1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Karideslerde Yem Denemeleri - 2

Başlığı 'Akvaryum Yemi Araştırma Portalı' kategorisinde taygun tarafından 3 Ağustos 2009 başlatılmıştır.

  1. taygun

    taygun Guest

    6.) Kabak:

    Kabağı bir yem olarak denemeyi iki şekilde yaptım. İlkinde çiğ kabak verdim. İkincisinde de haşlanmış olarak. Sizin de fark ettiği gibi, kabağa karideslerin ilgisi pek fazla değildi, özellikle çiğ kabağa. Karideslerin birkaç ufak denemesi olmakla birlikte çok da önem arzetmemektedir. Öte yandan haşlanmış kabak, çiğ kabağa kıyasyla daha ilgi çekiciydi. Ben bunu çiğ – haşlanmış kabak arasındaki yumuşaklığa bağlıyorum. Haşlanmış kabak kolayca tırtıklandığı için gelen karidesler üzerinde daha fazla kaldı. Fakat burada da bir başka risk oluştu. O da karideslerin haşlanmış kabağı dağıtmaları idi. Bunun arkası suyun ciddi bir şekilde kirlenmesi olacağı için bu denemeyi durdurmak zorunda kaldım.

    Sonuçta diyebilirim ki, kabak bence bir yem olarak karideslerin gözdesi olamadı. Bezelye ve bakla ondan çok daha ilgi çekiciydi.

    [​IMG]

    7.) Havuç:

    Havuçta da beklediğim sonucu aldım. Hep merak ederdim bu ufacık karideslerin bu sert havucu nasıl tüketeceklerini? Tüketemediler.

    Aşağıdaki resimde havuç dilimlerinin en kalabalık olduğu anı görüyorsunuz. Onda da sadece Kırmızı Kiraz yavruları mevcut. Kimbilir onlar da, yemek için değil de, belki evlerinden kaçıp yaramazlık olsun diye havucun üstüne çıkmışlardır.

    [​IMG]

    Sert olmasına karşın tüketeceklerini sandığım bir gıda maddesi idi havuç. Besleyici özellikleri onlara gıda yönünden faydalı olacağını düşünüyordum. Ama akvaryumdaki türlerin ilgisini çekmedi. Bir baç karidesin üzerine çıkıp da tadına bakmaya çalışması bunun istenilen bir yem olduğunu göstermez. Çünkü akvaryumumdaki gerek yetişkinler ve gerek se yavru karidesler o kadar çoğaldı ki, normalde bu havucun üzeri daha kalabalık olması gerekiyordu.

    [​IMG]

    Yukarıda görüldüğü gibi Amano da tadına bakıp bir daha yanına uğramadı.

    [​IMG]

    Havucu temizleyip kabuk soyma makinesi ile ince birkaç şerit kesip karides akvaryumuna bıraktım. İlk anda gelip bir iki parça koparmaya çalışan karides sonunda vazgeçince yemi kendi haline bıraktılar. Onlar için sertliği nedeni ile zor bir yem olduğunu düşünüyorum.

    Havuç sınıfı geçemedi. Peki ya havucu haşlanmış verseydim? İşte onun da cevabı aşağıda. Seyredin lütfen. Haşlanmış havuç çiğ havuçtan daha revaçta. Ama hala bir bits, bezelye, bakla ya da karides gibi değil.

    [​IMG]

    8.) Salatalık:

    İşte bir gözde daha. Karideslerin üzerinden inmek istemedikleri lezzetli bir gıda.

    [izlesene=432,344] 1038904 [/izlesene]

    İlk anından itibaren karideslerin tür gözetmeksizin üzerine gelip severek yedikleri bir yem oldu salatalık. Üstelik, su içinde bozulmadan uzun bir zaman – bir gece gibi- kalabilmesi de onun bir başka avantajı.

    [​IMG]

    Ben dediğim kadar elbette suda bırakmadım. Zaten gerekte yok. Karideslerin bu sebzeden yeterinde beslendiklerine kanaat getirince salatalığı suda çıkarıp, ertesi gün tazesini koymak daha akla yatkın.

    [​IMG]

    Sonuç olarak, karidesler salatalığı sevdikleri için ve salatalığın suda bozulmadan kalabilme süresi diğerlerine göre çok daha uzun olduğu için kendisini iyi bir yem olarak ispat etti.

    [​IMG]

    9.) Bits:

    Daha önceden karideslere bits verdiğim için gördüklerim beni şaşırtmadı. Herkes yapması gerekeni yaptı.

    Amano Karidesler hemen bir tane alıp bir kenara çekildiler ve orada yediler. Bitince yine aynısını yaptılar.

    [​IMG]

    [izlesene=432,344] 1018625 [/izlesene]

    Kiraz Karidesler çoluk çocuk gelip yemi dağıttılar ve çevreden ne buldularsa yediler. Arı Karidesler deseniz öyle, Keza Yeşil Karidesler de aynı şekilde. Herkes seve seve yedi. Yerilmesinde sakınca olmadığını düşünüyorum

    [​IMG]

    [​IMG]

    Baklanın, bezelyenin ve salatalığın yanında etçil bir yem olarak bits sınavı geçti.


    10.) Karpuz:

    Sıra dışı bir yem olmasına karşın, yoğun lifli yapısı ile denenmesi gereken bir gıda olduğunu düşündüm. Ben karpuza ilgini çok olmasını beklerken, aksine ilgi çok az oldu. Büyük kıskaçları ile Amano karides karpuzu hevesle yerken diğer küçük balıklar yeme rağbet etmediler.

    [​IMG]

    Yukarıdaki resimde bir Amano ve bir Yeşil Karides yavrusu görülmektedir.

    Aşağıdaki resimde ise karpuz parçasının akvaryumda bulunduğu süre içinde karideslerin en kalabalık olduğu andır ki bu da ilk başlarda resmedilmiştir.

    [​IMG]

    Karpuza olan talebin yoğun olmaması “akla alışma dönemi olup olmadığı” sorusunu getirdi. Denemesi yapılan diğer yemlerde ise, alışma dönemi yaşanmadan kabul edilen sıra dışı yemler varolması nedeniyle bu soru “alışma dönemi yok” şeklinde kafamda cevap bulmuştur. Bu nedenle de şimdilik karpuz karideslerin menüsünden çıkarılmıştır.

    [​IMG]

    11.) Elma:

    Elma da karidesler tarafından ilgi gören bir yem oldu. Benim için ise denemenin en ilgin yanı karideslerin elmaya gösterdikleri ilgi değil, elmanın çay kaşığını su yüzüne doğru kaldırması idi.

    Çok ufak bir elmanın yarı parçasına suda batması için bir çay kaşığı saplayıp suya bıraktım. Videodan sizinde göreceğiniz üzere, o ufacık elma batmamak için direndi ve kalınca sayılabilecek bir çay kaşığını da dik konumda tuttu.

    [izlesene=432,344] 1038767 [/izlesene]

    Sonuçta, diğer bazı yemlerde olduğu gibi, elmaya da ilgi büyüktü. Bence elma da sınavı geçti.

    [​IMG]

    Dikkat edilmesi gereken bir husus ise suda kalma süresinin kısalığı. Sudaki elmanın renginin 10 – 15 dakika sonra değişmeye başlamasını ben bir bozulma alameti olarak gördüğüm için elmanın salatalık gibi uzun süre tank içinde kalmaması gerektiğini düşünüyorum.

    [​IMG]
     
    Montimahir ve Heliak bunu beğendi.
  2. ahmetzbfb

    ahmetzbfb

    Mesajlar:
    157
    Yer:
    İSTANBUL
    İsim:
    ahmet UMUROĞLU
    Tamer abi burada kullandığın bits nedir?
     
  3. taygun

    taygun Guest

    Ahmet Bey,

    Merhaba. Kullandığım bits yem "JBL" markadadır.

    Sağlıcakla

    Teşekkürler Mahir Bey,

    Birkaç yıl evvel hevesle yaptığım bir çalışma idi. Şimdi iş yoğunluğundan dolayı oldukça uzaklaştım.

    Sağlıcakla,
     
    ahmetzbfb ve YIKIKTEMO bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş