1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Hava motoru gerekli midir?

Başlığı 'Kendin Yap Genel Portal' kategorisinde Sezer Çınaroğlu tarafından 7 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. Arkadaşlar eminim benim gibi birçoğunuz hava motorunun çıkardığı sesten rahatsız oluyordur. Hele bir de yatak odanızda akvaryum varsa. Ben hava motorunun tamamen gereksiz olduğunu düşünüyorum ve o yüzden de yıllardır kullanmıyorum. Smiley Bu yüzden bu yazıyı yazmak istedim.


    HAVA MOTORU GEREKLİ MİDİR?

    Bir çoğumuz hava kabarcıklarının görüntüsüne aldanırız ve çoğu zaman yeter sanırız. Bazen yetmiyor. Ama bazen de gerksiz kalıyor.
    Hava motorunun amacı çıkan hava kabarcıkları ile suyun yüzeyini dalgalandırmak ve az da olsa kabarcıkların suya temas etmesiyle sudaki CO2yi uzaklaştırıp O2 oranını artırmaktır. Suyun yüzeyinin dalgalanması ile kat kat daha fazla su hava ile direkt temas edeceğinden dolayı difüzyon artacak ve dolayısıyla oksijenasyon da çok daha fazla olacaktır. Bir çıkan hava kabarcıklarının yüzey alanını düşünün bir de suyun dalgalanan yüzeyini. Sonuçta dalgalanan yüzeydeki su molekülleri sürekli bir devir halinde olduğu için daha fazla su molekülü daha fazla havaya temas edecektir. Böylelikle durum açıklanmakta.
    İç filitrenin çıkış yönünü eğer hafif yukarı kaldırır veya cama doğru yönlendirirseniz yüzeyde dalgalanmaların başladığını göreceksiniz. İşte o dalgalar yeterli oksijeni akvaryuma sağlayacaktır. Dış filitre kullanımında ise eğer akvaryumda yeterli akıntı varsa dış filitrenin çıkış borusunu suyun 5 cm altından yüzeye paralele yakın hafif eğimli verirseniz yüzeyde dalgalanmanın olacağını göreceksiniz.
    Ben yıllardır filitrelerimi böyle kullanırım ve hiçbir sorun çıkarmadı bugüne kadar bu durum. Özellikle bitki akvaryumunda akıntıyı azalttı tamamen sessiz bir akvaryum, çok hoş oldu. 576 litrelik akvaryumumda aylardır böyle kullanıyorum 25 malawim varken bile idare ediyordu. Ve ses sıfır.
    Umarım beğenirsiniz.


    Saygılar...
     
  2. reis

    reis

    Mesajlar:
    5.928
    İsim:
    Olcay Aksu
    Ynt: Hava motoru gerekli midir?

    Sezer kardeşim;evet akvaryumlarda yeterli dalgalanma ve dolayısıyla oksijen sağlanırsa hava motoruna gerek yok.

    Ancak;ben genede tedbir olarak akvaryumda mutlaka hava motoru çalıştırlmasını öneririm.Geçmişte 275*40*40 ölçülerimdeki akvaryumumda 4-5 cm tam 3000 adet yunus yavrum vardı.Yavruları bugün ayırayım,yarın ayırayım derken bir sabah kalktığımda kaynar sular döküldü kafamdan.Sumptaki sünger parçalarından birisi kafa motoruna kaçmış ve motor durmuştu.Akvaryumda hava taşı olmadığından,balıklarda zaten abartılı birşekilde kalabalıktı ve 3000 yavruyu bir gecede kaybettim. :(

    Eğer akvaryumda bol hava veren bir hava taşı olmuş olsaydı o kaybı yaşamayacaktım.Bu acı tecrübeden sonra birdaha kesinlikle hava motorunu kapatmıyorum.Kafa motoru bozulsa hava motoru,hava motoru bozulsa kafa motoru sürekli çalışacağından,balıklarımda herzaman garanti altında olmuş oluyor.

    Gene bu havasızlık yüzünden binlerce balığımı ve damızlıklarımı kaybetmiştim. :(
    Bu seferde elektirik kesintisi yüzünden olmuştu.Bu acı tecrübeden sonrada akvaryumlarıma 48 saat yetecek güçte bir UPS sistemi kurdum.

    Uuzn lafın kısası;akvaryumlarda mutlaka hava tedbiri almak lazım.Sonuçta biraz sesli olabilir ama biryandanda canlıların hayatı söz konusu.

    Saygılar.
     
    secret1980 bunu beğendi.
  3. taygun

    taygun Guest

    Ynt: Hava motoru gerekli midir?

    Benim iki adet akvaryumum var. 300 ve 100 litre kapasitedeler. Hava motoru en kalitelisinden olsa da yine de akşmaları sesini duyuyordum. Rahatsız oldum ve forumda okuduğum bir yazı üzerine kaldırdım. o gün bu gündür hava motoru kullanmıyorum. İki yıldır balıklarda bir zaiyat yok. Ama bol bitki olduğunu söylemeliyim. Bir de Sezer Bey gibi dış filtreden gelen su çıkışını su seviyesinde tutuyorum. Suyun bu şekilde dalgalanmasının de faydası olduğu kanısındayım.

    Hatta bazen gerek hava motorunun sesi ve gerekse hava kabarcıklarının verdiği fokurdama sesinin balıkları rahatsız edebileceği düşüncesindeyim.

    Saygılar
     
  4. taygun

    taygun Guest

    Ynt: Hava motoru gerekli midir?

    Doğrusu bu konuda tecrubeler yerine biraz daha somut konulardan bahsetmek bilgimiz artırmak açısından daha faydalı olacağı kanısındayım. Şöyle ki:

    Akvaryumda sıfır CO2 olmasını istemeyiz, değil mi? Bitkiler için belli bir miktar Co2 olmalı ki fotosentez yapsın. Ee, bu oran belli bir sınırı geçerse bu sefer de balıklar rahatsız olacak. Peki bu sınır hakkında bilgisi olan var mı? Nereye kadar CO2 ve nereye kadar O2 olmalı?

    Saygılar
     
  5. avşarbeyi

    avşarbeyi

    Mesajlar:
    226
    Ynt: Hava motoru gerekli midir?

    Tamer hocam, sanırım bu değerlerin suyun kh, ph ve ısı ile de bağlantılı olduğunu unutmadan bir değerlendirme gerekecek.Karbondioksitin uçucu olduğu ve bu özelliği ile de ph'ı yükselttiği gibi.Ama kesin değerler hakkında doğrusu bilgim yok.Bakalım sonuç ne çıkacak?
     
  6. swat

    swat

    Mesajlar:
    149
    İsim:
    Nurullah AYDIN
    Ynt: Hava motoru gerekli midir?

    Bende her nekadar tasarruftan bahsetsemde olcay kardeşime katılıyorum,ikinci bir tedbir olarak hava motorunun çalışmasının daha iyi olacağını düşünüyorum,bitkili akvaryumum hiç olmadı oksijen dengesini gözetliyemedim ama malawi tankında hele benim gibi abartılı bir şekilde hem büyük hemde çok balık besleyenlerin bir gün mutlaka duvara toslayacağı kesindir,ogün gelmeden tedbir olarak bence hava motorunun çalışması daha iyi olacaktır,sürekli çalışmasını istemiyorsanız araya timer priz de kullanılabilir.selamlar ve saygılar
     
  7. Ömer Çakır

    Ömer Çakır

    Mesajlar:
    39
    İsim:
    Ömer
    Cevap: Hava motoru gerekli midir?

    Hangi marka hava motoru en sessizi? Tavsiyeniz nedir?
     
  8. Cevap: Ynt: Hava motoru gerekli midir?

    Olcay hocama katılıyorum, tedbiri elden bırakmamak gerek.Bence hava motoru olmazsa olmazlardandır.Markaya gelince ben Hailea kullanıyorum gayet sessiz ve güçlü tavsiye derim.
     
  9. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Cevap: Ynt: Hava motoru gerekli midir?

    Balığını seven UPS sistemi takması lazım bence,çünkü enerjiyi keserken haber vermiyorlar...:D
     
  10. kaynak

    kaynak

    Mesajlar:
    7
    İsim:
    ali kaynak
    Teşekürler
     

Sayfayı Paylaş