1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

ZeoLife (YıkıkZeo) Öncesi - Sonrası Gözlemlerim.

Başlığı 'Tuzlu Su Kimyası ve Ekipman Portalı' kategorisinde Erdem. tarafından 8 Ocak 2013 başlatılmıştır.

  1. Zeolife Gözlemlerim ile herkeze selamlar forum ailem.. Yıkıkzeo olarak çıkış yapan ve Zeolife adını alan forumumuz kurucusu ve yöneticileri tarafından keşfedilen "ürünümüz" Zeolife'ı sonunda bende akvaryumuma ekledim. Gerçi konuyu açma da geciktim o ayrı. temo29 Sonuç ise aynen bahsi geçtiği gibi suda olan bulanıklığı kesiyor olduğunun benim tarafımdan da tespit edilmesi. Aşağı da iki kare ekliyorum öncesi ve sonrası olmak üzere, cep çekimi olduğu için umarım fotoğraflardan da anlaşılabilir.

    Fotoğraflar öncesi şunu da belirtmek te fayda var. Bülent abinin tavsiyesi üzerine son hali sump'da şaşırtmanın düştüğü nokta. Yarım bir bayan çorabının içinde uzunlamasına bir şekilde :)
    Birde yıkama konusunu abarttım aslında :D Çok fazla çalkaladım çeşme suyunda daha sonra ro su'da beklettim. Uygundur dimi? Bunu da birkez daha okeyletirsem çok iyi olur. :)

    Uzun lafın kısası; kullandım, gözlemledim, memnunum.. Tekrardan teşekkür ederim konuda bulan Temel abi ve emeği geçen herkeze.. ;)

    Zeolife Öncesi;
    Yıkıkzeo Öncesi.PNG

    Zeolife Sonrası;
    Yıkıkzeo sonrası1.PNG Yıkıkzeo sonrası2.JPG
     
    MÜDÜR, taakaa, barbs ve diğer 4 kişi bunu beğendi.
  2. taakaa

    taakaa

    Mesajlar:
    2.442
    İsim:
    Doğan AYDIN
    Reaktörde kullanmıyorsun yani?
     
  3. Valla Doğan gönül reaktörde isterdi ama şimdilik bütçeyi zorlar düşüncesi ile almadım. Zaten zorlarda :)
     
  4. taakaa

    taakaa

    Mesajlar:
    2.442
    İsim:
    Doğan AYDIN
    Tabi plastikten bir silindiri 150 200 TL ye satarlarsa zorlar ,şu butik satış kısmında ucuza reaktör de olacak herkes leğen alır gibi alacak.
     
    cirol ve YIKIKTEMO bunu beğendi.
  5. Vhay Doğan halka yönelik açıklamalarda bulunuyosun, yakışır :D Kardeşim vatandaşı memnun edin :D
     
    taakaa bunu beğendi.
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Tecrübelerin için teşekkürler Erdem. Kıvırmayı pek sevmem o yüzden direk düşüncelerimi yazıp yorumu sizlere bırakacağım. Altta ise kısaca doğru kullanım önerisi kendimce olacak.

    Zeolit kullanan biri değildim uzun yıllar, hatta bazı ürünleri ciddi şekilde sorguluyordum. Sonradan haklı olduğumu bilimsel olarak da gördüm. Larva tanklarında oluşan aşırı inorganik ve amonyak için daldığımız zeolit araştırmasında çok farklı bir yöne çıkmıştık.

    Yerli ürün çıkarıldı, sahip çıkmaktan söz edildi ve yer yer bana kızan çok oldu ürün forum sitesinde. Fırınlama işlemi sadece gözenek yapı ve toplayıp tutma kapasite artırımı içindi ama buna zorlayan zeolit kalite düşüklüğü idi bunu biliyorduk, iyon değiştirme özelliği biliniyor, çıkarılan bölge ve 72 zeolit türü içinde kapasite ve toplanan madde özelliklerinin değiştiğini de biliyorduk.

    Yerli ürün ama;

    Paket naylon, su ile 700 veya 500 gr diyelim bilemiyorum bir miktar var. Daha da önemli olan aslında sadece amonyak toplayan bir zeolit yapısının marifet olarak lanse edilmesi, bu rahatsız edici ve aslında elde var olanın uygun şekilde lanse edilmesinden ibaret gibi geliyordu.

    Fiyat 25 Lira.

    Bu da yerli ürün ama;

    Zeolife 1 kg üstü...Paketleme olarak 100 kat daha maliyetli bir haznede, toplama kapasitesi %96 olan en üst düzey saflık oranı na sahip, hiçbir zeolit malzemesi kullanımında belirtilmeyen faydalara dikkat çekip vaad ediyor.

    Fiyat 18 Lira, esnaf karı, vergi vb. tüm masraflar dahil. İşte yanlış anlaşılmasın ama yerli ürün sorgusu burada olmalı.

    Erdem, çeşme suyu ile yıkamak hata, çok saf ve emici bir malzemeyi klor, ağır metal vb. barındıran su ile yıkarsan ve çok iyi yıkamayı marifet sanarsan %50 verim alırsın, çünkü gözenek yapı ve işlevini azaltırsın. Tabii bu ne kadar yıkadığına ve suya bağlı bir şey. Çok hafif ro veya damacana su ile tortusunu atmak yani gri çıkan suyu atmak yeterli.

    Kadın çorabı ince delikli, kalın delikli bir file daha uygun, önemli olan su akışının dengeli üzerinden geçmesi. File ile verim alınabilir sorun yok ama daha da artırmak basit bir reaktör ile mümkün. Burada önemli olan faydayı en üst düzey almak.

    Memnun olduğun görüntüden daha da çok memnun olman mümkün.:)
     
    Erdem. bunu beğendi.
  7. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Bende zeolife hakkındaki düşüncelerimi yazayım

    Tankı ilk kurduğumda biodegist startup eklemiştim
    Bu yüzden suyum pırıl pırıl olmuştu,hani şu balıklar boşlukta yüzüyor hesabı;)
    Ancak zamanla bu cam gibi görüntü gitmeye başladı,sonra epar ampulleri denemeye başladım.Bu ampulerle görüntü çok uzun sürmeyen sürelerde (1-2 gün) eski o parlak kıvamına gelmeye başladı ama dediğim gibi geçici bir süre için

    Daha sonra zeolife ım geldi ve sumpa hemen bir kadın çorabı içerisinde sallandırdım
    Şimdi o ilk günkü pırıl pırıl görüntüyü devamlı yaşayabiliyorum.

    Emeği geçen herkese teşekkür ederim
     
    Erdem. bunu beğendi.
  8. mertparlak

    mertparlak

    Mesajlar:
    47
    İsim:
    mertparlak
    Görünmeyen cam imal etmişler
     
    Erdem. bunu beğendi.
  9. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Yok hocam bu zeolife denen meret tüm suyu emiyor balıklarda havada geziyor:)
     
    Erdem. bunu beğendi.
  10. mertparlak

    mertparlak

    Mesajlar:
    47
    İsim:
    mertparlak
    Desene senin balıklar hava kuvvetlerine katılacak. :)
     
    murat parin, cirol ve Erdem. bunu beğendi.
  11. Temel abi açıkcası ben o çok ince griliği atmayla yetinmedim. Komple girdim olaya ve ürünü kısırlaştırdım demekki. Bakalım bir sonra ki girişte artık bir kaç ro geçişi ile işi tamamlıycam.
     
  12. DALGIÇ

    DALGIÇ

    Mesajlar:
    350
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Koray akpınar
    Bu yıkıkzeo dediğiniz malzeme zeolit midir nedir_?
     
  13. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    yıkıkzoe=zeolife=zeolit ;)

    Tabi normal bir zeolit değil ilgili açıklamayı makaleler bölümünde bulabilirsin...
     
  14. KGEYGS

    KGEYGS

    Mesajlar:
    4.468
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Yusuf Şahin
    Erdem çok yararlı olmuş eline sağlık. Zeolife sumpın hangi bölümüne koymak mantıklı. İniş borularının olduğu bölme çok hararetli. Ps nin oldu bölümde çok sakin. Kafa motorunun olduğu bölüm de sakin duruyor. Veya farketmez mi ? Portalın ürünü henüz hazır olmadığı için diğerini aldım. Ürün gelince beklemeyip ondan da sipariş vereceğim.
     
    Erdem. bunu beğendi.
  15. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Reaktör içinde kullanmayıp file tercih edeceksen bence kadın çorabı yerine siyah bu iş için satılan file kullanabilirsin, bunların delikleri daha geniş. File içinde kullanım yeri benim fikrimce en güzel kafa motoru bölümü. 3,4 günde bir alıp biraz mıncıklar ve karıştırırsan tüm yüzeylerini zaman içinde farklı akıntıya maruz bırakmış olursun.

    Reaktörün su girişi soğutucu dönüşü olduğu için kontrol vanasını yapmadığım için debi çok yüksek, o yüzden onu yapana kadar zeoliti aşağıdaki gibi kullanıyorum.

    Zeolife akvaryum zeolit reaktör.JPG
     
    Erdem. bunu beğendi.
  16. Azmi Sönmez

    Azmi Sönmez

    Mesajlar:
    161
    İsim:
    Azmi Sönmez
    Arkadaşlar, benim kafama takılan bir konu var, açıkçası kimya bilgim yada tecrübem, ithal ederek veya hobici zamanımda kullandığım veya araştırdığımla sınırlı. O yüzden çok detayını bilmiyorum. Amacım yanlışı bulmak değil, amacını bildiğim sizlerin en doğrusunu bulmanıza faydalı olmaya çalışmak.

    Bildiğim kadarıyla zeolit özellikle sudaki potasyumu çeken bir malzeme, bu konu hakkında deneme yapanlar oldu mu? ben denemeyi çok isterim ama inanın bir ürünü kullanıp gözlemlemek için çok fazla vaktim yok, mutlaka atlarım yada unuturum testlerini deneyini ve kalır öyle, o yüzden kullanılmasında fayda gördüğüm bu medyanın ne kadar potasyum çektiğini sudan(eğer çekiyorsa tabi) gözlemleyeniniz varmı? yada gözlemleme şansı olan? yada kullanan kişilerin tanklarında kırmızı renk SPS türlerinden varmı? onlardaki gelişimi, değişime dikkat ettinizmi? eğer çekiyorsa ne kadar çektiği sorusuna cevap bulduğumuzda, ona göre ilave potasyum kullanarak sanırım buna çözüm bulabiliriz ve zeolitin artılarınıda düşünürek faydalı olacağına inanıyorum, şahsen ben Ankara'daki balık sistemlerinde kullanıyorum zaman zaman.. diğer sistemlerde de neden olmasın? bu soruyu yada bu konuya değinme nedenim, KZ ile olan tecrübelerimden ötürüdür, daha fazlası değil ;)
     
  17. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Çok harika bir soru ve dikkat çekilen unsurlar olmuş tebrik ve teşekkür ediyorum. Zaten en çok sevdiğim de bu sorular ile yaklaşılması ve masaya yatırılan konunun tam olarak anlaşılmasıdır. Fakat ben tamamen tecrübe, bakış açısı ve eldeki malzemeyi ele alarak yazacağım. Cevabım şaşırtabilir veya ilginç gelebilir. Ben literatür kısmı ile pek ilgilenmem bilirsiniz, o kısmı detayları bilen arkadaşlar ekleyecektir. İlk gözlemleri ben SPS, Bülent ise LPS ve SPS karması akvaryumunda yaptık, etki eden bir gözlem olmadı, kırmızı renklerde anormallik görülmedi ama dediğim gibi bunların tarafımca önemi yok. Bunun testini yapmak çok kolay ayrıca.

    Bilindiği gibi sadece amonyak tutar, potasyum emmez ifadeleri ile de zeolit satışı yapanlar bulunuyor. Zeolife hep yazıldığı gibi inanılmaz saftır ve her şeyi tutabilir.:) Bırakalım amonyak, humik asit, ağır metal, organik atıkları, Nitrit ve dolayısı ile Nitrat dengelemesini, kokuları, bakırı, suyun rengini bozan çözünmüş maddeleri vb daha bir çok unsuru kenara bırakıp biz toplaması sakıncalı olanlara önce bir bakalım.

    Zeolit türlerinin fazla ve karmaşık olması, çıkarılan bölgelerin coğrafi yapısına bağlı olarak bazı türleri korkulan potasyum ve kalsiyumu mineral olarak bünyesinde barındırır ve ortamda bitki kökleri varsa bunları onlara dahi teslim edebilir. Bir bölgeden çıkan zeolit malzemesinin bir alt katmanı ile bir üst katmanı arasında dahi absorbe farkı olabilir. Bazı zeolit türleri ise standart olarak potasyum, demir ve kalsiyum emme özelliğine sahiptir. Kullanıldığı deniz akvaryumu suyu bir numaralı belirleyicidir, tıpkı karbon gibi toplanan maddelerin miktar ve yine türü absorbe kanallarının işlemesinde büyük etkiye sahiptir. Tatlı su veya deniz akvaryumunda aşırı amonyak varsa absorbe özelliği büyük oranda bu madde ile dolar. Eğer humik asit aşırı oranda ise zeolit buna odaklanır ve kullanılan miktar ile bir bütün olarak ortaya sudan toplanan maddelerin varlığı çıkar. Her akvaryumda testler farklı sonuçlar çıkaracaktır.

    Sıralanan fayda unsurları ile toplanacağı var sayılan iz elementin eksikliği karşılaştırıldığında sizin aklınıza ne geliyorsa benim de aklıma o geliyor. Kaldı ki, bu çok değerli ve bence çok güzel soruyu soran Azmi kardeşimiz veya diğer esnaf kardeşlerimiz raflarında potasyum elementini hep bulunduruyor. Haftalık 3 damla eklerim yukarıdakileri de kafama takmam bacak bacak üstüne atarım.:)

    Benim potasyumum çok değerli kardeşim diyen oluyorsa potasyum emmeyen zeolitler varmış alır kullanır. :) Sadece amonyak sorunu kaç akvaryumda var orasını bilemiyorum tabii. Şimdi; Azmi ben de bir soru sorarak noktalamak istiyorum sana.;)

    Kırmızı renk SPS mercanların acaba amonyak, humik asit, ağır metal, organik atıklar, Nitrit ve dolayısı ile Nitrat, kokulu su, bulanık su, bakır, suyun rengini bozan çözünmüş maddeler olduğunda kırmızı olmaya devam edecek mi?

    Azmi çok zor bir soru özür dilerim.:D
     
    Saruman, Erdem., MÜDÜR ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  18. Azmi Sönmez

    Azmi Sönmez

    Mesajlar:
    161
    İsim:
    Azmi Sönmez
    Güzel soru, devam etmez tabi, gönül ister ki ve doğrusu da o ki olmasın hiçbiri :) nitrat isterim ama :)

    dediğim gibi benimkisi sadece bir tahmindi, gözlemlediyseniz doğrusu sizin bildiğinizdir, ben hiç mercanda denemedim, hali hazırda balık sistemlerimde, özellikle ithalat geldiği zaman kullanırım, yakın zamanda deniycem bi mercan tankındada inşallah :)
     
    YIKIKTEMO ve Erdem. bunu beğendi.
  19. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Azmi bey deneme yaparken x bir marka ve zeolife ayrı ayrı deneyin fikir beyan ederseniz çok memnun oluruz.


    Seyyar cihazdan online.
     
    Erdem. bunu beğendi.
  20. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Yazılan yorum ve düşünceler dışında zaten herkesin çok stabil bakmasını istiyoruz. Hiç öyle veya böyle malzeme savunması yapmayı asla düşünmüyoruz, tecrübe tartışmalarını hobici kendi arasında yapmalı. Aradan kıl ve tüy adamlar her zaman çıkmıştır, zaten dertleri de konuyu anlamak olmaz, amaç zaten başından bellidir.

    Zeolit için olmazsa olmaz, mutlaka kullanılmalı gibi saçma sapan ifadeleri biz kullanmayız, kimyasal filtre malzemelerine duyulan ihtiyaç her akvaryumda çok farklıdır. Sps mercan yüklü az balık, fazla balık az mercan, çok besin veren veya vermeyen, skimmeri çok iyi olan veya olmayan gibi birçok unsur var. Nitrat sorunu yaşayan birinin inanması ve tecrübe etmesi, mercanlara etkilerini, suya katkısı olup olmadığını herkes tecrübe ve gözlemi ile zaten anlar.

    Biri çıksa kardeşim ben hayatımda hiç kullanmadım ve ihtiyaç duymadım dese kimsenin laf etmeye hakkı yoktur, ben de kullanmadım bu zamana kadar zaten yazıyorum. Önemli olan doğru kullanım ile kazanım elde ettiğini görmek ve karar vermektir.:)
     
    Okurt bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş