1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Deniz Kumu

Başlığı 'Katkılar ve Kimyasal Filtreler' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 14 Nisan 2012 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Deniz kumu dendiği zaman İnşaat kumu, yine başka bir açıdan deniz kumu faydaları gibi akvaryum tarafında veya farklı kullanım alanlarında boy gösteren bir kavram olarak karşımıza deniz kumu çıkar. Uzun yıllardır bakıldığında tatlı su akvaryumları içinde denenmek istenen ve üzerine sorular sorulan doğal kum kavramıdır. Deniz kumu ifadesinden eğer doğal deniz kumu anlayışını çıkaracaksak akvaryum tarafındaki kullanımı farklılık gösterir. Çok ince bir yapıya sahip olan doğal Deniz kumu inceliği ile dikkat ve bilgi gerektirir. Katman kalınlığı ayarı, akıntının vuruş şiddeti, başka kumlar ile harmanlanışı gibi faktörler alınacak fayda konusunda belirleyici olur. Yaklaşık 5-6 ay önce Arkadaşlar ile şile sahilden doğal deniz kumu almak istedik ve gittiğimizde inceledik. Karadeniz suyu ile akvaryum kuralım diyerek yola çıktığımızda aslında kumu da almıştık. Fakat Deniz kumu aşırı ince olacağı fikrine sahip iken Deniz kumu kafamdakinin tersi çıkmıştı. Doğal bir habitat akvaryumu olacağından su ile birlikte Deniz kumu alarak dönmüştük.

    Deniz Kumu Yapısı;

    [​IMG]

    Deniz kumu son derece midye kırığı konusunda zengin çıkmıştı. Kullanılmasında bir sakınca yoktu ancak doğal habitat akvaryumları dışında kullanımına sıcak bakamadım pek. Midye kırığı aslında yapı olarak uygun sayılır ancak karışımındaki siyah renkli kum tanecikleri ilginç geldi bana. Yine bunun yanında birçok değişik kum tanelerinden oluşan bir kum yapısıydı.

    Ardından suyumuzu alarak yaklaşık 2 km ilerideki koya geçtik. Teoman abi şort veya mayo almadığından 'kilotla girmek yasak' ifadesi ardından espirisini yapmıştı her zamanki gibi.:) Bu koydaki kum ise tam tersi aşırı ince yapıdaydı. Hatta bu kumun doğal olmadığını ve buraya belediye tarafından dökülmüş olabileceğini düşünmeme arkadaşlar doğal diyerek tepki koydu. Doğal olması bana ilginç gelmişti çünkü arada bu kadar kısa bir mesafe varken 2 koyun Deniz kumu bu kadar farklı olamazdı. Bir tarafın Deniz kumu kesinlikle sonradan dökme olmalıydı.

    Şile Deniz Kumu

    [​IMG]

    [​IMG]

    İnce olan Deniz Kumu kesinlikle uçuşur yapıda bana göre. Midye kırığı karışımı nispeten daha çok tatlı su akvaryumlarına hitap eder yapıdaydı. Deniz Kumu ince dahi olsa aslında kullanılabilir ama katman olarak 2 cm civarında tutulmalıdır. Aksi taktirde tabanda gaz şıkışması, Nitrit olarak suya yakıcı maddelerin salınması yaşanabilir. Aşırı kalın yani DSB kavramına girecek 10 cm kalınlık ise aşırı oksijensiz ve hareketsiz kalarak suda koku ve çürüme yaratabilir. Bu gibi kullanımlarda Deniz Kumu içerisine mercan kırığı karıştırmak koşulu ile belki denenebilir.

    Akvaryum Portalı;
     
  2. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Cevap: Deniz Kumu

    Temel abi güzel bir yazı dizisi olmuş ama;

    Deniz kumunu hep düşünmüşüm dür kullanmayı tabi ne hikmetse herkes deniz kumu olmaz uygun değil demiştir büyük ihtimalle ticari kaygı yada dediğin gibi belediyelerin sonradan eklemesi sebebi herhalde. Ama açıklardan dalarak çıkartılan kum sanki olur gibi me geliyor. acaba bir atraksyon yapıp denesek mi yoksa standart piyasa kumlarına devam mı ama şöylede bir gerçek var PS bir kere çok güçlü olmalı diye düşünüyorum. Yanılmıyorumdur umarım.
     
  3. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Denız veya mıdye kırıgının dırek olarak denızden alınıp kullanılması hususunda ben bıraz sıcak bakmıyorum Temel Abı. Ozellıkle mıdye kırıgında olası proteınsel atıklar olabılır dıye dusunuyorum. Her ne kadar uzuuun yıllar suda olması nedenı ıle canlı kum yapısındadır kum. Dolayısı ıle canlı kum mantıgı ıle kullanılmamalı bence.

    Kullanılmadan evvel kaya tuzu ıle oldurulup kurumaya bırakıldıktan sonra kullanılması daha uygun olabılır dıye dusunuyorum.

    Kalınlık konusuna katılmakla bırlıkte yazı ıcın tesekkur ederım abı, ellerıne saglık.

    Sent from my Blacberry
     
  4. syucel

    syucel

    Mesajlar:
    226
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Serdar Yücel
    Cevap: Deniz Kumu

    Makale için teşekkürler. Hatırlıyorsunuzdur, doğal su ve kum ile kurmuş olduğum tankım üçüncü yılını geçti. Kum un gibi ince taneli yapıda, hiçbir şekilde bir sorun yaşamadım. Aksine cycle sürecinin daha çabuk atlatıldığını düşünüyorum. Fakat önemli olan kumu alacağınız yerdir. Çok kıyıdan değilde mümkün olduğunca derinden alınmalı ve kısa sürede nakil işlemi yapılarak tanka konulmalıdır.
    Şuan kumu yine aynı yerden almak şartı ile değiştirme aşamasındayım. Her su değişiminde bir miktar kumda çekiyorum. Üçte ikisini çektim, tank ile ilgili birkaç değişiklik yaptıktan sonra yeni kumu koyacağım.

    Bu kumu aldığım yer;

    [​IMG]

    Buda tanktaki ilk hali;

    [​IMG]
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Deniz Kumu

    Kızıldeniz gibi yermiş valla. Kumu da güzeldir suyu da.:) Ellerine sağlık, inşallah daha uzun süreler aynı sağlıkta devam eder.:nazar:
     
  6. syucel

    syucel

    Mesajlar:
    226
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Serdar Yücel
    Cevap: Deniz Kumu

    Teşekkürler üstad. Tabii bu ilk hali, inşallah ileride yeni fotoğrafları ekleyeceğim. Gerçi senin Marmara suyu ile kurulmuş tankın yanında bunun lafi bile olmaz ama. :)

    Yer: Çeşme Boyalık, Merkeztur sitesinin yanı. Otel 7800'in önü.
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Deniz Kumu

    Bu konu kesinlikle su ayarları ile alakalı hocam. Eğer elindeki suyu işlersen Marmara suyu doğal olarak senin kullandığın suyun eline su dökemez. Element yapısı nedir, neler eksiktir, neler farklıdır vb. Aslında yanılmıyorsam tuz yoğunluğu zaten yüksek olduğundan suni tuz kullanılmıyordur, böyle olunca element yapısı olduğu gibi kalıyor. Marmara tuz yoğunluğu düşük olduğu için suni tuz ile yükseltince bir nebze elementler kazandırılmış oluyor. Suni tuza ihtiyaç olmaması avantaj gibi görünüyor olsa da aslında pek sayılmaz. Çünkü bu sefer O bölgenin suyunu gözlem veya test ile anlayarak eksikleri haricen tamamlamak gerekir. Elbette böyle de olmaz değil ama element yapısının üst seviyede dengesi yakalanırsa o suda ben de yaşarım sanırım.:)
     
  8. syucel

    syucel

    Mesajlar:
    226
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Serdar Yücel
    Cevap: Deniz Kumu

    Evet üstad Ege suyunun tuz yoğunluğu biraz yüksek, 1027 civarlarında. Suyu seyrelttiğimizi düşünürsek, düşük olan kalsiyum ve magnezyum değerleride biraz daha aşağıya çekiliyor. Bu ikisinin düzenli ölçümlerle eksiklikleri tamamlanırsa tadından yenmez. Açıkçası 3-4 yıllık süre içerisinde 5 kez falan kalsiyum ve magnezyum ekledim, test kiti hiç kullanmadım, nasıl kullanılır bilmem :D.
    Tabiiki bu durumda caraline alg yavaş oluşmakta, düzenli su değişimleri ilede o sorun çözülebiliyor.
     
  9. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Cevap: Deniz Kumu

    Bence bu suyu sulandırmaya gerek yok, böylede kullanılabilir.
     
  10. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Cevap: Deniz Kumu

    Tabii buldunuz mis gibi denizi kullanın bakalım.
     
  11. kupeli

    kupeli

    Mesajlar:
    1.448
    Yer:
    Ankara
    Cevap: Deniz Kumu

    Halil Bursa'da deniz yokmu??? :D Benim Bursa'da yaşayan bir arkadaşım var. Oda uzun süredir denizden alıyor suyunu. Ama onda mercan yok bildiğim kadarıyla.
     
  12. seckinmucteba

    seckinmucteba

    Mesajlar:
    733
    Yer:
    Mersin
    İsim:
    seckin dogan
    Peki benim merak ettim soru şu. Pet sise icine damlama yaparak eklenecek suyu tds0 yerine zengin mineralli su olarak eklesek.yani silikat recinesinden gecen su sirayla deniz kumuna maruz birakilsa damla damla akitarak.bu sekilde o silikattan uzak mineral kazanir mi? Aluvyon ile denedigimde onun da icinde silikat oldugu soylendi.
     

Sayfayı Paylaş