1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Beyaz Benekle Tanıştım Sonunda

Başlığı 'Hastalık/Parazit Tanı ve Tedavileri' kategorisinde harfuzmani tarafından 17 Aralık 2012 başlatılmıştır.

  1. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Durduk yere balıklarımı beyaz benek yapmayı becerdim.Dıy Kh konusunu okuduktan sonra hadi bende kullanayım, hiç yoksa bir puan arttırayım dedim.Biraz dikkatsiz davrandım şöyleki;
    Tankın hacmi küçük olduğunda bir Kh arttırmam için 7ml katkı lazımdı.Yavaş yavaş eklenmesi gerektiğini bildiğim için bu akşam 1 ml gireyim sabah akşam 1ml şeklinde devam ederim dedim.Ancak şırınga ile 1 ml katkıyı yavaş yavaş akıtayım derken sıkışmış olmalı ki bir anda basıldı ve hepsi sumpa boşaldı.Beyazlayan suyu kafa motoru çekti direk içeri üfledi.Aradan 30 sn geçmedi ki orada yüzen balıkların hepsi beneğe bulandı,şimdi çok daha fazlalaşmış durumda....

    Aşağı yukarı benek olduğunda neler yapılması gerektiğini portal sayesinde öğrendim.Sarımsak suyu,pul biber,su ısısını arttırma (bunu yapamayacağım hala ısıtıcı almadım),su değişimi,hepar ampul

    Atladığım uygulamam gereken başka şeyler var mı?


    Tapatalk...
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Hakan emin misin anında bu işlerin olduğuna, şırınga kaç ml alan bir şırıngaydı? Madem huylandın bir su değişimi yap akvaryuma 40 litre kadar. Yarını gör bakalım durum nedir, bir anda köklü işlem yapılacak bir durum değil gibi görünüyor.
     
  3. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Eminim Temel Abi
    Katkıyı karıştırmadan yarım saat önce geldim zaten eve ve balıklara yem verdim.Doğal olarak balıklara baktığımda hiç bişeyleri yoktu

    Şırınga 10 ml lik ben sadece 1 ml doldurup sıktım.Çok çabuk beyazladılar.Baştan belli belirsizdi geçer dedim ama 1-1,5 saatte özellikle palyaçolar baya beyazladı
    Bu akşam bişey yapmıyorum artık sabah sarımsak ezip suyunu atarım tanka.Akşama Allah kerim ?


    Tapatalk...
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Yani 1ml ekledin ve yarım saat sonra balıklar beyazladı öyle mi? Fotoğraf ekleyebilir misin?

    Akvaryum forum mobil tapatalk.
     
  5. ikaros

    ikaros

    Mesajlar:
    241
    İsim:
    Fevzi Kurtalan
    Hakan beyaz benek yarım saatte çıkmaz diye biliyorum.
    Hem 1 ml kattı da beyaz benek yapacak kadar birden arttırmaz kh ı.
    benimde 300 lt akvaryuma direk 20 ml kh katkısı koyduğum oldu böyle bir şeye denk gelmedim.
     
  6. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Hata başka bir şeyde olmasın ani ısı değişmesi gibi...
     
    barbs bunu beğendi.
  7. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Abi sen ne yaptın biz sana demedik mi 1ml bile olsa 500 ml suda karışım hazırla ve yavaş yavaş gir diye KH ve PH ne seviyelerde ? Temel abi kafa motoru KH çözeltisini anında canlıların üzerine bastıysa karışmadan belki ph dalgalanmasından dolayı anlık tepki verdiler şuan durum nasıl ?
     
  8. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Abi nano akvaryumda ıs farkı da çabuk olur bir cam açılmasında hemen soğur diye düşünüyorum...
     
  9. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Alpi ısı ile ilgili olacağını sanmam Hakan abinin evde ufak çoçuk var öyle soğacak gibi etrafta cam pencerede açılmıyordur zaten.
     
    Alparslan bunu beğendi.
  10. Erhan Beysulun

    Erhan Beysulun

    Mesajlar:
    200
    Yer:
    Hollanda Eindhoven
    İsim:
    Erhan Beysuln
    bu gün bende deniz akvaryum konusunda oldukça tecrübeli bir akvaryumcuya çare sormaya gittim.

    Bana verdiği öneriler su şekilde

    isiyi 27 dereceye yükselt tuz oranini 34 e dusur.

    suya yaptigin katkilari verecegin orani azar azar cesitli vakit dilimlerinde ilave et.

    Akvaryuma herhangi konuda olursa olsun mumkun oldugu kadar az mudahale et.

    cesitli yem ile csitli saatlerde dengesiz oranlarda yem verip beside monaton denge saglanmasinin engelle.

    oyle sagdan duydugun biryerde okudugun yontemleri deniyerek canlilarin daha cok stres olmasina sebep olma.

    iyi arastiracak olursan yuzlerce tedavi sekli sunuluyor hepsi birbirinden zararli aslinda. Ama yapacagin en kotu sey baliklari yakalamaya calismak olacaktir. Yakalamaya calisirsan sadece stres oranini yukseltip dahada kotuye gitmesine sebep olursun.

    Birak doga kendi dengesini bulsun.

    En iyi tedavi en az doganin isine parmak sokmaktir, sen doganin isine fazla karisma.

    Gibi tecrubeye dayanikli ogutler verdi ve beni bos elle eve yolladi.

    Umarim arasinda sizede yariyacaklar vardir. Benim baiklar yeni yerlestirildi durumlari felaket hertaraf beyaz benek

    Allah hepimizi kayiptan korusun.

    [​IMG]
     
  11. Ateş Billur

    Ateş Billur

    Mesajlar:
    1.002
    İsim:
    Ateş Billur
    Erhan,bu tavsiyelerin hepsine uyabilirsin.Tuzluluk ile yazdığın '34 e çek' kısmını tam anlamadım..Binde 24 olmasın?Söylediğine göre 5 adet tang balığında beyaz benek var.Akvaryumu kendi haline bırakırsan hele böyle yeni kurulmuş,oturmamış bir tankta sonuç alman çok uzun sürebilir.Bu süre zarfında bağzılarını kaybetmen güçlü olanların sağ kalması ihtimal dahilinde.Beyaz benek parazitleri beli sürelerde balıkları terk edip kuma inerler ve burada bir kuluçka dönemi geçirip,çoğalip daha fazla adetle saldırıya geçerler.Bu dönemde balıklarda beyaz benek azalır bu seni yanıltmasın.Bence bu aşamada yapman gereken suyu stabil tutman balıkları alıştıkları değerde,iniş çıkışları olamayan bir tank sağlaman gerekli.Sitemin kuvvetliyse yemleme çok önemli.Balıkların yeme saldırması,iyi beslenmesi beyaz benek olsa bile hayatta kalacağını gösterir.Kısacası yem yiyen balığı kaybetme şansın çok çok az.Ama işler daha kötüye gider yem yememeğe başlar hareketsizleşirseler başka şeyler denemeye başlama zamanın gelmiş demektir.Bu dönem de karantina tankını öneririm.
     
    Alparslan bunu beğendi.
  12. Erhan Beysulun

    Erhan Beysulun

    Mesajlar:
    200
    Yer:
    Hollanda Eindhoven
    İsim:
    Erhan Beysuln
    Umarim ayni oneriler ileri vakalarda guven ile dinledigim ve dediklerini uyguladigim kisiden de gelir. Karantina tankina baliklari yakalayip gecirmek stres ve bununla beraber gelen benek riskini arttirmazmi. Baliklar yakalani torbaya koyuldu sularinin icine Easy life ilave edildi. 1 bucuk saat damlatma sistemi ile yeni suya alistirildi. Damlama baslamadan benekleri gormustum zaten. 3 sene ayni yerde durduktan sonra 3 haftada iki defa mecburi tasinma berbat etti yavrulari. Bir tasinma daha feleket olmazmi acaba?
     
  13. Ateş Billur

    Ateş Billur

    Mesajlar:
    1.002
    İsim:
    Ateş Billur
    Taşımayı şimdi değil işler kötüye giderse yap diyorum.Yem yemeyen hareket etmeyen balıkları da yakalaman daha kolay olabilir.Zaten bu onların son şansı olacak.Balıklar haftalarca belki 1-2 ay benekli kalabilir.Bu seni kötü etkilemeyecekse,sabredeceksen önce mevcut ana tankta tedavi et.Ama yeni bir tank,powder blue ve diğer tangler..hepsi beyaz beneğe çok hassaslar..Ayrıca video da chocolate tangi çok zayıf gördüm.Bu durumda çok zor atlatır.
     
    Alparslan bunu beğendi.
  14. MOVACIKLI

    MOVACIKLI

    Mesajlar:
    1.679
    İsim:
    Mustafa ovacıklı
    Arkadaşlar bunu katkı girilen her yere özellikle yazıyorum KH katkısının şakası yok çok dikkatli girilmesi gereken bir katkı bombadan farkı yok her an elinizde patlaya bilir netekim bende öyle oldu KH katkısı sonucu bir sohal iki palyaço kaybettim.
     
  15. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Hakan'ın durumu anlamak güç, zaten.tüm katkılar varsa alt sump, yoksa arka sump kısmından eklenir. 1ml ile oluşan bu olayı anlamak güç.

    Erhan kolay gelsin, 34 tuzluluk kısmımı ben de anlamadım, orada nir hata var. Yanlış anladın sanırım. Yazdığın ve aldığım dediğin öneriler bu sayfalarda binlerce kere yazıldı, bunlar olması gerekenler zaten .

    Isıyı 27 dereceye çıkar denmiş senin ısı kaçtı zaten? Tuzluluğu 34 düşür kısmını dediğim gibi anlamadım ama 1024 bile olsa denmek istenen yine faydası olmaz çünkü bu da standart değer. Benek ile mücadelede fayda sağlasın istiyorsan ısı 28–29 aralığı, tuzluluğun ise 1018 –19 civarı olmalı, bu da yüksek ama etki eder beyaz benek açısından, üstü değer hiçbir fayda sağlamaz, tabii şuan 1034 gibi uçuk bir tuzluluk varsa normale indirmek balıkları rahatlatır.

    Akvaryuma bakınca tangleri bu dekorda nasıl yakalayacak dedim, stres yakalama sırasında olur ama durum ağır ise seçenek yoktur. Bozulan dekor vb. hep zarar. Akvaryumdan su çekip, zamana yayarak sadece tatlı su ilavesi ile tuzluluğu indirebilirsin.

    Karantina için birkaç gün daha bekle istersen balıkların durumuna bakarak. Yem alışları vb. nasıl?
     
  16. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Temel Abi yarım saat sonra değil 30 sn sonra hafif beyazladılar,1 saat sonra tamamen beneğe bulandılar.Halil böyle birşeyin olabileceğini söylemişti.Hatta aşağıda alıntı yaptığım mesajındaki gibi çözerek ilave etde demişti ama otomatik su eklemem olmadığı için damla damla eklememin daha mantıklı olduğunu düşündüm.Aslında düşüncem bana göre doğru ama uygulamam yanlış oldu.Şırınga bir anda basılınca 1ml kh katkısı komple boşaldı.Benim kafa motoru suyu su yüzeyine göndermiyor.Aldığı gibi tankın tabanından içeriye üflüyor.Yani bir nevi balıkların üzerine karışmamış,seyreltilmemiş kh katkısı boca edilmiş oldu.O anda tam akıntı karşısında olanlarda daha çok var mesela.Diğer ikisinde daha az!
    Resimi akşam eve gidince çekerim artık

    Halilcim kh a baktım hemen ne oldu diye ama çok bir değişiklik yoktu!
    8.3 olarak ölçtüm.Ph ta 8.1 ölçtüm

    Aslında bir nevi iyi oldu.Bakalım benekle mücadelem nasıl olacak.İlerde beklenmedik bir anda,bilinmeyen bir balıkla nasıl olsa tanışacaktım.Bakalım bu badireyi nasıl atlatacağım?

    Bu arada sabah sarımsak eziciyi bulamadığım için bıcakla ufak bir parçayı dilimleyip,iyice ezerek sularına karıştırdım.Bugün bakayımda bir ısıtıcı edineyim bari!

    Birde sormak istediğim benekle mücadelede kırmızı pul verin diyorsunuz her yerde.Bu kırmızı pul biberin amacı hayvanlara acı yedirmek midir?.Yani tatlı olan pul biberlerde var.Ben acıyı sevdiğimden toz gibi olan zehir mi zehir bir bir acı yiyorum.Onu vermemde sakınca varmı.Çünkü tam ağızlarına sığacak kadar ufak yapıda.Diğer pul biberi yiyecek kadar büyük değiller
     
  17. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Alparslan yukarıda da anlattığım gibi olay kesinlikle soğukla falan ilgisi yok.Tamamen benim hatam..İnşallah düzelteceğimde.

    Erhan Bey size şöyle bir tavsiyede bulunabilirim.Mevzu kişileri tenzi ederek,en iyi akvaryumcunun buradaki en kötü (bilgisiz) hobiciden daha bilinçsiz tavsiyeler vereceği görüşündeyim.Siz ayrı bir konuyu açın (burdanda paylaşabilirsiniz benim için sorun yok) ve denilenleri azami gayretle uygulamaya çalışın,söylenilenler dışında bir işlem yapmayın,emin olun o hayvanların kurtulacağı varsa anca öyle kurtulur.Çünkü geçmişte çok örneklerini gördük, umarım sizde bu badireyi en az kayıpla atlatırsınız.
     
  18. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Anında beyazladılardan kasıt balıkların renk soldurması olabilir mi acaba, böyle anlık tepkiler çabuk atlatılır normal şartlarda.

    Pul biber anti toksidan olarak iyidir, bağışıklık kazandırır ve mukoza üzerinden baharat kokusu atıldığı düşünülüp bunun parazitleri etkilediği de ifade ediliyor bazı kaynaklarda.
     
  19. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    1 ml oldukça az bir miktar olmasına rağmen, o akvaryumdaki ph ve diğer faktörlerin ne olduğunu bilmiyoruz. Daha önce anlattığımız gibi kh katkısını yavaş girin arkadaşlar, bu sadece bizim üretimimiz olanlarda değil tüm piyasada olan katkılar için geçerli. Günlük 1 KH lık artışlar yapın, eğer akvaryum 8 KH tan yüksekse ve dahada yükseltmek istiyorsanız bu sefer günlük yükseltmeleri 0.5 KH olarak yapmaya başlayın. İleri düzey bazı resif akvaryumu sahipleri yüksek tüketimden dolayı 11 sınırına getiren varsa da devamlı kontrol ve hassas bir dozlama ve ekipmanla bunu yapıyorlar. Kh normal bir değere getirince -bizim gibi elle dozlayanlar için 8.5-9 iyi bir değer, 3 gün durun kh ölçümü yapın ne kadar tüketildiğine bakın, bir ilk hafta gözleyin mutlaka bir düzene girecektir.

    Bir ikincisi kh katkıları hızla katıldığında gördüğünüz o sislenme karbonatla tepkimeye girerek çöküntü yapan magnezyum ve kalsiyum tanecikleri. eğer yavaş dozlama yapmazsanız kalsiyum ve magnezyum çöküntüsü yüzünden dengesizlikler de başverebilir.

    Ayrıca nano akvaryum hakikaten de zor bir konu, ama avantajlı olduğu bir nokta da var ki oda su değişiminin rahat olması. dengelerin çok rahat bozulabilmesinin yanında istendiğinde su değişimleri ile çok rahatça yerine oturtulabilmesi. Yerinde olsam ro suyuna falan hiç girmeden, nestle pure life ile iyice tuzu eritilmiş havalandırılmış, ısısı ayarlanmış su ile değişim.
     
    Montimahir bunu beğendi.
  20. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Resimlerini çeksem daha iyi olacak sanırım.Hafif renk solması ve küçük küçük hava kabarcığına benzeyen benekler oluştu.Sonrasında kabarcıkların sayısı arttı.
    Yani pul biberin acı olmasına gerek yokturu anlamalıyım!
     

Sayfayı Paylaş