1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Tuzlu Su Araştırması

Başlığı 'Genel Tuzlu Su Konuları ve Tartışmalar' kategorisinde gokhantiknaz tarafından 28 Ağustos 2012 başlatılmıştır.

  1. gokhantiknaz

    gokhantiknaz

    Mesajlar:
    844
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Gkohan tiknazoglu
    Selamlar arkadaşlar. Foruma eski bir üyeyim ama pek aktif değildim. Bitkili Biotop tekrar bitkili high tech derken kendimi deniz araştırmasında buldum. Daha doğrusu başka bir akvarist arkadaşımla birbirimizi gaza getiren kişiler olarak bu yola girdik ikimizde.
    Elimde ki tanklar 80*40*40 Bitkili (Mobilyasız- Altına mobilya yapılacak) Ve 80*35*50(h) Biyoptop(mobilyalı)
    Bitkili mobiyla yapılacağı için mecbur bozulacak ama tekrar bitkili yapmayı düşünüyorum ölçüleri dolayısıyla.
    Biyotop akvaryumum için iki yol söz konusu.
    Birincisi satıp yeni ithal sumplu akvaryum almak.(Şu arkadan sumplu olanlar)
    İkincisi bunu 80*35*50 yi deniz akvaryumu yapmak.(bu yöntem zor olacak deldirip alta sump koymak gerekli)

    Öncelikli olarak bu konuda ne yapmam gerekli acaba? Nasıl bir yol izlemeliyim. Nasıl- Ne ölçülerde bir tank kurmak başlangıç için rahat olur. Kurulum ve araştırmam yaklaşık önümüzdeki yaz tamamlanacak gibi. Parçaları yavaş yavaş temin edeceğiz. Her ay bir parça gibi. O yüzden öncelikli akvaryuma karar vermem gerekiyor.

    Önerilerinizi merakla bekliyorum Şimdiden teşekkürler.
     
  2. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Cevap: Tuzlu Su Araştırması

    Merhaba Kararınız güzel madem aceleniz yok Üstadlar yardımcı olurlar. ;)
     
  3. ogurcay

    ogurcay

    Mesajlar:
    2.336
    Yer:
    Silivri/İSTANBUL
    İsim:
    Ozan Gürçay
    Cevap: Tuzlu Su Araştırması

    Merhaba,öncelikle kararınız hayırlı olsun....Deniz akvaryumunda iyi bir görsel yakalanmak isteniyorsa akvaryum derinliği öne çıkar....Yazdığınız 2 akvaryumunda derinlikleri maalesef yetersiz,tabi bu bütçe meselesidir...karar sizindir....Tavsiye 60-65 cm den dar akvaryumları tercih etmeminizden yanadır....Saygılar
     
  4. gokhantiknaz

    gokhantiknaz

    Mesajlar:
    844
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Gkohan tiknazoglu
    Cevap: Tuzlu Su Araştırması

    cevabınız için Teşekkürler hocam. Şöyle bir durum var. Büyük akvaryuma girmeye biraz cesaret edemiyorum hem maliyet artacak hem acemi oldugum için korkuyorum.Elimdeki akvaryum olmazsa zaten onu satıp yeni yaptıracağım için çok bi maliyet farkı olmayacak benim için. Hani 300-400 arası kurulu akvaryum+dış filtre satarım. 400 e yeni bir akvaryum(sumplu) yaptırabilirim sanırım.
    Aslında bu işe nano ile girmeyi planlıyordum fakat elimdeki akvaryumu değerlendirmek istedim. deldirip veya overflow ile altta da 70*35*35 lik sump işimi görür diye düşünmeye başladım araştırdıkça.
     
  5. Erman Pehlivan

    Erman Pehlivan

    Mesajlar:
    2.787
    Yer:
    İzmir / Torbalı
    İsim:
    Erman PEHLİVAN
    Cevap: Tuzlu Su Araştırması

    Ozan abiye katılmakla birlikte, sonradan hallederim, önce bunu yapayım olmazsa büyütürüm gibi yersiz ve sonradan gerçekleştirilmesi zor ve meşakatli hareketlerin düşüncelerinden uzak durduğunuz, burada tecrübe ile sabitlenmiş tuzlu sucuların alın teri dolu fikirlerini önemsediğiniz, maddiyatınızla paralel olarak ilerlediğiniz sürece bir sıkıntı yaşamazsınız.

    Önemli olan yaptım oldudur bazen ancak, akabinde yıkılacak bir sistem için yaptım oldu dememek en doğru harekettir.

    Sizi tatmin etmeyeceğinden dolayı derinlik konusu; tüm akvaryumlar için geçerlidir. Baktığınızda denizi yada bir gölün kesitini anımsatan her tankta bu hissiyatı veren en önemli etken derinliktir.

    Dolayısı ile, ilk başta da yazdığım gibi; üstadların fikirlerine değer verip söyleneni kavrayıp ona göre hareket etmek doğru olacaktır. Derinlik konusu önemli, bir düşünün derim..

    Tavsiye olarak; alttan sumplı, 60x60x60 bir tank önerebilirim.. Sump ile birlikte 300 Litre hacimde, tek 25" 'lik ve emniyet'li 12" durso sistemli, arkadan taşırmalı, cillop gibi bir tank kurardım. Nac 7 PS, 3.000 L / Saatlik bir kafa motoru, tatlı su ünitesi ve mevcut sisteme ilave bir ATS ile bakardım keyfime.. Sehpayı da kesinlikle demir yaptırmaz, ya aleminyum, yada ağaç kullanırdım.
     
  6. ogurcay

    ogurcay

    Mesajlar:
    2.336
    Yer:
    Silivri/İSTANBUL
    İsim:
    Ozan Gürçay
    Cevap: Tuzlu Su Araştırması

    Tavsiye olarak; alttan sumplı, 60x60x60 bir tank önerebilirim.. Sump ile birlikte 300 Litre hacimde, tek 25" 'lik ve emniyet'li 12" durso sistemli, arkadan taşırmalı, cillop gibi bir tank kurardım. Nac 7 PS, 3.000 L / Saatlik bir kafa motoru, tatlı su ünitesi ve mevcut sisteme ilave bir ATS ile bakardım keyfime.. Sehpayı da kesinlikle demir yaptırmaz, ya aleminyum, yada ağaç kullanırdım.[/QUOTE]

    Erman ın düşüncelerine katılıyorum....Artı olarak deniz akvaryumlarında su hacminizin fazla olması sizi ürkütmesin tersine su hacmi ne kadar az olursa değerler çabuk değişeceğinden kontrolünüz daha zor olur....Saygılar
     
  7. gokhantiknaz

    gokhantiknaz

    Mesajlar:
    844
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Gkohan tiknazoglu
    Cevap: Tuzlu Su Araştırması

    Emrah bey teşekkürler.Durso sistemi dediğimiz taşırma sistemi oluyor herhalde. Öyle bir olay ki bunu önce yapayım sonra bunu yaparım olayı yok işte. Bir kere karar verildimi herşey ona göre gelişecek.
    Bitkili de tecrübeli olduğum için nasıl olduğunu bilirim. Neyseki öyle kötü huylarım yoktur. Kurduğum tankı en mükkemmele ulaştırıp keyfini sürme peşinde oldum hem. Kurduğum tankı bozmak bana göre değil çok büyük sıkıntılar çıkartmazsa.

    Dediğiniz tank ölçüleri bence de ideal. Ve olabilir. Sanırım kararım dediğiniz gibi 60 lık bir küp akvaryum.Belki yüksekliği biraz kısabilirim o da aydınlatmada sıkıntı yaşamamak için. 50 cm olabilir. Işıklandırma olarak Halihazirda elimde olan T5 sistemi kullanmayı düşünüyorum.

    Yaptıracağım tank 6 yada 8 mm cm yeterli olur sanırım. Ayrıca Sizce hazır kapaklı mobilyalı mı yaptırmalıyım. Yoksa Armatür tarzı bir aydınlatma ve sadece cama cam bir akvaryum mu daha güzel olur
     
  8. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Cevap: Tuzlu Su Araştırması

    60x60x60 bir tankın derinliği biraz fazla değil mi ? 60 cm ? bence 60x60x50h daha iyi birseçim yoksa aydınlatma bu kadar yüksek bir tankta oldukça problem olacak. Birde 60x60 taban ölçüleri her ev ve oda için uygun olmayabiliyor. 90x50x50h de bence oldukça uygun bir ölçü ve 225 litrede oldukça iyi bir hacim. Sanırım Yağmur hanım kardeşimizin akvaryumu bu ölçülerde ve gayet yeterli hacimde.
     
  9. Saruman

    Saruman

    Mesajlar:
    591
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Gökhan GÖKYAR
    Cevap: Tuzlu Su Araştırması

    Arkadaşlarında bahsettiği gibi geniş bir akvaryum daha görsel olacaktır.Fakat ÖM'da belirttiğiniz taşınma ve uzmanlaşma söz konusu olduğunda ilk etapta nispeten küçük bir akvaryum seçimi uygun olacaktır.Bu işte en önemli kriter olan maddi imkanda göz önüne alındığında 60*60*50 yada 60*50*50 alttan sumplı bir sistem işinizi rahatlıkla görecektir.Soft mercanlar için 4*24w lık T5 armatür, yada basit bir led sistem aydınlatma için idealdir.
     
  10. gokhantiknaz

    gokhantiknaz

    Mesajlar:
    844
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Gkohan tiknazoglu
    Cevap: Tuzlu Su Araştırması

    Hepinize çok teşekkürler. Akvaryum kararım şu anda tamam. 60*60*50(h) Elimdeki mobilyalıyı hemen elden çıkartma girişimlerine başlayayım o zaman. Ablam sağolsun bu akvaryumu istiyordu. Ona biraz Tuzlu! satarsam sorun olmaz herhalde :)

    En zor seçimi yaptım sanırım şu anda. Bundan sonrası daha kolay olacak gibi.Bu kısımda Ankaradaki üstadlarımın yardımlarını ve forumdaki diğer üstadların önerilerini bekliyorum.

    Ankaradaki üstadlarım'dan akvaryumu yaptıracak yer önerisi alabilirim.Sonuçta sump sistemini yapabilecek bir yer lazım.
    Bende sump sistemini araştırmaya koyulayım biraz.
     
  11. MOVACIKLI

    MOVACIKLI

    Mesajlar:
    1.679
    İsim:
    Mustafa ovacıklı
    Cevap: Tuzlu Su Araştırması

    Benim fikrim özdemir beyinki ile aynı yani 90x50x50h olması yönünde tabi yinede karar sizin.
     
  12. Saruman

    Saruman

    Mesajlar:
    591
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Gökhan GÖKYAR
    Cevap: Tuzlu Su Araştırması

    Akvaryum yapımında sitelerde Ali Kuştepesi var, fiyatları Taymur'a nazaran daha uygun, işçilik aynı kalitede, sadece Taymur bu işin janjanlı kısmını bildiği için daha görsel akvaryumlar yapmakta. Sessizlik sizin için önemli ise İstanbuldaki akvaryum ustası Yener YIlmaz'ın sessiz durso sistemini taklit ettirebilirseniz çok iyi olur.

    Nano akvaryumlar için sump sisteminin basit olması yeterlidir.Sumpta tek unutulmaması gereken tatlı su ekleme haznesidir.
     
  13. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Karariniz hayirli olsun guzel bir olcuye karar vermissiniz.
    Tasirmayi durso sistem yaptirin ve sump icin birsuru bolmeye gerek yok. Ya hic bolmesiz yada sadece 1 tane. Ama tatli su ekleme bolmesi mutlaka olsun derim. Birde tuzlu su tanklarinin ustu kapakli mobilya olmaz bilginize.

    Sent from my U8800 using Tapatalk
     
  14. barabelli

    barabelli

    Mesajlar:
    984
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Eray YILMAZ
    Cevap: Tuzlu Su Araştırması

    Kararınız hayırlı olsun.Tank'ın genişliği konusunda bende kendi tecrübelerime dayanarak birkaç birşey söyliyeyim.Diğer arkadaşlar'ın dediği gibi özellikle en önemli nokta bence tank'ın ölçüleri.Bu aşamada yanlış yapmamak veya daha sonra kesmeyecek bir ölçüde takılı kalmamak çok doğru bir hareket olur.Örneğin ben yakın zamanda genişlikleri 40 cm olan iki tank kurdum ve ne yapsamda genişletsem diye aranıyorum şu anda.Yapıldıktan sonra geri dönmek için oldukça gözünüzü karartmanız gerekecektir.Yine kendi terübelerimden yola çıkarak ve uzun vadede tankınızın kurulumunu tamamlayacağınızı varsayarak yapabildiğinizin max'ını yapmanızı tavsiye ederim.Çünkü ufak tank ile büyük tank maliyetleri arasında sanıldığı gibi uçurumlar yok bence.Büyük tank niyetinde olursanız ve uzun vadede tankı kurarsanız ikinci ele yönelerek maliyetlerinizi hatırı sayılır derecede düşürebilirsiniz.Aynı şey ufak tank içinde geçerli...Son olarak size özetle önerilerim şunlardır...
    -Tankınızın derinliği en az 60 cm olsun ve yükseklik mümkünse 50 cm'den fazla olmasın.Uzunluk ne kadar uzun olursa o kadar iyi bence..
    -Borulama ve taşırma kutusuna dikkat edin.Çünkü sisteminizin hem sessiz hem verimli çalışan bir sistem olması gerekir.Üstadlarımıza bu konu hakkında detaylıca danışın derim.
    -Sumpta kesinlikle tatlı su haznesi olsun ve sump'ınız bölmeli olsun.
    -Ana tankı son karar verdiğiniz ölçülerde kuşaksız yaptırın ve daha iyi derinlik duygusu ve daha canlı renkler için fon siyah olsun(maviye göre).Tank'ın üstünde baza bence hiç hoş bir görüntü vermiyor.Tercih sizin...
    Tekrar hayırlı olsun....
     
  15. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Tuzlu Su Araştırması

    Yazmayayım dedim ama duramadım. Konuya katılan arkadaşlara teşekkür etmiyorum, direk öpüyorum. Çok doğru ve haklılar bence de.

    Deniz akvaryumu evet maddiyattır ama %50 cesarettir. Yavaş olsun gönülsüz olmayacağın akvaryum olsun.

    Sen ideal ölçüye karar ver, gerisi gelir. Delinir, kesilir, eklenir ve yapılır. Hazır arkadan sumplu Boyu marka vb akvaryum olmaz değil ama güzel olmaz.
     
  16. gokhantiknaz

    gokhantiknaz

    Mesajlar:
    844
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Gkohan tiknazoglu
    Hocam icimi okudun da yazdin galiba. Akvaryumlara bakinirken gordum 500 tl ye boyunun akvaryumunu gordum biraz once. Buraya yazacakken sen yazmissin vallahi. Bu akvaryum da en olarak 52cm civari idi. Toptanci musterimiz oldugu icin daha uyguna alabilirim. Hazir sump ps isitici vs. Fiyat olarak cok cok uyguna geliyor hesaplamalarim gore ve cok icime yatti nedenmi.
    Karar verdigim olcudeki akvaryum yaptirilir sikinti olmaz. Ama kapak ve sump ozellikle sump beni asar diye korkuyorum acikcasi.
    Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 2
     
  17. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Tuzlu Su Araştırması

    Boyu tarzı akvaryumlar ile deniz akvaryumu elbette olur, özellikle eğer se mütevazi bir akvaryum düşünüyorsan ve canlı yükü olarak sevdipğin birkaç balık ve mercan hedefliyorsan sana hitap eder. Bazı eksileri var, kapalı kapak sistemi ve kapak içinde aydınlatması olması yazın çok ısı yapıyor. Ben olsam madem çok uygun alırım diyorsun, alırım ve üst kapağını çıkarır tavanda asma yaparım. Bu şekilde kapak çıkınca askılı protein skimmer ekleme imkanıda doğar. Uygun bir ps ekler devam ederim. Kendi protein skimmeri var ama iyi bir askılı ps edinirsen başın ağrımaz.
     
  18. inifnity

    inifnity

    Mesajlar:
    1.020
    İsim:
    ismail işçi
    Cevap: Tuzlu Su Araştırması

    Aynısını boyu markanın kendin de yapabilirsin, arkadan sumplu , siyah pleksi ile bölünmüş... ps miş , aydınlatmaymış iki kere masraf olmaz. Ha dersen uğraşmıyım al boyu hayrını gör.. Ben bu hobiye başlarken elime lehim teli almamışken DIY led aydınlatma yaptım portaldan öğrendiklerimle...
     
  19. gokhantiknaz

    gokhantiknaz

    Mesajlar:
    844
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Gkohan tiknazoglu
    Hocam tesekkur ediyorum. İcime su serptiniz. Dedigim gibi acele etmek istemiyorum. Mobilyasiydi kapagiydi sump idi bunlar icin ugrasmaya zaman bulamayacagim. Zamanim olsa elimden gelir.yandan sumplu Akvaryum yapmisligim var. Ama zaman en buyuk nimet. Bu cumartesi bi soracagim hazir akvaryum ile ne kadar olacak yaptirmaya kalksam mobilyasi vs. Ne kadar olacak diye.
    Dedigim gibi aceleye getirmeyecegim ama. High tech bitkilide dustugum hataya dusmek istemiyorum.
    Onerebileceginiz hazir akv. Varsa onlarin fiyatinida sorabilirim.

    Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk 2
     
  20. YMR_AY

    YMR_AY

    Mesajlar:
    9.981
    Yer:
    İstanbul
    Cevap: Tuzlu Su Araştırması

    Selamlar Gökhan bey,kararınız hayırlı olsun.Ben minicik bir akvaryumla başlayıp sonradan tankı büyüttüm.O zamanlar ne yaparım, nasıl yaparım,hiç anlamadığım işler diye kara kara düşünüyordum.Aklıma hazır akvaryumlar yatıyordu.Koşulları zorlayıp Red Sea Max'a yoğunlaştığımda portaldaki hemen tüm bu tür tank kurmuş olanların sürekli bir şeyleri değiştirmesini okudum.Ps yetersiz kalıyordu ve değiştirmek istendiğinde alınacak ps ler ayrılan yere sığmıyordu.Üstü kapalı olduğundan ısı problemi vardı.Devamlı bir kurcuklama halindeydiler.O konuları bir okuyun derim.
    Ben oldukça şanslıydım, tüm kurulumumu yapacak bir yer buldum.Hem tankı hem dolabı istediğim şekilde ve renkte yaptılar.Eğer her şeyi aynı yerde yaptırırsanız pazarlık yapma şansınızda yükseliyor.
     

Sayfayı Paylaş