1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Anemon Bakımı - Aydınlatmasız

Başlığı 'Genel Mercan Bakımı ve Kültürü' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 20 Aralık 2012 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Anemon bakımı için bildiğiniz gibi tüm dünyada güçlü ışık ister vurgusu yapılır, hatta aydınlatma olmadan yaşaması mümkün değil ifadeleri yıllardır yazılır. Rose Anemon (Bubble)-Çoğalması~Bölünmesi Nasıl Gerçekleşir konusunda ve yine Entacmaea Green Bubble Anemon Üretimi konularında ifade ettim gibi uç noktada bir tartışma açmak istiyorum. Neden aydınlatma olmadan deniz akvaryumu anemon bakımı yapılmaz anlamaya çalışalım. Öncelikle sanmayın ki kesin olur diyorum. Ben sadece düşündüğümde anemonların fotosentez harici beslendiğini ve buna rağmen neden olmaz olarak kabul gördüğünü sadece sorgulamak istiyorum. Fakat, konuya neler ile yaklaşmamamız gerektiğini aşağıda belirtmek istiyorum ki konu dağılmasın, tam ne demek istediğimiz daha iyi anlaşılsın.

    Anemon Bakımı Konusuna Yaklaşım Önerileri

    deniz akvaryumu anemon bakımı.JPG

    1. Üzerindeki algler ölür rengi kaçar, garibim yakışıklılık kaybeder (Bunu biliyoruz)

    2. Fotosentez yapamaz, fotosentez olmayınca bünyesindeki algler besin üretemez ve ölür (Bunu da biliyoruz)

    3. İş olsun diye, farklı olsun diye saçma konu açılmış (Böyle düşünen Atman al, Eheim sat dışında ne bildiğini düşünsün önce)

    4. Doğasında ışık var ondan olmalı.

    5. Soğutucu ister, aydınlatması olamayanın soğutucusu da olmaz vb.

    Anemon Bakımı Aydınlamasız Nasıl Bakalım


    Bu canlının ağzı var ben görüyorum. :) Anemonu düzenli yedirirsem, fotosentez ile besin üretmez ise yine ölür mü?

    Sadece fotosentez ile yaşıyorsa ben neden buna besin veriyorum?

    Yukarıda ifade ettiğim gibi, bunca yıldır aydınlatma olmadan, hatta aydınlatma güçlü olmadan bakılamaz denir. Bunu tam olarak neye dayandırıyoruz, nereden biliyoruz? Hiç aydınlatma olmadan veya güçlü aydınlatma olmadan deniz akvaryumu anemon bakımı yapmaya kalkışan oldu mu hiç?

    Sonuç olarak ağzı olan yiyorsa neden ışık olmadan ölür?
     
    Düzenleme: 21 Mayıs 2015
    Beril olcay, TencoMelih, Ankaraguclu ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  2. inifnity

    inifnity

    Mesajlar:
    1.020
    İsim:
    ismail işçi
    Sea anemone - Wikipedia, the free encyclopedia dan alıntı:

    Tek hücreli basit deniz yosunlarıyla fakültatif simbiyotik yani zorunlu olmayan birliktelikleri bulunur, anemonların bu fotosentezlerinden faydaları yosunların fotosentez ürünleri sonucu oksijen ve gliserol , glükoz ve alanin formunda gıdalardır. ayrıca güneş ışığından ve mikro-besleyiciler? den korurlar. alglerin ısırgan hücreleri sayesinde otoburlar trafından yenmelerini önlenir...


    Ekoloji
    [​IMG]
    [​IMG]
    Venüs sinek tuzağı anemone (Actinoscyphia içinde) Meksika Körfezi

    Deniz anemon organizmanın avını yakalamak için kullandığı bir oral disk vardır. Anemon onun posterior sonunda bazal disk kullanarak substrat bağlanır. Zayıf bir nesne içine Diğerleri de yuva. Diğerleri serbest yüzme ise bazı türler yosun iliştirin. Olmamakla birlikte bitki ve bu nedenle aciz fotosentez kendilerini, birçok deniz anemon belli olan önemli bir fakültatif simbiyotik bir ilişki oluşturmak tek hücreli yeşil alg hayvanların gastrodermal hücreleri ikamet türler. Bu yosun ya olabilir zooxanthellae , zoochlorellae veya her ikisi. Yosunların fotosentez ürünleri deniz anemon yararları, yani oksijen şeklinde ve gıda gliserol , glükoz ve alanin, sırayla, su yosunları, anemonları aktif korumak güneş ışığı ve mikro-besleyiciler karşı koruma için bir güvenilir maruz kalma, garanti edilir . Algler de otobur tarafından yenen olasılığını azaltarak, nematosist'lere adlandırılan ısırgan hücrelerin varlığı nedeniyle korumalıdır faydalanacaktır. Nispeten soğuk sular, gelgitle resifleri ve kum / yosun ortamlara adapte olan türleri olmasına rağmen çoğu tür, tropikal resifleri yaşamaktadır.



    Ecology

    [​IMG]
    [​IMG]
    Venus' fly-trap anemone (Actinoscyphia) in the Gulf of Mexico

    The sea anemone has an oral disk, which the organism uses to capture prey. The anemone attaches to the substrate using the basal disk at its posterior end. Others also burrow into a weaker object. Some species attach to kelp while others are free-swimming. Although not plants and therefore incapable ofphotosynthesis themselves, many sea anemones form an important facultative symbiotic relationship with certain single-celled green algae species which reside in the animals' gastrodermal cells. These algae may be either zooxanthellae, zoochlorellae or both. The sea anemone benefits from the products of the algae's photosynthesis, namely oxygen and food in the form of glycerol, glucose and alanine; the algae in turn are assured a reliable exposure to sunlight and protection from micro-feeders, which the sea anemones actively maintain. The algae also benefit by being protected due to the presence of stinging cells called nematocysts, reducing the likelihood of being eaten by herbivores. Most species inhabit tropical reefs, although there are species adapted to relatively cold waters, intertidal reefs, and sand/kelp environments
     
    TencoMelih, murer ve YIKIKTEMO bunu beğendi.
  3. brkfrt

    brkfrt

    Mesajlar:
    1.785
    İsim:
    Burak Fırat
    Yabancı bir forumda bu tartışmaya denk gelmiştim. Bulabilirsem paylaşırım.
     
  4. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Tropical resif ekosistemleri çoğu kişinin ilk anda düşündüğünün aksine besleyici mineraller bakımından dünyanın en fakir denizleridir. Bu burada çok ilginç bir besin döngüsünün oluşmasını sağlamış. Buradaki canlılar bu kısıtlı besin kaynakları için bir çok alternatif yöntem geliştirmişler fotosentetik alglerle girilen simbiyotik ilşki de besin kaynaklarını artırmanın bir yolu muhtemelen.

    Kısıtlı deneyimime ve bilgime dayanarak söyleyebilirimki bu anemonun bu yaşam şekli ona bazı biyokimyasal sentezleme yeteneklerini kaybettirmiş olabilir. Nasıl bu gün bir çok karasal etçilin bazı vitamin ve amino asitler için et yemek zorunda olduğu gibi( mesela kediler taurine denen bir organik asiti et yiyerek dışardan almak zorundadır ama otçullar taurini kendi sentezlerken, etçil bir hayvan olduğu için c vitamini için etçil hayvanların çoğu kendi özel biyokimyasal sentez yöntemleri geliştirmişlerdir.

    bu tür veya buna bağlı sebeplerden dolayı bir bağımlılık söz konusu olabilir, en azından iki beslenme şekliden biri belki tamamen ortamdan çıkarılamayabilir. tabi denemek bulmak lazım.
     
    TencoMelih, murer, Saruman ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  5. brkfrt

    brkfrt

    Mesajlar:
    1.785
    İsim:
    Burak Fırat
    Do sea amenones need light?
    A lot of sea anemones have a facultative ectosymbiotic relationship with zooxanthellae and/or zoochlorella. Obviously these need light to carry out photosynthesis, and so in that sense yes, they do need light. However it is not really the anemone that needs the light, it's the algae and the anemone can survive without the algae, so in that sense no, they don't need light. It depends on what you meant by the question.
    Orjinali: Do sea anemones need light
    Bunlarda yapılan iki tartışma: No light for BTA
    Do anemones really need light? - Reef Central Online Community

    Sonuç nedir diye soracak olursanız; Anemonun ışık olmadan yaşayabileceği söyleniyor.
    Şahsi fikrim; Anemonun sahip olduğu bu simbiyotik algler, anemonu dış etkilere karşı korumakta, zehirli kısmı da bu algler sağlıyor. Alglerin ölmesi anemonu savunmasız kılarak ölümüne yol açabilir. Bunu sadece balıkların saldırısı olarak algılamamak lazım, minik kabuklular ve bakteriler olarak ta düşünmek lazım. Yani savunma sistemini oluşturan alglerin ölümü anemonu savunmasız bırakmaktadır. Bunun sonucunda anemon ölür mü diye sorarsak, akvaryumun su şartları vs.. devreye girer. Nasıl ki AİDS hastaları 15-20 yıl civarı bağışıklık sistemleri olmadan yşayabilmekte, anemon da yaşar; ama güzel bir yaşam olmaz bu.
     
    TencoMelih, YIKIKTEMO, Alparslan ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  6. KGEYGS

    KGEYGS

    Mesajlar:
    4.468
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Yusuf Şahin
    Kısa süre önce az da olsa tecrübe edindiğim "Aiptasia" yakıcı ve zararlı bir anemon türü olduğunu okumuştum. Işıklarım kapalı iken sünen, kayanın içine giren türün, ışıkları açtığımda 10-15 dk.içinde hayat bulduğunu gördüm. Hele büyük olan "GANDALF" gibi anında heybetlenmişti (allah rahmet eylesin:)) Belki doğru, belki yanlış daha yolun başındayım,canlıya bile değmedim (kaya hariç) ve izlenimlerim bunlar.
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Yaşar fikrinin çıkacağını tahmin ediyordum. Üzerine yurt dışında tartışmalar yapılmış olmasına şaşırmadım, adamlar bu yüzden ileride zaten. Güzel bilgiler eklemişsiniz ellerinize sağlık.

    Doğal olarak anemonun güzelliği elbette renklerinde, bir bütün olarak sağlığında ama bunu düşünürken biraz da farklı açılardan aklıma geldi. Örnek olarak üretim amaçlı bir nano kuracağım anaç palyaço türleri için, hazır bir nano akvaryum ve üzerinde 4 adet led var sadece. Anaçların anemon konağı içinde çok daha rahat olacağını tahmin ettiğim için son üreyen yani bölünen rose anemonun tekini bu nanoya aktarmayı planlıyorum. Doğal olarak ışık yok denecek kadar az olacak ama balıkları iyi beslemek hedef olunca ve palyaço türlerinin de anemonu yedirme huyu olunca onunda dış besin olarak iyi besleneceğini tahmin ediyorum. Buradan hareketle aklıma gelmişti ve sanırım bunu da tecrübe etme şansımız olacak.

    Elbette anemon beslemek isteyen ve aydınlatması çok zayıf olan arkadaşlara bunu önermek pek kolay değil, yani riskli ve olası sorunda hesap vermek güç. Ancak böyle bir unsur var gördüğünüz gibi.

    Aiptasia anemon türüdür ama konumuz dışıdır Yusuf. Işık ile arasının çok iyi olduğunu da düşünmüyorum. Suyu süzmeyi çok sever.
     
    TencoMelih, murer, brkfrt ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  8. brkfrt

    brkfrt

    Mesajlar:
    1.785
    İsim:
    Burak Fırat
    Temel abi, ben sıklıkla yabancı forumları karıştırıyorum. İnanın bilgi birikimi olarak bizden ileri değiller. Yalnız canlı ve ekipman konusunda çok büyük avantajları var.
    En büyük avantajları da tartışmayı biliyorlar. Birisi çıkıp itiraz ettiğinde, asılıp kesilmiyor. Önce dinleniyor, sonra önüne farklı argümanlar konuluyor ve ikna edilmeye çalışılıyor. Bizim forumlarda iki ayrı fikir genelde ikinci üçüncü sayfada kavgaya dönüşüyor. Milli eğitim bakanı olsam ilk yapacağım iş, ilkokuldan itibaren zorunlu münazara dersleri koyarım. İlkokuldan beri, hep birileri anlatır biz boş boş dinleriz hiç bir zaman tartışmanın içine girmediğimiz için önümüze çıkan ilk tartışmayı kavga olarak algılar olayları kişiselleştiririz. Bu nedenle bizden çok ilerideler doğu.
    Fotoğraf sizin kendi canlınızın fotoğrafı sanırım. Yeşil bubble anemonun sıklıkla kaya altlarına gizlenip, ışıksız şekilde yaşamına devam ettiğine şahit olunmuş ama bunu hep strese yormuşlar. Benim okuduğum bir çok yerde kendini kaya altına gizleyen anemonun yeşil renk bubble anemon olduğu yazıyor. Acaba aşırı ışıktan mı strese giriyor diye düşünmedim değil açıkçası.
     
    TencoMelih, cimlikaya, Montimahir ve diğer 4 kişi bunu beğendi.
  9. taakaa

    taakaa

    Mesajlar:
    2.442
    İsim:
    Doğan AYDIN
    Bu mesajı ve tespiti çok beğendim .Kesinlikle katılıyorum ,karşı fikri kabul etmek zayıflık ya da karşıdakinin boyunduruğu altına girilmek gibi görülüyor bizde.Gerçekten bir el atılması gerekir bu konuya.

    Konuyu saptırmayayım ama mesajı çok beğendim dayanamadım:D
     
    Alparslan, YIKIKTEMO ve brkfrt bunu beğendi.
  10. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ben de çok beğendim ve işin aslı bunları da yaşamışımdır. Gerçekten mükemmel tespit ama hani yazmayayım diyorum da dayanamıyorum, şöyle bir bakın ve düşünün, ilk günden beri yeni bir fikre ilk sahip çıkan benimdir ve değer veririm. Çünkü ben fikirlerime sorular sorulmasını çok severim ama ne yazık ki zamanında soru yerine direk yermeler gördüm. Bunu çok insan gördü ki zaten yeni bir fikir yok, hatta komedi olan bir şekilde yeni başlayan birinin bazılarını uygulayacağından korkar forumlar konu siler, düzenler, üye yasaklar. Yahu yeni başlayan o her kimse bizim ora tabiri ile kördüğin konuların tamamını okusun, bir yerde bir okuduğunda hemen yapacağına katılsın sorsun, konuları takip etsin. Onu mu düşüneceğim bir de, akıllı olacak insanlar.

    Fikirler her zaman güzel olmak zorunda değil, hatta doğru olmak zorunda da değil. Forum demek doğrunun veya yanlışın bulunacağı, ortak noktada buluşulacağı bir yer demektir. Yanlış bileni düzeltmek, yanlış fikri tartışarak gerçekten yanlış mı diye anlamak gerek. Marmara deniz suyu hep verdiğim örnektir ama tek soru sorulmadı nasıl olduğuna dair, olmaz da olmaz, hala olmaz diyenler var atı alan Üsküdar semalarında olsa bile. Kısaca herkes itiraz eder ama itirazların temeli olmalı, fikir sahibi itirazı yapanın buna çapının yetip yetmediğini iyi süzmeli fikrinden geri adım atmadan önce.
     
    TencoMelih, harfuzmani, taakaa ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Mahir bölünen anemonu çok defa canlı izledim evde. Bir kuytuya çekilme olmadı ama doğal olarak sönük hale gelip hafif kendi oyuğuna çekiliyor. Özellikle rose anemon anaç olan diyelim hiç kıpırdamıyor, aynı yerinde kalıyor. Ayrılan parça ise hafif uzaklaşma eğilimine giriyor ama bu tamamen gitmek değil de rahatlamak için sanki.

    Bu gözlem anemonun stres altında bölünmediğini gösterir. Doğal olarak, stres altında olan anemon yer değiştirebilir, yerini sevmeyen bölgeyi terk edebilir. Bu aynen yeşil bubble türünde de geçerli.

    Ancak, stres bölünmesini de net yaşadım, ilk bölünme soğutucum yokken olmuştu. Anemon küçülür, birden fazla sayıda küçük parçalar bölünür. Bu son bölünmeler çok ilginç şekilde tam yarıdan ve eşit iki parça şeklinde.
     
    TencoMelih ve Montimahir bunu beğendi.
  12. brkfrt

    brkfrt

    Mesajlar:
    1.785
    İsim:
    Burak Fırat
    Fotoğraftaki anemonun yaklaşık bir haftalık davranışlarından yola çıkarak araştırmayı yaptım. Özellikle yabancı forumlarda karşılaştığım bütün green bubble anemon konuları; kaya arkasına ya da altına gizlenmesi ve ışıktan uzaklaşması şeklindeydi. Aynı tür mü bilmiyorum ama; fotoğraftaki anemon geceleri daha güzel açıyor. Özellikle 8x1W power led altında büzülüp minicik kalmıştı ben bunu ilk başta akvaryumun 10L olmasına ve kurulalı 1 hafta olmasına :) bağlamıştım ki Temel abi'nin açtığı bu konu geldi aklıma, 2 gün sonunda eski aydınlatmaya geri döndüm, nispeten zayıf olan aydınlatma altında anemon toparladı hatta anemonu host edinmek için kavgalar çıktı. Yalnız geceleri ,gündüz olduğundan daha büyük ve kollarında ki ''bubble'' kısımlar daha belirgin.
    [​IMG]
     
    TencoMelih, YMR_AY, YIKIKTEMO ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  13. brkfrt

    brkfrt

    Mesajlar:
    1.785
    İsim:
    Burak Fırat
    Benim şu konuya kimse eğilmemiş:) Aydınlatmayı eski dandik armatüre çevirdim iyi mi yaptık kötü mü yaptık bilemedim. Ben anemonun ışık sevmediğine kanaat getirdim ama doğru mudur acaba? Sonuçta söylenen en büyük şey, anemonun güçlü aydınlatma olmadan olmayacağıydı. Bu arada forumdaki özgürlük çok güzel, başka bir siteye yazsaydım, 10L'ye ilk hafta anemon ve bir sürü balık ekledim diye muhtemelen banlanırdım. Siz yinede imamın söylediğini yapın yaptığını yapmayın :)
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  14. bulents

    bulents Özel Üye

    Mesajlar:
    5.572
    Yer:
    İstanbul
    Doğal su veya eskimiş tank suyu koyuyorsan 5 dk sonra da koyarsın ne olacak burak. Banlayan zihniyet denemeden duyduklarıyla yorum yapanlardır. Biz gördüklerimize inanırız. Oluyormuş demekki :)
    Bu arada benim anemon 25 cm civarında olduğu için koymadım henüz nanoya. Daha ışık ayarlayamadık tanka, Işıksız da deneyebilirim gerçi. Gün ışığı alıyor bir parça tank.
     
    TencoMelih ve brkfrt bunu beğendi.
  15. brkfrt

    brkfrt

    Mesajlar:
    1.785
    İsim:
    Burak Fırat
    Doğal,eski ve yeni 3'ünü harmanladım :) Aslında ışık seven bir tür olsa işime gelirdi, ağız yoluyla beslemeyi azaltırdım. Bela oldu anemon başıma, bula bula zoaların üzerine yerleşti. Rezil etti güzelim zoaları, balıklar arasında kavga çıkardı.
    Aslında ne güzel olur Bülent abi, ortada büyük bir anemon içinde bir sürü yavru percula, seyrine doyum olmaz.
     
    TencoMelih bunu beğendi.
  16. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Güzel olmuş görüntü, sen boşver başka yer olsa vb. Burak, Bülent güzel söylemiş, duyma yöntemi ile fikir yazmak ile, yaşayarak gördüğünü yazmak arasında fark var. Sen bilen olursun ama onlar sadece duyan olarak kalır. Senin bu anemonu 500 litrede becerip öyle gelecekler 10 litreye, bu işler hacıbaba tekkesi değil. Yazan kaç anemonun kanına girmiştir bilemezsin. Başarısızlığının faturasını olmasa kesen çok adam olduğunu unutma. :)
     
    TencoMelih ve brkfrt bunu beğendi.
  17. TencoMelih

    TencoMelih

    Mesajlar:
    2.287
    Yer:
    Karabük
    İsim:
    Melih
    Güzel paylaşım olmuş ...
     
  18. seckinmucteba

    seckinmucteba

    Mesajlar:
    733
    Yer:
    Mersin
    İsim:
    seckin dogan
    Bubble anemonu 7 aydir besliyorum,ama sisme olmadi.oncelikle aydinlatma zayif dediler.guclendirdim.daha da kötüleşti ,ama rengini hic kaybetmedi.nitrat yok dediler,yem bastim yine değişmedi, ama isik degerim zayifken kollari daha iyiydi.bubble anemonu hala cozemedim derdini.
     
  19. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bunları kim söyledi doğru söyle.:)
     
  20. seckinmucteba

    seckinmucteba

    Mesajlar:
    733
    Yer:
    Mersin
    İsim:
    seckin dogan
    bunu ilk aldığımda da söylediler.asla sende yaşamaz aydınlatman yetersiz diye..bende güçlendirdim ama olmadı.hala araştırıyorum .bu seferde baktım ki çok aydınlık sevmez yazıları dikkatimi çekti..hatta kh kavgası verdik facebook üzerinde..kh düşük ondan dediler.denizin kh 7 çıkıyorsa ben ne yapayım ? yükseltmek istemedim çünkü riskli...karbonat dök düzelir dendi.dökmedim .morishi kaybetmek istemiyorum..şuan aydınlatmaları kısarak bekliyorum.düzelme olacak mı diye..besleme konuusnda sıkıntım yok..anlamadığım durum şu : hiç su değişimi yapmayan arkadaşımda bubble harika iken ( 3 aydır değiştirmiyor ) ben denizden su getiriyorum herkes memnun.bubble memnuniyetsiz...bu bbubble nasıl düzelir :D
     

Sayfayı Paylaş