1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Yeni Oluşan Bir Tank

Başlığı 'Deniz Akvaryumu Kurulumu Forum' kategorisinde Yağız tarafından 29 Kasım 2011 başlatılmıştır.

  1. Yağız

    Yağız

    Mesajlar:
    89
    İsim:
    yağız
    Öncelikle selamlar.

    Ben 23 yaşında üniversite 2. sınıf öğrencisiyim .Hep doğaya ve deniz altına bir ilgim olmuştur.
    yıllardır tatlı su akvaryumları ile ilgilenen ben işi birazcık büyütüp tuzlu su akvaryumu kurmaya karar verdim. Bu konuda pek fazla bir şey bildiğimi söyleyemeyeceğim ama biyerden başlamak gerekli sonuçta hata yaptıkça tecrübe kazanacağım. Konuyu işin başındayken açmaya karar verdim ki hem sizlerin engin tecrübelerinden yararlanıp daha az hata yapayım hem de benim gibi tuzlu su akvaryumuna cesaret edemeyen abilerime ablalarıma veya kardeşlerime resimlerle destek olayım.
    Öncelikle bir anlık bir göz kararması yaşayıp hadi deyip tuzlu su akvaryumu kuracak cesareti topladım kendimde. Daha sonra Tanıştığım bir abiminde yardımıyla bir şeyler yapmaya çalıştım lütfen gördüğünüz eksileri veya artıları söyleyin ki bende ona göre bir yol çizeyim.

    İlk olarak boş kalan ve akvaryum için ayıracağım bir duvar seçtikten sonra sipariş üzerine akvaryum umu yaptırdım ölçü olarak 150*60*60 kullandım enini 60 yaptırmamın sebebi hafif geniş olmasını istememdi yüksekliğini birazcık daha arttırayım dedim fakat mercanlar ve anemonlar için derinlere yeterli ışık sağlayamamaktan korktuğum için ortaya 150*60*60 bu akvaryum cıktı

    Bu önden:
    [​IMG]

    Bu yandan:
    [​IMG]

    Buda sump:
    [​IMG]


    Sumpa ısıtıcı,ps,ve dış motoru yerleştirdim
    Bu ps
    [​IMG]

    Bu psnin özellikleri:
    [​IMG]


    Bu dış filitrem:
    [​IMG]

    Bu önden görünüş:
    [​IMG]

    Bu yandan görünüş:
    Bunu özellikle çektimki hem suyun bulanıklığını görün hemde test balıklarımı görün :)
    [​IMG]

    Bu üstten görünüş:
    [​IMG]


    Bunlarda birkaç resim hem canlı kayaları görün istedim 3. günleri bugün hiçbir kıpırtı yok sadece gece ışığı birden açtığımda bir tanesi nin üstünde kırkayak tarzı bir şey gördüm ve şeffaf çok küçük karides gibi bir şey fakat hemen kaçtılar ışığı açınca
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]


    Bir hatam varsa affola umarım benim de aranıza kabul edersiniz hayırlı geceler saygılar. . .
     
  2. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Cevap: Yeni Oluşan Bir Tank

    Aramıza hoşgeldin Yağız,

    Tankın genel olarak güzel senden daha kolay yardımcı olabilmek adına bazı bilgiler isteyeceğim;

    Öncelikle tankında neden dış filtre var ?
    ve kullanılan aydınlatma nedir ?
    Geri dönüş pompan nedir ve debisi ?
    Kullandığın su damacana mı? RO mu çeşme suyumu ?
    Bir bulanıklılık söz konusu ne kadar oldu tankı kuralı su hep böyle miydi ?
     
  3. syucel

    syucel

    Mesajlar:
    226
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Serdar Yücel
    Cevap: Yeni Oluşan Bir Tank

    Yağız hoşgeldin, hayırlısı olsun. Tank hakkında daha detaylı bilgiler verirsen tanımış oluruz.
    Ne zaman kuruldu, su,kaya,tuz,canlılar ne zaman eklendi. Bilirsin aceleciliği hiç kaldırmaz bu hobi.
    Ölçüler güzel tekrar hayırlı olsun, tebrikler.
     
  4. Yağız

    Yağız

    Mesajlar:
    89
    İsim:
    yağız
    Cevap: Yeni Oluşan Bir Tank

    Tankta dış filtre olmasının sebebi sudaki bulanıklığı alasıydı amacım buydu dış filtreyi bir petshop sahibi kurdu içinde sanırım fosfat tutucu var(yanlışta hatırlıyor olabilirim yarın net ve kesin bir bilgi veririm bununla ilgili)
    aydınlatma olarak t5 kullanıyorum
    geri dönüş pompa mın markası heilea sanırım Çin malı modeli hx 6540 üzerinde İngilizce yazıyor sanırım flow debisi oda saatte 2880L max jet : 3.1m

    kullandığım su akvaryumu ilk kurarken direk musluktan doldurdum hortumla. Su değişimlerini damacana suyuyla yapmayı planlıyorum.Akvaryum yaklaşık 3 ay önce dolduruldu tuzu konuldu fakat maddi sıkıntılardan dolayı bir süre bekledi durgun su olduğu için üzerinde sümüksü bir tabaka oluştu ps bağlayınca dalga motorları da suyu karıştırınca su düzeldi yani su konulduktan ancak 3 ay sonra motorlar takıldı o yüzden akvaryumun içinde yüzen beyaz kar taneleri benzeri suyun yüzeyinden kopan parçalar vardı sonra geçti şuan çok azıcık kaldı onlardan.
     
  5. Yağız

    Yağız

    Mesajlar:
    89
    İsim:
    yağız
    Cevap: Yeni Oluşan Bir Tank

    Tuz olarak instant oceon diye bir marka kullandım elimde 2 kova tuz var birisi bu diğeri tropic marin.Sudaki tuz yoğunluğu normal değerlerde,canlılarla canlı kayalar aynı zamanda konuldu 2 gün önce.Ama su yukarıda da anlattığım gibi 3 ay gibi bir süre hareketsiz bekledi.

    Umarım çok kötü bişey yapmamışımdır çünkü hakikatten deniz akvaryumu konusunda bilgim çook az. Uzun süredir istiyordum kısmet bugüneymiş sizlerinde yardımlarıyla bişeyler yapmaya çalışacağım teşekkür ediyorum. . .
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Yeni Oluşan Bir Tank

    Hoşgeldin Yağız. Hayırlı olsun akvaryumun. Tam konuyu okurken bu akvaryum çeşme suyuyla kurulmuş o bulanıklılık klor bulanıklığı yazacaktım ki son mesajında çeşme suyu diye yazmışsın. Klor bulanıklığı görünen sanki ama su baya beklemiş aslında. Dış filtre içindeki fosfat tutucu işe yaramaz. Kendiliğinden su bugün yarın açılır.

    Akvaryumun genelinde ve yüzeyde akıntı bana çok düşük gibi geldi çünkü su yüzeyinde toplanmış partüküller var. Akvaryum genel olarak fotoğraflarda güzel görünüyor ama çeşme suyunun olacaksa ki her zaman tepki vermez ama olumsuz yanı olursa kendini bir süre sonra belli eder.

    Eklenmiş olan balıklar erken sayılır. Onların da tepkisi dayanıklı balıklar olduklarından kestirilemez ancak sorun yaşama ihtimallerini saklı tutsan iyi olur. Yemlemeyi bu sıra abartmamanı öneririm. İlginç işlemler yok değil kurulumda.

    Test balıkları ifadeni ise okumadım hiç kendi adıma.:)
     
  7. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Cevap: Yeni Oluşan Bir Tank

    Yağız öncelikle sormak istediğim tuzu 2 gün önce mi erittin yoksa 3 aydır su tuzlu olarak mı bekledi ?
     
  8. Yağız

    Yağız

    Mesajlar:
    89
    İsim:
    yağız
    Cevap: Yeni Oluşan Bir Tank

    Su yüzeyindeki topaklanma sadece akvaryumun sol tarafında oluyor.Akvaryumun iki tarafını tutan cam kirişlerden su otarafa dönemiyor çünkü kirişlerin hizasında su altında değil.2 tane dalga motorum var biri sağda diğeri solda yetersiz diyorsanız birtane daha eklerim yada siz ne kadar ekle derseniz.Yemlemeyi sadece geceleri ışık kapalıyken yapıyorum çok az günde bir kere parmağımın ucuyla.Arka fon olsun istemedim arkasını görüldüğü gibi okyanus mavisine boyattım.Su 3 aydır dinleniyor zaten klorun çoktan uçması gerekmiyormuydu bukadar uzun sure kalabiliyormuki? Su bukadar bulanık değildi tepede biriken sümüksü tabaka dağılınca özellikle ışıkta takılınca iyice bulanıklaştı.Umarım suyu tamamen değiştirmem gerekmez.

    Peki görmeyin :) sadece başka tabir bulamadığım için onu kullandım yoksa palyaço balıkları en sevdiğim balıklardandır umarım atlatırlar bu geçiş dönemini en güzellerinden bir anemon hediyem olur onlara :)
     
  9. Yağız

    Yağız

    Mesajlar:
    89
    İsim:
    yağız
    Cevap: Yeni Oluşan Bir Tank

    Tuzlu olarak bekledi
     
  10. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Yeni Oluşan Bir Tank

    Evet sonradan gördüm o kadar süre beklediğini ve mesajımı düzenlemiştim. Uçmuş olması gerekir. Fakat tuzu eklenmiş olarak hareketsiz 3 ay beklemesi ciddi bir ilginçlik olmuş. Diyemeyiz hayatta olmaz diye çünkü ne gördük ne de öyle bir hareket yaptık. Pek anlamı olmayan bir hareket olmuş. Biraz beklemek lazım sorun çıkıp çıkmayacağı noktasında ama çıkarsa inan süpriz olmaz.

    Akıntı bence zayıf. Bir adet daha eklersen iyi olur akvaryum küçük bir akvaryum değil. Yüzeye bir tanesini çevirmen faydalı olur.
     
  11. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Cevap: Yeni Oluşan Bir Tank

    Temel Abinin dediği gibi çok uzun bir süre tuzlu suyun hareketsiz kalması bende ilk defa duydum böyle bir olay umarım ileride başını ağrıtmaz ama sıkıntı çıkabilme olanağı var tabi ki. Benim fikrim sisteme biraz Damacana su ile su değişimi yapmak olacak. En azından suda kaybolan veya bozulan dengeyi toplamak adına.
     
  12. Yağız

    Yağız

    Mesajlar:
    89
    İsim:
    yağız
    Cevap: Yeni Oluşan Bir Tank

    Aslında böyle birşeyi daha önce yaşamamış olmamanıza hiç şaşırmadım sanırm hobiciler arasındaki tek örnek benim :) Ama istiyerek yada özellikle planladığım birşey değildi.Akvaryumu kurmaya başladım daha sorna maddi sıkıntı çektim birden hesapta olmadan akvaryum beklemek zorunda kaldı sonuç olarakta bu oldu.Balıklar hala yaşadığına göre aşırı ciddi bir sorun degil ama su açılmazsa sanırm değistirmem gerekicek çünkü böyle akvaryum olmaz bi yerde bi sorun var ama çözemedim umarım geçer.
     
  13. Yağız

    Yağız

    Mesajlar:
    89
    İsim:
    yağız
    Cevap: Yeni Oluşan Bir Tank

    Yarın mutlaka yapıcam.Ayrıca belki çok saçma bir soru olucak ama bildiğim kadarıyla her suyun değerleri farklı tavsiye ediceğiniz bir damacana suyu varmı yoksa kafama göremi koyayım.
     
  14. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Cevap: Yeni Oluşan Bir Tank

    Yağız keşke tekrar kurmadan önce suyu boşaltım damacana ile tekrar doldursaydın. Olsun olan olmuş artık bence 2 gündür yaşayan palyacolar seni problem yok düşüncesine sokmasın. Su açılsa bile sen su değişimine hazırla kendini.
     
  15. Yağız

    Yağız

    Mesajlar:
    89
    İsim:
    yağız
    Cevap: Yeni Oluşan Bir Tank

    Suyun tamamınımı değistirmem gerekicek az çok olan dengeyi tamamen bozmaktan korkuyorum çünkü gerçi siz çok daha iyi bilirsiniz değistir derseniz değistiririm fakat böyle bir durumda canlı kayalar ne kadar susuz kalabilirler onu bilmiyorum suyu bosaltıp damacana damacana akvaryumu doldurmam her damacanın tuz değerlerini ölçmem tuzun iyice karışması için damacana başına 15-20 dakika beklemem gerekicek.Uzun sürücektir 2-3 saate yakın bir süre balıklar kovada kayalar boş akvaryumda bekliyebilirlermi ? Akvaryuma damacanadan direk boca edip tuzu akvaryumda karıştırmak istemiyorum çünkü takhimlerime göre öyle bişey yaparsam butun canlı kayaları öldürürüm
     
  16. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Cevap: Yeni Oluşan Bir Tank

    Yazdığın gibi su değişimi yapman uygun değil ben su değişimi derken %20 %30 gibi bir değer düşünmüştüm. Birde su değişimi yapmak için kendine plastik bir damacana edin 50-60 litre gibi önce bunun içinde tuzunu karıştır ama en az 12 saat karıştır bence sonra akvaryumdan suyu çek yeni suyu koy bu arada karıştırma işlemini bir kafa motoru ile bol oksijen vererek yapman lazım.
     
  17. Yağız

    Yağız

    Mesajlar:
    89
    İsim:
    yağız
    Cevap: Yeni Oluşan Bir Tank

    Kafa motoru dediğiniz sanırm dalga motorları işimi görücektir oksijen içinde içine bitane hava taşı koyarım 12 saat karışır öyle kendi kendine.Ayrıca sormuştum ama arada kaynadı umarım saçma bi soru değildir ama içme suları arasında değer farklılıkları war onerdiğiniz bir damacana suyu warmı yoksa rasgelemi koyayım.
     
  18. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Cevap: Yeni Oluşan Bir Tank

    Kaliteli olan bilindik bir marka kullan derim. Bana sorarsan ben Koru su kullanıyorum Burak Kardelen kullanıyor ve çok memnun Bursa da olsa bende onu kullanırdım. Karar senin.
     
  19. Yağız

    Yağız

    Mesajlar:
    89
    İsim:
    yağız
    Cevap: Yeni Oluşan Bir Tank

    Hmm çok tesekkür ediyorum kusura bakmayın gece gece kafanızı şişirdim gelişmelerden haberdar ederim dediğinizi yarın yapıcam.
     
  20. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Cevap: Yeni Oluşan Bir Tank

    Merak etme sabaha kadar buralardayım ben sormak istediğin bir şey olursa bilimin yettiği yere kadar yardımcı olurum. hiç çekinmeden sor forumdaki diğer arkadaşlarda yardımcı olacaktır yön gösterecektir zaten.
     

Sayfayı Paylaş