1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Bitkiler İçin Co2 ve Önemi

Başlığı 'Bitkili Akvaryum Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 5 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Karbondioksitin bitkili akvaryumlara etkisi nedir?


    Karbondioksitle gübrelemenin yararları konusunda akvaryumcular arasında farklı görüşler vardır. Eskiden CO2 nin balıklar için zehirli olduğu düşünülürdü. Yakın bir zamana kadar, CO2 katkısı olmadan, yalnızca dayanıklı ve az ışık gerektiren Amazon (Echinodorus) ve Anubias gibi türler başarıyla yetiştirilebilirdi. Bu, bu bitkilerin CO2 gerektirmediği anlamına gelmez; sadece daha az miktarlarla yetinebilirler.

    Bugünki bilgilerimize göre, özelllikle çok ışık gerektiren türler de dahil olmak üzere bir akvaryumda çok çeşitli bitki yetiştirmek isteniyorsa CO2 gübrelemesi kaçınılmazdır. Su bitkilerini başarıyla yetiştirebilmenin dört ana koşulu vardır: Uygun ışıklandırma (spektrum özellikleri ve şiddeti), yeterli besin maddesi, gerekli iz elementlerin sürekli bulunması ve en önemlisi yeterli miktarda CO2. Eğer bu koşulardan biri bile gerektiği şekilde sağlanmazsa bitki büyümesi sınırlı kalacaktır.

    Karbon, bitkilerin fotosentez sırasında kullandıkları en önemli besin maddesidir. Kara bitkileri, ihtiyaç duydukları CO2'yi atmosferden alırken su bitkileri, doğal ortamlarında bulunan çeşitli kaynaklardan yararlanırlar. Kapalı bir ekosistem olan akvaryumda ise, karbondioksit kaynakları çok sınırlıdır. Bazı akvaryumlar yeterli CO2'nin balık solunumundan ve organik maddelerin çürümesinden geldiğini iddia ederlerse de, bu sınırlı CO2 üretimi, bol bitkili bir akvaryumun gereksinimini karşılamak için yetersiz kalır. Her bitki türünün karbon ihtiyacı farklıdır. Çok çeşitli türlerden bitki konulan akvaryumlarda, dışarıdan CO2 katkısı olmazsa birkaç ay sonra sadece bir kaç dayanıklı türün ayakta kaldığı gözlenecektir. Bir akvaryumda birçok bitki türünü bir arada yaşatmanın yolu karbondioksitle gübrelemeden geçer.

    Bitki Akvaryumlarına CO2'nin etkisi:
    CO2, suda bulduğu besin maddelerini özümleyerek bitkinin kendisi için enerji deposu görevini yapacak besin maddelerini sentezlemesine yardım eder. Uygun miktarda CO2 ile uygun ışık şiddeti bir araya geldiğinde fotosentez daha da hızlanacak ve bitkiler sudan daha fazla besin maddesi alacaklardır. Sudaki fazla besinin bitkiler tarafından tüketilmesi ise bu besinlere bağımlı olan yosunların aşırı yayılmasını engelleyecektir. CO2 ile gübreleme, kırmızı yapraklı türler gibi yüksek şiddette ışık gerektiren bitki türlerinin de yetiştirilmesine imkan verir. Örneğin Riccia fluitans (yüzeyde değil, tabanda yetiştirirken) veya Eusteralis stellata türlerini CO2 katkısı olmadan büyütmek düşünülemezdi.

    Karbondioksitle gübreleme bize çok çeşitli türden bitkiyi yetiştirme olanağı verir. Fotosentez sırasında yapraklardan mikroskopik oksijen kabarcıklarının yükseldiği gözlenebilir. Bitkiler, fotosentez sırasında Karbondioksitteki karbon elementini kullanarak oksijeni açığa çıkarırlar. Bu oksijen, balıklar kadar, yararlı aerobik (oksijenli soluyan) bakteriler için de yaşamsal önem taşır. Oksijen üretiminin hızı fotosentezin hızına, yani bir anlamda da, sudaki karbondioksit miktarına bağlıdır. Buradan da ilginç bir sonuç çıkıyor: Sudaki karbondioksit yetersizliği, doğal oksijen üretiminin de düşük olmasına yol açıyor.

    Balıklar ve diğer canlılar, akvaryuma bir kaç aşamadan geçerek amonyağa (NH3) indirgenen azotlu artıklar bırakırlar. Eğer suyun pH derecesi düşükse, zehirli amonyağın büyük bir bölümü nispeten zararsız amonyuma (NH4) dönüşür. Böylece CO2 gübrelemesi ile yapılan pH regülasyonunun bir yararını daha vurgulamış olduk.

    Optimal CO2 Düzeyi:
    Doğada, atmosferden gelen sudaki erimiş CO2 gazı düzeyi basınca ve sıcaklığa bağlı olarak 1-2 ppm arasında değişir. Ancak doğada atmosferin dışında başka CO2 kaynakları da vardır. Bazı bölgelerde, sedimenti çevreleyen sularda bol miktarda karbon olduğu tespit edilmiştir. Akvaryum gibi yarı kapalı sistemlerde 1-2 ppm düzeyindeki erimiş CO2 hızlı büyüyen bitkiler için yetersiz kalır. Bol bitkili bir akvaryumda optimal CO2 düzeyi 15-20 ppm veya 35-45 mg/litredir. Bu konsantrasyon düzeyinde bitkiler çok çabuk büyür. Balıklar veya diğer su canlıları yüksek CO2 konsantrasyonlarından sanıldığı kadar kötü etkilenmezler. Genel olarak, bitkiler için gereğinden de fazla olan 30 ppm in altındaki konsantrasyonların canlılara olumsuz bir etkisi yoktur.

    Kaynak: Aquajournal Volume 33
    Akvaryum Magazini
     
    Düzenleme: 15 Mayıs 2016
    Sezer han ve lades bunu beğendi.
  2. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Ynt: Bitkiler İçin Co2 ve Önemi

    Ya abi teknik tabirden anlamam açıkçası.Çok basit kaçacak ama 2 litrelik bir pet şişeye 1.5 paket kuru maya,2 bardak şeker atıp ağzına kadar olmasada biraz yüksek derece su doldurup çalkalasam kaç saat sonra Co2 vermeye başlar,kaç gün sürer.Akvaryum 68 litrelik olduğunu düşünelim,çok yeterli değil ama 20W ışık işimizi görür diyorum birde Co2 ama direk 3W lık küçük iç filtreme bağlayıp verirsem zehirlenir balıklar.Musluklar da doğru düzgün kısmıyorlar çıkan gazı.Ne yapayım nasıl yapayım şunu kuru maya la mı yapayım bi özetleyin hocam ya.Ne kadar çözünür bu akvaryumda?Ben sadece saz ve olursa anubias beslemek istiyorum onun kökünüde nasıl tutturacağımız belli değil kuma olmuyormuş.
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ynt: Bitkiler İçin Co2 ve Önemi

    Saz ve Anubias beslemek istiyorsan benim fikrim şudur;
    Bu bitkiler zaten dayanıklı bitkilerdir. Kısaca bu bitkilerden özellikle anubias'ı, malavilerle zamanında baktık. Co2 eklemek zorunda hiç kalmadım ve eklemedim. Bence gerek yok. Sazları arka plana doğru köklerini kuma dikebilirsin. Ancak Anubisası dikimi önemlidir. Kesinlikle bu şekilde bir yere varmak zordur. Kayalarına, ağaç kölerine misina ile bağlamalısın. Yoksa kökleri çürüyor. Akvaryum ortamında büyümeye başlayan Anubis'ın ben kayalarıma sıkıca yapışıp tutunduğunu ve kaya ile birlikte geldiğine şahitim. Bu bitki yoğunluğunda olan bir akvaryuma Co2 eklemeni tavsiye etmem. Kaliteli bir yaprak gübresi kullanabilirsin. Aydınlatmana ve suyun eski su olmasına özen gösterirsen mutlaka gelişeceklerdir. Balık türlerini ise, eski suyu (yumuşak, hafif asidik) seven türlerden seçersen , daha güzel bir ortam yaratabilirsin.

    CO2 ilavesi ile yüksek yoğunluktaki kadar hızlı olmasada, hızlıca büyüme oranı sağlanabilir. Bu büyüme oranı ile eğer isteniyorsa daha az su değişimi, istenirse taban veya suya karıştırmak suretiyle besin maddesi ilavesiyle gelişim sağlabilir.
     
    Pennywise bunu beğendi.
  4. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Ynt: Bitkiler İçin Co2 ve Önemi

    O zaman şöyle yapıyorum
    -50 yada 68 litre akvaryum ...
    -1 anubias 7 kök saz (ileride artar bunlar acaba o zaman Co2 isterler mi?)
    -Co2 yok 7.5 W 'lık iç filtre (ön cama doğru,az akıntı yapar)
    -20 W florosen
    -8 lepistes,2 vatoz,4 çöpçü
    -Taban malzemesi altta dere kumu,üstte lav kırığı
    Böyle olsun bari...
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Eğer ileride bitki yoğunluğunun artması sonucu, Co2 ihtiyacı baş gösterirse, aşağıdaki link kolayca Co2 ünitesi edinmeni sağlayacaktır.
     
    Düzenleme: 15 Mayıs 2016
  6. atlantis

    atlantis

    Mesajlar:
    306
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Murat Yıldız
    Ynt: Bitkiler İçin Co2 ve Önemi


    Şahin anubiasları bir kaya veya mango kütüğün varsa ona tutturabilirsin,tutturmada misina veya paket lastiği kullan..
    Bu arada dikkatimi çekti 1,5 paket maya demişsin..Aman ha çok ama çok fazla o miktar..2 su bardağı şeker+0.5 lt su+1 çay kaşığı toz maya formülü işini görecektir.Hazırladığın formül en fazla 2 saat içinde co2 vermeye başlayacaktır.


    Temel hocam çok iyi bir anlatım yapmışsınız..Sabitlenecek konular arasına alınmalı bence.Saygılarımla.
     
    Pennywise bunu beğendi.
  7. Desert Falcon

    Desert Falcon

    Mesajlar:
    608
    Ynt: Bitkiler İçin Co2 ve Önemi

    2.5 paket derken küçük paketler oluyor ya kare şeklinde pakmaya'nın işte onları dedim yoksa koca şeyyi boca etmem :cekingen:

    Tamam teşekkür ederim bana 1 çay kaçşığı öok az geldi hani çorba kaşığı falan olsa ne bileyim.
     
  8. lepistes

    lepistes

    Mesajlar:
    961
    İsim:
    Muhammed Ali Tavur
    Ynt: Bitkiler İçin Co2 ve Önemi

    Bence belirtilen ölçülerin üstünde malzeme kullanmamalısın. Ben de daha önce fazla kullanayım dedim ve CO2 sistemi inflak etti. Kötü bir durum her taraf leke ve koku içinde kalıyor. Özellikle kış ayına yaklaştık böyle bir durumla karşılaşmanı hiç istemem.
     
  9. taygun

    taygun Guest

    Ynt: Bitkiler İçin Co2 ve Önemi

    + 1

    İyi bir öneri
     
  10. gurselbaku

    gurselbaku

    Mesajlar:
    2
    İsim:
    gursel seckin
    calisma sistemi youtubede var. aydinlatmada ebaydan royal blue led alirsan otlar cabuk gelisir yosun alg problemi olmaz anubiasi iple tasa yada driftwooda bagla.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 15 Mayıs 2016

Sayfayı Paylaş