak bir yırtılma meydana getirdi. Bunu nasıl tedavi edebilirim?

    Bu yazı quickBox tarafından Hastalık belirleme formu kullanılarak akvaryumportali.com adresine yazılmıştır. İzinsiz kullanılamaz.
     
  2. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Cevap: Beyaz Benek :(

    Bu normal bildiğimiz beyaz benekmi Fatih ? Bitkilerin üzerindeki oluşumu anlayamadım ama balıklardaki normal bildiğimiz benek ise;

    Günlük % 20 su değişimi,28 derece su sıcaklığı,bir çay kaşığı iyotsuz kaya tuzu,filtre temizliği yaparsın.Sorun bu sayede hallolur.Ama dediğim gibi bitkiden anlamadığım için bitki üzerindeki oluşumu anlayamadım.:smiley33: Bitkiden iyi anlayan üstadlarımız yardımcı olacaktır.
     
  3. quickBox

    quickBox

    Mesajlar:
    29
    İsim:
    Fatih YILMAZ
    Cevap: Beyaz Benek :(

    Balıkların üzerindeki bildiğimiz beyaz benek. Metilen mavisini öğlen verdim verirken kaya tuzu da ekledim ve şu an ısı 30 derece akvaryumda. Filtreyi kapattım çöpçü düzeldi Betta'nın üstünde de göremedim şimdilik fakat bitkilerin üstündeki nedir bu konuda bilen biri yardımcı olursa gerçekten şahane olacak. Hava taşım yok filtreyi akşam içindeki süngerimsi madde olmadan çalıştırıcam suda döngü sağlanması açısından. Bir de betta sürekli esner gibi ağzını açıyor sebep nedir?
     
  4. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Cevap: Beyaz Benek :(

    Bitkilerin üzerindekiler tortu, benek değil, aynı zaman da yosun oluşmaya da başlamış. Isıyı 30 derece yapmanız ve kaya tuzu eklemeniz, bitkilere zarar verecektir. Tank içinde sürkülasyon yapmanız gerekir. Isıyı en fazla 28 derece olarak ayarlayıp, ışıkları kapalı tutarak, her gün %20 gibi su değişimi ile bertaraf edebilirsin. Metilen mavisi ve tuza gerek yok.
     
  5. quickBox

    quickBox

    Mesajlar:
    29
    İsim:
    Fatih YILMAZ
    Cevap: Beyaz Benek :(

    Fakat su ve camlar gayet berrak dip çekimi ve bakımları da ihmal etmiyorum vatoz ve elma salyangozum da mevcut yosun oluştuğundan emin misiniz?
    Balıklarda beyaz benek var hepsi bir arada ortaya çıktı o yüzden metilen mavisi kullanmam gerek. Isıyı düşürürüm pekala. Her gün su değişimi de yaparım.
     
  6. murer

    murer Kıdemli Üye

    Mesajlar:
    4.111
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Murat ERCAN
    Cevap: Beyaz Benek :(

    Akvaryumunuzda bitkilerden vazgeçecekseniz, ısıyı 30 dereceye yükseltip, metilen mavisi ve tuz kullanabilirsiniz, ışığıda kapattığınızda bu tedavi biçimi doğru, ama tankta bitki olunca bunlar sakıncalı oluyor.

    Yüzgeçte yırtılma söz konusu olduğundan dolayı, su şartlarınızın iyi olmadığına işarettir. Bunuda su değişimleri ile bertaraf edebilirsiniz.

    Isıyı yükselttiğinizde ve metilen mavisi uyguladığınızda oksijeni artırmayı unutmayın.
     
    ORGO bunu beğendi.
  7. METİN SUVAR

    METİN SUVAR

    Mesajlar:
    404
    İsim:
    METİN SUVAR
    Cevap: Beyaz Benek :(

    Sağolsunlar Olcay abim ve Murat abim yazacak pek birşey burakmamışlar,ama bende küçük bir hatırlatmada bulunmak istedim. Su değişimleri ve dip çekimi yaparken sıcaklığın aynı olması gerekir.Birde sorunun nereden veya neden kaynaklandığını bulmak daha doğru olur bence
     
  8. quickBox

    quickBox

    Mesajlar:
    29
    İsim:
    Fatih YILMAZ
    Cevap: Beyaz Benek :(

    Sorunun kaynağı Neon'lardı. Hatta onları ayırdıktan sonra çok çok dikkatli inceledim ve üzerinde beyaz benek yakaladım. Dikkatsizce almıştım onları. 5-6 gün oldu hala bitmedi hastalık ilaç 2 gün kullandım salı çarşamba, perşembe cuma ve bugün yani pazar günü dip çekimleri yaptım ama hala beyaz benek bir gidip bir geri geliyor. Ne kurtulunmaz bir parazitmiş arkadaş delirecem yahu. 5-6 Gündür ısı 30-32 derece seviyesinde canlılara ve bitkilere hiç bir zararı olmadı bu yüksek ısının normalde 28de tutardım. İçinde 1 betta 1 çöpçü 1 cüce vatoz 1 elma salyangoz var, 6 raspora 2 çöpçü 1 cüce vatoz daha eklemek istiyorum ekleyemiyorum hastalıktan ötürü. En garantisi haftaya alıp ekleyeceğim onları. Bu hastalık bu hafta içinde ya geçer yada ben tüm akvaryumu boşaltıp kumları yıkayıp tekrar su doldururum içine. En kesin çözümü bu olsa gerek. İşin kötü yanı bu hafta içi tatilde olucam bir de.
     
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Beyaz Benek :(

    Beyaz benek paraziti eğer yaşam döngüsünü sürderecek yani konak balık bulursa daha uzun soluklu mücadele gerektirir. Bu yüzden balıkların bağışıklık sistemi ne kadar güçlü olursa parazitler o kadar konak bulmakta zorlanır. Yavru parazitler 24-36 saat kadar konak bulamazsa kendiliğinden ölür. Su değerlerini değişimlerle toparlamak yanında balıklara sarımsak suyu emdirilmiş yemleme yapmak faydalıdır. Işıklar kapalı olursa fayda sağlar sürece ancak bitki olduğundan ışıkları kapatmayı 1-2 günden fazla yapmak güç.
     
  10. quickBox

    quickBox

    Mesajlar:
    29
    İsim:
    Fatih YILMAZ
    Cevap: Beyaz Benek :(

    Bemiks Kompoze'nin işe yaramayacağını söylediniz Temel Bey, balığın güçlenmesi için gerekli vitaminleri içeren bir ilaç gibi kendisi. Başka bir öneriniz var mı bana? Çünkü şu anki uyguladığım tedavi yoluyla en fazla 3 gün sürer denilen hastalık tam 6 gündür devam ediyor.
     
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Beyaz Benek :(

    Akvaryuma dökmek hiç işi yaramaz. Vitamin takviyesi bağışıklık güçlenmesi adına iyidir ama bu balık odaklı olmalıdır. Tatlı su balıklarının sudan vitamini ayırdıklarına dair bilimsel bir yazı yok benim bildiğim. Bu açıdan yemlerine takviye maddeler emdirilmelidir. Başılıca hedef bağışıklık sistemini tetiklemektir. Sözünü ettiğin Bemix ve Epargriseovit bu amaca bu şekilde hizmet edebilir. Ancak öncelik sarımsak olmalıdır. Yüksek ısı yanında Sarımsak parçalarını yedirmek veya suyunu yeme emdirmek bu işe yarar. Eğer sorun daha ileri seviyede ise bu işlemleri %30 damacana su ile su değişimi yaparak uygulamakta fayda var. Varsa evde saf Votka 5 ml akvaryum suyuna ilave edilebilir.
     
  12. quickBox

    quickBox

    Mesajlar:
    29
    İsim:
    Fatih YILMAZ
    Cevap: Beyaz Benek :(

    Saf vodka malesef yok. Sarımsak olayını da deneyeyim o zaman. Zaten 4 günde 3 kere Su değişimi yaptım %30 %50 %50 şeklinde. Balıkların besinleri ögelerine parçalmasına dair herhangi bir şey ben de okumadım. Bemix için internette bir yazı içerisinde denk gelmiştim google'dan aratınca kullanan bir kaç kişinin konusunu farkettim ve bir de tavsiye eden biri olunca ben de aldım yani pahalı bir ilaç değil zaten onu almam problem değil de şimdi siz kesin olarak onu kullanma diyorsunuz öyle mi?
     
  13. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Beyaz Benek :(

    Kesin olarak suya değil de yemlerine emdirmenin akıllıca olacağını söylüyorum ve yine önceliğin Bemix değilde işe yaraması isteniyorsa ve ilaç olacaksa illaki Flagy ilacı yanında yemleriyle sarımsak takviyesinin daha iyi olacağını söylüyorum.

    Bunu anlayamadım. Benim demek istediğim tatlı su balıklarının vitamin ihtiyaçlarını gıdalardan edindiği olup, sudan vitaminleri ayrıştırıp kullandıklarına dair bir bilimsel yazı olmadığıdır. Vel hasıl Malawi, Tanganyika veya Durgun su göllerinin doğal suyuda C vitamini barındırmıyor. :ay:
     
  14. quickBox

    quickBox

    Mesajlar:
    29
    İsim:
    Fatih YILMAZ
    Cevap: Beyaz Benek :(

    Pekala Temel Bey, ilacı kullanmıyorum, sarımsak kullanmaya başlayacağım.
    Sarımak suyuna ilacı bandırıp o suyu emdikten sonra balığa vermemden başka bir kullanım yönü tavsiyeniz var mı? Her ne varsa hepsini söyleyin hepsini yapıcam. İlk haftasından akvaryumda hastalıkla ilgileniyorum daha bir gün oturup zevkle izleyemedim. İkinci bir tankım olsa balıkları oraya alıp orada tedavi edip şu ankini dezenfekte ederdim ama öyle bir imkanım söz konusu değil sadece 1 tane tankım var.

    Ekleme: Bemix'i kuyruğu ve yüzgeçleri güçlensin diye kullanmak istemiştim ben beyaz benek tedavisi olarak değil. Bu açıdan değerlendirirseniz bir de her şey daha netleşecek benim için.
     
  15. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Beyaz Benek :(

    Öncelikle bu kısmı düzeltelim, sarımsak suyuna ilacı değil balıkların yemine emdirip balıklara vereceğiz. Yarın yine oldukça ucuz olan Flagy ilacını eczaneden alarak bir tablet akvaryuma eritip ekleyebilirsin. Su değişimleri yapmışsın sanırım bu çok güzel ancak suyun niteliği sorunlu dönemde önemlidir. Bu işlemleri yani ilaç kullanımı olursa 1 gün arayla damacana suyunu tercih ederek % 10 gibi oranlarda yapmak iyi olur. Su değişimleri yapmış olduğun için yüksek oranda değişimleri artık bırakmak iyi olur.

    İnşallah kurulum aşamasında yaşanan bilmediğimiz eksik uygulama veya hatalar diyelim olmuşsa atlatılır ve istediğin akvaryuma kavuşursun. Moral bozacak bir durum yok, daha efektif ve sağlıklı bir akvaryum doğru yönlendirmeler eşliğinde her zaman kurulabilir.
     
  16. quickBox

    quickBox

    Mesajlar:
    29
    İsim:
    Fatih YILMAZ
    Cevap: Beyaz Benek :(

    Özür dilerim orada YEM kelimesi yerine İLAÇ kelimesini yazmışım artık bu konuda o kadar gerginim ki dikkatsizlikler başladı. Su değişimlerinde Mesela 12 litre değişecekse içinden 6 Litresini içme suyu olarak (PH 7.2 hep aynı suyu kullanırım) 6 litresini dinlendirilmiş sudan kullanırım. Bu hafta tatile çıkıcam acele etmemim bir sebebi de bu artık. Sarımsağa başlayayım gerekirse Flagy alırım. İlaçları oldum olası sevmedim bu kadar ilac öğrenmek ve onları kullanmayı düşünmek balıklarıma eziyet gibi geliyor bana. Kendi sevmediğim şeyi onlara yapmak kötü hissettiriyor.
     
  17. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Beyaz Benek :(

    Buna son derece katılıyorum. İlaç kullanımına aynen sıcak bakmam ve ilaç önerimde aslında pek yoktur. Ancak bazen akvaryum şartları içindeki türler veya bitkiler olmasıyla tedaviyi zorlaştırıyor. Hobicilerin bazıları da ilaçsız tedaviyi gerçekleştirecek kadar destek olamıyor sürece. Önemli olan sorunları başından engellemektir, bundan daha iyi bir tedavi yöntemi de yoktur. Satın alınan balıkları ekleyeceğimiz akvaryum suyundan, tabandaki kuma kadar unsurlar daha dikkatlice ve acele olmadan zevk alarak yapıldığında sorunlar en az düzeyde yaşanır.
     
    quickBox bunu beğendi.
  18. quickBox

    quickBox

    Mesajlar:
    29
    İsim:
    Fatih YILMAZ
    Cevap: Beyaz Benek :(

    Tüm önerileriniz için teşekkürler Temel Bey, bütün dediklerinizi uygulucam. Başınızı yine ağırtmam gerekebilir ama bunu da şimdiden belirtmek isterim :)
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  19. methapor

    methapor

    Mesajlar:
    490
    İsim:
    Polat
    Cevap: Beyaz Benek :(

    Fatih,
    Ben şuanda küçük kameralarla akvaryumu kaydettirip olmadığım vaktiklerde izliyorum.Hastalık olmadan sarımsak suyuna balığın hazır yemine bandırıyodum yani aşı olmak gibi nası hasta olmadan önce aşı yaptırırız onun gibi ben 7 veya 15 gün aralıkla veriyorum,önceden güçlendiriyorum,bendede beyaz benek oluyor,fakat ben eczaneye yarın gitmeyi planlıyorum ve sabah çıkarken baktığımda geçiyor kendiliğinden halloluyor siz başlarken 1-0 geride başlamışsınız.
     
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.

Sayfayı Paylaş