1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Zeolit ve Eksternal Dış Filtre

Başlığı 'Tuzlu Su Kimyası ve Ekipman Portalı' kategorisinde Enkılmen tarafından 30 Kasım 2012 başlatılmıştır.

  1. Enkılmen

    Enkılmen

    Mesajlar:
    132
    Zeolit ve Eksternal Dış Filtre hakkında merakım var. Akvaryum forum platformlarından okuduklarım kadarı ile dış filtre deniz akvaryumları için uygun değil .

    Elimde kullandığım red sea da zeolit ve fosfat tutucu için reaktör yerine bir dış filtre alsam içine zeolit ve fosfat tutucu koysam, sadece devir daim yaptırsam ne gibi etkisi olur. Bu sistem çalışır mı? Red sea giriş çıkış portu soğutucu için hazır oraya montaj etmeyi düşünüyorum. Arkadaki sump içinde bulunan tüm filtreleri iptal edeceğim, sadece protein skimmer kalacak. Bir de dış filtrenin içinde zeolit filtre ve fosfat tutucu medya kalacak nasıl olur?
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 14 Mayıs 2016
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Dış filtre ekipmanından deniz akvaryumu bünyesinde faydalanmak mümkün. Bu konuda yazılan birçok fikir var ve aslında dış filtre kullanımı bir bakıma asli filtre amacıyla zor oluyor. Fakat, Dış Filtre ile Deniz Akvaryumu kurulmaz demek güç. Senin de düşüncende olan dış filtre kullanımı gayet uygundur, zaten fosfat tutucu, zeolit, aktif karbon gibi kimyasal filtre malzemeleri benzer yapıdaki medya reaktörü içinde çalışıyor. Tek fark debi unsurudur, genellikle saatte 800 veya 1000 litre devir gücü olan motorlar kullanılır, düşük debi daha iyi verim sağlar. Senin sözünü ettiğin dış filtre veya satın alacağın dış filtre konusunda debi gücünü düşük olacak şekilde seçersen daha da verimli olur.
     
  3. Enkılmen

    Enkılmen

    Mesajlar:
    132
    Temel bey bende sizin gibi düşündüm bioball vs kullamıycam küçük bir dış filitre alıp içine zeolit ve fosfat tucu ince bir elyaf koyup kullanıcam bazı dış filtrelerde uv filtrede var ihtiyaç hissedersem onu kullanıcam basit ve bakımı şu anki sistemden çok daha kolay.
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Evet gayet mantıklı bence de. Dikkat edilmesi gereken kısmı olan debi unsuru akılda oldukça ve buna dikkat edildikçe gayet güzel verim alınabilir.
     
  5. Enkılmen

    Enkılmen

    Mesajlar:
    132
    Resun cyclone cy 20 akvaryum dis filtre 200lh düşünüyorum. Reaktörden çok daha ucuz arkada pencere kenarında yer mevcut, temizliği kolay bir tarafa zeolit bir tarafa da fosfat tutucu koyacağım.
     
  6. bulents

    bulents Özel Üye

    Mesajlar:
    5.572
    Yer:
    İstanbul
    1. O debide bir filtre sizin akvaryumunuzun yüksekliğinde çalışmaz, alt dolaba değil daha yukarıda bir yere koymanız gerekir. Zamanla performans düşüşü yaşarsınız. En azından tetra ex-400/ex-700 aralığında birşey alın. Debi kaybı az olacağı gibi alt dolapta da rahatça çalıştırabilirsiniz.
    2. Verdiğiniz linkteki üçkağıtçı satıcıdan uzak durun. Canı yanan, lanet okuyan birçok hobici var. Daha düzgün bir esnaftan alın filtrenizi.
     
  7. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Şu anda sporax, rowa karbon ve yıkıkzeo dış filitrede çalışıyor sumptan alıp sumpa veriyor boruları ona göre kısalttım, filitrenin giriş borusunun ucuna hava ile çalışan sünger filitrenin süngerini taktım, yani içine herhangi pislik tortu gitmesi gibi bir şey söz konusu değil. Bir filitre değil bir reaktör gözü ile bakarsanız gayet kullanışlı.

    Atman markalara bakın, çok kaliteli değildir ama denenmiş, güvenilir bir çin malıdır. Tabi parası olana her zaman Eheim klasik derim. Yarın öbür gün deniz sıktı bitkili yapacağım derseniz taş gibi dış filitreniz elinizde olur. Birde yuvarlak yapılarından dolayı torba ile filitre malzemesi koymaya çok daha elverişliler.
     
    YIKIKTEMO ve halilkocan bunu beğendi.
  8. Enkılmen

    Enkılmen

    Mesajlar:
    132
    Sporax malzemesi tam olarak ne işe yarar?
     
  9. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Seranın siporax isimli çok geniş bakteri tutunma alanı sağlayan çok iyi bir filtre medyası,

    Hatta bu malzeme ile kurulmuş canlı kayasız sistemlerde var tabiki sump özel şekilde dizilmiş siporax ile dolu. Reefkeeping Magazine - August 2012 Tank of the Month


    Bende ilerde minimum kaya kullanımı ile benzer bir tank kurmayı planlıyorum.



    .
     
  10. Enkılmen

    Enkılmen

    Mesajlar:
    132
    siporax anladığım kadarı ile iyi bakterilerimiz için yuva oluyor bir nevi canlı kaya ama bu bizim iyi bakteriler yerine içine tortu toplayıp nitrat bombası haline getirebilme ihtimali yokmu yada bu durumu nasıl kontrol altına alabiliriz..
     
  11. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Eğer sump ta güzel bir dizayn yapılırsa tortu o bölgeden önce tutulur ise hiçbir problem olmaz.
     
  12. Enkılmen

    Enkılmen

    Mesajlar:
    132
    reefcentralda canlı kayasız amcalar var acaba bir şk bir fiktür yapsak akvaryumun içine doğrudan koysak canlı kaya görevini yaparmı . simetrik akvaryum konsepti ortaya çkar .
     
  13. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Valla sen ryaratıcı insansın sen den beklerim güzelde olur bizim hobi epoksileri (solventsiz) ile birbirine yapıştırıp yapılabilir fir eyfel kulesi.
     
  14. Enkılmen

    Enkılmen

    Mesajlar:
    132
    benim farklı bir fikrim var :) daha değişik bir sistem ama cad ile bir takım çizimler yapmak lazım birde akışkanlar mekaniği ile simulasyon vs nasıl daha az tortu temel amaç bu
     

Sayfayı Paylaş