1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

En sessiz kafa motoru , en temiz su sistemi

Başlığı 'Tuzlu Su Kimyası ve Ekipman Portalı' kategorisinde AQUAMEN tarafından 20 Aralık 2011 başlatılmıştır.

  1. AQUAMEN

    AQUAMEN

    Mesajlar:
    44
    İsim:
    Güçlü Sunar
    Merhabalar,
    Sitenize yeni katıldım ve bu ilk mesajım.
    Şimdilik deniz akvaryumu yapmayı gözüm kesmediğinden, tatlı su ile başlıcam.Frontoza moba düşünüyorum.
    Yattığım odada tankı kurmayı planladığımdan çok sesiz çalışmalı. Çok önemsediğim değer konuda su çok berrak ve çok temiz olmalı, görüntü kalitesi için.
    558 litrelik bir tank siparişi vermek üzereyim.Sump sisteminin sesli çalışmasından dolayı Eheim 2080 dış filitre aldım. Sonra Akaryum yapan iyi bir usta buldum. Bana sumpı önerdi ve çok sessiz bir sistem yaptığını anlattı. Tek ses yapabilecek kafa motorudur onuda kaliteli bir marka alırsan ses sorunu olmaz dedi.

    En sessiz ve performansı iyi olan kafa motoru önerisi rica ediyorum. Benim bulduklarım: Eheim, Aquabee,New jet

    İyi bir sistem ve iyi balıklar beslemeyi planlıyorum.
    Konuya hakim ve uzman yorumlarızı bekliyorum.

    İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: En sessiz kafa motoru , en temiz su sistemi

    Hoşgeldiniz aramıza. Sump sistemleri sesli çalışan sistemlerdir ve daha sessiz olması için bazı farklı çalışma sistemleri mevcuttur ancak ses yapı ve çalışma prensibi itibariyle daha fazladır dış filtreye göre. Kullanılacak kafa motorunun (Devridaim motoru) gücü de ses konusunda önemlidir kalitesi kadar. Motor gücü düştükçe sump sistemlerinde ses azalma gösterir.

    Hacim bilgileri olmadığından yorum yapamıyorum.

    Kaliteli ve nispeten sessiz motor öncelikle Eheim ve sonra New jet bence de.
     
  3. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Cevap: En sessiz kafa motoru , en temiz su sistemi

    Dış filitrelerle oluşturulmuş çok iyi tanganyika-malawi hatta diskus akvaryumları var. tatlısu için sumpın illa bir gereklilik olmadığını düşünüyorum. Bugün bu büyüklükte bir ciklit tankı kursaydım kuracağım sistem yüksek kapasiteli bir eheim dış filitre olurdu. 2080 iyi bir seçim, çok sofistike bir ürün.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  4. The_ReligiouS

    The_ReligiouS

    Mesajlar:
    1.163
    İsim:
    Bekir YÜCEL
    Cevap: En sessiz kafa motoru , en temiz su sistemi

    Öncelikle kararınız hayırlı olsun. İyi bir sistem istiyorsanız bence sump sistemi olmalı. Bir tatlı su akvaryumu sahibi olarak en iyi dış filtrenin sumpın yapacağı işin %30 performansına ulaşabileceği kanaatindeyim. Bunun bir kaç sebebi var. Hali hazırda dış filtre kullanan biri olarak size artı ve eksilerini yazayım.

    1-Öncelikle alacağınız dış filtre ne kadar debili olursa olsun (aşırı debi biyolojik yaşam içinde sıkıntılı) Sump sistemindeki temizleme hacmine yaklaşamayacaktır.
    2-Dış filtre kullandığınız sürece yanında mutlaka ekstra ekipman olarak hava motoru hava taşı kullanacaksınız (Sump motoru kadar gürültü yapacak)
    3-Sirkülasyonu arttırmak için tercihen iç filtre sadece motor kısmını kullansanız bile ekstra bir gürültü olacaktır.
    4-Dış filtrenin temizlenme süresi çok daha kısa olacaktır. Bu da filtredeki biyolojik yaşamın etkilenmesini belki de su değerlerinin olumsuz yönde etkilenmesini sağlayacaktır.
    5-Sump sisteminde kullanacağınız malzeme minumum şartlarda bile en az 3 Filtre dolduracak malzeme olacağından suyunuzu ne kadar üst düzeyde arındıracağı.
    6-Biyolojik döngünün sump sisteminde çok daha sağlıklı oturacağını unutmayın.
    7-Sump sisteminde su farklı bölgelerde sürekli kırılma yaşayacağından oksijen açısından daha çok zenginleşecektir.
    8-Güzel düşünülmüş bir kule sisteminde hem yüzeyden hem dipten çekim sağlanmaktadır. Bu da su yüzeyinde oluşacak yağlanmayı önlemektedir.
    9-Aylık sadece elyaf değişimi ile temizlikte büyük kolaylık sağlayacaktır. Ayrıca su değişimlerinde kovaları veya damacanları kaldırma derdiniz olmayacaktır.

    Aklıma gelenleri yazdım. Bence düzgün düşünülmüş ince dizayn edilimiş bir sump sistemindeki maximum ses düzeyi, dış filtre ile birlikte çalışan yan ekipmanların ses düzeyinin çok az üzerinde olacaktır. O sebeple 400 LT itibari ile sump en sağlıklı ve zahmetsiz filtrasyon sistemidir.

    Sağlıklı balıklar dilerim. Kurulum karelerinizi de inşallah en kısa sürede görürüz.
     
    AQUAMEN, YIKIKTEMO ve murer bunu beğendi.
  5. AQUAMEN

    AQUAMEN

    Mesajlar:
    44
    İsim:
    Güçlü Sunar
    Cevap: En sessiz kafa motoru , en temiz su sistemi

    Tüm öneriler için teşekkür ederim.
    Bekir bey, önerilerinizi dikkate alacağım.
    Tasarladığım tankın ebatları 155x60x60,12mm, ön cam extra clear. Eheim 2080 yetmez ise yanına Flual fx5 koymayı düşünüyordum. Bu diş filitreleri temizlemek çok zor olacak.Tank içi aparatlar ( diş filitre boruları,ısıtıcı,hava motoru) olmasıda doğal görüntüsünü bozacaktır. Çok berrak su için sump sistemi yeterli olmazsa diş filitre ilave etmek zorumda kalmaktan korkuyorum. Supm sisiteminde sessiz olma kriterlerine uyulup izolasyon sağlansa bile genede bir uğultu olacak sanırım.Bu uğultada uyunurmu bilemiyorum.Balık sağılığı için biyolojik ve kimyasal faktörlerde önem kazanıyor,supmta. Rutin kullanımda bakımı için nekadar zaman harcanması gerektiğide önelli. Bu sorunları çözmüş mükemmel bir sistem varmıdır acaba.
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: En sessiz kafa motoru , en temiz su sistemi

    Sump sisteminin yerini dış filtre alamaz. İyi tasarlanmış bir sump sisteminde de dış filtreye ihtiyaç duyulmaz. Sump sisteminin en büyük artısı zaten biyolojik olsun, kimyasal olsun her türlü filtrelemeye uyun olması ve kolay bakım, temizlik yapılabilmesidir. Ses biraz olur, mükemmel olsa da ses olacaktır az çok.
     
    The_ReligiouS bunu beğendi.
  7. The_ReligiouS

    The_ReligiouS

    Mesajlar:
    1.163
    İsim:
    Bekir YÜCEL
    Cevap: En sessiz kafa motoru , en temiz su sistemi

    Güçlü bey, sanırım Eheim 2080 satın alınmış durumda, ayrıca yanına fluval Fx5 almak ekstra 500 TL gibi bir maliyet yani toplamda 1500 TL gibi bir harcama yapmış olacaksınız. 1500 TL'ye öyle bir mobilya yapılır ki emin olun su sesi gelsin dedirtir adama. Bence Eheim tek başına yetecektir. Şu noktadan sonra Sump sistemi sadece yanına FX5 alınacaksa düşünülmeli. Ancak bunuda tank yapımı bitmeden karara bağlayıp sistemin sorunsuz dizaynı ve test aşaması atlatılmalı. Çünkü sonradan yapılmak istendiğinde ya benim gibi maddi sıkıntılar girer devreye yada uyumsuzluklar. Birde şu var filtrasyonun çok çok üst düzeyde olacağı bir sumpta sudan korkmak gereksiz. Emin olun en kötü sump en iyi filtreye kafa tutar. Burada kullanmanız gereken en az 4500 LT/H lik bir kafa motoru olmalı. New jet kullanan arkadaşlarım oldu. Gayet memnunlardı. Hiç bir sistem mükemmel değildir fakat iş akvaryumda düzense bence mükemmele en yakın nokta sumptır. Mesajın başında da belirttiğim gibi Eheim 2080 alınmış olarak algılıyorum mesajlardan. Eğer alınmadıysa tank yapım aşamasındayken mutlaka sump dönülmeli ki 1000TL'ye muazzam bir sump düzeni kurulur.
     
  8. AQUAMEN

    AQUAMEN

    Mesajlar:
    44
    İsim:
    Güçlü Sunar
    Cevap: En sessiz kafa motoru , en temiz su sistemi

    Bekir bey,evet Eheim 2080 (içi dolu)var, ama çok temiz 2. el olarak aldım 450 Liraya . Bunu alamda ki amaçımda ses yüzünden diş filitreye geçenler oldunu ve sumpla uğraşamayacakları yazan kişilerden etkilenmemdir. Şimdi yanlış oluğunu anladım. Sumplı sistemde Eheim 2080 ne ihtiyaç duymazsam satıcam.Sump deneyeceğim ve mobilyasını iyi izole edersem ses sorunuda minimuma iner sanıyorum.
    İyi bir sump sisteminin malzemeleri takribi kaç lira tutar sizce.Kafa motoru hariç.
    Bilinen en sessiz ve relimli sump sistemi nasıl olmalıdır ?
     
  9. Saruman

    Saruman

    Mesajlar:
    591
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Gökhan GÖKYAR
    Cevap: En sessiz kafa motoru , en temiz su sistemi

    Eğer sumplı sisteminizi Yener beye yaptıracaksanız, kesinlikle sessiz olacağına garanti verebilirim.Hatta sistemin çalıştığını bile anlayamayacaksınız.Bir arkadaşım sadece telefon desteği alarak bu sistemi kendi akvaryumunda uyguladı, ben çalışmadığını zannettim. Kafa motoru olarak Eheim düşünebilirsiniz, debisini fazla abartmadığınız sürece en sessizi olacaktır.Çünkü güç arttıkça sesde artar.

    Sump içinde kullanılan malzeme, kalitesine göre değişir.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  10. The_ReligiouS

    The_ReligiouS

    Mesajlar:
    1.163
    İsim:
    Bekir YÜCEL
    Cevap: En sessiz kafa motoru , en temiz su sistemi

    Güçlü bey sumpı ne kadar büyük tutarsanız o kadar iyi olur. Örnek olarak yerleştirme konusunda sıkıntı olmayacaksa 100*50*35H (Kule yüksekliği 45 cm tutulur) ölçülerinde bir sump işinizi rahatlıkla görecektir. Tabi uzunluk arttırılabilir. Sumpı dolabı kapatmadan yan taraftan sığacak şekilde ölçülendirirseniz uzunluğu 120 ye kadar çıkarabilmek mümkün olur. Sump malzemelerine gelirsek kafa motoru hariç bu ölçülerde bir sump için aşağı yukarı 400 TL gib bir maliyet çıkartılabilir. Burada kullanılacak malzemeleri sıralamak gerekirse
    Kule de suyu karşılayacak yere elyaf, daha sonra delikli bir pleksi ile bu elyaf kulenin diğer katmanlarından ayrılır bu temizlik açısından size büyük fayda sağlayacaktır. Daha sonra Biyolojik sünger, Eheim Substrat, Biyolojik sünger, seramik, Biyolojik sünger, Seachem matrix, Biyolojik sünger, En alt katmana ise Seachem purigen ve de nitrat kullanılarak kule dizilimi yapılabilir. Ara bölmeler ayarlandıktan sonra kafa motoruna suyun döküleceği kısmın tabanına ise ince taneli Mercan kırığı ile desteklenebilir. Mercan kırığından geçen su kafa motoru kısmına dökülürken yapılan yağmurlama alanından geçer ve motorun olduğu alana iner. Böylelikle hem oksijen olarak jenginleşir hemde mükemmel bir mekanik kimyasal ve biyolojik filtrasyon alanına sahip olmuş olursunuz. Yarın bilgisayarda basit bir çizim yapabilirim. Gerçi Gökhan abinin bahsettiği Yener bey detayları zaten biliyordur.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  11. AQUAMEN

    AQUAMEN

    Mesajlar:
    44
    İsim:
    Güçlü Sunar
    Cevap: En sessiz kafa motoru , en temiz su sistemi

    Gökhan bey merhaba Yener Yılmaz ustaya yaptıracağımı nasıl bildiniz.
    Teşekkürler Bekir bey, çizim için zahmet etmeyin.Yener beye yaptıracağım ama verdiğiniz bilgi fadalı oldu.
     
  12. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Cevap: En sessiz kafa motoru , en temiz su sistemi

    Bekir sen çizimi yinede buraya koy derim tatlı su sump sistemleri ile ilgili bir bilgi olur en azından.
     
  13. AQUAMEN

    AQUAMEN

    Mesajlar:
    44
    İsim:
    Güçlü Sunar
    Değerli bilgileriniz için teşekkürler.
    Aynı Yener Yılmaz ustadan bahsediyoruzdur umarım.Atölyesi Kartalda ama yeni yerine taşınıyormuş. Kedisinin atölyesine gittim stratı verdik.Projenin tamamı Yener beyin tasarımı olacak ben hiç karışmadım.15-20 gün sonra umarım bitmiş resimlerinide paylaşabilirim.

    Ani bir kararla resif akvaryumu yapmaya karar verdim, anladımki beni en çok resif heyecanlandırıyor.Eninde sonunda denize gececeğimi anladımve siparişi verdim.Önce marinle başlıcam.
    130x60x50h 12mm, ön ve yan camlar extra clear,üstkısımda kayıt kuşak yok.
    Y.Y akvaryum Yener Yılmaz ustaya verdim siparişi.Kendisinin bilgi ve becerisine güvenim tam.İçim rahat.
     
  14. sessegnon

    sessegnon

    Mesajlar:
    110
    İsim:
    ufuk bakkal
    Cevap: En sessiz kafa motoru , en temiz su sistemi

    Güçlü bey hala resimlerinizi paylasmamışsınız. Bizler de sabirsizlikla bekliyoruz.
     
  15. AQUAMEN

    AQUAMEN

    Mesajlar:
    44
    İsim:
    Güçlü Sunar
    Cevap: En sessiz kafa motoru , en temiz su sistemi

    Malesef yayınlayabileceğim resim yok henüz.
    Tankı 19 ocakta teslim alacağım.Şimdi malzeme arayışındayım ve bolca araştırıp öğrenmeye çalışıyorum.
     
  16. AQUAMEN

    AQUAMEN

    Mesajlar:
    44
    İsim:
    Güçlü Sunar
    Cevap: En sessiz kafa motoru , en temiz su sistemi

    [​IMG][/IMG]

    Boş haline bakmak bile keyifli. Yener usta eline,emeyine sağlık. İyiki yanımışım seni.
     
  17. MOVACIKLI

    MOVACIKLI

    Mesajlar:
    1.679
    İsim:
    Mustafa ovacıklı
    Cevap: En sessiz kafa motoru , en temiz su sistemi

    Arkadaşım hayırlı ve uğurlu olsun. Akvaryum çok güzel olmuş. Fakat ben senin yerinde olsam kesinlikle tatlı su ile başlamazdım direk olarak tuzlu su ile başla çünkü inan bana bende geçmişte yapmış olduğum bu hatadan dolayı pişmanlık duyuyorum. Maddi durum müsade etmiyor ise sistemi zamana yaymalısın nasıl olsa akvaryum hazır PS de var. Kafa motoru almışsın geriye ne kaldı. Akvaryuma kum zaten alacaksın. Var gel sen bu akvaryumu Tuz lu su ile çevirmeye başla.
     
  18. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Cevap: En sessiz kafa motoru , en temiz su sistemi

    Hey maşşallah be!.. Ciklit, tropheus, dış filitre derken gelinen noktaya bak, çok güzel ölçüler, ve akvaryum.

    Güçlü bey sizden ricam ayrı bir kurulm başlığında akvaryumunuzu tanıtsanız ve akvaryumunuzu o başlık altından takip etsek.
     
  19. AQUAMEN

    AQUAMEN

    Mesajlar:
    44
    İsim:
    Güçlü Sunar
    Cevap: En sessiz kafa motoru , en temiz su sistemi

    Hobiye veda ediyorum. Tatlı ve deniz akvarumlarımı satıyorum.
    Buble king core 200
    Ati 8x54 dim
    130x60x50h tank vs.

    532 677 69 14
     
  20. MOVACIKLI

    MOVACIKLI

    Mesajlar:
    1.679
    İsim:
    Mustafa ovacıklı
    Cevap: En sessiz kafa motoru , en temiz su sistemi

    E ee hocam daha akvaryumu bile kurmadan niye satıyorsun
     

Sayfayı Paylaş