1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Azmi Sönmez - 3500 Litre Deniz Akvaryumu Kurulumu (SPS)

Başlığı 'Deniz Akvaryumu Kurulumu Forum' kategorisinde Azmi Sönmez tarafından 23 Aralık 2012 başlatılmıştır.

  1. Azmi Sönmez

    Azmi Sönmez

    Mesajlar:
    161
    İsim:
    Azmi Sönmez
    Sevgili arkadaşlar,

    ******* Akvaryum' dan Azmi Sönmez olarak değil de, hobiyle ilgilenen Azmi Sönmez olarak, kendime yaptığım yeni akvaryum kurulumunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Uzun bir aradan sonra ticari amaçlı açtığım başlıkların haricindeki bu paylaşımı sizlerin de fikrini almak ve eleştirilerinizi dilemek için paylaşıyorum. Bu konuda paylaştığım konularda ki beni tanıyanlar bilir, kesinlikle reklam amacı taşımadığımı bilmenizi isterim, eğer bu şekilde bir amacım olduğu düşünülüyorsa başlığım silinebilir :) Ama taktir edersiniz ki, bir firma sahibi ve ithalatçı olarak başka bir marka kullanmam olmaz ki zaten kendi sistemimde güvenerek kullanmadığım ekipmanları zaten getirip sizlerin beğenisine sunmam :)

    Yaklaşık 2002'den beri deniz akvaryumu ile ilgileniyorum, küçükten büyüğe bir çok akvaryum sahibi oldum, en son 270x80x80 bir akvaryumum vardı ve ondan sonrada ******* Akvaryumu kurdum, ama o akvaryuma kadar olan süreçte hep bir şeyler öğrenmeye, geliştirmeye, denemeye çalışıyordum. Sürekli bir şeyler ile oynuyordum :) Sonra dükkanı açınca gerçekten "terzi kendi söküğünü dikemez" lafını ispatlarcasına kendime bir türlü akvaryum kuramamıştım. En son kurduğum akvaryumum 300x70x70 ölçülerindeydi ve yaklaşık 1.5 senedir devam ediyordu fakat maalesef ben Endonezya'dayken sigortalardan oluşan bir sorun ve benimde ihmalkarlığım yüzünden akvaryum yaklaşık 20 saat civarı elektriksiz kaldı ve balıkların ölümü, amonyak patlaması ve mercanların ölümü ile devam etti. Dükkanda yaklaşık 11 sistemde sorun olmazken, sadece benim **** akvaryumumun şalterinin atmış olması beni ayrıca şok eden bir durum olmuştu. Bir kez daha öğrendim ki, ne kadar sistemli yaparsanız yapın, en ince ayrıntıları dahi düşünmek gerekiyor, gerçi düşünmüştüm ama hep erteliyordum bu elektrik tesisat olayını, sonunda başımıza geldi :) Ya kapatacaktım ve bir daha yapmayacaktım ya da bu sefer her detayın düşünüldüğü, olabildiğince dört dörtlük bir sistem kuracaktım ve sonunda kurmaya karar verdim :) Hobiye başladığım günden beri hayalimde olan ama bir türlü yapmaya fırsatım olmayan sistemi artık hayata geçiriyorum. Frag tankından, refugium'a her detayın kullanılacağı, güzel bir sistem yapacağım inşallah. Bu sistemi kurarken, eleştirilerinizi, önerilerinizi, "şu da olsaydı", "şunu şöyle yapsaydın" dediğiniz konuları esirgemezseniz sevinirim. Yurtdışında yapılan sistemlerin sahiplerinden, bizlerin hiçbir eksiğinin olmadığını kanıtlayalım, ve güzel bir sistem yapalım, bu seferde onlar bizi izlesin diyorum :)

    Tank hakkında bilgi vermek gerekirse,
    Ana Tank: 300cm x 100cm x 70cm(h) (19mm, ön ve sağ yan cam extra clear)
    Frag Tankı: 165cm x 53cm x 30cm(h) (10mm, ön cam extra clear)
    Refugium: 155cm x 53cm x 40cm(h)
    Sump: 180cm x 70cm x 40cm(h)

    Protein Skimmer:
    Royal Exclusiv - Bubble King Deluxe 300 External

    Aydınlatma:
    Ana Tank:
    1 adet Giesemann - Moonlight Dimtec 3x250w M.H. - 4x80w T5 (Arkada Tanka ortalı bir şekilde)
    2 adet Giesemann - Matrix 2 - 6x80w T5 (Moonlight'ın önüne yan yana)
    1 adet 2x80 W ******* - T5 armatür (Frag Tankı için)
    1 adet Vertex - Marine Bianco 120 cm (Refugium için)

    Dalga Motoru:
    3 adet EcoTech Marine - Vortech MP60
    2 adet Tunze 6065
    2 adet Tunze 6025 (Frag Tankı için)
    1 adet Tunze 6025 (Refugium için)

    Medya Reaktör:
    2 adet ******* - Tekli Medya Reaktörü (Birinde Carbon, birinde RowaPhos kullanılacak ihtiyaç duyulduğunda)

    Kalsiyum Reaktör:
    Schuran Jet Stream 2 Kalsiyum Reaktör, Tunze Regülatör/Selenoid Valf ve alüminyum tüp, Seko dozaj pompası(Reaktör su beslemesi için) - Medya CaribSea Arm Extra Coarse

    Dozaj Pompası:
    2 adet GHL 4lü dozaj pompası,

    Kum:
    CaribSea Special Grade

    Kaya:
    Fiji kayası ve CaribSea South Seas karışımı

    Controller:
    GHL - Profilux 3.1A eX, PH, Isı, İletkenlik, Redox ve SMS modülleri

    Isıtıcı:
    2 adet 600w Titanyum (Profilux ile kontrol edilecek)

    Soğutucu:
    Şu an için düşünmüyorum,

    Tuz:
    Elos - Sale

    Sump:
    Sump'ta Royal Exclusiv'in yeni yaptığı Dreamline sump'ları taklit ediyorum, mevcut cam sump'ın içerisini özel olarak akriliklerle işliycez ve 2 aşamalı 200micronluk elyaf filtreler kullanıcaz toplamda 3-3, 6 adet olmak üzere,

    Kafa Motoru:
    2 adet Red Dragon 12m3
    1 adet Newjet 6000 (Frag tankına sump'ın ilk su girişinden su basılacak filtersockların altından, Frag tankından su altındaki refugium'a inecek, refugium'dan ise tekrar Ana Tank'ın sump'ındaki 2. aşama filtersocklara dökülecek)

    Bu sefer sistemde online UPS kullanılacak kafa motoru ve skimmer için, diğer bütün aletler binadaki hattan beslenicek ve jeneratör kullanılıcak, eski tankta bütün sistem 1 adet sigortadan geçiyordu şimdi 6 farklı sigorta kullanılıcak bu sistem için :) Bütün aletlerin fişleri vs. bir yerde toplanıcak ve pano yapılıcak.

    Şu an ki planıma göre yılbaşında inşallah Sistem'in arıtılmış suyunu sisteme basıcam, hala silikonların kurumasını bekliyorum ve cumartesi ilk suyu basıcam ve 01.01.2013 de sistem çalıştırılıcak, bu hafta bütün ekipman, borulama, elektrik tesisatı vs. yapılıcak. Frag tankı ve Refugium aşşağıda resimlerde gördüğünüz ana tankın arkasındaki sehpaya gelicek, Frag tankı üstte olucak. Pazartesi günü frag tankı ve refugium'da geliyor.

    Sistem sadeece SPS mercanların bakılıcağı bir sistem olucak, ama bir ihtimal tabana Ricordea Florida gibi renkli bir kaç canlı koyabilirim.

    Balık olarak henüz tam karar vermiş değilim, ama düşündüğüm balıklar(tabi ki bulması geç olabilir ama nasılsa acelemiz yok, ama şu anda kesin koyacağım dediğim balıklar, Gem Tang, Black Tang, Achilles Tang, Bartlett ve Sunburst Anthias sürüsü(13 yada 15er adet olucaklar) yine 13 yada 15 adet Chromis Cyanea.. Bunlar şu anda kesin koymaya karar verdiğim balıklar. Çok fazla common balık koymak istemiyorum fakat Yellow Tang'siz bir akvaryum olmaz, ama sayısına karar veremedim. Muhtemelen 3 adet koyucam fakat emin değilim :) Tavsiyeler açığım.

    Tank'ın camı geçen hafta yapıştı ve 8 gün oldu, bir kısmının silikonunu kendi ellerimle basmama izin verdi usta :) Malum azıcıkta olsa camda da emeğimiz olsun :) Kaya dizaynına vakit buldukça yarından itibaren başlıyorum. Kayaları delerek, ve birleştirerek yapacağız(inşallah kafamdaki kaya dizaynını yapabilirim :) ), planım ilk 1 ay ana tanka kum koymadan sadece kayalara çok yüksek akıntı vererek(mevcut düşünülen akıntı motorlarının yanına daha fazla motor koyularak ve en yüksek hızda kullanılarak) sistemi döndürmek, frag tankı ve refugium'a koyulacak kum ile bakteri oluşumunu hızlandırmak niyetindeyim. haftaya su basıyoruz ve ondan sonra adım adım burada ve sadece burada sizlerle paylaşacağım.

    Şimdilik ilk resimler bunlar,

    Saygılarımla

    Azmi Sönmez

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
    burak ozu, color manıa, TencoMelih ve diğer 17 kişi bunu beğendi.
  2. taakaa

    taakaa

    Mesajlar:
    2.442
    İsim:
    Doğan AYDIN
    Şahane bir kurulum daha :) Seçilen malzemeler zaten belli ediyor kendini.Kurulumun devamı da gelir umarım:D Bu arada sump'ı biraz inceledim çok hoşuma gitti zaten niyetim vardı yeni plana ekledim:D
     
    Azmi Sönmez bunu beğendi.
  3. Azmi Sönmez

    Azmi Sönmez

    Mesajlar:
    161
    İsim:
    Azmi Sönmez
    Sump'ıda direk ondan kullanmak istedim aslında, fakat Royal Exclusiv'den malımız 2 ay sonra falan gelecek. O kadar vakit yok :) O yüzden kendi işçiliğimize güvenmeye karar verdim :)
     
  4. cimlikaya

    cimlikaya

    Mesajlar:
    2.208
    Yer:
    İST.
    İsim:
    Teoman Çimlikaya
    Tek rakip Mafia tank gibi ,:nazar:
     
    Azmi Sönmez bunu beğendi.
  5. taakaa

    taakaa

    Mesajlar:
    2.442
    İsim:
    Doğan AYDIN
    Cam içine akrilik döşemenin sebebi ,akriliğin bel vermesi yüzünden mi abi?
     
    Azmi Sönmez bunu beğendi.
  6. Azmi Sönmez

    Azmi Sönmez

    Mesajlar:
    161
    İsim:
    Azmi Sönmez
    Valla açıkçası öyle :) Kalın ve biraz fazla yapıştırıcı kullanarak o tarz bir sump yapabilirim fakat bu seferde çok görsel olmuyor, RE'nin kullandığı malzeme akrilik değil, mesela skimmer'ın tabanı veya kupasında kullandığı malzeme(bu malzemeyi bilen birisi varsa önerilere açığım) , o malzeme ile akriliği macun gibi bir şeyle birleştiriyor. Ve çok şık oluyor fakat o malzemeyi bulamadıkki bizde o tarz çalışmalara girelim :) hertürlü kesme, biçme delme CNC vs. imkanım var kendi atölyemizde fakat malzemeyi bulamadık. E direkt akrilikten yapsak, akriliği onlar kadar kaliteli yapştıramıyoruz hiçbir iz kalmadan vs, çünkü fırınlanması gerekiyor bir yandan o boyutlarda yapılınca. Yani pek fazla bir şansım yok o yüzden açıkçası.
     
  7. barbs

    barbs

    Mesajlar:
    992
    Yer:
    İstanbul
    Muhteşem olağanüstü bir kurulum


    Sent from my iPad using Tapatalk HD
     
    Azmi Sönmez bunu beğendi.
  8. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Azmi Bey kurulumunuz hayırlı olsun
    Beni bile bir heyecan sardı sonu nasıl olacak diye?!...
    Böyle bir sistemde soğutucu kullanmamanızın nedeni nedir?


    Tapatalk...
     
    Azmi Sönmez bunu beğendi.
  9. taakaa

    taakaa

    Mesajlar:
    2.442
    İsim:
    Doğan AYDIN

    Evet o malzeme farklı bir şey ,Bizim buradakilerin çoğu kalitesiz mal zaten Çin olarak geçiyor bir de Alman Pleksi diye bir şey var tam araştırmadım ama pleksicilerin arasındaki bir konuşmaya denk gelmiştim . Zaten esnemeyecek kalınlıkta olanının maliyeti çok olur cam içine işleme en iyisi.
     
    Azmi Sönmez bunu beğendi.
  10. Azmi Sönmez

    Azmi Sönmez

    Mesajlar:
    161
    İsim:
    Azmi Sönmez
    Aynen :) Birde çizilme vs. olucağı için zamanla çok iyi olmuycaktır bence, o yüzden cam çok içine siniyor, ben sürekli maket bıçağı ile camı temizleyen biriyim o yüzden sanırım bu tarz benim için en güzel olucak :)


    Teşekkür ederim herkese arkadaşlar,

    Hakan bey, bu akvaryum, ******* Akvaryum'un içerisinde bir yerde köşede, ve biz bütün sistemlerde ayrı ayrı soğutucu kullanmak yerine ortam ısısını sabit tutuyoruz ve sistemi bu şekilde devam ettiriyoruz, şu ana kadar hiçbir sıkıntı yaşamadık, 2 adet büyük klima var bir tanesinde sıkıntı olsa bile diğeri çalışıyor. Ortam ısısı ile akvaryum ısısı farklı olduğunda buharlaşmayıda etkliyor o yüzden sabit tutulabiliyorsa ortam ısısını kontrol etmek bence daha iyi.
     
    Montimahir, Okurt ve taakaa bunu beğendi.
  11. taakaa

    taakaa

    Mesajlar:
    2.442
    İsim:
    Doğan AYDIN
    Elyaf filtre tercih etmendeki sebep nedir abi? Tuttuğu canlılar v.s... Göz ardı edilebilir mi?
     
    Azmi Sönmez bunu beğendi.
  12. Azmi Sönmez

    Azmi Sönmez

    Mesajlar:
    161
    İsim:
    Azmi Sönmez
    200 micronluk 10cm çapında bizim filtersocklardan kullanıcam, 3 iniş 3 elyafa inicek ayrı ayrı, sonra bir kez daha diğerine giricek, ilk sıra tıkanınca ikinci sırayı ilke alıcam ve ikinci sıraya yıkanmışı koyucam, ama bu dediğim gibi filtersock kullanımı haftanın 2 günü falan olucak, yada maksimum 3 günü. Sürekli olmuycak.
     
  13. taakaa

    taakaa

    Mesajlar:
    2.442
    İsim:
    Doğan AYDIN
    Kule v.s olmayacak mı peki ?
     
    Azmi Sönmez bunu beğendi.
  14. Azmi Sönmez

    Azmi Sönmez

    Mesajlar:
    161
    İsim:
    Azmi Sönmez
    Farklı bir şekilde olacak :) Onun için bana 1 hafta verin, 1 hafta sonra göreceksiniz aklımdakini :)
     
    taakaa bunu beğendi.
  15. bulents

    bulents Özel Üye

    Mesajlar:
    5.572
    Yer:
    İstanbul
    Azmi coşmuşsun dostum :)
    Bu kadar detayı planlamak ayrı, üretmek ayrı mesele. Kolay gelsin. Şimdiden tüm ekibin eline sağlık.
     
    Azmi Sönmez bunu beğendi.
  16. Azmi Sönmez

    Azmi Sönmez

    Mesajlar:
    161
    İsim:
    Azmi Sönmez
    Teşekkür ederim abicim :) Acele etmek yok, yavaş olucak ama güzel olucak :)
     
  17. Azmi bey kurulumunuz hayırlı olsun. Bu şekilde bir akvaryumun yapılıyo olması hobiciler için takibi dahi heyecan verici olur diye düşünüyorum. Tabii ki her detay düşünülmüş, geniş çaplı olacak bir akvaryum. Bahsi geçen sps'lerin bulunduğu akvaryumu Ankara'ya geldiğimde dükkanınızda görmüş baya da bir gözlemlemiştim. :) Fakat bu şekilde sistemin bitişi üzücü olmuştur, duyunca bile insan aksiliğe bak yaa demekten kendini alıkoyamıyor. Sözü uzatmıyım yeni kurulumunuz oldukça güzel olacak bence, Allah kolaylık versin. Gelişmeleri takipteyim..
     
    Azmi Sönmez bunu beğendi.
  18. Azmi Sönmez

    Azmi Sönmez

    Mesajlar:
    161
    İsim:
    Azmi Sönmez
    bu hobide bir çok kez aksilikler yaşadım, defalarca.. ticaretine atıldım, yeri geldiğinde gelen tüm parti canlıları kaybettiğimde oldu, hepsinden bir ders çıkardık, birşeyler öğrendik ve hepsinden önemlisi şu ki, gerçekten seviyorsanız deniz akvaryumunu, hiçbir türlü bırakamıyorsunuz, birşekilde yeniden deniyorsunuz, benimkide böyle oldu işte :) ben endonezyadan dönüş uçağına binerken öğrendim akvaryuma olanları, bende şok olmuştum ama yapıcak bir şey yok, hayat devam ediyor ;) güzel dilekleriniz için teşekkürler

    teşekkür ederim ;) sadece sağdan ve önden izlenicek, arka tarafa koyu maviden açık maviye doğru(alttan yukarı) giden, daha da derinlik kazandırıcak bir fon takılıcak arka camın dışarısından, ve sürekli o fon çıkartılıp(güzel bir aparatla takılıcak sistemli olucak) arka camın coralline alg olması önlenicek, :)
     
    Erdem., taakaa ve Montimahir bunu beğendi.
  19. Sonuna kadar katılıyorum..
     
    Azmi Sönmez bunu beğendi.
  20. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Azmi abi süper oluyor...:)

    [​IMG]
     
    Azmi Sönmez bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş