1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Kalsiyum Reaktörü Kullanımı Bilgiler

Başlığı 'Tuzlu Su Kimyası ve Ekipman Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 9 Ekim 2012 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Kalsiyum reaktörü deniz akvaryumu ana element ihtiyacı içindir. Kalsiyum reaktörü ne işe yarar, kalsiyum reaktörü kurulumu ve kalsiyum reaktörü nasıl çalışır bilgileri makalemiz içinde olacak. Deniz akvaryumu ekipmanları içindeki kalsiyum reaktörü yardımcı bir ekipman ve yoğun mercan yükü bulunan akvaryumlara düzenli bikarbonat ve magnezyum gibi elementleri ekler.

    Kalsiyum Reaktörü Ne işe Yarar ve Hangi Koşullarda İhtiyacım Olur?

    Kalsiyum reaktoru.jpg

    İlk bakışta kalsiyum reaktörü ne işe yarar şeklinde bir merakımız oluşabilir.Deniz Akvaryumu Mercanları-Omurgasız türü canlıların iskelet yapısını destekleyen ve deniz akvaryumu su değerlerini doğal deniz suyu formunda tutmamıza destek olur. Aynı zamanda kalsiyum elementini dengeli olarak akvaryuma girmeye yarar. Kullanımı konusunda zorunluluk hissedilen akvaryumlar genellikle yoğun sps sert mercan bakımı gerçekleştirilen akvaryum yapılarıdır. Kalsiyum tamamlanması manuel işlemlerle mümkün olduğu gibi kalsiyum reaktörü bu işlemi otomatik ve günlük tüketilen doz miktarı kadar tamamlayarak hassas denge yaratır. Aynı zamanda, deniz akvaryumu kalsiyum reaktörü bazı eser elementleri akvaryuma kazandırır. Bunlara örnek vermek gerekirse, magnezyum ve potasyum ifade edilebilir.

    Kalsiyum Reaktörü Nasıl Çalışır ve Çalışma Prensibi Nedir?

    Kalsiyum reaktörü nasıl çalışır tarifinden önce işlevini yapabilmesi için oluştuğu parçaları anlayalım; Reaktör gövdesi, Co2 tüpü, Solenoid ve kabarcık sayacı ve yine regülatörü, Co2 beslemek için çek valf, pH denetleyicisi (lazımdır ama şart değildir), magnezyum, kalsiyum ve alkalinite test kitleri. Aynı zamanda eğer pH denetleyicisi kullanmıyorsanız yüksek ve düşük kademeli pH test kiti iyi olur. Karbondioksit olmadan kalsiyum reaktörü işlevini göremez. Bunun ana nedeni, karbondioksit rektör içindeki deniz akvaryumu pH değerini ancak bu şekilde aragonit, mercan kırığı tabanlı malzemenin çözünecek olduğu pH değerine indirger. Bu malzemeler ortalama olarak 6 veya 5,7 pH değerinde çözünmeye başlar. Kısaca, reaktör içindeki pH değerini bu seviyelere indirmek için Co2 tüpü kullanılır. Deniz akvaryumu kalsiyum reaktörü bünyesindeki Co2 akışını denetlemek için solenoid ve kabarcık sayaç regülatörü kullanılır. Regülatör çalışma basıncını kontrol eder ve basitçe elektrik kesintisi gibi durumlarda reaktör içindeki Co2 akışını durdurmaya yarayan emniyet cihazıdır. Kalsiyum reaktörü ile birlikte pH kontrolörü kullanmak mecburi değil ama kolay reaktör ayarlaması yapmanıza olanak sağlar. Bu sonuçla, kalsiyum reaktörü ne işe yarar sorusunun yanıtı şudur; kalsiyum reaktörü içinde düşük pH değerine sahip bir su yaratılır, bu sayede aragonit tabanlı malzemenin çözünmesi sayesinde bikarbonat elde edilir ve kontrol cihazları ile istenen değerde kalsiyumu akvaryuma otomatik olarak ekler. Günlük tüketimi belirlemek kullanıma başlandığında önemlidir. Kalsiyum reaktörü kullanılmayan sistemlerde haftalık veya günlük ilaveler ihtiyacın altı veya üzeri olabilir. Tabii akvaryumunu tanıyan bir hobici bu sorunları aşabilir ama kalsiyum reaktörü bu konuda titiz bir yardımcıdır.

    Kalsiyum Reaktörü Kurulumu ve Kurulum Sonrası Çalışması



    Kalsiyum reaktörü kurulumu ile birlikte kabarcık sayacı reaktöre ilave edilir. Kalsiyum reaktörü üzerinde sayaç ne ifade ediyor ve ne işe yarıyor diye düşünüyorsanız, sayacın kalsiyum reaktörü içine giren Co2 hızını kontrol ettiğini ifade edebiliriz. Kabarcık sayaçlarının iğne vana ve elektronik vana olmak üzere iki türü piyasada bulunur. Kalsiyum reaktörü kabarcık sayaçlarının yeni tipleri elektronik olarak bulunabilir. Baloncuk miktarını kontrol etmek için elektronik solenoid kullanırsanız her 10 saniyede 1 saniyede 4 kabarcık hızına ayarlayarak kullanabilirsiniz. Reaksiyon bölümü denen odacıkta çoğu reaktörlerde bir sirkülasyon motoru kullanılır. Kalsiyum Reaktörü içinden çıkan su konsantre şekilde bulunan kalsiyum, Magnezyum ve iz elementler içerir. Bu noktada kalsiyum reaktörü içinden çıkan su düşük pH değerine sahip bir sudur, birçok kullanıcısı çıkış suyunun pH değerini yükselterek akvaryuma ekler. Kalsiyum reaktörü içinde kullanılan medya temelde mercan iskeletlerinin fosilleşmiş hali olan aragonit ve Mercan Kırığı ve Kumu gibi malzemelerdir. Bu malzemelerin hazır olanları bazı alternatifler sunuyor. Magnezyum ilaveli, kalsiyum oranı yüksek vb gibi seçenekler mevcut. Aragonit çözündüğü zaman iskelet yapısındaki elementleri suya bırakır. Farklı bir açıdan dolomit kullanılır ama daha çok magnezyum seviyesini yükseltmek için kullanılır. Aynı zamanda alkalinite ve kalsiyum değerini yükseltir. Tek başına kullanıldığında çok fazla magnezyum düzeyi yaratabileceğinden dikkatli olmak gerekir. Kalsiyum reaktörleri mercan yükü bulunan akvaryumların doğal deniz suyu seviyesini korumak için en iyi yollardan biri olarak kabul edilir. Kalsiyum Reaktörü ilk başta zor vede kullanımı güç gelebilir ama kullanım tadı zaman içinde size daha az test yapma ve element dozlaması konusunda destek olur.

    Akvaryum Portalı
     
    Düzenleme: 14 Mayıs 2016
    istinye, King Elvis, ka2n ve diğer 8 kişi bunu beğendi.
  2. MOVACIKLI

    MOVACIKLI

    Mesajlar:
    1.679
    İsim:
    Mustafa ovacıklı
    Temel abi CO2 reaktörü eçerisinden çıkan su, düşük PH seviyesine sahiptir deniyor. Peki bu suyu tekrar nasıl akvaryumdaki PH seviyesi ile aynı hale getirip akvaryuma vereceğiz. Bunun içinde dozaj pompasımı kullanmak gerekiyor?
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  3. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Bu cok az miktarda bir sivi ve kh'i cok yuksek oldugu icin akvaryuma girer girmez co2'nin bir kismi atmosfere karisiyor ve buyuk bir kismi akvaryumdaki canlilar tarafindan kullaniliyor, bu sirada yuksek karbonat icerikli bu sivi icindeki karbonat suyu tamponlayip ph'i yukari cekiyor. Bu yuzden: kalsiyum reaktorlerini yuksek gelisim tempolu, yuksek hacimli akvaryumlarda kullanmak cok daha dogru.
     
    ogurcay ve MOVACIKLI bunu beğendi.
  4. MOVACIKLI

    MOVACIKLI

    Mesajlar:
    1.679
    İsim:
    Mustafa ovacıklı
    Sanıyorum sorumun cevabını kendim AP den buldum. Akvaryumda PH seviyesini arttırmak için, 5.1 veya 6.01 oranında Bikarbonat/ karbonat girmek gerekiyor. Bu da demektir'ki PH denetleyicisi kullanmak gerekiyor. PH denetleyicisinin vermiş olduğu sonuca göre alet akvaryuma Bikarbonat/karbonat bileşimini giriyor. Doğrumudur.
     
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Düşük pH değerindeki suyun akvaryuma zararı olmuyor, çünkü su çok az miktarlarda yavaş karışıyor ve çıkış suyunun 6-6,5 pH seviyesinde olması ön görülüyor. Kısaca bir pH yükseltme çabasına girmeye gerek yok.
     
    MOVACIKLI bunu beğendi.
  6. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Temel Abi eline,diline saglik
    Birde su diger reaktorler ne ise yarar, gereklimidir, degilmidir,aciklayabilir misin?
    Kalkswaker,medya,zeolit reaktorleri
    Kafamizdaki soru isaretleri silinsin artik
    Not:zeolitin ne ise yaradigini daha once aciklamistin ancak bunun icin reaktor ne ise yarar ve gerekliligi nedir?
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  7. barabelli

    barabelli

    Mesajlar:
    984
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Eray YILMAZ
    Temel abi benimde merak ettiğim ne zaman dozaj pompası?ne zaman ca reaktörü?Sps,lps karışık çok büyük olmayan tanklarda gerek varmıdır?Kurulum maliyeti?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Kalkswaker kullanımı tehlikeli bir uygulama dersek doğru olur. Uzun yıllar önce kalsiyum ihtiyacının tek karşılandığı uygulama idi ama zamanla tabana çöktüğü, kum üzerinde ciddi diatom oluşturduğu gözlemlendi ve ağır ağır kullanımı son buldu. Elbette doğru kullanılır ise faydaları var ama pek üzerinde durulması gerektiğini artık düşünmüyorum.

    Medya reaktörü ise zaten mantık olarak basit bir işleve sahip. Belli bir debide su bildiğin dış filtre mantığı ile içinde dönecek veya bir hazneye belli bir su basılacak, bu sayede medya reaktörü içindeki kimyasal filtre malzemelerinden destek alınacak. Burada kıstas kimyasal filtre malzemelerinden en üst düzey faydalanmaktır ve bu anlamda faydası bulunur. Karbon, fosfat tutucu gibi malzemelerin medya reaktörü içinde daha fazla verim verdiği bilinmekte. Aksi halde zaten bir file içindeki malzemeyi sumpun uygun yerine koymak da malzemeden faydalanmaktır ama tüm yüzeyin eşit kullanımı fayda artırır.

    Zeolit reaktörleri bundan farksız değil, örnek olarak biz doğal bir zeolit bulduk. İlk başlarda acaba olduk ama hacim ile orantılı dozu bulunca şaşırdık dersem şaşırmayın. Henüz bunla ilgili bir net açıklama yapmıyoruz, çünkü ticari sömürüye inanılmaz açık bir konu. Buna izin vermeyiz. Kullanım şeklimiz ise medya rekatörü tesine file içinde düşük akıntılı bölgede sumpa eklemek. Zeolit düşük debide güzel çalışıyor. Zeolit reaktörü tecrübem olmadı, faydasız diyemem ama artı ne kadar fikrim de yok.

    Bu konu önemli bence de. Bu konuda çok net yazamam, çünkü kalsiyum reaktörü ile dozaj pompası arasında bazı farklar var. Ben de birlikte varacağımız noktada karar alacağım. Benim aklıma kalsiyum reaktörü yatıyor şimdilik, yarın detaylarına girelim ve bakalım farka ve ihtiyaç zamanına.
     
    harfuzmani ve barabelli bunu beğendi.
  9. MOVACIKLI

    MOVACIKLI

    Mesajlar:
    1.679
    İsim:
    Mustafa ovacıklı
    Teşekkürler Temel abi gayet net ve açıklayıcı bilgiler.
     
  10. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Kalsiyum reaktörünün ilk kurulum maliyeti oldukça yüksek özetle : co2 tüpü + co2 regülatör(basınç düşürücü) + selenoid vana +reaktör kabı +kendi sirkülasyon pompası, iyi ve keskin bir çalışma isteniyorsa ph kontrolcü. ama reaktör medyası ucuz ve kolay erişebilir olan mercan kırığı olunca işletim maliyeti düşük. Hassa çalışma için ph kontrolcüsü önemli bir malzeme diğer türlü de olmaz değil.


    Dozajlamada tek ihtiyaç dozaj pompası ama ---oda çok ucuz bir cihaz değil aslında---, şayet çözeltileri kendiniz hazırlamıyorsanız işletim maliyeti yüksek yalnız parametreleri birbirinden bağımsız hassas ayarlama şansınız var. Küçük akvaryumlar için daha uygun bir çözüm.

    Kalkwasser reaktörleride benzer bir çalışma yapısına sahip oldukça hesaplı işletme maliyeti var, akvaryuma direk olarak kalsiyum hidroksit basıyor, bazı kimyasal reaksiyonların yapısından dolayı akvaryuma tüm mineralleri verdiği söylenemez (kimilerinin iddia ettiği gibi değil yani) ph üzerine etkisi çok daha yüksek bir uygulama, bazı ileri düzey hobiciler gece ph düşüşü önlemede sadece ışıklar sönünce diğer reaktör ve dozlamanın yanında kullanıyorlar. Akvaryumda yüksek ph kalsifikasyonu hızlandırdığından yüksek mercan ve corallin alg gelişimi sağlayabiliyor.


    Bazen bu üç yöntemide aynı anda kullanan çılgın hobicilere rastlanabiliyor.
     
    inifnity, bulents, Alparslan ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Mükemmel açıklama Özdemir.

    Dozaj pompası aşağı yukarı 650 lira. Çalışması için gereken element yapısı bilindik markaların sıvı ürünleri. 3 elementi belirlenen aralıklarla ile dozluyor. Sözü edilen 3 ana elementin temini 190–200 lira. Tüketim aralığını aşağı yukarı ortalama 1,5 ay olarak düşünebiliriz.

    Kalsiyum reaktörü ortalama 900–1000 lira. Artı ilaveler ile 1200 lira diyelim. Kullanılan malzeme seçenekleri mercan kırığı, aragonit ve zenginleştirilmiş aragonit, yani kalsiyumu yüksek, magnezyumu yüksek, kH yüksek vb. Kullanılan malzeme gideri ortalama 30 lira.

    Akvaryuma kazandırılan elementler farklı değil, hafifi farklar olsa da aynı ana elementler üretilebiliyor.

    Doğal element üretimi?
    Uzun vade de fiyat farkının kapanması?

    Bunlar arasında nasıl bir seçim olabilir?
     
  12. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Temel Abi olayı fiyat boyutunda açıklaman kafamdaki resimin netleşmesini sağladı.Seçim tankın boyutu büyüdükçe reaktöre kaymalı gibi duruyor.En azından benim tercih edeceğim Ca reaktörü olacak.

    Açıklamalar için teşekkürler
     
  13. bulents

    bulents Özel Üye

    Mesajlar:
    5.572
    Yer:
    İstanbul
    Hohoho, 200 lira tutan artı ilavelere gülerim ben.
    co2 tüpü + co2 regülatör(basınç düşürücü) + selenoid vana+kendi sirkülasyon pompası,(bunları özdemirden yürüttüm) ve üstüne de reaktörde elde edilen sıvıyı sumpa dozlayacak tekli sürekli çalışacak bir dozaj pompası lazım. Bırak bunların hepsini 200 tl ye almayı 7/24 çalışacak adam gibi bir tekli dozaj pompası sordum 500 tl idi tek başına.(grotech)
    CA reaktör yatırım maliyeti pahalı olduğu için de tercih edilmiyor bence.
     
  14. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Anlaşıldı biraz derine girecez.

    Selenoid ne işe yarar ben takmak istemiyorum diyelim?
    Regülatör ne işe yarar, kalan para buna yeter mi?

    Co2 tüpü 100–130 lira civarı.

    Geriye kaldı 100 lira, bunla ne alırsam sistem çalışır?
     
  15. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Regulator tüpteki basıncı istediğimiz basınca düşürür 100-150 lira civarında, selenoid vana gazı elektrikle açıp kapamak için gerekli bir açma kapama vanasi fiyatı çok değişken, iyileri 50 tl nin üstünde. Yani kısaca kesenin ağzını acmak gerekecek.

    GT-I9300 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi
     
    BulentS bunu beğendi.
  16. bulents

    bulents Özel Üye

    Mesajlar:
    5.572
    Yer:
    İstanbul
    Kendin açıklamışsın makalede selenoid ne işe yarar, regulator ne işe yarar. :)
    Onlarsız sistem akvaryum altına bomba koymak gibidir bence.(Basınç kontrolü olmayan bir co2 tüpü):)
    200 tl ye düşük ph ta eriyen medyayı tanka verecek sürekli çalışıp 1 ay sonra bozulmayacak bir dozaj pompası bul, geri kalan malzemeleri sana ben hediye alayım.
    Reaktör olarak minimum bu gerekir sana(gene adam gibi çalışan birşeyden bahsediyorum, bir ay sonra kararan canlılardan ya bu çalışmıyor mu acaba diye baktığın yarı fiyatına reaktörler var)

    1 sene çalışıp sonra her ay arıza yapan dünyanın en iyi kalsiyum reaktör dozaj pompası, Kullanan varlıklı esnafta görüyorum her 2 gidişimden birinde arızadan dolayı tamir halinde.

    Sen bunları 1000 tl ye mal et ben sana kalanları seve seve hediye ederim.:)
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  17. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Çok kaliteye kaçtın Bülent sen şimdi. :) 300 lira yapalım şunu.

    Selenoid kullanımı kesin mecburi değil kısaca diyebiliriz.

    Ben 100 liramı regülatörden yana kullandım diyelim.

    200 lira bitti sayalım.:)

    Ne kaldı geriye?

    Mercan kırığı mı, aragonit mi? Maliyet 220 oldu yandık arkadaşlar.:) Bunu bitirip sosyete arkadaşların dozaj pompası seçimi mi yoksa kalsiyum reaktörü mü buna geçelim.
     
  18. bulents

    bulents Özel Üye

    Mesajlar:
    5.572
    Yer:
    İstanbul
    Selenoid mecbur değil diyelim, peki daha tasarruflu tüketimi olduğu için seçtiğimiz sistemde co2 tüketimini kontrol eden, tasarruf sağlayan parçayı koymamak ne kadar mantıklı sence. Zaten sosyete marka al demiyoruz selenoidi, yerli kalite üretimler var 50-60 tl.
    Aragonit bende fazla var 3 aylık tüketimin benden olsun.
    Dozaj pompasını da hayırsever bir portal sakini DIY yaparsa oldu bu iş.
    :)
     
  19. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    İşin gerçeği şu ki, evet aşırı pahalı olan yan parçalar var ama kaliteli ortalama bir kalsiyum reaktörü aşağı yukarı 1200 ile 1400 lira arasında oluşturulabilir. Fiyatı yukarı çekmek isteyen ilave ile elbette çekebilir.

    Elbette dozaj pompası ile de kıyaslamak gerekir. Lps mercan tankı için dozaj pompası, Sps tankı için kalsiyum reaktörü seçmek mantıklıdır fikrine ne diyorsunuz?

    Dozaj pompası ne verirsen onu basar iken, kalsiyum reaktörü bünyesinde doğal ana elementler yanında eser elementlerde açığa çıkarıp akvaryuma kazandırılıyorsa ilavesi ne fark yaratır?
     
  20. barabelli

    barabelli

    Mesajlar:
    984
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Eray YILMAZ
    Tunze 7077/3 pressure reducer -------108 Euro

    Tunze 7074.400 selenoid valf-----------84 Euro

    Tüp-------------------------------------------120Tl

    Dozaj pompası tekli----------------------500TL

    Dalga motoru ikinci el işe yarar birşey-80 TL

    Ph controller------------------------------Aquamedic filan biraz para


    Sonuç olarak çıkıyor bu çıktıkça :D
     

Sayfayı Paylaş