1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Ne almalıyım?

Başlığı 'Tatlı Su Hobiye Başlangıç Portalı' kategorisinde Yeşil tarafından 20 Temmuz 2012 başlatılmıştır.

  1. Yeşil

    Yeşil

    Mesajlar:
    49
    İsim:
    Ali Yalçınkaya
    Merhabalar,

    Konyada yaşayan bir öğrenciyim.
    Hayvanlara olan ilgim bu yıl balıklara doğru kaymaya başladı. Orta boylu bir akvaryum ve içine hava filtresi aldım. Şu anlık içinde sadece bir tane japon var; fakat şöyle bir şey düşündüm çeveren edindiğim bilgilerle:

    İçindeki japona bir fanus alıp akvaryuma daha değişik balıklar getireceğim. Biraz araştırdım sonunda en mantıklı karar ciklet türünden 10 tane balık satın alıp akvaryuma koymak ve onları beslemek olacak.

    Başlangıç olarak:
    Hava filtrem ve akvaryumum mevcut. Dışarıdan aldığın önerilere göre, 10 adet cikleti koyup, yanlarına bir vatoz, altınada midye kırığı yem almak..

    Bu konuda gerçekten çok istekliyim ve bayağı merak saldım. Bazı akvaryumcular adamı hobiden soğutacak dereceye getiriyorlar. Foruma şans eser geldim ve hobimi burada geliştirmek istedim..

    Acaba sizin önerileriniz nelerdir? Neler yapmalıyım? Bu arada 3 TL ile 10 TL arası değişiyor ciklet fiyatları, sizce uygun mudur? Birde Konyadan olan varsa akvaryumcu önerebilir mi? Her yere güvenemiyorum yeni olduğum için. :)
     
  2. kupeli

    kupeli

    Mesajlar:
    1.448
    Yer:
    Ankara
    Cevap: Ne almalıyım?

    Size benim tek önerebilieceğim Japon balığı için fanus alıp hayvancağızı hapsetmek yerine akvaryumcuya iade/takas/hibe etmenizdir.
    Aldığınız akvaryumun net ölçülerini ve tam ekipmanınızı yazarsanız hangi balıktan kaç tane olurun cevabını tatlı sucu arkadaşlar daha net verecektir.
     
  3. ogurcay

    ogurcay

    Mesajlar:
    2.336
    Yer:
    Silivri/İSTANBUL
    İsim:
    Ozan Gürçay
    Cevap: Ne almalıyım?

    Akvaryum ölçülerinizi ve ekipman bilginizi net olarak paylaşırsanız fikirlerimizi daha kolay paylaşırız....Saygılar
     
  4. Yeşil

    Yeşil

    Mesajlar:
    49
    İsim:
    Ali Yalçınkaya
    Cevap: Ne almalıyım?

    Cevabınız için teşekkür ederim öncelikle. Yalnız japon balığını birkaç zamandır besliyorum, bir arkadaşımdan gelmişti, kıyamayıp aldım. Birkaç zamandır birlikte olunca bırakmaya kıyamadım, fanus alayım benimle kalsın diye düşündüm. Japonla yaşayacak balık alternatiflerini akvaryumcularda çok aradım ama onu hem sen üstesinden gelemezsin hemde olduğu gibi kalır, yavrulamaz, çoğalmaz vs. diyerek caydırdılar beni.

    Ben en iyisi şöyle görsellerle anlatayım akvaryumu:

    Akvaryum genel olarak böyle:
    [​IMG]


    Üstten içerisindekilerin görünümü: (Süs taşları, midyeler ve yapay bitki.)
    [​IMG]


    Karşıdan genel olarak:
    [​IMG]

    Yandan: (burası 15 cm)
    [​IMG]

    Tekrar içerisindekiler:
    [​IMG]


    Akvaryumcunun önerdiği filtre: (içerisinde sünger gibi bir şey var, suyu içerisine çekip geri veriyor.)
    [​IMG]


    [​IMG]


    Eni: 34.5 cm
    Boyu: 25.5 cm
    genişliği: 15 cm
     
  5. Snowblind

    Snowblind

    Mesajlar:
    1.401
    Yer:
    Manavgat
    Cevap: Ne almalıyım?

    Akvaryumun maalesef kötü tercihler ile dolu.Tıpkı benim ve hemen hemen bir çoğumuzun hatasını aynen tekrarlamışsın.Bu da bizlerin okumaya ve araştırmaya ne derece uzak olduğumuzun bir ispatıdır her konuda olduğu gibi.Kızgınlığım sana değil hepimize.Çünkü inan ben de aynısını,hatta beterlerini yaptım ilk başladığımda.

    Güzel kardeşim şimdi öncelikle doğal olmayan her tür dekor tamamen yanlış seçimdir.Acilen doğadan gelmeyen,balıkların doğal ortamlarında bulunmayan dekorları çıkar,kır ve çöpe at.Japon balığını asla fanus ta besleme.O balığı öldürmen ona işkence çektirmenden daha iyidir.Fanus da bakacağına tuvalete dök ve sifonu çek daha iyi.Neden böyle keskin yazdığımı merak ediyorsan araştır derim.Neden fanus da japon beslenmez oku derim.

    Elindeki akvaryumun ölçüleri hiç bir Cichlid grubuna uygun değildir.Sana 10 tane almanı söyleyen oldu mu bilmiyorum?Ancak bunu bir pet shop satıcı demişse yazıklar olsun ona.O akvaryumda en fazla 2 japon yada bir kaç lepistes beslenir.Bitkili asla tavsiye etmem çünkü bu kadar ufak hacimlerde suyun dengesini korumak inanılmaz zor olacaktır.

    Önce git balıklara bak.Beğendiğin balıkların listesini oluştur.Buradan araştırarak,araştırıp da bulamadıklarını bu başlıktan sorarak fikri danış.Sana hangi türe en doğru kurulum nasıl olur aklımız ve fikrimiz yettiğince yardımcı oluruz.Ama lütfen hepimizin yaptığı standart hataları yapma.Pet Shop esnafının "Ya forumdakilere ne bakıyorsun.Onların dediklerini yapsan ne para ne zaman yeter..." gibi sözlere itibar etme.Bakamayacağın canlıyı alıp da vebaline girme.
     
  6. Yeşil

    Yeşil

    Mesajlar:
    49
    İsim:
    Ali Yalçınkaya
    Cevap: Ne almalıyım?


    Yorumunuz için teşekkürler.
    Söylediklerinize asla kırılmıyorum, asla gücenmiyorum; çünkü ben yeni birisi olarak henüz çırağım bu işte. Sizlerde, bu forumdan faydalanarak bir şeyler yapmak için geldim. Bu akvaryum bana olduğu gibi aynen böyle geldi ve bende bir şeyler bilmediğim için akvaryuma hiç ellemeden, hiç değişiklik yapmadan direkt buraya yazdım. İnternette makaleleri okurken şans eseri geldim buraya hemen istifade etmek için üye oldum. Bu mesajı yazdıktan sonra gidip doğal olmayan taşları içerisinden çıkartacağım.
    Ayrıca birçok akvaryumcu gezdim çoğu bana, ''Japonu fanusa çıkart, sana farklı balıklar verelim.'' dedi. O yüzden o fikre kapıldım. Yoksa bir bilgim yok bu konuda.
    Evet, 10 tane verelim diyen oldu. Henüz yavrular sanrım bana önerdikleri balıklar. 10 adet küçük cikleti sana verelim, içerisine 10 numara olur diyenler oldu. Şimdi anlıyorum ki sırf para içinmiş...


    O son paragrafta, benim beğenmemden ziyade; akvaryumun standartlarına uygun olarak sizin balık çeşitleri önermenizi yeğlerim. Bana kalırsa hepsi hoş, hepsinden almak isterim ama aynı ortamda yaşamadıkları için sorun çıkartıyorlarmış, o yüzden alamıyorum. Siz, bu standartlarda, neler ekleyerek, hangi türe ''Bu işe yeni başlamış'' birisinin bakabileceğini söylerseniz ona göre hareket edeyim.
     
  7. kupeli

    kupeli

    Mesajlar:
    1.448
    Yer:
    Ankara
    Cevap: Ne almalıyım?

    Bazı dürüst akvaryumcuları tenzih ederek yazıyorum akvaryumculara pek güvenme. Adam sana 10 balık satacak sonra balıklar hastalanacak. Gidip aldığın yere soracaksın. Adam şu ilacı al bu ilacı al diyecek cebini boşaltıp koşa koşa eve gidiceksin. Balıkları kurtarma umuduyla. Sonra ilaçlar işe yaramıycak balıklar ölecek. Sen tekrar akvaryumcuya gidiceksin. Adam sana suyun şöyledir, bu böyle olmuştur zırvalayacak. Ardında sana 10 tane daha balık satıcak. Hatta belki 2 sinin parasını almayacak seni iyice tava getirmek için. Sen forumları okuyup doğruları öğrenene kadar akvaryumcu seni yolacak acıkcası. Onun için yol yakınken iyice araştır, bol bol oku. 1 kez masraf yap ve hobinin tadını çıkar. Paranda cebinde kalsın.
     
  8. Yeşil

    Yeşil

    Mesajlar:
    49
    İsim:
    Ali Yalçınkaya
    Cevap: Ne almalıyım?

    Aynen hocam, çok haklısınız.
    Bende artık çoğu akvaryumcunun tek derdi canlı satıp para kazanmak olmuş. Durumun böyle olduğunu görünce bende çareyi internette aramaya başladım ve şans eseri foruma geldim. İyi ki de gelmişim. Böyle ilgili, gönüllü insanları görmek gerçekten çok mutluluk verici.

    Şu an kafamdaki bütün düşünceleri toptan sildim ve bana bu ebatlara uygun, bu boyutta bir akvaryumda ne tür besleyebileceğim, ne tarz malzeme alabileceğimi önerecek bir arkadaşı bekliyorum. Umarım önümüzdeki birkaç gün içerisinde bu konudan netliğe bağlayıp güzel bir akvaryum yaparız. Çünkü birkaç haftadır, sırf yukarıdaki olumsuzluklar olmasın diye alım yapmıyorum, araştırıp bekliyorum ve artık çok sabırsızım. Yaptıktan sonra resimlerinide forumla paylaşmak isterim.
    Halen önerileri bekliyorum arkadaşlar, ilginiz için teşekkür ederim.
     
  9. bulents

    bulents Özel Üye

    Mesajlar:
    5.572
    Yer:
    İstanbul
    Akvaryum ölçüne göre ne tür besleyebileceğini arkadaşlar yazmış. Bu ebatta ancak sendeki japon un yanına 2 tane daha alabilirsin, yada japonu çıkarıp 5-6 lepistes koyarsın. Başka tür için zorlama.

    Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
     
  10. Yeşil

    Yeşil

    Mesajlar:
    49
    İsim:
    Ali Yalçınkaya
    Cevap: Ne almalıyım?

    Pekiî hocam, lepisteslerden yavru alabilir miyim?
    Japonlardan ben bu seviyede yavru elde edemeyeceğimi biliyorum.
    Fakat yavrulayacak balık olsa daha zevkli olur gibi geldi bana. Yavrulayacak derken; alıp satacak kadar değil, zevk için, akvaryum içinde bulunacak kadar. Lepisteslerden yavru elde edebilir miyim?
     
  11. kupeli

    kupeli

    Mesajlar:
    1.448
    Yer:
    Ankara
    Cevap: Ne almalıyım?

    Lepistesler uygun ortamda patır patır doğurur. Peki sen doğan yavruları nereye sığdırcaksın?
     
  12. Yeşil

    Yeşil

    Mesajlar:
    49
    İsim:
    Ali Yalçınkaya
    Cevap: Ne almalıyım?

    Hocam bana sanki bilgili biriymişim gibi davranıyorsunuz.
    Ben bilgi almak için açtım konuyu.
    Siz diyeceksiniz ki; ''Kardeşim lepistesler uygun ortamda doğurur ama şunları şunları alman gerek, şu kumu, şu taşı, şu yavruluğu alman gerek.'' diyeceksiniz. Ben bunları merak ediyor ve araştırıyorum. Daha hiçbir terim bilgim, malzeme bilgim yok ki.. Gerekirse daha büyük bir akvaryuma geçerim balık sayım artınca. Bu akvaryum ne kadar balık alır, ne derece sağlıklı olur onları öğrenmeye çalışıyorum şu anda. Bu akvaryumla başlarım, öğrendikçe akvaryum büyür gider. Daha bilgisizim..
     
  13. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Cevap: Ne almalıyım?

    Arkadaşım bende senin gibi başladım sonra bir baktım Allah seni inandırsın tam 7 tane akvaryumum oldu,Babam ile Annem beni evden kovuyordu,bu uzun hikâye.Lepistesleri yavrulatmak için bol miktarda üst bitki edin ondan sonra bak nasıl çoğalıyorlar.
     
  14. Toprak Akalın

    Toprak Akalın

    Mesajlar:
    840
    Yer:
    MERSİN
    İsim:
    Toprak Akalın
    Cevap: Ne almalıyım?

    Sana ciklet için de lepistes için de ayrı ayrı tavsiye vereyim. Ciklet beslemek istiyorsan en az 150 litrelik bir akvaryum al (cikletin türüne göre artabilir ya da azalabilir). İçine ince kum koy, ciklet balıkları çok sever ince kumu. Kayalarla dekore etmen lazım ve suyun da sert olması lazım. Sert su değdiğim asidikliği az anlamında. Asitliği ölçmede ph kullanılır, ph 0-7 arası asidik, 7-14 arası ise baziktir. Suyu bazik yapman lazım. Onu da filtreye koyacağın mercan kırığı ya da midye kırığı kumla yapabilirsin. Akvaryumu kayalarla dekore etmen lazım eğer yavru istiyorsan. Tek girişli yerler yapma kayalarla, erkek balık dişi balığı orda sıkıştırabilir. Ciklet türlerinde genelde erkek dişi oranı bire beştir. İlk defa ciklet besleyeceksen sarı prenses veya iceman öneririm. Akvaryuma iki üç sıra beyaz led koyarak güzel bir aydınlatma elde edersen çok güzel olur.

    Şimdi gelelim lepistese. Lepistesler senin akvaryumunda beslenebilir ama yavrulasınlar, bir arada yaşasınlar, geniş geniş yüzsünler istiyorsan sana tavsiyem 80-100 litrelik bir akvaryumdur. Hem yeni başladığından suyu sabit değerlerde tutmak daha kolay olur, hem de görüntü açısından daha iyidir. Lepistes besleyeceksen bitkili bir akvaryum olmalı. Kumunda gübre kullanman lazım bitkiler için (daha iyi gelişmelerini ve daha canlı olmalarını istiyorsan daha iyi olur). Lepistes bence tek başına giden bir balık değil, yanına bir temizlik ekibi lazım bitkili akvaryumuna. Karidesler, kedi balıkları, salyangozlar kullanabillirsin. Güzel bir bitkili akvaryum kurarsan lepistesler sana istediğin kadar (hatta istemediğin kadar) yavru verecektir.
     
  15. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Cevap: Ne almalıyım?

    Toprak arkadaşım yeni üye ben acemiyim diyor bitki akvaryumu yapamaz,söylediğim gibi üst bitki alsın onlar dayanıklı işini görsün ilerde tabiki iyisini yapar.
     
  16. Snowblind

    Snowblind

    Mesajlar:
    1.401
    Yer:
    Manavgat
    Cevap: Ne almalıyım?


    Vallahi yanlış anlamadığınıza çok sevindim.İnternet gibi sanal bir ortamda mimikler,beden dilive ses tonu olmadan bir şeyi anlatabilmek gerçekten de çok zor.Beni yanlış anlamadığınıza,niyetimin yardımcı olmak olduğunu bilmenize çok sevindim.



    Açıklama için arkadaşımızın adına teşekkür ederim.Gayet net bir anlatım.Tabi alınan malzeme ve ekipmanlar nasıl yerleştirilecek,su kaç gün dinlenip sistem ne kadar boş çalışacak gibi daha ayrıntılı konulara gireceğiz.Ancak arkadaşımızın öncelikle hangi türü besleyeceğine karar vermesi lazım.Bitkili tavsiye etmiyorum aslında çünkü hakikaten de bilmeyen biri için gübresi,toprağı,CO2 si felan derken epey bir zahmet olup adamı hobiden soğutabilir.Bu aslında kolay bir bakımdır ama bilmeyen biri için bisiklet kullanmak nasıl uzay mekiği uçurmaktan farksızsa bu bitkili tanka bakmakta böyledir.Bence 150litre ve 1e-5d sarı prenses ile başlamak daha mantıklı olacaktır.Zira bu balıkların toleresi oldukca yüksek olduğundan başlangıç için en ideal olanıdır şayet ille de cichlid grubu olacaksa?
     
  17. Toprak Akalın

    Toprak Akalın

    Mesajlar:
    840
    Yer:
    MERSİN
    İsim:
    Toprak Akalın
    Cevap: Ne almalıyım?

    Ben arkadaşa seçeneklerin zorluğunu gösterdim, altından kalkabileceğini düşünürse ekipman ve bakım işinide eğer karar verirse yardımcı oluruz.
    Ayrıca bitkili akvaryum kurmak adım adım gidildiğinde çok da zor değil. Benim gibi normal kumun altına floredepot gübre ekleme gibi bir işkenceye girilmezse hiç de zor değil. tem05.gif
     
  18. Snowblind

    Snowblind

    Mesajlar:
    1.401
    Yer:
    Manavgat
    Cevap: Ne almalıyım?


    Doğrudur.Zor olmasına zor değil.Ama çevrede bu işlerden anlayan olmazsa ve ilk kez bir kurulum yapıp hiç bir bilgimiz yoksa o zaman durum sıkıntılı bir hal alıyor.Bak ne güzel kendin hakkında bir örnek vermişsin.Ben de ilk kurulumumu 265 litrelik bir cichlid tankında yaptım.Bilmediğimden direk balıkları on dakika önce doldurduğum çeşme suyuna boca ettim.Canlı yüküm zaten başlıbaşına bir faciaydı.Teker teker balıklarımın hepsi öldü.Şimdi düşündüğüm zaman aslında ne kadar salakca hareket ettiğimi,bile bile lades olduğumu görüyorum.Ama inan o ilk kurulum bana resmen Çin işkencesi gibi geldi.O dönem bitkili kurmaya kalksam kesin bu işi bırakırdım.Şu anda kurduğum 550 litrelik 150x60x60 ebatındaki sumplı tankım gayet iyi gidiyor ki bunu kurarken de epeyce bir zorlanmış ve bolca insanları sıkboğaz etmiştim.İşte hepsi daha buradalar ve o dönemi anlatsınlar da gör halimi :)

    Şimdi arkadaşımız da bence tankını takas ile değerlendirip daha büyük bir tank almalı ve bakımı nisbeten daha kolay olan türlere yönelmeli.
     
  19. Toprak Akalın

    Toprak Akalın

    Mesajlar:
    840
    Yer:
    MERSİN
    İsim:
    Toprak Akalın
    Cevap: Ne almalıyım?

    Yer imkanı varsa ben de ciklet türleriyle başlamanı tavsiye ederim. Bir sonraki akvaryumunda en azından tecrübe sahibi biri olursun. Bitkilinin kılıydı yünüydü tüyüydü, cidden bezdirir. Ben bezdim doğrusu, ama deydi. :)
     
  20. Yeşil

    Yeşil

    Mesajlar:
    49
    İsim:
    Ali Yalçınkaya
    Cevap: Ne almalıyım?

    7 tane olmasada bende senin gibi bir şeyler öğrenip, güzel bir akvaryum edinirim inşallah. :)
    Yalnız üst bitkiden pek bir şey anlayamadım. Bakındım ama su üstü bitkileri var, onlar mı hocam?

    Çok çok teşekkür ederim kardeşim, gerçekten çok iyi açıklama yapmışsın. Seninde dediklerini okuyarak fikrimi lepistesten yana çevirdim. Ciklet alıpta hayvanlara küçük akvaryumda işkence çektirmeyeyim. Lepistes alayım, yavrularsa ek akvaryumla destekler rahat etmelerini sağlarım. Cikletin altından kalkamam gibi. :)
    Kedi balığı, salyangoz falan demişsiniz de hocam, bunların yanına vatoz da alabilirim o gitmez mi?

    Evet hocam, başlangıç olarak üstesinden gelebileceğim şeylerle başlasam iyi olur. Bi anda yüklenipte başarısızlıkla sonuçlandırmak beni bu alanda üzebilir.

    Estağfurullah hocam. Benim için vakit ayırıp yorum yaptınız, neden yanlış anlayayım, ben teşekkür ederim.
    Şu an 150 Lt akvaryum alacak ve evde yerleştirecek imkânım yok açıkcası. Arkadaşlarında yorumlarına bakarak balık beslemeye akvaryumuma uyacak şekilde lepisteslerden başlayayım diye düşündüm. Hem acemiliği artarım, hemde elim balık işlerine alışır diye düşündüm hocam.
    Aslında yan komşumuzun duvarın yarısını kaplayacak büyüklükle akvaryumu vardı, ben küçükken neredeyse 3 katımdı akvaryum, çok iyi hatırlıyorum. Henüz ondan yardım istemedim. Eğer buradan yönlendirilip balık edinirsem, edindikten sonra net bilgi için gidebilirim komşumuza, bana oda yardımcı olacaktır. Ama önce karar vereyim diye bekledim.

    Anlatımınız, lepistes türünü seçmemde gerçekten büyük etken oldu hocam, teşekkürler. :)

    Haklısınız hocam, bakımı kolay türlerden başlamalıyım ama daha büyük bir tankı evde muhafaza edemem. Aslında bununla başlamak, az balıkla başlamak ve terimleri o balıklar üzerinde öğrenmek sanırım benim için daha faydalı olur. Düşündüm de lepistes sanırım, arkadaşların dediği ek bitki ve kumlarla bana iyi gider. Akvaryumumun alacağı kadar lepistes edinip ilk olarak onlarla başlayayım. Suya nasıl bakılır, yavru nasıl alınır, balık bakımı, kumu vs. nasıl olur öğreneyim ilk etapta. Zaten balıklarım çoğalmaya başladıkça beni akvaryumu değiştirme konusunda otomatik olarak yönlendireceklerdir diye düşünüyorum. Öneriniz için çok teşekkürler. :)
    Şimdi lepistese karar verdim. Yani karar verdim derken uygun olacağını düşündüm. Gidipte bana ''10 tane ciklet al, at içine.'' diyen akvaryumcuyla veya ''sen gel istediğin balıkları veriyim, koy akvaryumuna sıkıntı olmaz.'' diyen akvaryumcularla muhattap olmak istemiyorum. Buradan karar verelim, ben direkt adama gidip; şunları şunları istiyorum deyim ve ödememi yapıp çıkayım diye düşünüyorum.

    Sonuç olarak sizcede lepistes olur mu arkadaşlar? Elimde bulunan akvaryuma lepistes alarak başlayayım mı işe? Tabii ki kumu, taşı vs. si de olacak şekilde.
     

Sayfayı Paylaş