1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Deniz Akvaryumu Aydınlatma hakkında

Başlığı 'Genel Tuzlu Su Konuları ve Tartışmalar' kategorisinde Toygar NİRON tarafından 9 Eylül 2011 başlatılmıştır.

  1. Toygar NİRON

    Toygar NİRON

    Mesajlar:
    1.372
    Yer:
    İstanbul/Türkiye
    İsim:
    Toygar Niron
    Merhabalar,

    96x35x40h ölçülerindeki resif(adayı) akvaryum da kullanılmak üzere 4x39w ATI T5 düşünüyorum.

    Başlangıç aşamasında planım kum ve ölü kayalardan oluşan bir kurulum.Canlı yükü olmayacağı için bu süre içerisinde PS kullanmamayı tercih ederim gerekmiyor ise.(sık su değişimi yapılacak).Alacağım ölü kayalar için bir nevi küreleme süreci.Bu zaman zarfında diatom evresinin de atlatılmasını umuyorum (eyer atlatılabiliyor sa).Akvaryuma yine bu süre içerisinde bakteri kültürleri ve oturmuş bir akvaryumdan su takviyesi yapabilirim.

    Canlı yok mercan yok.Sadece kum ve kayalar.Kayalarda coraline alg oluşumu gerçekleşir mi gerçekleşmez mi merak ediyorum.Gerçekleşebiliyorsa tahmini süreyi de bilmek isterim.

    Akvaryum ışığı direkt olarak almıyor ama gün boyu aydınlık bir yerde.

    Sorum ise;
    Sirkülasyonun,ısının ve gerekli su değerlerinin sağlandığı akvaryumda istenilen ve istediğim koşulları sağlayabilecekse kuruluma tek bir T5 ile başlayabilir miyim ve hangi rengi tercih etmeliyim?

    Ne kadar bekleyeceğim in bir önemi yok.Geçen zaman aleyhime işliyor ise.Böyle bir kurulum kayalar yada su değerlerinde olumlu bir değişiklik yaratamayacaksa biraz daha bekleyeceğim.Süreç eksik olan ekipmanların tamamlanması ve ölü kayaların canlandırılması için planlandı.

    Lütfen cevaplarken bunun bir resif akvaryumu olmadığını, içeriğinde sadece kum ve ölü kaya barındıracağını dikkate alın.
     
  2. fth-94

    fth-94

    Mesajlar:
    5.167
    Yer:
    Türkiye
    İsim:
    Fatih BAŞBAĞ
    Cevap: Aydınlatma hakkında

    4*39 iyi olur bu ölçülere. Florasan olarak ileride 2 adet Ati spezial 2 adet blue plus var bende güzel kombinasyon oluyor.


    Bu kayaların kürlenmesi dediğiniz süreçte ps olması iyi olur. Çünkü kayalarda bulunan amonyağı ve diğer zararlı şeyleri ps toplar ama yoksa su değişimiylede olur. Işıklar yanacaksa diyatom başlar.


    Işıklar yandığı sürece ve kayalarınızın durumuna göre ortalama 6-7 ay sonra ilk coralin gözlemlenir.


    Kayalar ne kadarlık bir süre burada bekleyecek 1-2 ay gibi bir süre ise uğraşmaya değmez diye düşünüyorum. İlk olarakta 2 adet T5 ile başlayabilirsiniz.
     
  3. cimlikaya

    cimlikaya

    Mesajlar:
    2.208
    Yer:
    İST.
    İsim:
    Teoman Çimlikaya
    Cevap: Aydınlatma hakkında

    Bir beyaz bir mavi t5 yeterli diyorum , aynısını Burak arkadaşımız kullanıyor ama onu:heyo:nkiler 24 wat.
     
  4. Toygar NİRON

    Toygar NİRON

    Mesajlar:
    1.372
    Yer:
    İstanbul/Türkiye
    İsim:
    Toygar Niron
    Cevap: Aydınlatma hakkında

    Kayalar hep kalacaklar.PS bütçe ayıramadığım için ilk etapta zorunluluğu yoksa kullanmak istemediğim bir ekipman.Ölü kayalar ile kurulumu yapacağımdan canlı hale gelmeleri için süreci hızlandırabilmek amacım.6-7 ay ya da daha fazla pek bir önemi yok bunun.Diatom ve coralin alg süreci bir şekilde devreye girecek ve boşuna zaman kaybı, sarfiyat yapmıyor isem.Aydınlatma da keza aynı şekilde başlangıç bütçesinden kısmak için ama ilk canlı ekleneceğinde 4x39w da hazır durumda olacak.
     
  5. fth-94

    fth-94

    Mesajlar:
    5.167
    Yer:
    Türkiye
    İsim:
    Fatih BAŞBAĞ
    Cevap: Aydınlatma hakkında

    Uzun sürecekse akvaryum kurulum aşaması kayaların canlanmasını gerçekleştirebilirsiniz bu sürede. 2 adet T5 iyi olur. Sık su değişimleriyse ps olmadan idare edersiniz.

    Akvaryumu kurduğunuzda ise kayalarınız canlı olur ve size büyük bir zaman kazandırır. Diyotom yine tekrarlar kurulumda.
     
  6. cimlikaya

    cimlikaya

    Mesajlar:
    2.208
    Yer:
    İST.
    İsim:
    Teoman Çimlikaya
    Cevap: Aydınlatma hakkında

    Deniz akvaryumunda Ps ve aydınlatma akvaryumdan önce ,hatta ilk sıradaki ekipmandır öncelikle hedef eğer alınabiliyorsa Çin malı olmayan Ps yada yapılabiliyorsa Türk malı Dıy ps olmalıdır .:heyo:
     
  7. fth-94

    fth-94

    Mesajlar:
    5.167
    Yer:
    Türkiye
    İsim:
    Fatih BAŞBAĞ
    Cevap: Aydınlatma hakkında

    Teoman abi zaten arkadaş ps alıcak. Kurulumu 6-7 ay sonra yapıcak anladığım kadarıyla. Bu arada eksiklerini tamamlarkende ölü kayalarını canlandırmak istiyor bence ps olmadan bu süreçte su değişimi ile olur.
     
  8. Toygar NİRON

    Toygar NİRON

    Mesajlar:
    1.372
    Yer:
    İstanbul/Türkiye
    İsim:
    Toygar Niron
    Cevap: Aydınlatma hakkında

    Haklısınız bunun farkında ve bilincindeyim.Lakin yine forum içerisinde PS'nin görevinin tatlı su akvaryumlarında ki dış filtre ile benzerlik gösterdiğini öğrenmiştim. Akvaryumda bir canlı olmayacağı için PS'nin yapması gereken şeyi yapamayacağını düşündüm bu yüzden.Zaten sorumu sorarken PS için ''eyer gerekmiyorsa'' diyerek alternatif sunmuş ve olmazsa olmaz ise bekleyeceğimi belirtmiştim.Elbet de herşeyin hazır olmasını isterdim ama işin maddi yönünü de düşünmeliyim. Bence hobi keyif işi beni kederlendirmemeli.
     
  9. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Cevap: Aydınlatma hakkında

    İşte budur. :ay:
     
  10. Görkem ÇAKIR

    Görkem ÇAKIR

    Mesajlar:
    1.177
    İsim:
    Görkem ÇAKIR
    Cevap: Aydınlatma hakkında

    İlk olarak hayırlı olmasını diliyorum. Toygar Bey, baştan belirtmek isterim ki deniz akvaryumu tatlı su akvaryumuna benzemez. Sizde bunun bilincindesinizdir diye tahmin ediyorum. Tuzlu su akvaryumunda en önemli olan evre başlangıç evresidir. Yani akvaryumun ilk kuruluş evresidir. Bu dönemde atılan herhangi acele bir adım hatalar zincirini beraberinde getirir. Kurulumu kararlarınız net, ne istediğinizden emin ve sabırlı bir şekilde yapmalısınız.

    Tuzlu su akvaryumu tatlı su akvaryumlarına göre hobiciye daha fazla masraf çıkarmaktadır. Hobici tuzlu suya gireyim de nasıl girersem gireyim, ne de olsa devamı gelir düşüncesinde. Bence bu yanlış! Sizin bu konu hakkındaki fikir ve düşüncelerinizi bilmediğim için yorum yapamayacağım. Ama lütfen bunlardan olmayın. Protein Skimmer almaya şuan bütçeniz mi el vermiyor? Floresanları sonra alırım düşüncesine mi giriyorsunuz? O zaman lütfen tuzlu su olayına daha girmeyin. Çünkü bu eksiklikler sistemin absorbe edebileceği ekipmanlarda değil. Benim amacım size tuzlu su hobisini "öcü" olarak göstermek değil. Sadece girişi doğru bir şekilde yaptırarak "tuzlu su" dan zevk almanızı sağlamak!

    Sorularınıza gelecek olursam, en önemli yerleri sanırım yukarıda dolaylı olarak yanıtladım. Bir de devamını soru cevap şeklinde yapayım.

    -Kurulumda tabi ki ölü kaya ve kum kullanabilirsiniz. Sizin tercihiniz. Yalnız ölü kumdan kastınız, başka bir akvaryumdan çıkarılıp öldürülen kumsa çok önermiyorum.

    -Akvaryumda canlı yükü yok ben o zaman Protein Skimmer kullanmayayım düşüncesi çok yanlış bir düşünce bence. Çünkü siz sisteme kayaları ekledikten sonra sisteme bakteri girişi olacak ve sisteminize yük gelecektir. Hele ölü kayaların kürlenme sürecinde Protein Skimmer ın önemi daha da büyüktür.

    -Diatom evresini Protein Skimmer sız atlatmanız daha zor. "Diatom" ökaryotik su yosunlarının fitoplanktonlarıdır. Çoğunlukla kumda ve camda görünür. Bunun nedeni ise silikatla beslenmeleridir. Camda ve kum da az miktarda da olsa silikat mevcuttur. Bu kısa bilgiyi geçtikten sonra konumuza dönecek olursak, suda yüzen bu serbest planktonlardan kurtulmanızı Protein Skimmer sağlayacak.

    -Coraline Alg oluşumu sistemden sisteme göre farklılık gösterir. Coraline Alg durup dururken oluşmaya başlamaz. Sisteme azda olsa Coraline Alg sokmanız gerekmektedir. Nasıl derseniz, conch'un kabuğundan ya da sisteme eklenen Coraline Alg kaplı kaya gibi.

    -Kuruluma tek bir T5 ile başlayabilir miyim sorusuna cevap veremeyeceğim. Cevabı yukarıdaki yazımda.

    Kısacası bu hobiye girerken eksikle girmek seni hobiden soğutabilir. Beklemek her ne kadar zor olsa da her zaman sizin "lehinize" işleyecektir bunu unutmayın.


    Saygılarımla...
    Görkem ÇAKIR
     
  11. brkfrt

    brkfrt

    Mesajlar:
    1.785
    İsim:
    Burak Fırat
    Cevap: Aydınlatma hakkında

    Bende PS şart diyorum. Kayalar ölüde olsa canlı da olsa PS çalıştırılmalıdır. Dış filtre ile benzerlik gösterir doğrudur;ama sürekli atlanan bir fark vardır o da PS atıkları suyun dışına alır yani bir daha suyla temas ettirmez, dış filtre ise atıkları toplasa bile yine üzerinden su geçişi olur. Yani benzerlik gösterseler bile PS'in yaptığı iş çok farklıdır. İyi kötü bir PS edinmelisiniz.
    Aydınlatma konusunda bahsettiğiniz süreçte 2 adet T5'le başlayabilirsiniz. Ben hala 2 adet T5 ile götürüyorum akvaryumu ve herhangi bir sorunum yok, 1 ay gibi bir zamanda kayalarım coraline kaplandı, akvaryuma giren mercanlarda herhangi bir problem gözlenmedi. Tabi bu demek değildir ki benim yaptığım doğru ilk fırsatta floresan sayısı 4'e çıkarılacak. PS konusunu ucuza mal etmeyi düşünüyorsanız ve eğer sumpınıza da sığıyorsa Temel Abi'nin ilanındaki motor ve yine kendisinde olan PS gövdelerinden birini edinmenizi şiddetle tavsiye ederim. Gövdeler satılık mı bilmiyorum yalnız aklıma geldi ve yazdım.
     
  12. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Cevap: Aydınlatma hakkında

    Diğer arkadaşların da dediği gibi ps yi ekleyin bence. Küçük bir örnek vereyim benim kayalarım dıy idi ve deli gibi temizledim,kaynak suda beklettim akvaryuma ekleyip sistemi çalıştırınca ps deli gibi atık topladı, şu aralar atık toplamıyor azar azar su atıyor, ama diyeceğim bende hiç bir şey yokken bile o atık buldu ve topladı.
     
  13. Toygar NİRON

    Toygar NİRON

    Mesajlar:
    1.372
    Yer:
    İstanbul/Türkiye
    İsim:
    Toygar Niron
    Cevap: Aydınlatma hakkında

    Bekleyebilirim Halil Bey.Zaman konusunda pek bir sıkıntım yok.Ama gönül sistemin bir an önce çalışır hale gelmesini istiyor.Kayaları canlandırmak adına.

    Aydınlatma ile ilgili bir kaç sorum daha olacak.Verilen cevaplara istinaden bir beyaz bir mavinin olması gerekliliğini anladım.Sürelerinin ne olması gerektiği konusunda yeniden fikirlerinize ihtiyacım var.Yine akvaryum içerisinde canlı olmayacağı göz önüne alınarak kayaların canlandırılması sürecinde ışıkların yanma süreleri ne olmalı acaba?

    ATI ye ait iki mavi biri beyaz biri pembe(anlayabildiğim kadarı ile) var sanıyorum.Görselliği bir kenara bırakarak kayaların canlanması için hangi modellerin kullanılması gerekiyor? Birde çok acemice ama isimleri nedir acaba bu modellerin.Hepsinin içeriğinde bir ''mavi'' kelimesi geçiyor çünkü.
     
  14. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Aydınlatma hakkında

    Öncelikle konuya yazılan yorumlara çok ama çok teşekkürler çünkü o kadar doğru düşünceler ve elbette tecrübeler aktarılmış ki akvaryum kurulumundan önce kafa yapımızın ne olması yönündeki yazılanlar gerçekten doğruya giden yolun kestirmesidir.

    Bizim forumda böyle bir ifade okumuş olduğunu sanmıyorum Toygar. Çünkü biz biliriz ki 1000 adet dış filtre 1 adet ps etmez. Etmez çünkü dış filtre atığın başlardaki halkalarından sadece mekanik olan kısmını hedefler ve asıl istenmeyeni yani su değişimlerine neden olan son Nitrat unsurunu suda bırakır yan ürünleriyle. Oysa ps tamamen son halkaya yani Nitrat'a dönecek olan unsurlara odaklıdır ve son halkayı hedef yapar. Eğer ifaden işlev değil de dış görünüm açısındansa evet içinde su dolaşan hazneler diyebiliriz.

    Ölü kaya tabiri kullanılabilir evet yani DIY yapılmıştır veya eskiden canlı olan kayalar dışarda bekletilip ölmüştür ölü denebilir. Fakat kaya veya kum olsun akvaryuma yerleştirilen bu malzemeler eklendiğinden itibaren canlı tabiri kullanılan malzemeler dahi aslında bir anlamda ölüdür. Ortama uyum, iç yapıdaki yaşamın mevcut yaşamın devam etmesi ve çoğalması için ölü malzemeler olan akvaryumdaki işlemlerle aynıdır. Kısaca aradaki fark sadece başlangıç aşamasında ölü ya da canlı başlamaktır. Bu hayatta tutmak kadar önemli değildir.

    Sözünü ettiğin şekilde akvaryumu kurabilirsin su çevrilmeye başlar ve ölü kayaların kürlenmesi sandığın kadar da uzun sürmez. Fakat en sağlıklı yol ekipmanların faliyette olmalısıyladır. Ps olmayacak olan bu sistemde sump olacak mı? Aydınlatma düşüncen uygun, az yada çok diatomu başlatır ama asıl aydınlatma ile başlamak daha sağlıklıdır.
     
  15. Toygar NİRON

    Toygar NİRON

    Mesajlar:
    1.372
    Yer:
    İstanbul/Türkiye
    İsim:
    Toygar Niron
    Cevap: Aydınlatma hakkında

    Evet bir sump var Temel Bey. Belirtiğim gibi olmazsa olmaz ise PS için bekleyebilirim bir kaç ay daha.135L akvaryum ve 85L sump ölçülerim.

    Işık konusunda beni bilgilendirir misiniz peki?Herkesin ortak kanısı en az 2 T5 yönünde.Hangi renk diye soramıyorum çünkü ATI markasının hangi modeli hangi renge tekabül ediyor bilemiyorum.Ama söylediğim gibi marka ATI.Bu yönde tercih etmem gereken 2 T5 modeli ve yanma sürelerine ihtiyacım olacak.
     
  16. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Aydınlatma hakkında

    4x39 Wat normal canlı yükünde yeterli bir aydınlatma olacak. Başlangıç için içinde canlı olmayan bir akvaryum olacak olsa da ışığın diatom ve sonraki oluşum aşamasında önemi olacaktır. Bu yüzden en az 2 adet olması bence de yerinde bir hareket olacak.

    1 det Ati Blue spezial

    1 adet Ati Blue Plus

    Bu şekilde seçim yeterli. Zamanı geldiğinde bu aydınlatmaya yapman gereken diğer 2 taneyi birer adet daha eklemek. Ps olmadan akvaryumu kurman mümkün, burada yapılacak yorumlar pek anlam ifade etmez çünkü 'olsa iyi olur' ifadesi belirtilmiştir. Başlarda olmayacaksa senin tercihindir ve o şekilde kesinlikle olmaz denemez yani kurulum yapılabilir.
     
  17. Toygar NİRON

    Toygar NİRON

    Mesajlar:
    1.372
    Yer:
    İstanbul/Türkiye
    İsim:
    Toygar Niron
    Cevap: Aydınlatma hakkında

    Teşekkür ederim beni bilgilendirdiğiniz için. Henüz kurulumdan uzağım.Belkide PS ile beraber başlarım.Henüz bir çok şey muallakta.Zaman içerisinde oturacaktır.Yavaş yavaş öğreniyorum bilgilerimi genişletiyorum.

    Aydınlatma süreleri konusunda ne uygulanmalı peki?
     
  18. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Cevap: Aydınlatma hakkında

    Aydinlatma suresi 8 saat gibi kullanabilirsin. Dogal hayati dusun kac saat gunes var ve bizi denizleri ne kadar aydinlatiyor.
    Cep mesaj
     
  19. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Aydınlatma hakkında

    Sadece gaza ihtiyacın var bu konuda gibi görünüyor. Protein skimmer konusunda düşünce yapını biraz da kendi doğrularına göre hayal edebilirsin. Örnek vermek gerekirse ben Trabzon'a Murat 124 araç ile 20 saat yol alarak giderim Sen Mercedes ile 15 saat giderek alırsın. İkimizde gideriz sonuç olarak. Canlı olmayacağı beyen edilen bir akvaryumda kule sisteminin ilk bölümüne koyulacak olan Elyaf dahi suyun çarparak elyaf üzerinde köpürecek olması tıpkı ps gibi toplama yapar ama alet kullanımına göre o kadar toplar ama toplar. Canlı yoksa yeter, yetebilir. Yahut ben her zaman derim, Portal gibi bir sitede eğer biri belli bir sürece kendisini götürecek alternatifi yapamıyorsa kişide eksik vardır. Çünkü burada alternatif kesinlikle var her konuda. Sen beni bir süre idare edecek ps olsa dediğinde biz 25 dakikada bedava kavramına uygun senin kayalarla bekleme sürecinde ve hatta sonrasında işini fazlasıyla görecek bir toplayıcı yapmanı sağlarız. Bu çocuk oyuncağıdır. Yeterki kişiler yürekli olsun ve alacağını alıp kenara çekilen vatandaşlardan olmasın.

    Motorlu veya motorsuz her türlü çalışır, uçurur, şişirir, patlatır.

    [​IMG]
     
  20. Toygar NİRON

    Toygar NİRON

    Mesajlar:
    1.372
    Yer:
    İstanbul/Türkiye
    İsim:
    Toygar Niron
    Cevap: Aydınlatma hakkında

    Bunu biraz daha açabilmemiz mümkün mü? Edindiğim bilgiler mavi ve beyazın eşit oranlarda yakılmadığı yönünde.Doğal hayatımızda bu şekilde işliyor zaten.Netleştirmek gerekirse 12 saat sabit mavi ve 8 saat sabit beyaz olarak tasvir edebilir miyiz? Yoksa farklı bir yol mu izlenmeli.


    Temel Bey,
    PS konusunda böyle bir imkanım var ise elbet de değerlendirmek isterim.Sistemin faaliyete geçmesinin ardından bekleyeceğim zaman zarfında ben de yetersiz ve eksik ekipmanlar için yeniden bütçe ayırmış olurum.
     

Sayfayı Paylaş