1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

DIY Çok Parçalı Katkı Yapımı

Başlığı 'Kendin Yap-Kendiniz DIY Yapabilirsiniz' kategorisinde Okurt tarafından 30 Mart 2012 başlatılmıştır.

  1. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Öncelikle bu Dıy katkı yapımı çalışması taslak aşamasındadır, esas amacım bazı temel solüsyon hazırlama bilgileri hakkında hobicileri bilgi sahibi yapmaktır, kendi mercanı az olan akvaryumumda iki haftadan beri denemekteyim, Fikirleriniz, eksik veya yanlış gördüğünüz noktaları lütfen paylaşın.!

    Tartışması Tamamlanmış ve kısıtlamalı forumdan çıkarılarak foruma açılmıştır.


    Bir süredir akvaryumumuzda en çok takip edilmesi ve sabitliğinin korunması gereken KH-Mg-Ca parametrelerini düzenleyecek katkılar arayışındaydım. Piyasada bu konuda bir çok ürün bulunmak ile beraber, bu gereksinime diy bir çözüm getirmek için yola çıktım.

    Burada ve bir çok yerli ve yabancı platformda DIY katkılar hakkında bir çok fikirler ve değişik yaklaşımlar olsada, tüm parametreleri kendi ellerinde kontrol etmek isteyen bir aquarist için en iyi yöntemin tüm elemetleri içeren tek bir katkıdan çok, mevcut elementleri ve maddeleri ayrı parçalar halinde hazırlayıp vermenin çok daha yerinde bir yaklaşım olacağını düşünüyorum. Bu konuda açıkçası bilgilerinden yararlandığım en önemli kaynak Randy Holmes Farley’in iki parçalı DIY katkıları oldu.

    Ben ise burada, aynı kimyasalların Türkiye pazarında bulunan muadilleri ile ve metrik sisteme göre uyumlu olarak nasıl hazırlanacağını sizlere anlatacağım.

    Öncelikle hedefim kolayca ölçümlenecek bir yöntemle, akvaryumda kontrol edilebilir bir yoğunluk değişimleri yapacak şekilde konsantrasyonlarımızı hazırlayabilmek.

    Kalsiyum parçası

    Piyasadan bulduğum kalsiyum kaynağı CaCl2 kalsiyum klorür, food grade yani gıda işlerinde kullanılacak kalitede kalsiyum klorürü 5 kilosunu 40 lira civarında temin ettim.

    Aldığım kalsiyum klorür dihidrat yapıdaydı, Bunun anlamı kalsiyum klorür her molekül başına 2 adet su molekülü alarak kristalleşmişti. Bu durum mutlaka paket üzerinde açıklanır, eğer bu paket üzerinde açıklanmıyorsa o tür kimyasallardan uzak durmanızı şiddetle tavsiye ederim.
    Kalsiyum Klorür dihidrat CaCl2.2H2O olarak ifade edilir moleküler kütle ağırlığı 147 gram olarak paket üzerinde belirtilmiştir. Kalsiyumun kütle ağırlığını 40 olarak bildiğimize göre buradan her 147 gram kalsiyum dihidratta 40 gram kalsiyum iyonu elde edeceğimizi hesaplıyoruz.
    Dozlamada pratik olsun diye her 1 ml karışım her 100 litreye 1 ppm artış yapacak şekilde ayarlama yapacağım.
    Hesaplama mantığı.

    100 litrede 1 ppm artış için suya 100 mg Kalsiyum iyonu katılması gerektiğine göre katmamız gereken 367 mg. Kalsiyum klorür dihidrattır. Eğer bu miktarı 1 ml ile elde etmek istiyorsak katkımızın litrede 367 gram kalsiyum klorür dihidrat içermesi gerekir. Tartımızın 367 gram maddemizden koyarak yavas yavas eriterek üzerine bir litre oluncaya kadar RO su eklersek karışımımız hazırdır.
    Bu karışım 100000 ppm kalsiyum içeren bir katkıdır.

    Magnezyum parçası

    Piyasadan gene gıda işlerinde kullanılacak kalitede Magnezyum klorür Bulabildim. Bulduğum Magnezyum hekzahidrat yapıda olup her MgCl2 Molekülü 6 adet su molekülü ile kristalleşmiş formuydu: MgCl2.6H2O.

    Normal şartlar altında Mercanlar ve korallin algler kalsiyum tüketiminin %4 ile %1 arasında Magnezyum tüketeceğini ve az bir kısmınında kalsiyum ile birlikte akvaryumda çökeceğini düşünürsek magnezyum için çok miktarda katkı almanıza gerek yok, ben 1 (20 tl civarı)kilo aldım sanırım uzun sürede beni idare edecek.

    Magnezyum klorür hekzahidratın molekul agırlığı 203 gram ve bunun sadece 24 gramı Magnezyum

    Şimdi gelelim hesaplamaya aynı şekilde amacım her mililitre karışımda 100 litre suda 0,25 ppm artış sağlamak, daha mantıklı bir yaklaşım olacaktır, çünkü Magnezyum Klorür ani yükselmesine canlılar tepki verebiliyor, ben tüp kurdunda ve mercanlarda bunu gözledim.

    Hesaplama sonucu 100 litre suda 0.25 ppm magnezyum artışı için 25 miligram magnezyuma ihtiyacım var buda 211 miligram magnezyum hekzahidrat yapar. 1ml suda 211 miligram ise> bir litre içinE koymamız gereken miktar 211 gramdır. 211 gram MgCl2.6H2O tartıp buna yavaş yavaş su ekleyip 1 litreye tamamladığınızda magnezyum karışımımız tamamdır.

    KH (alkilinite) parçası

    Piyasada bu konuda rahatlıkla bulunacak en kolay ve en bilindik madde mutfak işlerinde kullandığımız karbonat yani sodyum bikarbonat. Karbonat hakkında soylenecek çok şey yok, çünkü piyasada çok çeşitli formlarda karbonatlar var. Ben Şişe Cam AŞ’ nin karbonatını kullanıyorum, çok saf ve ucuz kilosu (2-3 lira) ama her türlü karbonat olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta piyasada satılan bazı karbonatların içinde rafda bekleme esnasında topaklanmayı önleyici maddeler içine katmaları, şayet suda çözdürdüğünüzde dipte daha fazla su katmanıza rağmen çözünmeyen bir kitle varsa bu karbonat içine topaklanmayı önleyici bazı alüminyum bileşikleri koyulduğu anlamına gelebilir bu konuda dikkatli olduktan sonra bence sorun yok. Dediğim gibi piyasada bir çok form ve kristal yapısında karbonat bulunduğu için herhangi bir ölçüm veremiyorum. eğer bu konuda deneyimleriniz varsa lütfen paylaşın.

    Kullanım

    Örnek. 200 litre toplam su hacimli akvaryumunuzda kalsiyum ölçümünü 380 ppm ölçtünüz ve bunu bir an önce 420 ppm e çıkarmak istiyorsunuz. 420-380=40 ppm açığınız var. Her 24 saat başına 15-20 ppm artış yerinde olacaktır.!!!!20 ppm aşacak kalsiyum artışı yapacak artıtımlar yapmayın!!!. 40 ppm açığı 3 gün içinde tamamlamayı uygun bulduk günlük artış 13 ppm olacak. Yani 200 litre için kalsiyum katkısından 26 mililitre vermek yerinde olacaktır.

    Bu ilk aşamadaki büyük açığı kapattıktan sonra, akvaryumumuzdaki yaklaşık kalsiyum tüketim rejimini çıkardıktan sonra küçük dozları (belki birkaç militre) tek hamlede vererek akvaryumdaki kaybı idame ettirebiliriz.

    Ben Randy Holmes Farley önerdiği dozları bu karışıma uyarlayınca ortaya şöyle bir dozajlama çıkıyor..

    Yeni kurulmuş sadece balık 100 litreye 1 ml.

    Yeni kurulmuş az mercan 100 litreye 2 ml.

    Yumuşak mercanlar 100 litreye 3 ml.

    Sps çok yüksek tüketim 100 litreye 5 ml.

    Bu değerler sadece fikir vermesi açısındandır. Kendi gözlem ve ölçümlerinizle bir dozaj planı yapmanız gerekmektedir.
    Baştada bahsettiğim gibi ölçümlerle ana eksikliği kapatmadan düzenli dozlamaya başlamayın.

    Magnezyum kullanımı daha bir incelik gerektiriyor. Magnezyum suda en bol bulunan iyonlardan biri olsada kalsiyuma göre tüketimi çok hızlı değil. Eğer varsa ana eksikliği kapattıktan sonra yaklaşık dozajı . kalsiyumun yüzde biri ile 3 arasında değişmesi yeterli. Buda benim verdiğim karışım konsantrasyonlarında her 50 ml. Kalsiyum katkısı verdikten sonra 4-5 ml. Magnezyum katkısı vermeniz gerekebilir. Ama haftalık ölçümlerle kontrol altında tutulması ve tüketime göre hazırlanması yerinde olur.

    NOT: akvaryumunuzda oldukça buyuk bir iyonik denge sorunu var ise, Kh, ph, Kalsiyum ve magnezyum miktarlarında büyük salınımlar olmaktaysa lütfen öncelikli olarak , kaliteli bir tuz ile sık su değişimlerine öncelik verelim. MEVCUT KATKILAR TİCARİ VEYA DİY ANA AMACI AKVARYUMUNUZDAKİ BUYUK EKSİKLİKLERİ GİDERMEK DEĞİL, MEVCUT TÜKETİM İLE EKSİLEN DEĞERLERİ İDAME ETMEKTİR.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 25 Mayıs 2016
    burak ozu, Abdullah34, YIKIKTEMO ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  2. kupeli

    kupeli

    Mesajlar:
    1.448
    Yer:
    Ankara
    Cevap: DIY Çok Parçalı Katkı

    Harika bi çalışma. Bu konu hakkında bende arıştırma yapmıştım fakat kimya bilgim 0 olduğu için tıkanıp kalmıştım. Randy Holmes Magenzyum katkısı için Mg. Klorür ve Mg. Sülfat kullanıyordu. Senin Mg.Sülfat kullanmama nedenin nedir?
     
  3. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Cevap: DIY Çok Parçalı Katkı

    Hakan Randy Holmes magnezyum sülfat kullanıyor, çünkü magnezyum sülfat daha yoğun mg içeriyor, kullanımı daha rahat ve daha hızlı akvaryuma katılabılır, ben su anda temin edemediğimden katamadım, eğer sen magnezyum sülfat temin edip bana bilgilerini ulaştırırsan formüle onuda katar hesaplamayı yeniden düzenleriz. Ama uzun dönemde sülfat kullanmanın riskleri var akvaryumda sülfat birikimi yapabilir. mgcl2 için böyle bir riski yok. İlgili canlı bileşik üzerinden Mg iyonunu söktüğünde Kalan Cl iyonlarını sodyum ile birleştirip NaCL yani bildiğimiz tuz oluşturuyor. Buda akvaryumda farkedilemeyecek şekilde hafif bir tuzlanma yapıyor hepsi bu. Ama aynı şey Mgsülfat için geçerli değil. sülfatlar durmadan akvaryumda birikiyor.
     
  4. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Ayakta alkislanacak bir makale. Gercekten kimya bilgisi sifir olan biri bile rahatlikla anlayabiliyor.
    Cok teşekkür ediyorum Ozdemir abi.


    Sent from my SmartTab10 using Tapatalk
     
  5. akunaki

    akunaki

    Mesajlar:
    331
    İsim:
    yusuf bozkurt
    Cevap: DIY Çok Parçalı Katkı

    Tebrikler güzel çalışma ebsom tuzu olarak satılıyorm magnezyum sülfat isteyenler o şekilde arayabilirler..
     
  6. suret

    suret

    Mesajlar:
    2.115
    Yer:
    istanbul
    İsim:
    Burak N
    Cevap: DIY Çok Parçalı Katkı

    Emeklerin için teşekkür ederiz Özdemir. Ellerine sağlık. Çok çaba ve zaman harcamışsın gerçekten, tebrikler..


    Test kitleri olamdan sanırım bu şekilde eklemeyle başarıya ulaşamayız öyle değil mi? Zira hem ca, mg ekleyip kh değerlerini de değiştirip hem de su değişimlerinde yeni eklediğimiz tuzlu suyun içindeki ca, mg gibi katkılar yüzünden su allak bullak olur diye düşünüyorum. Bu nedenle dediğim gibi, test kiti veya kalsiyumu magnezyumu sürekli ölçecek, kendi tankımızın ne kadar tükettiğini, ne kadar eklememiz gerektiğini keşfedeceğiz. tüm bunlardan sonra su değişimi yaparsak eğer ne gibi bir sonuç çıkar ortaya bunu kestiremiyorum.

    Yanlış anlaşılmasın. Benim de ca, mg katkılarına ve testlerine ihtiyacım var. Yol yordam bulmaya, yöntem keşfetmeye çalışıyorum.

    - Bu katkı malzemelerini nereden bulabiliriz tam olarak? Zirai ilaç satan yerlerden mi?
    - Su değişimi konusunda ne yapabiliriz? Su değşimi zamanından 2-3 gün önce katkı girmeyi mi kesmeliyiz?
     
  7. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Cevap: DIY Çok Parçalı Katkı

    Tesekkur ederim Burak, Hobide uzun yillardir testsiz tankini yuruten deneyimli insanlar var, belki onlar icin sorun olmaz. En azindan tanktaki yaklasik tuketim belirlenebilirse, duzenli su degisimleri ile birlikte ikame dozlarla bir duzen tuturulabilir. Yani Eninda sonunda isin baslangicinda akvaryumun genel tuketim egilimlerini belirlemek lazim. Bunu biz haftalik testlerle yaparken, belki deneyimli birisi tankindaki mercan yogunlugu, mercanlarin gelisim performansi ve ilavelere verdikleri tepkiyle yaklasik bir ikame dozu kafasinda belirleyebilir.

    Ben internetten siparis ettim.

    Tuketim belirlendikten sonra her gun girilebilir. (ikame amacli)
     
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: DIY Çok Parçalı Katkı

    Ellerine sağlık Özdemir, takipteyiz gelişmeler açısından. Bildğiniz gibi biim de böyle bir çabamız olmuştu ama fazla karıştırdık eser elementleri pek içime sinmedi. Daha stabil bir çalışma yapılırsa sonuca ulaşılabilir.:)
     
  9. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Cevap: DIY Çok Parçalı Katkı

    Korallin gelişimi hiç olmadığı kadar iyi gidiyor,elimdeki bayat testlere güvenmediğim için pek bir sayısal rakam verememiştim, yakında yeni test kitlerim elimde olacak, konu hakkında daha sayısal bilgiler verebileceğim, duruma göre derişimleri güncelleyeceğim, amacım kafa karıştırmadan sadece bir enjektörle dozlanacak, bir karışım yapmak.
     
  10. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Cevap: DIY Çok Parçalı Katkı

    Merhabalar 30 mart 2012 deki, bu başlığın ilk yazısında KH katkısı için boşluk bırakmıştım, çünkü piyasada Kh katkısı olarak kullanılabilecek çok sayıda sodyum Karbonat ve bikarbonat bulunduğundan, şu anda tam olarak bir dozlama hesabı yapamadığımdan bahsetmiştim. Bu süre zarfında sadece teorik olarak değil yeni testlerim sayesinde pratik olarakta ürünleri yükselttiği değerler açısından test edebildim.

    Sodyum Bikarbonat kullanarak (Karbonat)

    Piyasada sıradan karbonat hemen her markette bulunabiliyor, bu malzemeyi direk olarak sumpa inişten veya akıntılı herhangi bir yerden canlıların üzerine gelmiyecek şekilde kullanılabilir. İlla çözelti yapılmasına gerek yok. 3 gr karbonat 100 litrede yaklaşık 1 kh lık artışa sebep olacak. Bir tepeleme çay kaşığı karbonat 2.5-3 grama tekabül ediyor

    Bikarbonat formunda kullanımda ancak yaklaşık bir KH yükselmesinden bahsedebiliriz. Çünkü piyasada bulunan karbonatlar değişik miktarlarda su ve karbondioksit içerdiklerinden tam bir değer tutturulması zor , ama kh ölçümü yaparak ilerliyorsanız ve elinizde hep aynı ürün kullanıyorsanız belirli bir dozlama oluşturulabilir. Aynı zamanda bikarbonat kullanmak tankta ph değişimlerine fazla sebep olmaz, hali hazırda tankınızın Ph'sı zaten yüksekse bikarbonat kullanmak daha emin ve pratik bir yol olabilir.

    Sodyum Karbonat

    Sodyum Karbonat çamaşır sodası olarakta bilinen oldukça alkali beyaz tozdur. Piyasada toptan temizlik malzemesi satıcılarında Özellikle Şişe Cam sanayinin oldukça temiz ve saf olanını bulmak mümkün ve kilosu 2-3 lira civarında.

    Sodyum karbonat aslında Sodyum bikarbonatın içinde Karbondioksit ve su içermeyen hali, eğer bu maddeyi bulamazsanız veya bulduğunuzun menşeine emin değilseniz. Mutfak karbonatını yani sodyum bikarbonatı bir tepsiye yayarak 30 dakika fırınlarsanız sonuç olarak içindeki suyu ve karbondioksiti kaybederek anhidrit sodyum karbonatı elde edersiniz.

    Sodyum karbonat oldukça kuvvetli alkali yani bazik bir maddedir, toz halinde akvaryuma direk olarak kullanılmamalı zaten bu şekilde kullanılırsa karıştığı yerde yüksek ph yaratacağından magnezyum ve kalsiyum çöküntüsü sebepli bulutlanma yaratır. Eğer dikkatsiz kullanılırsa, akvaryumda adeta bulutlanma tarzı çöküntüyü ve yüksek ph değişimine sebep olur. Karekterinden dolayı ph yükseltmek için ideal bir madde.

    Sodyum karbonatın 1.9 gramı 100 litrede 1 KH derecesi yükselmeye sebep olur. Direk olarak kullanımı iyi olmayacağı için ve dozlama kolaylığı için en iyi metod çözelti hazırlamak. Pratik olması açısından eğer 190 gram sodyum karbonat bir kaba koyup yavaş yavaş 1 litre RO suya tamamlarsanız çözeltinizi hazırlamış olacaksınız. Eğer bu çözeltiyi soğuk bir yere bırakırsanız sodyum karbonat kristallenmeye başlayacaktır, oda sıcaklığında dibinde çok az çözünmemiş olarak kalması gayet normal. Bu çözeltinin her 10 ml.'sinde 1.9 gram sodyum karbonat bulunup 100 litrede 1KH derecelik artışa sebep olacaktır.

    Örnek olarak 400 litrelik bir akvaryumu KH'yı 6 dan 8 e yükseltmek istiyoruz:

    100 litrede 1 kh artışı için 10 ml. çözeltiye ihtiyaç varsa.
    400 litrede 2 kh artış için 80 ml çözeltiye ihtiyacımız vardır.

    Bu 80 ml. verilirken oldukça yavaş olmakta fayda var, ph 0.2 den fazla oynama yapmayacak yavaşlıkta verilmesi tavsiye ediliyor. Benim tavsiyem 2 KH lık açığı 1 kh olarak iki günde artırmanız daha mantıklı, ayrıca ışıklar kapalı iken kullanmakta yani akvaryumun ph'sının düşmeye eğilim gösterdiği zaman diliminde kullanmak oldukça faydalı.

    İdame dozlaması yukardaki örnekte olduğu gibi eksik kapatma dozlaması gibi olmayacağı için azar azar verilmesi durumunda oldukça güzel bir çözelti ve ballingin ana elementlerinden biri.

    Bilgilerin herkeze faydalı olması dileğiyle...
     
    veysel ve Montimahir bunu beğendi.
  11. suret

    suret

    Mesajlar:
    2.115
    Yer:
    istanbul
    İsim:
    Burak N
    Cevap: DIY Çok Parçalı Katkı (17 Nisan 2012'de güncelleme)

    Özdemir selam. Daha önceki yazışmalarımızda da olduğu üzere akvaryuma eklenebilecek katkılar hakkında özellikle karbonat konusunda merakımı giderdim nacizane.

    Her akvaryum kendi içinde bir ekosistemdir demiştik hani. Kendi akvaryumuma düzenli olarak 2 günde bir, 1 kapak kh çözeltisi ekliyor ve sonucu test ederek her gün ortalama 9-10 kh değerinde olduğunu tesbit ettim. Eklemeyi 2-3 gün kadar aksattığımda 8 maksiumum 9 kh değerini yakalıyordum. Bu esnada bir tür leather coral'ım (toadstool galiba tam adı) boyun büküyor ardından tekrar toparlıyordu. Katkı girmeye bu şekilde denemeler yaparak 15 güne yakın bir süre devam ettim. Katkı girdiğim günlerden birinin ertesi günü %15 kadar su değişimi yaptım. Tuzla beraber tabii ki diğer maddeler de eklendi fakat bunu göz ardı ettim. Ertesi gün 2. gün olması sebebiyle tekrar 1 kapak kh ekledim. 2 gün sonra tekrar. Düzen hiç aksamadan devam ederken dün akşam yaptığım ölçümde kh değerini 12-13 olarak gördüm. Bu veriler ışığında 3-4 gün kadar herhangi bir ekleme yapmamaya karar verdim. Su değişimleri günlerinde, sahip olunan eko sisteme uygun olarak bir kaç gün öncesinde ve su değişimi sonrasını da kapsayan bir kaç gün boyunca herhangi bir çözeltinin eklenmemesi hususunda fikir öngörüyor ve bu şekilde sistemin sağlıklı olarak yürütülebileceğini düşünüyorum. Aksi takdirde kh değerindeki artış, eklenen diğer maddeler ve eğer kullanılırsa diğer mg, ca gibi maddeler de olduğu takdirde tavan yapacak ve belki de akvaryuma faydasından çok zarar verecektir diye düşünüyorum. Konu hakkında kısmen bilgi sahibi olduğum için her türlü fikir, öneri ve yönlendirmelerinize açığım, bekliyorum.

    Kullandığım kh katkısı 1-1.5 litre kadar ve şişesi 20 tl. Bunun yerine senin önderdiğin marketlerde satılan karbonat'ı da kullanacağım. Sonuçları görelim. Tabii ki uzun sürecek. ne demişler : Zahmet olmadan rahmet olmaz.
     
  12. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Cevap: DIY Çok Parçalı Katkı (17 Nisan 2012'de güncelleme)

    Merhaba Burak, aslında KH konusu biliyorsun akvaryumdaki bir diğer parametre ile yani karbondioksit ile bağıntılı bir konu, karbondioksitte Ph ile yakından ilintili , kh günün belirli saatlerinde bile farklı değerler alabilecek bir mevzu. Öncelikle Kh ölçümünde belrli bir saat belirlenmeli. Benim tavsiyem akvaryumun ışıklarının kapatılmasından 3-4 saat öncesi. Bunun nedeni akvaryumdaki maksimum ph ya ulaşıldığı ve sabitlendiği saatler olması. Örnek vermek gerekirse benim tankım az miktarda sert mercan, hızlı bir koralin gelişimi bol makroalgli akvaryum sabah ışıkların açıldığında ph 7.9-8 ile başlayıp 10 saatlik ışıklandırmanın 7. saatinde ph 8.2'ye ulaşıyor ve bundan sonra ph artışı duruyor. Ben tahminim diğer arkadaşlarda ölçseler farklı değerler almayacaklar. Bu an daha stabil bir ölçüm noktası olur kanımca.

    Birde çok parçalı katkılarda aslında canlılar ihtiyaç duyduğu !!!kalsiyum ve karbonatı!!! kalsiyum karbonat olarak vermek değil. İki ayrı bileşik halinde ortama verip canlının bu iki ayrı bileşikten kendine ihtiyaç duydugu kalsiyumu "kalsiyum Klorürden" karbonat iyonlarını "sodyum karbonattan "almasına dayanır. Aslında doğada bu olay bu şekilde pek ceryan etmez , deniz canlıları bu iş için deniz suyundan hazır olarak kalsiyum bikarbonatı alarak bunu yaparlar, yani aslında kalsiyum reaktörü kullanmak en doğal kh ve kalsiyum takviyesidir ama şimdi burada detaylarına girmek istemediğim bazı dezevantajlarından dolayı popularitesini yitirmekte olan bir sistem.

    Bu parametreleri ayrı olarak dozlama imkanı bulunca ortaya en büyük problem kalsiyum-kh arasındaki iyon dengesi problemi oluyor. Yani bu iki değeri ayarlamak için kullandığımız çözelti miktarları birbirlerini dengelemeli ve adeta bir kalsiyum bikarbonat simülasyonu yapmalı :) oda şöyle bir formülasyonla ortaya çıkıyor:

    Eğer kh 12 ölçüyorsan (aslında sınırlara yaklaşmış bir değer) kalsiyum değerin Ca= (KH X 7,2) + 360 yani senin değeri yerine koyarsak Ca=(12 x 7,2) + 360 oda 446 ppm kalsiyum eder. Verdiğim bu iyon dengesi formülü R.H. Farleyin bilgilerinden yola çıkarak Jeremy Dieck adlı adlı bir üstadın hesaplama tablosundan çıkardım.

    Bu kalsiyum ve karbonat iyon dengesini kh 6-13 arası için kalsiyum hesaplayarak. veya aynı formulu terse çevirerek yani KH= (Ca-360)/7,2 yaparak 390-460 ppm kalsiyum değeri arasında ihtiyaç duyulan kh değerini hesaplarsan iyon dengesi sağlanmış olacaktır.( İşte her yerde atılıp tutulan iyon dengesi muhabbetide bu hocam.).

    Not bu arada mg 1200-1300. Magnezyumu bu noktada tutmadan yukardakileri kafa karıştırıcı şekilde sabit tutamıyorsunuz..
     
    Montimahir bunu beğendi.
  13. suret

    suret

    Mesajlar:
    2.115
    Yer:
    istanbul
    İsim:
    Burak N
    Cevap: DIY Çok Parçalı Katkı (17 Nisan 2012'de güncelleme)

    Muhteşem bilgiler, arayıp da bulamadığım şeyler. Sayfalarca okusam bu kadar özetlenmezdi sanırım. Teşekkürler..


    Ne kadar teşekkür etsem azdır. Benden sonra okuyacakların da mutlaka işine yarayacaktır. Kh testimi genellikle aynı saat 20:00 gibi yapıyorum. Bunun özel bir sebebi yok, hep öyle denk geliyor. Her akşam aynı saatte yemek yemek gibi. Akvaryuma sıra geldiği için.. Saat 09:00 – 21:00 arası aydınlatma yapıyorum. Evet 12 saat fazla bir süre farkındayım.

    Olması gereken kalsiyum miktarımı öğreneyim. Mevcuttaki canlıların tükettiği miktarı öğreneyim. Aynı şey magnezyum için de geçerli tabii. Bütün bunları da öğrendikten sonra kh, ca, mg parametrelerini sabit bir düzene oturtup ona göre aksamayacak şekilde akvaryuma gireyim. Ne kadar mümkün olursa tabii. Canlı eklenecek, çıkacak, ihtiyaçlar değişecek, parametreler değişecek...

    Arada bir de iyot, stronsiyum ihtiyaçları var. Onları da tesbit etmek lazım. Adı bilinen kendi bilinmeyen 70+2 eser element var, onlar öğrenilecek. Peki tüm bunlardan sonra bu kadar emeğin kazancı ne olacak? Hayır yani oturup izlemeye zaman kalacak mı?

    Çeşitli reaktörleri kullanmayı ben de istemiyorum. Bunun dışında konuyu fazla dağıtmamalıyım ki, Sodyum Bikarbonat kullanma taraftarıyım, ilk deneyeceklerim arasında.

    Ha bu arada bir konuya da değinmeden edemeyeceğim. Dün akşam susam yağı ekledim. Tiamin, Niasin, Kalsiyum,Potasyum, Fosfor, Demir, Yağ, Karbonhidrat, Protein, A,E,B vitaminleri olması sebebiyle bende bir merak uyandırdı ve acaba eklersek ne olur diye düşünürken gözümü karartıp akvaryum suyuna önce bir kapak ekledim. Sonra eşim geldi ve dedi ki yağ her zaman suyun üstüne çıkar. Bir an için kilitlendim ve salak salak boş boş baktım yüzüne. Sonra bir şey diyemedim, hafif bir gülümsemeyle bir kapak da sump’a ekledim. Sonuçları bilmiyorum, bu akşam öğreneceğim. Başka bir nedenden etkilenmemesi için hiçbir katkı girmedim, yemlemeyi, aydınlatmayı, temizliği yapmadım. Bugünkü değere göre ortaya bir sonuç çıkacağını ümit ediyorum. İlk izlenimim ise su oldukça bulandı.
     
  14. kupeli

    kupeli

    Mesajlar:
    1.448
    Yer:
    Ankara
    Cevap: DIY Çok Parçalı Katkı (17 Nisan 2012'de güncelleme)

    Benim akvaryum bu formülün dışında kalıyor sanıyorum. Formül doğru ise bendeki hata ne ? Kh 8, Ca 700, Mg 1342
     
  15. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Cevap: DIY Çok Parçalı Katkı (17 Nisan 2012'de güncelleme)

    Merhaba Hakan senin akvaryumundaki iyon dengesi şiddetli bir biçimde bozulmuş ne yazık ki.
    700 kalsiyuma göre KH ayarlamaya kalkarsan 47 KH olarak bir değer çıkarki bu değer tamamen sodalı su anlamına geliyor. Bu kadar sapma durumunda yapacak tek şey su değişimi ve bu arada kh yı çıkarabileceğin en üst değere kadar çıkarmak( 12-12.5) kh gibi.
     
  16. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Cevap: DIY Çok Parçalı Katkı (17 Nisan 2012'de güncelleme)

    Cehalet mutluluktur cümlesini seviyorum. Tüm bunları bilmeden önce ne kadar mutluymuşum meğer. :) Bilgiler harika Özdemir abi tebrikler.

    Bu iyon dengesi, tanka eklenen ve çıkarılan canlılarla doğru orantılı sanırım. Soft veya LPS, sonuçta bu dengeyle birebir ilişkili diyebiliriz ve genel anlamda herkesin dilinden düşürmediği oturmuş tank bu olsa gerek. Yani elimizdeki canlılarımızla suyumuzdaki dengeyi kendimiz bulmak ve bunu muhafaza ettirmek gerekiyor galiba.

    Tekrar teşekkürler abi, harika bir makale. İzninle bloğuma alıyorum.
     
  17. suret

    suret

    Mesajlar:
    2.115
    Yer:
    istanbul
    İsim:
    Burak N
    Cevap: DIY Çok Parçalı Katkı (17 Nisan 2012'de güncelleme)

    Susam yağını denediğimi ve sonucu yazacağımı söylemiştim ya hani.. Velhasıl kelam. mercanlar aynı, su aynı, ne büyüme var ne küçülme. Herhangi bir katkı girdiğimde dikkatimi çeken şeylerin hiç birinde bir değişiklik gözlemleyemedim. Yazalım, üzerimizde kalmasın.

    Erman, bloğun adresi nedir?
     
  18. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Cevap: DIY Çok Parçalı Katkı (17 Nisan 2012'de güncelleme)

    yağlı maddeler sadece PS nin çalışmasını durdurur, bu şekilde faydalı olacağını sanmıyorum. araştırmalar esansiyel yağ asıtlerinin ısı stresini azalttığını mercanların yapısında bulunan zooxantelların yüksek sıcaklık nedeni ile efektif çalışamadığı zamanlarda enerji olarak yağ asitlerinin kullandığını ortaya çıkarmış. Fitoplanktonlar bol miktarda yağ içeriyor aslında, belki mercan maması hazırlarken içine bazı yağlar ilave edilebilir bence balık yağı veya yağlı balık eti gibi. Ama akvaryuma direk bitkisel yağ dökmek pek faydalı olmayacaktır.
     
  19. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Cevap: DIY Çok Parçalı Katkı (17 Nisan 2012'de güncelleme)

    Abi kişisel blog olarak bir sitem yok. :) Çok site tasarladım ama kendimin hiç olmadı. :D
    Blog dediğim akvaryum portalında kişisel blog bölümü varya, orada yayınladım.
     
  20. akunaki

    akunaki

    Mesajlar:
    331
    İsim:
    yusuf bozkurt
    Cevap: DIY Çok Parçalı Katkı (17 Nisan 2012'de güncelleme)

    Sodyum bikarbonetı bugün kabartma tozunun içerigini okurken gördüm evet doktoroetkerin kabartma tozunda sodyum bikarbonat sodyum pirofosfat ve mısır nişastası mevcuymuş acaba sisteme katsak sorun olurmu bide Özdemir bey bu fırınlama olayı nasıl olacak acaba okudugum yerde 30dk demişsinizde anlamadım kalsinasyon bumu oluyor acaba?Kaya formundakine denesek sonuç ne olur sizce sadece soru uygulama yok..:)
     

Sayfayı Paylaş