1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Tuzlu su akvaryumunda ilk balık ne zaman konulmalı?

Başlığı 'Genel Tuzlu Su Konuları ve Tartışmalar' kategorisinde vkguven tarafından 2 Nisan 2012 başlatılmıştır.

  1. vkguven

    vkguven

    Mesajlar:
    119
    İsim:
    güven
    Burada bilgi payalaşanların yüzünde tebessüm oluşturacak bu soru akvaryuma konulacak balık için hayati önem taşıdığından benim kafamı kurcalıyor.
    Bu forumda ki tuzlu su kurulumyula ilgili yazılardan okuduklarımın içinde bu sorunun cevabını ben bulamadım, ya da gözden kaçırdım.Özkan beyin kurduğu ilk akvaryumda herşeyi adım adım anlatmış fakat o da bana uymuyor zira orada doğal su (Marmara) kullanılmış.Oysa benim suyum RO.Bu durumda kriterler neler olmalı emin olamadım.
    Diyelimki sıklıkla bahsi geçen diyotumun bitmesi;Fakat diyotomun başlaması için balık gerekli. saat:gif
    Yada boş akvaryumu yemliyeceğiz ve bekleyip gözlem yapacağız.Hoş ama ne görürsek balık en az hayati tehlike altında olur?
    Örneğin tankta yosun görmek buna bir işaret olabilir mi? Neticede yosun varsa yosunun besleneceği maddeler suda vardır.Bu nokta balık eklemek için doğru zaman mıdır?
    Yada ilk olarak temizilik ekibinin yosunla beslenen üyeleri mi dahil edilmelidir tanka?

    Bu sorular genel olarak cevap bekliyor kanımca.

    Özel olarak kendi durumumu özetlersem;

    Akvaryumun suyu 1022 tuzluluk oranına sahip.(Hirometre)25 derece sıcaklıkta.Yaklaşık 3 haftadır sumpa inip yukarı çıkıyor.Birinci haftanın sonunda kum değişimi yaptım eski kumdan bir miktar akvaryumun içinde bıraktım.Kum değişimi yaptığımda sumpa elyaf ve karbon koydum.10 gün bunlar sump içinde kaldılar.Şu an çıkardım.3 gün önce bir miktar canlı kaya (oturmuş bir akvaryumdan) alıp 10 L. kadar da su alıp ilave ettim. Henüz PS yok duruma göre şekillenecek.Bir kaç gün içinde yine Özkan beyin detaylı bir şekilde anlattığı Doğal filtre(yosun duvarı) uygulamasını düşünüyorum.Akvaryumun çektiğim resimlerine bakarak ilk balıklar için uygun zamanın gelip gelmediği konusundaki fikirlerinizi paylaşırsanız ev halkını ve beni boş akvaryuma bakmaktan kurtarırsınız.

    [​IMG] Bu kum üzerinde oluşan yosunlar.(Biraz dikkatli bakmak gerekiyor)

    [​IMG] Bu da genel görünüm.
     
  2. Snowblind

    Snowblind

    Mesajlar:
    1.401
    Yer:
    Manavgat
    Cevap: Tuzlu su akvaryumunda ilk balık ne zaman konulmalı?

    Tuzlu su tanklarına çok yabancıyım.Ancak bazı oluşumların başlamasının ardından durumu gözetlemek amacıyla ilk etap tek bir balık konulduğunu,bunun da 1 ay bir süre gerektirdiğini okumuştum burada.Ama sadece aklımda kalan yarım yamalak bilgiler bunlar.Gün içerisinde arkadaşlar cevap yazacaktır mutlaka.
     
  3. many4x

    many4x

    Mesajlar:
    240
    Yer:
    ısparta
    İsim:
    mehmet firez
    Cevap: Tuzlu su akvaryumunda ilk balık ne zaman konulmalı?

    Güven bey ustadatlar bu konuya daha iyi bilgi verecektir ama benim anlamadığım eskı kum dediğiniz ne kumu neden bosaltıp yenisini eklediniz.birde sanırım protein skimmer calıstırmanız lazım tanktakı olsumu destekleyecek bir şekilde aldığınız kayaların (yanı oturmuş diye tabır ettiğiniz ) tankta kesin emin olmanız lazım herhangi bir sıkıntısının olmadığına dair eğer varsa sizde onu doğrudan sisteminize dahil etmiş durumdasınız bende şuan yeni bir kurulum içerisindeyim birçok yanlışımı düzelttikten sonra kurulumum bakteri olsun yemleme olsun düzenli yaptım protein skimmer ilk günden beri çalışıyor daha dün denemek için bir adet percula bıraktım tanka canlı için sağliklı bir durummu bence hayır ben sadece suyun durumunu merak ettığım için bıraktım dünden beri tankta ve gayet mutlu şimdilik en azından yani ilk kurulum bence suyun sudan cok tanka eklediğiniz kayaların bakteri olarak zenginleşmesiyle alakalı bir durum
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Diatom asamasi belirleyici ama yaniltici olabilir. Bir akvaryuma salinan her balik eger tam tesekkullu testler ile akvaryum suyunu test etmemis isek risk altindadir demek dogasi geregi dogaldir.

    Balik eklemek zamanindan soz etmek icin once akvaryum tarafindaki islerimizi bitirmemiz gerekir. Evet belki kolay balik turleri denilen dayanikli turler vardir ama bilimsel dogru akvaryum tarafini esas kilar.

    1- tum sistemin eksikleri Ps' akinti, kum ve diger tum ekipmanlar ile sistemin devrede olmasi.

    2-sonradan el ayak sokulmayacak sekilde dekor ve diger islerin tamamlanmis olmasi.

    Bu iki kistas sende calismiyor. Ps mi yosun filtresi mi karar verip devreye sokmalisin. Dekorun halen olusmamis' biraz daha canli kaya ilavesi yapip sistemi de ps ile cevirip suyun kararliligini kazanmasi saglayarak balik ekleyebilirsin.

    Mobil Tapatalk...
     
  5. hmrhmr

    hmrhmr

    Mesajlar:
    421
    Yer:
    istanbul
    Cevap: Tuzlu su akvaryumunda ilk balık ne zaman konulmalı?

    Üstad cevap vermiş ama bende nacizane fikrimi söyleyeyim
    kayalar çok az iyi bir biyolojik filtrasyon için 10-15 kilo canlı kaya girmenizi öneririm,tuzluluk oranını biraz daha arttırın mercan besleyecekseniz 1022 düşük kalabilir.Mutlaka ama mutlaka üstadın dediği gibi ps yada yosun duvarına karar verip devreye almalısın.
    ne zaman koymalıyım sorusunun cevabı tankda biyolojik dengenin başlamasıyla ve yapacağın testlerdeki suyun değerlerinde gizli.Ev halkı olarak fazla acele etmemenizi önerrim ki sonrasında aceleyle yapılan hataların geri dönüşü zor olmakta.
     
  6. vkguven

    vkguven

    Mesajlar:
    119
    İsim:
    güven
    Cevap: Tuzlu su akvaryumunda ilk balık ne zaman konulmalı?

    ÖYle görünüyor ki bir kaç zaman daha yalnız su seyredeceğiz.Ama bir balığın hayatını riske atmak yerine uygulanacak yol budur.İlginize teşekkür ederim.
     
  7. vkguven

    vkguven

    Mesajlar:
    119
    İsim:
    güven
    Cevap: Tuzlu su akvaryumunda ilk balık ne zaman konulmalı?

    Eski kum dediğim bu kumdan önceki kum.5 mm mercan kırığı.Sadece bu kum gözüme daha hoş geldiği için değiştirdim.Ama yinede sumpa iniş borusunun civarında bir miktar bıraktım.Bakteri ve canlı kayalardan gelen organizmalar için yuva olmasını düşünerek.Çıkan kumu da sumpa koymayı planlıyorum derin kum yatağı oluşturmak için.

    Kayalara gelince o konuda hiç bir çekincem yok.Çünkü onları bir arkadaşımdan aldım.
    Diğer hatalar ile ilgili söyledikleriniz konusunda söyleyebileceğim tek şey :
    Akvaryum Portalı - Akvaryum Bilgi Portalı ve Forumu adresini geç keşfetmiş olmamdır. Ben kendimi bu hobide (tatlı su) biryerlerde olduğumu düşünürdüm.Guramilerden yavru almak diskus beslemek vs vs... fakat burada yazılan makaleleri okuyunca (ki bir konuyla ilgilenmeye başlayınca kitap okuyup kendi çapımda araştırıp girerim olaya.)ne kadar az şey bildiğimi fark ettim.Elimde yine kitaplarım var ama artık bu forumda var. İddalı olacak ama kurulum esnasında benim hatamdan kaynaklı canlı ölümü olmayacak.
     
  8. vkguven

    vkguven

    Mesajlar:
    119
    İsim:
    güven
    Cevap: Tuzlu su akvaryumunda ilk balık ne zaman konulmalı?

    Bu cümle üzerine epey düşündüm.Açıkçası ikisini birden düşünüyorum.Hatta yosun duvarı için yapılacak düzeneğin içine taşlar koyup, yosun kaplanmalarını sağlayıp daha sonra bu taşları akvaryuma koyarak balıklara besin olarak kullanmayı planlıyorum. Mantıksız bir düşünce mi?
     
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Evet bir acidan mantigi yok isin asli. Yosun filtresi gibi sistemler istenmeyen yosunlari olusturup filtrasyon saglamaya yarar. Dolayisi ile sartlarini sakal, sacak yosunu ve kirmizi cyano benzeri alg turleri bu bolumlerde olusur ve bunlari tuketen balik yoktur. Birkac istisna balik turu vardir ama bu turler zaten bu olusumlarla mucadelede dogal mucadele sekli olarak eklenirler. Yani begeni disi eklenen baliklardir.

    Kisaca bu mantik calismaz. :)
     
  10. vkguven

    vkguven

    Mesajlar:
    119
    İsim:
    güven
    Cevap: Tuzlu su akvaryumunda ilk balık ne zaman konulmalı?

    Eveet sabırlı olmak gerçekten anahtar.
    Koyduğum o bir kaç parça kayadan hayat fışkırıyor.Altı üstü 1 hafta oldu koyalı ama resmen akvaryum canlanıyor.Kumun üzerinde pire kadar hızla hareket eden küçücük yaratıklar, kayaların üzerinde ancak dikkatle bakıldığında görülen (sanırım) tüp kurtları, yine kayaların deliklerinde dolaşan solucan vari canlılar, kumun yüzeyinde yeşil, kahve, kırmızımtırak alg oluşumları...
    Evet 5 parça cam, bir kaç kilo taş-kum, bir- iki metre plastik boru, 100w ışık, bolca zaman,bolca emek bir miktar da para(olmazsa olmazla) ve evet canlanıyor.

    Kendi soruma kendim cevap vereyim:
    Acele etme, izle zamanı gelince anlayacaksın.Sabırsızlığın bedelini aldığın balık canıyla, sende cebinden uçup giden paranla ödeyeceksin.Üzülüp sıkılmak, karamsarlığa kapılmak cabası.
    Vesselam oluyor.Biraz daha sabret.

    Kalın sağlıcakla.
     
  11. vkguven

    vkguven

    Mesajlar:
    119
    İsim:
    güven
    Cevap: Tuzlu su akvaryumunda ilk balık ne zaman konulmalı?

    Evet bu kadar zaman geçti halâ kaya dekorunu istediğim gibi oluşturamadım ama artık ps var.Buna güvenerek ve çoçuklarında baskısıyla ilk balığımızı akvaryumda yüzdürmeye başladık.İlk balık olarak sarı kuyruk damsel almayı planlıyordum.Ama güvendiğim arkadaşlar "yarın büyüyecek beğenmeyeceksin verecek yer arayacıksın" telkininde bulundular.Bunun üzerine bir tang aldım akvaryuma.Şimdi iki domates anemon,arkadaşımdan aldığım kayaların üzerinde gelen bir kaç polip,kayalarla gelen börtü böcek ve 1 adet balık akvaryumu paylaşıyorlar.Şu an tek problem kafa motoru ve PS motrunun çalışırken ortaya çıkardıkları ısı.25-26 derecelerde seyreden su sıcaklığı 28 derecelere yükseldi.Böyle giderseyazın neler olur tahmin etmek çok güç değil.Çare olarak iki motoru da daha verimli olanlarla değiştirmeyi planlıyorum.PS ye tunzenin 17W güç harcayan hydrofoamer motorunu almayı planlıyorum.
     
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Tuzlu su akvaryumunda ilk balık ne zaman konulmalı?

    Planlar güzel ve yerinde bence. İlk balığın da hayırlı olsun sağlıkla besle inşallah. Akvaryumun yeni sakinleri ve genel durumundan bir kare eklersen iyi olur Güven.:)
     
  13. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Cevap: Tuzlu su akvaryumunda ilk balık ne zaman konulmalı?

    İlk balığın hayırlı olsun hangi cins tang peki bu?
     
  14. vkguven

    vkguven

    Mesajlar:
    119
    İsim:
    güven
    Adını söyledi satan vatandaş ama şu an aklıma gelmiyor.Nette biraz araştırdım sanırım Blue Tang.Bir resmini koyayım.

    [​IMG][​IMG]
     
  15. vkguven

    vkguven

    Mesajlar:
    119
    İsim:
    güven
    Cevap: Tuzlu su akvaryumunda ilk balık ne zaman konulmalı?

    Iyi dilek ve temmeniler için teşekkürler.Planları hızlandırmak lazım bu ortaya çıktı.
    Akvaryumun genel görüntüsü:
    [​IMG]

    Buda ışıklar kapalıyken flaş kullanarak alabildiğim görüntü.Işıklar açıkken anemonlar sinyorlar kuytulara.
    [​IMG]

    Burada da balığın köşesi.Yem yemek dışında pek nadir çıkıyor bu köşeden.Yukarıdaki resimleri yemle kandırarak çekebildim. :)
    [​IMG]

    Yeni bir ortama girdiğinden ürktüğünü, sindiğini düşünüyorum.Her halde bir kaç zaman sonra atar.Aslında aldığım akvaryumda da böyle siniyorlardı.Uyanmam lazımdı ama büyünce şöyle güzel olacak deyip bir fotoğraf gösterince, ehh hadi bakalım deyip aldım.Daha önce deneyim yaşamış arkadaşlar bu davranış normal midir?
     
  16. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Cevap: Tuzlu su akvaryumunda ilk balık ne zaman konulmalı?

    Güven abi balık blue tang değil cinsini bilmiyorum ama bilen üstatlar söyler. Akvaryuma kaya lazım diyebilirim.
     
  17. brkfrt

    brkfrt

    Mesajlar:
    1.785
    İsim:
    Burak Fırat
    Cevap: Tuzlu su akvaryumunda ilk balık ne zaman konulmalı?

    Atlantic blue tang sanırım. Kuru yem alıyorsa çok güzel balık, yalnız canlı kaya çok az.
     
  18. vkguven

    vkguven

    Mesajlar:
    119
    İsim:
    güven
    Cevap: Tuzlu su akvaryumunda ilk balık ne zaman konulmalı?

    Resimlerine bakarak aldım.Fakat gerçekten büyükleri çok güzel duruyor.Balık alırken insan tuhaf bir hale giriyor. :)


    Sanırım blue deyince akla Powder blue geliyor. :) ama buda blue tang.

    Kayaların azlığının farkındayım ama bu fiyatlara kaya almak bana uymuyor.Hal'edeceğim bir şekilde.
     
  19. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Tuzlu su akvaryumunda ilk balık ne zaman konulmalı?

    Hayırlı olsun Güven balığının. Fotoğrafta balık dik durmuş ne olduğu görünmüyor. Duruş şekli tipik yeni olmanın stresiyle yapılan tavırlar. Işıkları da yeni yakıp baktıysan o şekilde hareket edebilir.
     
  20. vkguven

    vkguven

    Mesajlar:
    119
    İsim:
    güven
    Cevap: Tuzlu su akvaryumunda ilk balık ne zaman konulmalı?

    Balığın birinci sayfada yandan fotoğrafları var tekrar yüklemeyeyim.
    Ama bir şeyi paylaşmak isterim 1 tane balık almaya gittim ama oradan 1 balıkla çıkmam resmen mucize.Hiç tanımadığım bir insanla oturup konuşuyor gösterdiği resme bakıp balık alıyorum.Bu durumda doğal olarak tedirgin olmam lazım ama eh alayım bari dediğim balıktan ya şuradan iki tane mi alsam yoksa minik bir sürü kurabilsinler diye 3 tane mi olsalar diye bin tane düşüne içinde en mantıklı hareketi yapmaya çalışıyorsun.Gerçekten balık almak çok çok ilginç hale sokuyor insanı. :shh:

    Ki burada balık almakla ilgili yazıyı okumuş olmam bile insanın bu hallerine engel olamıyor.
     

Sayfayı Paylaş