1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Dıy Dış Filtre Su Çıkışları Yapamadım

Başlığı 'Akvaryum Filtre Yapımları' kategorisinde Mertov35 tarafından 25 Eylül 2012 başlatılmıştır.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. Mertov35

    Mertov35

    Mesajlar:
    67
    İsim:
    Meto O.
    DIY dış filtre yapımı için kafa motoru seçemedim bilmiyorum nasıl çalıştıklarını.

    Atman at 202
    Atman at 303
    Sobo wp gibi küsürlü akvaryum kafa motorları var. Ben üst taraftan 2 delik açıp birinden su girişi birinden su çıkışı yapmak istiyorum ama nasıl yapılcak bilemiyorum.

    Kafa motorunu kapağa nasıl sabitleyecez?

    Akvaryuma mı koysam kafa motorunu yoksa turşu bidonunun içine mi?

    Tek çıkışı varsa kafa motorunun hangi hortumu nereye bağlayacağız?

    Veya Atman 202 hem su giriş hem su çıkışı var galiba onu mu alayım, DIY dış filtre yapımı konusunda yardım edin lütfen
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    DIY Dış filtre sorularım var konusunda bununla ilgili benzer sorular bulunuyordu, kısaca yanıtlayalım ve çözüm bulalım bakalım. Kapağa neden motor takmayı planlıyorsun? Üstteki link içinde aslında nasıl olacağı yazılmıştı. Turşu kabı olacak ise, motor hacimle uygun debide olacak ve haznenin en altına koyulacak. Akvaryumdan gelen su turşu kabının kapağından girecek.
     
  3. balıkosman

    balıkosman

    Mesajlar:
    257
    İsim:
    Osman Tuna
    En güzeli tepe filtre bence.Ama turşu kutusundan olacaksa motor akvaryum içindede olur turşu kutusunda da.Temel beyin dediği gibi akvaryumdan gelen su kapaktan girecek ve alttaki motor yukarı basacak.Açılan delikleri slikonla kapatırsın.kablo ve yukarı giden su deliği açılacak.
     
  4. Mertov35

    Mertov35

    Mesajlar:
    67
    İsim:
    Meto O.
    Şimdi hocam 3 farklı prototip var, detaylı ve uzun uzun yazıyım. Bir kerede anlaşalım sizi de yormıyım Temel bey :))

    1- Kafa motoru akvaryumda olcak. Turşu bidonuna bir hortumdan bidonun altına su basarak suda yükselirken temizlenerek kapaktaki su çıkış yerinden çıkarak akvaryuma akıcak.

    2- Bidona hem alttan hem üstten delik açılcak. Akvaryumdan yüksekte olucak. Üst kapaktaki delik su girişi. Alt tabandaki delik su çıkışı. Kafa motoru akvaryumdan suyu bidonun üstüne basıcak. Yer çekiminden alta giden su temizlenip çıkış borusundan akıcak.

    3- Olarakda kapağa kafa motoru monte edip aynı dış filtre gibi çalıştırmak var. Yani kafa motoru akvaryum içinde değil de su bidonunda çalışıcak.

    İlk 2 prototip örneğini yapabilirim. Hatta 1- örneğindekini düşünüyorum. Debi yüksek oldugundan da rahat ederim gibi. 1300l / saat. Yalnız kafa motorunu turşu kapağının kapağından su basma olayını çözemedim.

    Kafa motorunun kimisinde hem su giriş hem su çıkış var. Mesela atman at202. ama gördüğüm kadarıyal atman at 303 de sadece su çıkışı var. Su girişi ızgaralardan oluyor. Ben bunu turşu bidonunun kapağına monte edersem su kabın içinde mi olucak yani o mantığı anlayamadım. Bana çizerek falan anlatabilirmisiniz veya örnek verir misiniz lütfen :)

    Ek olarak: Osman bey, kapağa değil de bidonun altına bahsediyosunuz sanırım kafa motorunu. İçi o zaman su dolu olucak. Bidona su çekmek için ne yapmam gerekicek o zaman? Kafa motorunun su cıkısıyla suyu bidondan cıkartırıyım ama akvaryumdan su nasıl gelicek?
     
    balıkosman bunu beğendi.
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Çizimdeki gibi olması en ideal olanı. Kafa motoru akvaryumda olursa, hem motor debide aşırı zorlanır ve filtre kirlenip tıkandığında haznenin sağını solunu patlatabilir. Kafa motoru kapağa takılacak, kafa motorlarının hepsinde bir su emiş ve bir su basış vardır. Kimi ızgara dediğin yerden çeker balık vs girmesin diye korumalıdır, kimi açık bir alandan çeker. Fakat seni ikiside ilgilendirmez sen kapağın dışında su basış ağzı çıkacak şekilde takacaksın.

    Atman-At-103-Kafa-Motoru.jpg DIY Dış filtre.jpg
     
    Mertov35 bunu beğendi.
  6. Mertov35

    Mertov35

    Mesajlar:
    67
    İsim:
    Meto O.
    Tamam çok iyi anladım, sağdaki fotoğraftaki turşu kabı kapağına monte olucak siyah parça akvaryumdan temiz suyu mu çekicek? O zaman turşu kabının kapağına monte olucak sanırım kafa motoru? Bidonun içine bu şekilde su dolucak, bidona dolan su , bidonun kapağındaki 2. hortum deliği (su çıkış ) kısmından akvaryuma mı akıcak? Ama bu sefer de temiz ve kirli su filtreede karışmaz mı ? Siz cevaplarken bende çizimle göstereceğim size
     
  7. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    [​IMG]
     
    YIKIKTEMO ve Mertov35 bunu beğendi.
  8. Mertov35

    Mertov35

    Mesajlar:
    67
    İsim:
    Meto O.
    Çizim bu, yalnız dediğim gibi temiz ve kirli su karışmaz mı? Karışmaması için hortumu dibe kadar götürüp dipten de yükselen suyu kısa hortumla çıkış hortumuyla temizlenmişi akvaryuma mı boşaltcam?

    [​IMG]
    Aynı anda sanırım. Kafa motorunun çıkış kısmına temiz su şeysi bağlayacağım o zaman, o vakumlayarak akvaryumdan su çekicek ve ızgaralardan suyu aşağıya mı bırakıcak? Bu sayede filtrede dolan su yukarı cıkıp cıkıstan mı akıcak?
     
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Yanlış çiziyorsun. Kapaktan çıkan o uç turşu kabından temiz suyu akvaryuma basacak. Su çeken kısmı turşu kabının içinde kalacak, akvaryumdan kaba inen pis su turşu kabının en altına verilecek. Motor suyu çekecek ve yukarı gelen su filtre malzemelerinden geçmiş olacak. Turşu kabının en altına pis suyu direk yandan en alta da verebilirsin veya Alparslan'ın çizdiği gibi kapaktan girerek en lata da indirebilirsin.
     
    Alparslan bunu beğendi.
  10. Mertov35

    Mertov35

    Mesajlar:
    67
    İsim:
    Meto O.
    Kendimi bu el yapım konularında ve anlamama konusunda gerizekalı hissedicem :)))) Ama söz yapım aşamalarını tek tek sizinle paylaşıcam :))

    Peki ilk etapta akvaryumdan suyu nasıl çekicem yani kirli suyu? Temiz suyu o kapağa monteli uç kısıma eklenen hortumdan basıcam akvaryuma ama kirli suyu ilk etapta veya dönüşümlü nasıl alacağım bidona? Çizimime bakarsanız sevinirim
     
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Kapaktaki su giriş yazdığın yer giriş değil, filtrenin temiz su çıkışı olacak. Su çıkış yeri yazdığın yer ise en alta inecek ve akvaryumdan su en alta oradan verilecek. Motorun ucundan biraz benzin çeker gibi çekince akvaryumdan su filtreye dolmaya başlar, motor çalışınca sistem döner merak etme.
     
  12. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Güzel kardeşim yeşil uzun borunun üstüne yazdım pis su inişi diye boru en dibe iniyor,oradan süzülerek kademeli olarak yukarı kısma geliyor,gelen temz suyu motor akvaryuma veriyor.
    En kalın pislik geniş gözenekli seramik halkalarda kalır,sonra sünger ve en az gözenekli elyaf,sonrasını boş bırak ki motor rahat çalışsın.Şamaya hepsini yazmıştım anlaşılır şekilde,sende hayel gücünle ufak değişiklikler ekliye bilirsin ...
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  13. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Çizimi iyi okursan her şey net, güzel çizim olmuş Alparslan.

     
  14. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Bitirdik den sonra su çıkışı yani motorun temiz suyu akvaryuma bastığı hortumu nefesle emeceksin çekeceksin ve su yaptığın filtreye dolacak sesinide duyarsın yani içindeki havanın yerine su dolacak sonrada fişe tak çalıştır...:)


    Temel abi filtre malzemeleri değişir,ben onu yazdım diye o konulmaz,fikir olarak yazdım pis suyun kademe şekli,hayel gücüyle başka şeyler kullanılır öyle değilmi...:)
     
    Ertuğrul ve YIKIKTEMO bunu beğendi.
  15. Mertov35

    Mertov35

    Mesajlar:
    67
    İsim:
    Meto O.
    Evet herşeyi anladım. İçine bioball ve azcıkta aktif karbon yada zeolit düşünüyordum.. :))

    Suyu o zaman akvaryumdan çekmek için motorun kapağa bağlı oldugu uctaki temiz su cıkıs hortumundan mı cekeceğiz? Bu arada debi 1300 saat yazıyor. Böyle bir sistem de akvaryumdan suya akcağı için debi ortalama 600-700 olur mu?

    Kafa motorunun akvaryumda kalmasının ne gibi zararları olur? Faydası olurmu
     
  16. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    İçine bioball ve aktif karbon yada zeolit koya bilirsin,tamamen onlar senin hayel gücüne bağlı,ama aşağıdan yukarı dizilme şekline uyarak.
    Şamanın dışına çıkma,kafa motorunun akvaryumda işi yok...:)
     
  17. Mertov35

    Mertov35

    Mesajlar:
    67
    İsim:
    Meto O.
    Anladım Alparslan Bey zaten kaplumbağam için yapıyorum bu düzeneği :) Son olarak vallahi son :p Herşeyi hazırladıktan sonra en alta kadar da pis su hortumunu uzattıktan sonra filtreye suyun dolmasını pis su hortomunu çekerek mi yoksa kafa motoruna bağlı uctaki hortumdan su cekerek mi sağlıcam ? :) Bide kafa motorum 1300 debi. Akvaryumdan filtreye su yer çekimi ile akıcak ama temizlenen suyun aktarılması konusunda debide düşüşler çok yaşarmıyım?
     
  18. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Son olmasın:koptum:sen sormadan bıkana kadar devam,bildiğim konularda yardımcı olabilirsem ne mutlu bana,bir günde sen bana bildiğin konularda yardımcı olursun ve anlatırsın .
    Evet kafa motoruna bağlı hortumun ucundan çekeceksin,debi düşüşü fazla yaşamazsın çünkü aynı hızla aşağı su düşüşü oluyor.
    Bunları daha detaylı yazmıştım herhalde gözünden kaçtı,oraları bulup oku derim...:)
    Bana da Bey mey deme ya samimi olalım araya mesafe koymaya gerek yok ki...temo19
     
  19. Mertov35

    Mertov35

    Mesajlar:
    67
    İsim:
    Meto O.
    Yok okudum da pis sudan çekcem sandım :) Kafa motoru inşallah bidonun kapağından büyük gelmez. Görerek alıcam veya daha ufak model sobo modelini netten sipariş vericem onun arasında kararsızlık yaşıyorum :) Tabiki bilgilerimi seve seve paylaşırım :)
     
  20. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    İlk önce motorunu al ona göre de bidon alırsın...
     
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.

Sayfayı Paylaş