1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Göl Kenarındaki Saz Bitkisi

Başlığı 'Bitkili Akvaryum Portalı' kategorisinde GKARE tarafından 17 Nisan 2012 başlatılmıştır.

  1. GKARE

    GKARE

    Mesajlar:
    380
    İsim:
    Gürel Göçer
    Geçen hafta bir şehrimizin parkında bulunan gölün kenarında birçok saz bitkisi türünü inceleme fırsatı buldum. Aşağıdaki çiçek açmış saz bitkisi görünce merak ettim nasıl bir saz türü olduğunu. Yaramazlık yapıp bir tanesini kökünden çekip çıkardım. Diğer sazlar gibi çıkmamazlık etmedi ve hemencecik geldi.

    Kökü soğan köklüydü ve kargadan başka kuş tanımam misali Crinum Thaianum'a benzettim. Belkide yakın bir akrabası olabilir. İtiraf etmeliyim ki Çıkarttığım kökü pet şişe içerisinde alıp yıkayıp pakladıktan sonra akvaryumuma diktim. Saz bitkisi alarak kötü bir şey yaptım biliyorum yapmamalıydım.

    İşin ilginç tarafı doğal ortamlarına yakın ortamlarda bu sazların çiçek açması ve suyun üzerinde de dim dik durmalarıydı.

    Şu sıralar Buhar camının kenarlarından benim sazların yapraklarının çıkmasına izin veriyorum. Bazı bitkilerin böylelikle CO2'i daha dengeli olarak havadan kullanabildiklerini okumuştum.

    [​IMG]

    Uploaded with ImageShack.us
     
  2. BassKiller

    BassKiller

    Mesajlar:
    534
    İsim:
    mehmet yılmaz
    Cevap: Göl Kenarındaki Saz Bitkisi

    O bitki bildiğimiz kardelen çiçeğidir kış aylarında açar bahara doğru dökülür kurur sadece soğanı kalır.
     
  3. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Cevap: Göl Kenarındaki Saz Bitkisi

    Merhaba Gürel, gördüğüm kadarı ile Diana Walstad'dan esinlenmeler var :). Denemekte fayda var, akvaryum tabanında yukarı ulaşan bu tür su üstü bitkileri akvaryum- paludaryum sistemlerinde çok kuvvetli bir nitrat fosfat tüketicisi.
     
  4. GKARE

    GKARE

    Mesajlar:
    380
    İsim:
    Gürel Göçer
    Cevap: Göl Kenarındaki Saz Bitkisi

    Özdemir Hocam,
    Kitabı okuyorum tavsiye için teşekkürler. İlave kitap tavsiyelerini de isteyeceğim. Nitrifikasyon ve denitrifikasyon konusu da çok fazla bakış açımı değiştirdi...
    Filterelerde bakteri ortamı ve yüzeyi arttıracağım diye uğraşan bir insandan sadece mekanik filtrasyona doğru yol alacağım gibi geliyor. su değişimlerini de azalttım hatta çektiğim suları evimde baktığım saksıyı sulamakta kullanıyorum arada sırada. Elektrik tüketip de filtrasyon yapmak mı yoksa doğadan faydalanıp güzel bir dengeye oturtmak mı? Yeşilci bir akvaryuma doğru gidiyor gibiyim tabiki daha çok okumam lazım. Akvaryum içi dengeye yeşil parametreler ile ilavelerde bulunmak güzel.

    Bitkilerin önce amonyak'ı tüketmeyi tercih etmesi de doğanın mucizelerinden biri olsa gerek.
     
  5. GKARE

    GKARE

    Mesajlar:
    380
    İsim:
    Gürel Göçer
    Cevap: Göl Kenarındaki Saz Bitkisi

    Ben kıyamayıp çiçeksiz olanı kökünden çıkarıp yürüttüm.

    Ve dedikleriniz sonrasında aşağıdaki sorular aklıma geliyor.

    - Crinum Thaianum'a kardelen mi deniyor?
    - ben kardelenlere kıyamayıp yanında bulunan Crinum Thaianum'u mu kökünden çıkarttım?
    - yoksa akvaryumumda 5.tür bir bitki mi olmuş oldu?
    - Crinum Thaianum ile kardelen aynı şey ise sıcaklık 21. derecenin altına düşmeyeceğinden akvaryumlarda çiçek açtığının görülmemesi normalmidir?
     
  6. BassKiller

    BassKiller

    Mesajlar:
    534
    İsim:
    mehmet yılmaz
    Cevap: Göl Kenarındaki Saz Bitkisi

    Sen yanlış bitkiyi almışsın abi kardelenin çiçeği aşağı bakar Crinum Thaianum'un yukarı bakıyor ve daha büyük.Bizim bahçede vardı sanırım akşam fotoğrafını çekerim.
     
  7. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Cevap: Göl Kenarındaki Saz Bitkisi

    Walstadın tarif ettiği yol, düşük maliyetli, düşük bütçeli doğal bitki akvaryumunun yolu. Biliyorsun ikinci yol zor bitkiler, gübreleme, co2 ve yoğun ışıklandırma ile yüksek destekli, ingilizce tabiri ile high tech bitkili sistemler. walstadın dışında bu konuda bir kitap bilmiyorum aslında. onun dışında özelden email adresini atarsan akşam sana bir iki e kitap daha yollayabilirim tabi diğer arkadaşlara da.

    Bu arada akvaryumcularda limon olarak bilinen hygrophila corymbosa en güzel su üstü bitkilerindendir, eğer akvaryumun üstüne ulaştıklarında daha büyümelerine izin verecek şekilde kapaktan dışarı çıkarlarsa ve bu şekildede doğal ışık kaynağına ulaşırlarsa adeta bir çalıya dönüşüp küçük mor çiçekler açıyorlar. bendeki akvaryumun 1-1.5 metre üstüne kadar büyümüştü siddetle tavsiye ederim. Bu arada dökülen çiçeklerden evdekileri kızdırabilirsin.
     
  8. GKARE

    GKARE

    Mesajlar:
    380
    İsim:
    Gürel Göçer
    Cevap: Göl Kenarındaki Saz Bitkisi

    Hocam şimdilik akvaryumda gözlemlediğim kadarı ile diğerlerine çok benziyor. Çirkin ördek yavrusu gibi bir durum olur mu bilemem :D...
     
  9. GKARE

    GKARE

    Mesajlar:
    380
    İsim:
    Gürel Göçer
    Cevap: Göl Kenarındaki Saz Bitkisi

    Hocam Limonu Japonlar Yer dediler?

    Ben de dev amazon (echinodorus bleheri) aldım. ama Anubias congensiz'e de çok benziyor. Rizom yok fakat hem soğana hem de rizoma benzer bir kökü var :D...

    Ben gene bitki aldım ve türünü tam bilmiyorum... Yok Yok echinodorus...
     

Sayfayı Paylaş