1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Akvaryum Portalı Fotoğraf Ana Konusu

Başlığı 'Akvaryum Kahvesi' kategorisinde suret tarafından 27 Aralık 2011 başlatılmıştır.

  1. suret

    suret

    Mesajlar:
    2.115
    Yer:
    istanbul
    İsim:
    Burak N
    Hangi makinayı alayım?
    Neden fotoğraflarım bulanık?
    Şu lens nasıl?
    bas-çek aldım süper!

    Sevgili dostlar, fotoğraf konusu hakkında her türlü bilginin paylaşılacağı bir konu açmayı uygun gördüm ve kendimi de bizzat bu işten sorumlu gördüm. Forum yönetiminden kısmen izin aldım, kısmen diyorum, olabilecek şeylerden forum yönetimi sorumlu değildir :)

    Faydalı olabileceğimi ümit ediyorum ve dahası bunu bekliyorum. Zira profesyonel alanda ve maddi kazanç getirisi olması için birlikte çalıştığım kişilere faydam dokunabiliyorsa, hobi için veya sadece "bu benim damsel, aha bu da resmi" diyenler için bile faydam olacağını düşünüyorum. Ben fotoğrafı sanat olarak icra eden biriyim, asıl işim değildir. İleri seviye bir hobiden ziyade, fotoğraf benim için bir yaşam biçimidir, hayatım da ister isteme bu yönde şekillenmiştir. 1995 yılından beri bilfiil fotoğraf çekmekteyim, çeşitli başarılarım, ödüllerim, sergilerim, dahil olduğum organizasyonlar, dernekler vardır... Boş beleş bilgilerin yer alacağı basit bir konudan ziyade; emin olun, emin ellerdesiniz :)

    Fotoğraf'a gönül verenlerin bulunduğu site elbetteki burası değil, burası Akvaryum portalı ve forumu. Fotoğrafı herhangi bir amaçla kullanan birisi mutlaka kendisine edinebileceği bir yer bulup, belli derneklere üye olup, belli düzen içinde yapılan etkinliklere, organizasyonlara, yarışmalara katılıp kendisine hak ettiği yeri bulma çabası içerisindedir. Bu bağlamda pek çoğumuz da bunu başarmışızdır.

    Burada sizin istekleriniz doğrultusunda bilgi paylaşımı yapılacaktır; "çık olmamış" veya "ışığın bol olsun" geyikleri dönmeyecek, saçma sapan puanlar verilmeyecektir. Sanat isteyene sanat, resim isteyene boya ve fırça, fotoğraf isteyene de gerekli bilgiler verilecektir.

    Bu son cümleden şu mana çıkıyor : Fotoğraf resim değildir, fotoğraf fotoğraftır. Yunanca bir kelimeden türemiştir. Hepimizin yakından tanıdığı fitoplankton gibi aynen dilimize yerleşmiştir. (phyto plankton) - (Photo Graph) Kelime manası itibariyle photo ışık, graph ise yazı demektir; yani ışıkla yazmak. Biz de çeşitli araçlar vasıtasıyla bunu yapıyoruz. İstediğimiz bir görüntüyü istediğimiz bir düzeneğe ışık'la hapsediyoruz. Şimdilerde bunu dijital makinalarla yaptığımız için aslında düğmeye basıyoruz. Ama benim gibi yetişen birileri, benden daha eski olan yerli ve yabancı büyük ustalarımız işi kimyasından başlayarak yaptık. Kimyager gibi ince eleyip sık dokumalar, elimizde değişik kokuları olan farklı bidonlar içindeki sıvılar, geliştirilen, akla hayale gelmedik değişik yöntemler, su sıcaklıkları, ışık değerleri, saniye bazlı hesaplamalar, bilek gücüne dayalı hızlı veya hafif yapılan hareketlerin sonuçları etkilemesi gibi son derece titiz işçilik şimdi yerini üç otuz paraya satılan şipşak dijital makinelere bıraktı. Bu bir manada iyi oldu, bir manada da kötü oldu. Ben her ikisini de savunanlardanım.

    Dijital'dir konumuz, nedir - ne değildir derdimiz. Nereden başlamak gerekir?
    Sıra sizde..
     
    Alparslan, Mturanm, HKNK ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  2. kupeli

    kupeli

    Mesajlar:
    1.448
    Yer:
    Ankara
    Cevap: Akvaryum Portalı Fotoğraf Ana Konusu

    Süper ve gerekli bir konu. Sanırım akvaryum fotoğrafı çekmek portre ve manzara fotoğrafı çekmekten daha farklı. Bende canon 450 D var normal fotoğraf çekimlerinde uyguladığım teknikler akvaryumda malesef işe yaramıyor. Işık, su ve canlıların hareketleri camdaki yansımalar vs. bir sürü etken var. Hadi bakalım madem açtın konuyu getir devamını.
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  3. suret

    suret

    Mesajlar:
    2.115
    Yer:
    istanbul
    İsim:
    Burak N
    Cevap: Akvaryum Portalı Fotoğraf Ana Konusu

    Eveeet, darılmaca gücenmece yok. herkes için geçerli :

    Normal çekimdeki teknikler işe yaramaz. neden mi? hangi çekim tekniklerinden bahsediyorsun örneğin? Önce oradan başlayalım.. Aslında biz bir teknik oluştursak, o daha iyi olmaz mı ? Bence olur, öyle yapalım. herkes döksün bakalım eteğindeki taşları :)

    Fotoğrafı fotoğraf yapan ışık'tır. Işık olmazsa fotorğaf olmaz, görüntü oluşmaz. Sıfır ışık veya yaz sıcağında çok ışık altında harika fotoğraflar çekilemez, kimse birbirini kandırmasın. Buna rağmen bu koşullar altında da fotoğraf çekilebilir. Nasıl?

    Biz bu forumda fotoğraflarımızı hep akvaryum karşısında mı çekeceğiz? Hayır, ama öncelikli konumuz canlılarımızın sorunsuz fotoğraflanabilmesi. Bizim gördüğümüzü makina da görüyor, yeter ki bizim gördüğümüz gibi kaydetsin de bari başkalarına olanı biteni tüm çıplaklığıyla sorunsuzca anlatabilelim tek kareyle. Aslında bizim istediğimiz gibi kaydetse daha iyi değil mi?

    Su, her nerede ve ne koşulda olursa olsun, yüzeyden çektiğiniz herhangi bir fotoğrafı mutlaka yansıtacaktır. Denizlerden bilirsiniz, ışık su içinde kırılır. Bir bardağa hafif yatay bir kalem koyarsınız, kalem sağlamdır ama dışarıdan bakınca sanki kırık gibi görünür. Bu bizim bir işimize yarar mı?

    Cam pürüzsüz bir yüzeymidir yoksa zımpara kağıdı gibi pütürcükleri mi vardır? O kadar derine inmeye gerek var mı?

    Yansımayı önleyebilmenin en etkili ve keisn çözümü polarize filtre kullanmaktır. hakan, senin makinan için (circular) Sirküler Polarize filtre çok iyi sonuçlar verecek. Polarize filtreler iki kısma ayrılır; Sirküler ve Lineer olarak. Senin kullanman gereken filtre Sirküler olan türüdür. Üzerindeki halkası sayesinde ayar yapılır. Karşısından fotoğrafını çekeceğin objenin örneğin bir akvaryumun, su yüzeyinin, cam veya başka herhangi bir şeyin üstündeki parlama yapan her ne varsa hepsinin kesilmesini sağlar. Ayar halkası ile fotoğrafı çekmeden önce sağa sola döndürerek kare içinde ne kadar yansıma kalıyor, ne kadar çok yansımayı kesiyor bunu görebilir ve kadrajınızı ona göre belirlersiniz.

    Polarize filtre aynı zamanda renkli fotoğraflarda renk tonlarının daha koyu ve daha doygun çıkmalarını sağlayarak mavi gökyüzünü laciverte yakın, puslu gün batımını da doygun pastel renkleri ile kaydetmemizi sağlar. Gündüz ve açık havada çekilen fotoğraflarda polarize filtre çok güzel tonlarda bir mavi verir ve bulutlar çok çok daha belirgin olur. Siyah beyaz fotoğraf için de benzeri etki söz konusudur fakat bu tamamen fotoğrafçının tercih meselesidir.

    Siyah beyaz fotoğraf diye bir şey olmasaydı ben hiç fotoğraf çekmezdim. Polarize filtreyi de siyah beyaz fotoğraflarda bazı durumlarda ve renkli fotoğraflarda hemen hemen her durumda kullanabilirsiniz.


    Polarize filtrem yok, param da yok alamıyorum. Fotoğraf çekmeyecekmiyim?
    Çekiceksin. Akvaryumun olduğu odanın bütün ışıklarını kapatıcaksın -ki camdan yansıma yapmasın. Aydınlıksa arkana siyah bir perde gereceksin ki arkadan gelen ışık akvaryum camından yansımasın.
    büyük düşün, etkili küçük hareketler yap.

    Canlıların hareketler, suyun dalgalanması gibi enstantane / diyafram / iso ayarları gerektiren mevzuları da yavaş yavaş aktarmaya çalışacağım fakat şimdi yemek zamanı :) Hem önce bunu bi hazmedin bakalım...
     
    Mturanm, Pennywise ve TencoMelih bunu beğendi.
  4. ozgun_cyprus

    ozgun_cyprus

    Mesajlar:
    1.838
    Yer:
    KIBRIS
    İsim:
    Özgün Olguner
    Cevap: Akvaryum Portalı Fotoğraf Ana Konusu

    Hocam vallahi ellerin dert görmesin. Ben de Nikon D3000 kullanıyorum. Ama filmin en heyecanlı yerinde yemeğe gitmişsin. Afiyet olsun yiyin tabii de, yemek bittiyse hadi şu " enstantane / diyafram / iso ayarları " kısmına gelelim. Gece ilerlemeden fotoğraf çekip paylaşalım :)
     
    Pennywise ve TencoMelih bunu beğendi.
  5. iuzunok

    iuzunok

    Mesajlar:
    625
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    ismail uzunok
    Cevap: Akvaryum Portalı Fotoğraf Ana Konusu

    Burak hocam bitmedi mi bu yemek. :)
     
  6. iuzunok

    iuzunok

    Mesajlar:
    625
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    ismail uzunok
    Cevap: Akvaryum Portalı Fotoğraf Ana Konusu

    Burak hocam öncelikle böyle bir konu açıp bizimle bilgi ve becerilerinizi paylaşmak istediğiniz için teşekkür ederiz. Günümüzde herkesin elinde mutlaka bir fotoğraf makinası ya da en azından fotoğraf çekebilen bir cep telefonu var.
    Çektiğimiz fotoğrafları ne kadar kaliteli çekersek o kadar iyi olur. Daha güzel fotoğraf çekmek herkesin hakkı :)
    Genelde fotoğraf makinalarının fabrika ayarı ne ise onu kullanıyoruz. Belki ufak bir ayarlama ile çok daha hoş fotoğraflar çekebiliriz.
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Akvaryum Portalı Fotoğraf Ana Konusu

    Benim gibi fotoğraf işinde acemi olanlar dönüp dönüp okusun diye konuyu sabitleyelim o zaman. Sorumluluğa gelince kişi özünden yazsın makalesini, yazısını ve varsın yanlışları ve yine eksikleri olsun. Konu devamında bu kısımları görenler doğrularını girsin konu tam doğru olsun. Bir konunun tam anlatılmasını bir makalede kişilere yükleyecek yapı burada hiç olmadı.

    O yüzden fotoğrafa devam. Ben bu akşam ışıklar kapalıyken akvaryumdaki yeni balıkları çekmek istemedim ama flaşsız çekince görünmüyor, flaşlı çekince acayip bir şey oluyor.

    Ne yapacağız şimdi. Yazdıysan yukarda idare et, sende akvaryumunla ilgili yazılanları nasıl olsa pek takmıyorsun.:) Hatta tekrar sorduğunda oluyor. Bu işler böyledir gör bakalım. Seni fitil edeceğim bu konuda.:)
     
  8. ozgun_cyprus

    ozgun_cyprus

    Mesajlar:
    1.838
    Yer:
    KIBRIS
    İsim:
    Özgün Olguner
    Cevap: Akvaryum Portalı Fotoğraf Ana Konusu

    Genelde konuları okurum, eğer söylenecek her şey söylenmişse boşa yorum yazmak yerine teşekkür et ya da beğen butonunu tıklar geçerim. Ama abi bu yorumunu boş geçmeye gönlüm razı olmadı. Sen beni güldürdün Allah da seni güldürsün :D :D :D
     
  9. suret

    suret

    Mesajlar:
    2.115
    Yer:
    istanbul
    İsim:
    Burak N
    Cevap: Akvaryum Portalı Fotoğraf Ana Konusu

    Özgün inşallah bugün yapalım bu dediğini :) Gece ilerlemeden çekip çekip paylaşalım bakalım neler çıakcak ortaya...

    Üstadım ben bu kadar ilgi göstereceğinizi tahmin edemedim. Bizim oğlan da tutturdu baba film izleyelim diye, aşam oturduk film izledik sonra da öyle kalakaldı. Dün de bütün gün dışarıdaydım bir sürü işi güç vardı. Eve çok yorgun geldim hala her tarafım ağrıyor valla. Ancak cevap yazıyorum, bir gün girmedim forumda neler olmuş neler ...

    Ama abi ne demek, sen bizim büyüğümüzsün, üstadımızsın. Başımız sıkıştığında buraya bir soru sorarız, acaba senden bir cevap geldi mi diye dakkika başı sayfayı refresh ederiz :) Sen nasıl ki -örneğin bana- aynı şeyleri söylüyorsun, ben bazen dinliyorum bazen unutuyorum :) Aynen ben de doğrusunu yanlışını anlatmaya niyetliyim bu konuda :)
     
  10. suret

    suret

    Mesajlar:
    2.115
    Yer:
    istanbul
    İsim:
    Burak N
    Cevap: Akvaryum Portalı Fotoğraf Ana Konusu

    Öncelikle diğer konuda arkadaşımız bir fotoğraflama tekniğinden, ışıklandırmadan, ışık kutusu yapımından detaylıca bahsetmiş, kendisine buradan da teşekkür ederim, faydalı paylaşımlarda bulunmuş. Işık yetersizken neler yapılabilir, gerekli ışıklandırma nasıl olmalıdır, nasıl desteklemeliyiz gibi konulardan önce ben işe temelinden yani ışık'tan başladım. Üst konuda da yazıyor zaten...

    Eğitime devam edelim :

    Photo-Graph olarak Türkçemize geçen ilk görüntü 1820'li yıllarda Joseph N. Nicephorne adında birinin kapalı bir kutuya iğne deliği açması ve 3-4 saat boyunca ışık plakasının sürekli pozlanması sonucunda resimdeki görüntüyü elde etmiştir.

    [​IMG]

    O zamanlar ışığı hapsedebilmek tamamen tesadüfen keşfedilmişti ve bunun geliştirilmesi de ufak tefek kazalar sonucu bilinçsizce yapılan deneyler neticesinde ortaya çıkmıştı. Cam plakalar üzerine fırçayla sürülen kimyasal maddeler vardı. Fotoğraf çekmek için kocaman bir makina ve bir sürü cam levha
    taşımak zorundaydınız. Bunların bir kısmı kırılmadan günümüze kadar ulaşabilmiştir.


    Aslında bu kadar detaya girmeye gerek var mı? Yönlendirin, yönlenelim, konumuz öyle ilerlesin..
     
    HKNK bunu beğendi.
  11. suret

    suret

    Mesajlar:
    2.115
    Yer:
    istanbul
    İsim:
    Burak N
    Cevap: Akvaryum Portalı Fotoğraf Ana Konusu

    İlk dersimiz ışık : ışığa hükmetmek!

    Ne anladık? Işık olmazsa fotoğraf olmaz! Fotoğraf, ışığın hiç olmadığı veya çok aşırı olduğu durumlarda çekilemez. Telafisi yapılarak andıran görüntüler oluşturulabilir, bunu da objeyi/mekanı bilenler "evet bu o/orası" diyebilir. Bizim için önemli olan bilmeyenlere doğru bilgiyi aktarabilmek. Veya bazen de kendi yorumumuzu katarak görsellik sunmak. İstediğiniz herhangi bir tekniği, ekipmanı, programı kullanabilirsiniz veya kullanmamak da bir tercihtir. Tüm tercihlerimiz çıkan sonuca göre ya doğrudur ya da baştan savmadır. Bu kendini belli eder.

    Işık dünyamıza ısı ve ışık kaynağımız olan Güneş'ten gelir. Her gün mutlaka gece ve gündüz olarak iki durumdayızdır. Bu iki durumdan birinde fotoğraf çekeriz. Ay ışığı ve yıldızlar neticesiyle hiç bir zaman tam karanlık olmaz, güneş ışığı nedeniyle hiç bir zaman aşırı parlak olmaz. Rabbim bize yaşayabileceğimiz en uygun ortamı sunmuştur elhamdülillah. Tam karanlık veya çok patlak fotoğraflar çekiyorsak, ışığı düzgün kullanamıyoruz demektir. Işık bizim ihtiyacımıza göre şekillenmez, ışığa göre biz kendimizi yönlendireceğiz. Gerekirse uygun aparatlar kullanacağız.

    Bu yüzden ne diyoruz? Işık, karanlıkta da aydınlıkta da her halikarda sen bize lazımsın.

    Günümüzde kullandığımız makinaların tam otomatik modları var. Otomatik yüz tanımlama, gülümseme tanımlama, sabit olmayan hareketli sensörler, daha bundan 5-6 yıl öncesine kadar hayal edilemeyecek kadar yüksek derecede başarılı teknik cihazlar üretildi. bugünün makinaları insana makinayı aç, düğmeye bas, makinayı kapa! komutunu öğretti. yanında da eğer istersen bak şu modlar var, sana uyanı buradan seç. Çiçek çekicensen şu moda getir, adam koşuyorsa tamam işte bu düğme böyle olacak.. Günümüz makinaları dost canlısıdır. Herkese hitap eder. Her koşulda ayarlar kendini. ama bazen beğenmeyiz. Neden? Madem her bir şeyi kendisi yapıyor, neden benim istediğim gibi yapmıyor? Çünkü makina sadece kendisine verilen görevi yerine getiriyor. Siz ne şekilde yönlendirirseniz, size onu veriyor. Ona hakim olun! Kendi haline bırakmayın. O alet, siz onun operatörüsünüz.

    Makinamızı aldık tam otomatik moda: İso ayarı, diyafram ayarı, enstantane ayarı, renk sıcaklık ayarı, her şeyi ona bıraktık ve bizden onun istediği gibi kadrajımızı yaptık. Harika, balığımız süper görünüyor, renkler ışıl ışıl, hareketleri olağan, uzun iz bırakır gibi yüzmemiş akıllı balık. bir de şu yandan çekeyim. Haydaa, bir şey yanlış, daha az önce çektim harika bir fotoğraf çıkmıştı şimdi ne oldu? neden iz bırakıyor bu balık? Veya neden parıl parıl parlıyor? Dur bi de flaş patlatayım. Şak, eh bu da olmadı balık hortlak gibi çıktı. Aman ya ne acayip makina üç kuruş fazla verip alıcaktım nikon, canon. vericektim 3000 lirayı bak nasıl şıkır şıkır çekiyordum fotoğrafları. Bizim ali de mesela, aldı canavar gibi makinayı her çektiği süper!

    Fakat Nicephorne ne yapmıştı? Karton kutuya delik açtı adam, cama fırçayla gümüş karışımları sürdü. Saatlerce çatıda bekledi. Makina mı sorunluydu orada da? Hangi makina?
     
    HKNK bunu beğendi.
  12. suret

    suret

    Mesajlar:
    2.115
    Yer:
    istanbul
    İsim:
    Burak N
    Cevap: Akvaryum Portalı Fotoğraf Ana Konusu

    Enstantane, Diyafram, Asa ilişkisi :

    Çok fazla detaya girmeyeceğim, eğer girersem ben yaza yaza bitiremem kimse de okumaz. Okuyan da ya anlamaz ya da sıkılır. Detaylı bilgi edinmek isteyen varsa bazı bilindik web sitelerinde detaylı anlatım örnekleriyle mevcut. Ben kısaca değineceğim kimseyi yormadan.

    Görüntü, belirlediğimiz ayarlar doğrultusunda makinamızın objektifinden geçer, sensöründe oluşur, makine parametrelerine göre veya bizim istediğimiz ayarlar doğrultusunda işlenir veya işlenmez, son olarak da hafıza kartına aktarılır. İşte fotoğraf bu şekilde ortaya çıkar. En başından en sonuna kadar ya biz müdahale edeceğiz, ya da işi makinaya bırakıp “neyse” diyeceğiz. Neyse’ciler, hadi televizyon başına… Bizim konuşacak başka şeylerimiz var.

    Derler ki eğitimlerde, web sitelerinde; Işığın şiddetine göre asa’yı ayarlıycaksınız. Yahu daha önce kaç kere ışık şiddetine göre bir yere bir ayar çektik ki bilelim de ayarlayalım?

    Enstantane, Diyafram ve Asa birbiriyle ilişkilidir. Birbirlerine bağlı parametreler bizi sonuca götürür. Sonucu baştan görmek zorundasınız. Göremiyorsanız öğrenmelisiniz. Öğrenmek istemiyorsanız neyse’cisiniz, tv sizi bekliyor. Şu aşamada daha fazla bilgi vermek yerine makinanızı ne kadar tanıdığınızı öğrenmek istiyorum. Evet, hadi yazın bakalım. Makinanızın neler yapabileceğini biliyormusunuz ? Makinanızın bütün ayarlarına hakim misiniz? Hangi ayarı değiştirince neye etki ettiğini biliyormusunuz? Fakat şöyle :Şimdi Ahmet diyecek ki enstantane’yi değiştirince diyafram’da değişiyor, iso’yu değiştirince karanlık çıkıyor. Hayır ben bunlardan bahsetmiyorum. Bilginizi ölçmeye çalışıyorum. O makinayı alın elinize getirin manuel moda. Ne demiştik? Enstantane, Diyafram ve Asa birbiriyle ilişkilidir.Her bir ayarı tek tek yapın. Elinizdeki makine dijital, bizim zamanımızdaki gibi para ödeyerek öğrenmiyorsunuz çekin 100 tane 1000 tane fotoğraf, sonra da hepsini silin gitsin.


    Ev ödevi : Sizden istediğim iki şey var: sabit ışık ve sabit olmayan obje.

    Işığın kısa sürede değişmeyeceği bir mekan bulun. Yani karşınıza zırt pırt farlarını yakmış bir araba çıkmasın, veya televizyonu çekmeyin. Bizim için en önemli şey olan akvaryumunuzu çekin. Işık sabit ve içinde hareketli objeler var, Harika!. Tam karşısına geçin ve bir iskemle çekin kendinize, oturun. Makinaya da bir iskemle çekin üstüne yastık minder vs. koyup makinayı göz-omuz hizanıza kadar yükseltin beliniz ağrımasın. Fakat dikkat edin makinanın yeri değişmesin, kadrajınız asla ve asla değişmesin. Tripod’u olanlar tripod kullansın. Yoksa iskemle yastık hatta üstüne tepsi iyi sonuçlar veriyor  10 dakikalık bir işimiz var. Lütfen bunu yapın ve sonucu bana yazın:


    1 - Makinayı manuel moda getirin. Önce Iso’yu 100 yapın. Sabit kalsın. Diyaframı her makine farklı bir değer vereceği için en düşük rakama getirin. Enstantaneyi olabildiğince kısın.1 kare fotoğraf çekin. Enstantane’yi 1 arttırın, 1 kare daha çekin. Bunu makine izin verdiği ölçüde yapın. Diyafram ve iso sabitken enstantaneyi değiştireceksiniz.

    2- Makine manuel modda, İso 100’de. Enstantane sabit kalsın bu sefer, en düşük değere getirin. Diyaframı olabildiğince kısın ve 1 kare çekin. Sonra birer birer adım adım yükselterek yeni fotoğraflar çekin. Makine en alttan en üste kadar izin verdiği ölçüde tüm diyafram ayarlarında çekin. Enstantane ve iso sabitken her diyafram değerinde fotoğraf çekin.

    3- Makine manuel modda. Enstantaneyi de diyaframı da en düşük değere getirin. Sabit kalsın. İso ayarlarınızı en alttan en üst seviyeye kadar değiştirin.
    Enstantane ve diyafram sabitken her iso değerinde 1 kare fotoğraf çekin.

    Böylece her ayarda sırasıyla en düşük seviyeden en üst seviyeye kadar ortalama 45 kare kadar fotoğraf çekmiş olacaksınız. Tüm fotoğrafları bilgisayarınıza kopyalayın. Ondan sonra bana, buraya yazın.

    İşte artık makinanızı tanıyorsunuz.
    Çekim esnasında da fark edeceksiniz bazı fotoğraflar çok karanlık, bazı fotoğraflar çok aydınlık çıkacak. Bazılarında balıklar hareketsiz dururken bazıları iz bırakarak geçecek, net olmayacak.. Normal diyebileceğimiz değerlere sahip fotoğrafları bulun. En az 9-10 tane olması lazım. Yani çok karanlık değil, çok aydınlık değil, balıklar tamamen hareketsiz duran ve bazı karelerde de balıklar hafif iz bırakmış olarak geçen. İşte sizin makinanız bu birbirinden tamamen bağımzı bütün ayarları denediğiniz bu testte size bu kadar çok çeşitli sonuçlar veriyor. Buna rağmen bazı fotoğraflar birbirinin tamamen aynısı çıkıyor. – gibi görünüyor dimi? Çekin, ekleyin, yorum yapalım, öğrenelim, öğretlim.. Bekliyorum..
     
    HKNK bunu beğendi.
  13. kupeli

    kupeli

    Mesajlar:
    1.448
    Yer:
    Ankara
    Cevap: Akvaryum Portalı Fotoğraf Ana Konusu

    Konu unutulup gitmesin. Sen ödev verince herkes tüymüş :D Ben dediklerini makinem geldiği gün yaptım. Her ayarı deneyerek mantığını ve neyin ne olduğunu anladım. Fakaaaattt ! Akvaryumdaki canlıları fotoğraflamak farklı sanki. Hangi ayarı denediysem gerçek renkleri tutturamadım.

    Örneğin ilk foto balığın gerçek renkleri. (Netten aldım)
    [​IMG]
    İkincisi benim çekebildiğim.
    [​IMG]
     
    HKNK bunu beğendi.
  14. suret

    suret

    Mesajlar:
    2.115
    Yer:
    istanbul
    İsim:
    Burak N
    Cevap: Akvaryum Portalı Fotoğraf Ana Konusu

    Tebrik ve teşekkür ederim Hakan. Fotoğraflarını konunda görmüştüm. Dediğin gibi ödev verince herkes tüymüş. Yaptığın denemelerin çok işe yarayacak bilgiler kazandırdığını düşünüyorum. Bu sayede aynı fotoğrafı farklı diyafram ve enstantane değerleri ile çekebileceğimizi görmüş olabiliriz. Fakat hareket netsizliğinin ve alan derinliğin bu iki farklı teknikle elde eilebileceğini de kavramış olabilirsin.

    En başta demiş olmam lazım, ışık olmadan fotoğraf olmaz. ne kadar ışık, o kadar görüntü. Yani fazla dallandırıp budaklandırmayacağım ama şöye demeliyim ki, akvarumdaki balıkların fotoğraflrını çekerken hkikaten ben de bir kaç kere zorlandım. Gerçek hayatta olduğu gibi değil arada çok önemli ve büyük bir engel var. Cam'da görüntü kırılıyor, suyun varlığıyla bulanıklaşıyor ve balığın hareketiyle de tamamen netsizleşip acemi işi saçma bir şey çıkıyor ortaya.

    Fotoğraf çekerken özellikle balıklarımızın yüzüne karşı flaş patlatmamalıyız. O flaşlar bize ne kadar rahatsızlık veriyor hatırlayın. Flaşsız olarak işi çözmek lazım. Genel kanım cam üzerindei yosunların giderilmesi. Fotoğraf çekmeden önce, (eğer acil bir şey yoksa) camdaki yosunlar temizlenirse etkisi çıkan sonuca fark ettiriyor. Akvaryumun ışıklandırması yeterlidir aslında ama çektiğimiz fotoğraf için yeterli değilse balığın belki de başka bir köşeye gitmesini beklemeliyiz ya da yem vererek kandırmalıyız :) Üstteki iki fotoğraftan en üstteki çok açık ve gayet net iken, bir altındaki karanlık görünüyor. Bu bize alttaki fotoğrafın çekildiği akvaryumun ışığı yetersiz, lambalarını değiştirmelisin veya flaş kullanmalısın dedirtmemeli. ışık biz farkına varmayız ama he yerde kırılır, her yerde gölge verir. Bu alttaki balık da ışığın homojen olduğu (bu iyi) fakat az yoğunlukta olduğu bir yerde durmuş. Bu yoğunluğun ve dolayısıyla keskinliğin az olduğu yerde durması nedeniyle aynı balık olmasına rağmen renkleri soluk çıkmış. Ne yapabiliriz?

    1- Makinanın pozlama telafisi arttırılabilir, denemeler yapılarak verilecek değerler içinde hangisinin doğru olduğu tesbit edilebilir.
    2- Makinanın renk ve ışık kalibrasyonu mutlaka yapılmalıdır. Hatta bir sır vereyim, her ortama girdiğinizde kontol edilmelidir. Sonra işi kapınca zaten nasıl telafi edeceğiniz kafadan hesaplarsınız ve bu otomatiğe bağladığınız şeyi bazeni gerksiz bulursunuz. Akvaryum için de bir ayar yapın. Akvaryum fotorğaf çekmek hakikaten farklı bir şeymiş ..

    3- Üstte çekilmiş fotoğrafın tüm ayarları sabit kalmak koşulu ile 1-2 stop fazla ışıklandırarak çekilirse çok daha parlak bir sonuç ortaya çıkar. yan ya pozlama telafisi, ya diyafram açılması, ya da enstantanenin uzun tutulması. Bunlar net/netsiz fotoğraf oluiumu sağlayacağı için sonuca etki edecektir.


    Ben neden size f2.8 objektif alın, 1/1000 ensatntane ile çekin, asa da 800 olsun demiyorum belki şimdi anlatabilmişimdir. yoksa gayet kolay hocam çeksene 1600 asa çıksın pırıl pırıl demek. saatlerce yazdıklarımı hiçe saymak...
     
  15. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Akvaryum Portalı Fotoğraf Ana Konusu

    Sevdim bunu ama kaçırmışım Burak ödevi idre et. Yarın dersime çalışıyorum ilk iş olarak merak etme. Öğreneyim şu işi artık.:cekingen: Bu kadar emek yazından sonra süper fotoğraf çekmeyeni döverler benden söylemesi.
     
  16. kupeli

    kupeli

    Mesajlar:
    1.448
    Yer:
    Ankara
    Cevap: Akvaryum Portalı Fotoğraf Ana Konusu

    Kalibrasyon??? Nasıl yapılıyorki ???
     
  17. suret

    suret

    Mesajlar:
    2.115
    Yer:
    istanbul
    İsim:
    Burak N
    Cevap: Akvaryum Portalı Fotoğraf Ana Konusu

    Yok abi biz de senin söylediklerini bi yapıyoruz bi yapmıyoruz işin doğrusu, şimdi seni daha daha iyi anlıyorum :)

    Dslr ve Like Slr makinaların hepsinin bir ışık ve renk kalibrasyon ayarı vardır. Bu beyaz dengesi diye de geçe bazı makinalarda fakat beyaz dengesinde sadece ışığın kelvin olarak değerleri verilmiştir, bulutlu, floresan, güneş, karanlık, kar gibi... Bu ondan bir adım ötede olan bir ayardır. Aslında her makinada da farklı bir yerden ulaşılır o menüye. Senin makina nedir? yardımcı olmaya çalışayım..

    Basitçe anlatırsak eğer makinayı sarı boyalı duvara tutup budur şeklinde ayarlayınca o sarı duvarı makina lekesiz beyaz olarak kabul eder. Bundan sonra çektiğimiz tüm fotoğraflar da ona göre çıkar. biz tabii ki bu sarı duvarı değil, akvaryumu kullanacağız, onun kelvin derecesini alıp makinaya beyaz ışık olarak tanıtacağız. Renk ayarıyla da oynayarak renklerin sapma göstermesini sağlayacağız.
    Soru: Neden renklerim sapsın diye ayar yapayım ki?
    Cvp: Çıkan sonuca bakalım ve hangi rengin baskın olduğunu anlayalım. bu rengi düzeltelim, Bu sağmayı düzeltmek diğer adıyla kalibre etmek veya renk sapmasını dengelemek... Yani rengi düzeltmek için renk ayarlarını kalibre edeceğiz.. ışığı düzeltmek için ışığı kalibre etmeyi deneyeceğiz.

    Ve bu kadar yazmak, anlatmaya çalışmak hakikaten uzun sürüyor,fakat makinaya göre bazen tek tuşla ulaşılabilecek kadar kolay bir yerdedir, bazen de menüden girilir ve ayar yapılır. Sağ-sol / yukarı-aşağı yaparak ayarlanır ve ok'lenir. Bu kadar basittir. İşin püf noktası bu ayarı bu şekilde unutursanız diğer fotoğraflarınız bu aya rüzerinden çekileceği için renklerde bozulmalar görülecek ve hatta garip, biraz bulanık fotoğraflar çıkacaktır. bu ayarı yaptıktan sonra unutmamak gerekir. o yüzden dedim zaten, otomatiğe bağlayacaksınız ve bazen hiç ayar düşünmeden çekeceksiniz. Bazen de ayar aklınıza geliverecek ve hemen şak diye yapacaksınız..
     
  18. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Cevap: Akvaryum Portalı Fotoğraf Ana Konusu

    Renk konusuna gelirsek Bende birkaç satır birşey yazmak istiyorum akvaryum fotoğrafı özellikle zordur hele birde çekilen balık dotyback ise rengi yakalamak nerede ise imkansız sebebleri Burak abi anlatmış eğer SLR bir makine kullanılıyorsa RAW formatlı çekip renk ayarı yapmak daha iyi sonuçlar ve gerçek renkleri yakalamayı kolaylaştırır.
     
  19. kupeli

    kupeli

    Mesajlar:
    1.448
    Yer:
    Ankara
    Cevap: Akvaryum Portalı Fotoğraf Ana Konusu

    Genelde RAW formatında çekiyorum zaten. Photoshop Camera RAW ile oynaşmakta ayrı bir dert. :D
     
    ozgun_cyprus bunu beğendi.
  20. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Cevap: Akvaryum Portalı Fotoğraf Ana Konusu

    İş akvaryum olunca mecbur kalıyoruz oynamaya gerçi ben ya telefonla yada kompak makine kullandığım için öyle bir şansım yok ama slr olsa elimde her halde bende baya uğraşırdım.
     

Sayfayı Paylaş