1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

250 Litre Deniz Akvaryumu Öneriler Sorular

Başlığı 'Deniz Akvaryumu Kurulumu Forum' kategorisinde gillraen tarafından 15 Temmuz 2012 başlatılmıştır.

  1. gillraen

    gillraen

    Mesajlar:
    18
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    anıl akan
    Öncelikle merhaba, 250 litre deniz akvaryumu kurmaya yaklaşık 2 yıllık tatlı su deneyimimin ardından yeni aldığımız evle beraber geçmeye karar verdim. Akvaryumumun boyutları 100x50x50 suan zaten tatlı su dolu içinde de yunuslarım var. Düşündüğüm akvaryum içinde soft mercanlar, 2-3 clown fish, 1 tane blue tang olucak.Forumu yaklaşık 2 haftadır tarıyorum bazı bilgilere ulaştım. Zaten akvaryumu yaklaşık 6 ay sonra kurucagım hiçbirşeyin acele olmasına gerek yok uzun soluklu bir sistem olması için elimden geleni yapıcam. Gelelim 250lt deniz akvaryumu ile ilgili sorularıma;

    Açıkçası 2. cizime daha sıcak bakıyorum, sizce hangisi daha iyidir?

    1-Sumplu bir sistem olucak sump olcülerini 60(u)x37(h)x25(g) olarak düşündüm ornek olarakta bu sekılde(birimleri önemsemeyin)

    [​IMG][​IMG]


    2-Protein skimmer olarak Bubble magus nac5a modelini uygun buldum. Çünkü balık yüküm çok yok siz ne düşünüyorsunuz? Önerilerinize açığım bu konuda?

    3-Resimlerdeki sumplara ek olarak temiz su bölmesi yapıcam ve refigium kısmına DSB(deep sand bed) eklemeyi dusunuyorum kumu ne kullanmamı kaç mm kalınlıkta olmasını önerirsiniz.Ayrıca akvaryumun içine aragonit kum kullanmayı dusunuyorum sızce bunun kalınlıgı ne kadar olmalı?(hem goze hıtep etmesı hemde pislik tutmaması açısından)

    4-Tanktan suyu overflow vasıtasıyla alıcam 250lt tank+55lt sump yaklasık 300lt suyu devri kaç olan bir motorla devirdaim ettirmeliyim? (ben aquabee nin 3000lt/h olan motorunu dusundum)

    5-Soft mercan türlerıne bakıcağım için ışıklandırmayı çok kapsamlı birşey düsünmedım 3x39 watt ati flo(2mavi+1beyaz)olacak şekilde yeterli midir ne dersiniz?

    6-Akvaryumun suyunu ilk kez doldururken ne kullanmalıyım çeşmeden hazır deniz suyumu yoksa damacana sumu yoksa ro su mu kullanmalıyım?(sizce en iyisi hangisidir)

    7-Kaya konusunda ölü olarak alıp kendım canlandırmayı planlıyorum zaman yonunden sıkıntım olmadıgı ıcın..40kilo kadar fiji kayası dusunuyorum?(izmirde canlı kaya bulabılcegım iyi düzgün deniz ürünleri satan akvaryumcu bıldgınız yerler varsa lutfen benimle paylasın)

    8-Akvaryumun sogutma ıslemını kendı yaptıgım ama bı elektronikci arkadasımızdan alıntı olan bır proje ıle, sumptakı su seviyesinide Halil bey'in orjinalini kıskandıracak su tamamlama unıtesıyle yapıcam malzemelerın yurtdısından elime gecmesını beklıyorum buradanda paylaşıcam.

    250 litre deniz akvaryumu için aklıma gelen sorular şimdilik bu kadar, daha zamanımız olduğu için düzgün hareket etmek istiyorum bu yuzden daha sorular gelebilir sizlere hazırlıklı olun :)

    Cevap veren vermeyen tüm akvaryumportalı ailesine şimdiden teşekkür ediyorum. Ayrıca şuanki kurulu akvaryumumun fotoğraflarını istemeniz halınde paylaşabilirim burdan.
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: 250 Litre Deniz Akvaryumu Öneriler Sorular

    Hoş geldin Anıl öncelikle. Hayırlı olsun 250 litre deniz akvaryumu kurulum kararın. Sump çizimlerine baktığımızda ben de senin gibi sağdaki ikinci çizimdeki modeli daha çok beğendim. Bubble Magus Protein Skimmer | Deniz Akvaryumu skimmerler fiyatına göre verimi iyi diyebileceğimiz protein skimmer modeli. Nac5 ile arasında çok fiyat farkı yoksa Nac66 öneririm ama düşündüğün model beslemek istediğin canlılara yetebilir. Overflow ile su taşınacaksa 3000 saat litre motor gücü yerine 2000 veya 2500 litrelik motor gücü üstüne çıkmamaya çalış. 3x39 watt Ati T5 yeterli gelir ama 4 x olması daha da iyi olması anlamına gelir.

    DSB uygulamasına girmeni sump içinde önermem, Refugium alanı olabilir, refugium alanı yüksek yosun veya farklı kullanım şekillerine olanak sağlar ama onuda yapmazsan sorun olmaz. 40 kg fij kayası güzel olur, dallı kaya türünden söz ediyorsan birkaç kg yerli kaya ile onlara alt destek yapabilirsin. Aragonit kum kalınlığın 3 cm uygundur.
     
  3. gillraen

    gillraen

    Mesajlar:
    18
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    anıl akan
    Cevap: 250 Litre Deniz Akvaryumu Öneriler Sorular

    Cevaplarınız için çok teşekkür ederim Temel bey, gerçekten ciddi bir fiyat farkı var bende canlı yukumun cok olmadıgından çok kapsamlı bı skimmer almak ıstemedım.Tamam devirdaim motoru için 2500 yapıyorum ozaman.4. floyu elektrik sarfiyatının çok olmaması açısından düşünmemiştim ama canlıların durumuna göre ekleyebilirim armatürde yerini hazırlayıcam.DSB yi iptal ediyorum ama yabancı forumlarda gordugum kadarıyla adamlar kullanıp fayda gormusler neden önermediginizi ögrenmem mumkunmu?.Bu arada birkaç sorum gozunuzden kacmıs sanırım akvaryumu izmir cesmeden aldıgım suyla doldurmamda bır sakınca varmı dıye sormustum? bide kum kalınlıgı derken partıkul kalınlıgından sozedıyordum ben 1.5mm-3mm olanımı yoksa 0-1mm olanımı tercıh etmelıyım?
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: 250 Litre Deniz Akvaryumu Öneriler Sorular

    DSB sistem üzerine çok kapsamlı yazışmalarımız olmuştur. Okumak istersen makale sitemizden konuyla ilgili linkleri verebilirim. DSB sistem bana göre akvaryum içinde çok daha faydalı bir sistemdir. Işık derin kum yatağı katmanlarındaki yaşam için önemli bir unsur ve ışık gücünün aşağı doğru erimesiyle hayat istenildiği oranda şekillenir. DSB sistem sırasıyla İnorganik maddeler, amonyak, Nitrit, Nitrat ile beslenir. Bu amacı karşılaması için akvaryumda düşmanı olmaması gerekir. Çok faydalı diyerek aldığımız protein skimmer ise en büyük düşmanıdır. Kısaca protein skimmer DSB sistemin elinden ekmeğini alan ekipmandır ve zincirin halkalarını koparmaktadır.

    Kumunu öyle 0-1mm gibi incelikte seçme, uçuşmasından şikayet edersin sonra 3mm uygundur. İzmir'in çeşme suyu ile kurulum konusuna gelirsek İzmir Büyük Şehir Belediyesi daha iyi bilir. :) Kısaca suyu bilmeden yorum güç ama genel doğru çeşme suyu kullanılmamasıdır.
     
  5. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Hayirli olsun kurulum karariniz.
    Sanirim izmir cesme suyu derken belediye suyu degil. Cesme ilcesinin sahilinden deniz suyu demek istedi sanirim.

    Sent from my U8800 using Tapatalk
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: 250 Litre Deniz Akvaryumu Öneriler Sorular

    Hıım anlamadım orasını Halil, Çeşme İlçesi doğal deniz suyu farklı bir konu.
     
  7. cimlikaya

    cimlikaya

    Mesajlar:
    2.208
    Yer:
    İST.
    İsim:
    Teoman Çimlikaya
    Cevap: 250 Litre Deniz Akvaryumu Öneriler Sorular

    Selamlar .
    1-Sumplu sistem olur.
    2-Rahat durursanız( balık ve canlı sayısını abartmazsanız) olur.
    3-dsb=macera bence başlangıçta gerek yok ,kum yada mercan kırığı akvaryumun tabanını örtsün yeter.
    4-overflow kullanmadım 3.000 devir fazla gelebilir
    5-3 yada 4 t5 yeterli olur ancak kullanıcağınız balansların Çin malı olmamasına vede yüksek çıkışlı olmasına dikkat edin.
    6-Tuz oranı ayarlanmış Çeşme deniz suyu .
    7-Deniz suyu kullanıcaksanız ölü kaya,sentetik tuz kullanıcaksanız canlı kaya
    8-olur.
     
  8. gillraen

    gillraen

    Mesajlar:
    18
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    anıl akan
    Cevaplarınız için tekrar teşekkür ederim Temel bey herşeyi gayet iyi anlatmışsınız.sump kısmında refigium kısmını akvaryumdan gelen suyla direkt olarak beslemek istediğim için DSB sistemi dusunmustum ama sizede hak verdim gayet mantıklı.Ozaman ilk aşamada kullanmama gerek yok eğer ilerde ps im yetersiz gelirse bu sistemi kurarım.3mm kumuda yazdım.Aslında ben Halil bey'in bahsettiği gibi çeşme deniz suyundan bahsetmiştim orda bir yazlıgımız var gidip geliyorum sık sık ordan tasırım diye dusunmustum :)

    Çok teşekkür ederim Halil bey :)
     
  9. gillraen

    gillraen

    Mesajlar:
    18
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    anıl akan
    Cevap: 250 Litre Deniz Akvaryumu Öneriler Sorular

    Cevabınız için çok teşekkür ederim Teoman bey.Canlıyı kesinlikle abartmayı dusunmuyorum :) deviri düşürdüm 2000-2500 civarlarına.Çin balastı olmamasına özellikle dikkat edicem zaetn mekanik balast kullanmayı dusunuyorum mumkun olursa.Ölü kaya en mantıklısı canlı kayayla tasınabılecek zararlı canlılardan kurtulmanın en kolay yolu bence ;)
     
  10. barabelli

    barabelli

    Mesajlar:
    984
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Eray YILMAZ
    Cevap: 250 Litre Deniz Akvaryumu Öneriler Sorular

    Anıl bey hoşgeldiniz,hayırlı olsun kurulum kararınız.Benim size tavsiye edebileceğim tek şey ekipmanları mümkün olduğunca,bütçeniz elverdiğince sisteminizin gereksinimlerinde büyük alın.Örneğin ps,canlı kaya gibi.Teoman abi bahsetmiş kaşıntı tutmaz ise yeterli diye ama galiba kaşıntı herkesi tutuyor(bende dahil) söyliyeyim...
     
  11. gillraen

    gillraen

    Mesajlar:
    18
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    anıl akan
    Cevap: 250 Litre Deniz Akvaryumu Öneriler Sorular

    Teşekkürler Eray bey, daha zamanım olduğu için tavsiyenize uyup elimden geldiğince büyük/kaliteli almaya çalışıcam :) uyarınızda haklısınız o kaşıntı benide tutabilir belki :D
     
  12. zipkinteam

    zipkinteam

    Mesajlar:
    465
    Yer:
    Bandırma
    İsim:
    hakkı önder
    Cevap: 250 Litre Deniz Akvaryumu Öneriler Sorular

    Forumumuza hoş geldiniz Anıl bey ,dilerim kazasız belasız uzun soluklu bir tankınız olur..
    Kaşıntı işine gelince hangimiz de yok ki..? :)
    Selamlar..
     
  13. gillraen

    gillraen

    Mesajlar:
    18
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    anıl akan
    Cevap: 250 Litre Deniz Akvaryumu Öneriler Sorular

    Hoşbulduk Hakkı bey saolun.Umarım öyle olur gercekten özenerek yaptıgım birşey olucak , herşeyden once emegim var cunku akvaryumuda kendim yaptım sımdı birçok şeyide dıy yapıcam bakalım gorucez artık ;)
     
  14. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Cevap: 250 Litre Deniz Akvaryumu Öneriler Sorular

    Uyarayım yukarıda ki mesajda mekanik balast kullanacağım demişsiniz. Ama T5 lerde mekanik balast yok. T5 balastı tritonic markadan başka düşünmeyin bile.
     
  15. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Cevap: 250 Litre Deniz Akvaryumu Öneriler Sorular

    Sorularınıza maddeler halinde cevap vermek gerekirse:

    1-sump ölçüleriniz küçük öyle çok bölme yapılacak tarzda değil bu yüzden sade bir tasarım seçmeniz gerekiyor

    2-Nac 5a bu sisteme ucu ucuna gelir, bende nac5a kullanıyorum ve anca kaldırıyor diyebilirim.

    3-1. maddede bahsettiğim gibi çok bir alanınız yok, gerekte yok

    4-madem uzun soluklu bir tasarıma gidiyorsunuz overflowbox işine pek girmeyin

    5-Aydınlatma resif akvaryumunda işin temeli, işin başında daha kuvvetli bir aydınlatma seçemeniz yerinde olur.

    6-bence rahatlikla deniz suyu kullanabilirsin, Ege suyunu da, marmara suyunu da akvaryumda kullandım. Ege suyunda da rahatlıkla mercan yetiştirilebilir -no problemo- :) .

    7-İsabet olur ölü kaya ile göbeğini çatlatma, imkanın varsa direk kaliteli canlı kaya. İzmir konusunda İzmirliler yardım etsin :)

    8-Çok güzel sonuçları burdan paylaşırsınız.

    Birde unutmadan hayırlı uğurlu olsun :)
     
  16. Emre_E

    Emre_E

    Mesajlar:
    166
    Yer:
    Manisa
    Cevap: 250 Litre Deniz Akvaryumu Öneriler Sorular

    Kararınız hayırlı olsun umarım güzel, sağlıklı canlılar beslemek nasip olur. pek fazlam bilgim olmamakla birlikte şunu söylemek isterim bu dönemde Çeşme'de kıyılardan alınacak su pek temiz olmaz açıktan yada pek fazla insanın olmadığı yerleri bulmak lazım ve tuzluluk oranı aşırı derecede yüksek, düşürmek için tatlı su kullanıldığında element kaybı yaşanacak ancak http://www.akvaryumportali.com/ekipmanlar-katkilar-su-kimyasi/ege-denizinin-dogal-deniz-suyu-ile-akvaryum-kuran-varmi-9580.html burada da konu ele alınmıştı ve o konuda da bahsettiğim gibi Alaçatı da denize tatlı su karışıyor tuzluluk oranının düşük olabileceğini düşünüyorum, Alaçatı'dan su almak daha iyi olabilir ama tabi üstatlar daha iyi yardımcı olacaklardır.
     
  17. gillraen

    gillraen

    Mesajlar:
    18
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    anıl akan
    Cevap: 250 Litre Deniz Akvaryumu Öneriler Sorular

    Dikkatiniz için teşekkür ederim ama açıkçası t5 lerden vazgeçmiş olabilirim çünkü okudugum kadarıyla led kullanmak çok daha faydalı en azından soft mercanlar için sıkıntı olmuyor.Forumda gordugum 10w lık 2mavi 3 beyaz şeklinde alıp seri bağlamayı planlıyorum sogutmasınıda iyi yaparsam bence on numara olur sadece driver konusunda sizden tekrar yardım isteyebilirim Halil bey :cekingen:.Bu arada otomatik su tamamlama ünitesi için gerekli şamandıralar hala gelmedi hemen yapıp sayfanızda paylaşmak istiyorum :)
     
  18. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Cevap: 250 Litre Deniz Akvaryumu Öneriler Sorular

    Anıl güzel diyorsun ama Led konusunda kimse garanti veremez. Mavi ışıkta sorun yok ama beyazın garantisi yok benden söylemesi. O bahsettiğin 10w lık ledlerden ben kullandım 2 adet 10000k diye olanlardan çinli kardeşlerden almıştım biraz yosun sorunum vardı onları söktüm yerli 1w x18 adet beyaz koydum güya bu da 10000k ama bakacağız yosun gidecek mi çoğalacak mı ? ama sanki çoğalıyor en iyisi T5 + mavi led benden söylemesi ama karar yinede senin.
     
  19. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Cevap: 250 Litre Deniz Akvaryumu Öneriler Sorular

    Anıl öncelikle aramıza hoşgeldin. Bir izmirli olarak seni burada gördüğüm için mutlu oldum. İzmir 'in hangi semtinde oturduğunu yazarsan, sana hem kayaları alacağın yer hemde esnaflar hakkında yardımcı olurum. Bende Torbalı 'da oturuyorum bu arada.

    Sump ölçülerini 60 değil de, 80 yaparsan, tatlı su hazneli güzel bir sump tasarlayabiliriz sana. Sump hazır değil ise, Bornova Birol abiyi kesinlikle tavsiye ederim. Çok güzel bir usta ve işçiliği mükemmel diyebilirim. Tatlı su haznesi önemli, bunu bir düşün derim. Zira 100x50x50 ebatlarında ana tank ve 95x45x40 ebatlarında da sump 'ım var, her gün ortalama 8 - 9 litre su buharlaşıyor akvaryumdan. Azımsanacak rakam değil bunlar.

    Protein skimmer için acele etme, akvaryumun temek taşlarından birisidir. İleriyi de düşünmek için akvaryum tuzlu su hobisinde parasal olarak en pahalı ve bir o kadar da önemli bir malzeme. Nac7 veya alabiliyorsan Nac66 en güzel modeller arasında. Ben Nac7 kullanıyorum, memnunum.

    DSB için bence acele etme, sistem hakkında yüzeysel bilgim var ama ATS 'yi de düşün derim. Kullananlardan biri de ben olarak tavsiye ederim.

    Sump konusunu tekrar düşün derim, dolayısı ile sump değişirse bu husus ta değişecek. Bence 3 binlik al kafa motorunu, akvaryuma girişi T ile ikiye böler debiyi düşürür, daha iyi sirkülasyon sağlarsın.

    Softla başlar, zamanla bütün kayaların üzerini mercan kaplatmak isteyebilme ve elektrik tasarrufu açısından power led derim. Florosanların her 6 yada 8 ayda bir değiştirileceğini de hesaba katarsan, power led harika olacaktır.

    Çeşmeden su getirebilirsen, element yapısını dengelemek için tatlı su ile yoğunluğu düşürdükten sonra sentetik tuz ile element yapısını zenginleştirebilir, direk damacana ve suni tuzi le de kurulumu tamamlayabilirsin. RO ise, ilerde alabilir veya damacana ile kuracaksan en baştan alınabilir. maddiyatla ilgili bir durum söz konusu, tamamen sana kalmış.

    Canlı kaya alsan daha kısa ve sağlıklı bir kurulum olur senin açından. Çankaya 'da Resif Akvaryum var, Yasin abi var orda, emin ol sana fazlası ile yardımcı olacaktır kaya konusunda.

    Harika, soğutma işi önemli zira izmir sıcakları şu zamanlarda başa çıkılamaz. Projenin yapımını umarım forumda paylaşırsın.


    Hayırlı olsun.
     
  20. gillraen

    gillraen

    Mesajlar:
    18
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    anıl akan
    Cevap: 250 Litre Deniz Akvaryumu Öneriler Sorular

    Cevaplarınız için çok teşekkür ederim Özdemir bey nedense mesajınızı daha önceden görememişim yoksa çok önceden cevap vermiş olurdum kusura bakmayın.Dediklerinizi dikkate alıcağımdan emin olabilirsiniz ;)
     

Sayfayı Paylaş