1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Akvaryum Bitkileri Boyunun Uzaması

Başlığı 'Bitkili Akvaryum Portalı' kategorisinde mr.türker tarafından 31 Ocak 2013 başlatılmıştır.

  1. mr.türker

    mr.türker

    Mesajlar:
    145
    Yer:
    İzmir-Bornova
    İsim:
    Türker Okcu
    Akvaryumda bitkilerin boyları olması gerekenden fazla uzuyorsa sebebi sizce ne olabir.

    90*45*45 180 lt

    Kum 1-3 ve 3-5 kuartz kum

    Zemin gübresi : tetra ınstıck stıck gübre

    Sıvı gübre: Dıy( tunç sönmezoğlu) mikro element ve kendi yapımım Potasyum ve demir gübresi.Haftalık kullanım herbiri için 10 ml.

    Bitkiler: Cabomba-Elodea-Hem.micra,Rotala-Alt.Reinecki-Gül-Saz-Amazon-Zeytin, Bac.monnieri, Çınar.christmas moss.

    Canlılar:Canlı doğuran-tetra türleri,vatoz türleri,sae,Frenataus,Zebra nerit ve tatlı su midyesi.

    Aydınlatma: 2 grolux, 1 aquastar, 2 beyaz floresan, hepsı 18 w. Toplamda 90 watt.Günde aralıklarla 10 saat aydınlatma

    Co2 : Mayalı sistem Dıy difüzör 16.00 dan 21:00' a kadar.

    Tanı : Bitkilerde geniş yaprak aralıkları ve fazla boya gitmeleri.! Şimdiden teşekkürler.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bitkiler ışığa ulaşmak için ve daha fazla faydalanmak için yaprak yapısını kullanabilir. Günde 10 saat bitkiler için ortalama bir süre ama aralıklarla yanması bitkilerde bu tetiklemeyi yapabilir. Işık gücü yetersizliği yine boy uzamasını tetikleyecek bir unsur. Aklıma gelen diğer unsur ise gübre yapısı ve miktarının bunda rol oynayacağı.
     
    vanlyy, DALGIÇ, H.Kaya.Gemlik. ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  3. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Hangi tür bitki uzuyor taban bitkisi mi? Peki uzarken yaprak sıklığı azalıyor mu? Yani yapraklar seyrekleşiyor mu büyük ihtimal ışık yetersiz yada daylight çok fazla bitkinin sağlıklı gelişimi önemli ışık konusunda.

    GT-I9300 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi
     
  4. mr.türker

    mr.türker

    Mesajlar:
    145
    Yer:
    İzmir-Bornova
    İsim:
    Türker Okcu
    Bitkilerin boylarının ışığa ulaşmak için uzaması mantıklı gelsede, ben nedense başka bir şey varmış düşüncesindeyim,sanki akvaryumun içine "hormon" atılmış gibi,belki toplamda 90 watt aydınlatma azdır bunu kabul edebilirim.Ama ışık dışında başka bir şeylerde varmış gibi belkide gübreler fazla besliyor anlam veremiyorum.

    Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.
     
  5. mr.türker

    mr.türker

    Mesajlar:
    145
    Yer:
    İzmir-Bornova
    İsim:
    Türker Okcu
    Özellikle hem. micralar ,Çam,Elodea, bu bitkiler inanılmaz uzuyorlar elim neredeyse iki günde bir suyun içinde budama yapıyorum ve sizinde belirttiğiniz gibi uzadıklarında yaprak aralıkları seyrekleşiyor ve kök kısmına yakın olan gövde kısımlarında hiç yaprak kalmıyor hepsini döküyor.Kısacası bitki, "bir şeyler yolunda değil" diyor.Görüntü çirkinleşiyor. Işık az geliyor bundan emin gibiyim artık.Sizce su an mevcut olan aydınlatmada 2 beyaz floresanı çıkarıp onların yerine 2 grolüx daha koysam nasıl bir sonuç alırım yani 4 grolux 1 aquastar şeklinde daylıgt olmasa olurmu,nedeni piyasada T8 sylvania daylıght bulamıyorum.Tabi bu şekilde toplam ışık güçü yine 90 watt olacak, sadece beyazların yerine grolux ler geçmiş olacak .Yada T8 lerı çıkartıp yerine T5 mi takılmalı? T5 olursa kaç adet hangisinden koyamamı tavsiye edersiniz.

    Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  6. volkantr34

    volkantr34

    Mesajlar:
    3.301
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Volkan
    Türker bey selamlar..bitkilerinizin hepsi basit bitki diye tabir ettiğimiz fazla gereksinimi olmayan bitkiler sınıfındanlar. Yani bunların en güzel halini lowtech akvaryumlarda alırlar. Co2 yok , gübre yok denecek kadar az ve yeterli aydınlatma ile gene eski güzelliklerine bürünürler. High tech modunda basit bitkilere bakarsanız yaprak aralıkları seyrekleşir , acaip bişey olurlar.. Florasanlarla her türlü varyasyonu denemiş birisi olarak şunu açık ve net söyleyebilirim ki grolüxü azda bıraksanız çoğaltsanızda co2 + gübre + aydınlatma unsuru birleştiği zaman bitkilerin boyuna uzamasını engelleyemezsiniz. Benim gibi illede co2 kullanacağım diyorsanız daha zor bitkilere geçmeniz lazım.. Mayalı olduğu için co2 takviyesini kontrol edemediğinizden bitkileriniz co2'yi aldıkça hababam uzayacaklar ve yayılacaklar. Sizde her hafta kova kova budama yapıcaksınız ve sıkılacaksınız.

    Konunuzla nostalji yaptım :) Aynı bitkiler ve benzer bir konuda ben açmıştım zamanında :)
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  7. DALGIÇ

    DALGIÇ

    Mesajlar:
    350
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Koray akpınar
    Volkan bey low tech bitkiler en güzel halini low tech akvaryumlarda alır demişniz fakat high tech sistemde anubias bile farklı oluyor hesapta bu bitkinin ışıksız bile yaşadığını yüksek ışkta yaprak döktüğünden bahsederler. Sbulata gibi arsız bir bitki ki 150 litrede 60 watt ile komple zemini sarıyor high tech akvaryumda resmen zemine yapışıyorlar. Ben bu tip bir tankta gereksinim az dediğimiz bitkileri gördükten sonra resmen işkence ediyormuşuz dedim. Low tech sistemde her zaman eksik birşeyler oluyor bitki istediği kadar düşük gereksinimli olsun olmasın gerektiği gibi olmuyor. Bendeki limonlar şu anda litre başına 0,4 wat ışık alıyor yapraklarda en ufak delinme çürüme yok oldukça gürler bu bitkilere baktıkça keyiflenirken arkadaşın benden aldığı limonlar 2 hafta içinde çiçek açınca anladımki low tech falan hikaye imkanlar doğrultusunda kendimizi oyalıyoruz işte;)
     
  8. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Low tech artık bence sınıf düştü gerekirse 6 ay hatta 1 yıl geç olsun. Ama tüm sistemler ışıklar tam olsun. Eski durumumu bende biliyorum ilk gün akvaryumu kurarım. İkinci gün bitki ve balık koyardım sonra dekoru düşünmeye başlardım. O heyecanı atınca artık başlıyor hobi. Bu konu hakkında da ben 1 aquastar 1 grolüx kullanırken boyda hiç uzama yoktu yanlara doğru genişliyordu bitkiler. Sonra 1 daylight 1 aquastar 1 grolüx taktım. Co2 bende piknik tüplüydü ışıklar açıkken 1 kabarcık 3 4 sn verirdim. Bitkiler 2 günde suyun üzerine ulaşmıştı. Her ne kadar co2 de olsa yaşadığım bu olay ışığın önemini gösteriyor.

    GT-I9300 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi
     
  9. mr.türker

    mr.türker

    Mesajlar:
    145
    Yer:
    İzmir-Bornova
    İsim:
    Türker Okcu


    Volkan bey sanırım yazdıklarınızda haklısınız.Anladığım kadarıyla lowtech tankta gübreyi ve co2' yi fazla veriyorum, ancak aydınlatma az ve sonuç; sağlıksız bitkiler.Yapılacak çözüm şu an için T8 leri çıkartıp,yerine T5 koymak,çünkü T8 için artık kapakta yer kalmadı Doğuş bey sizin söylediğinizi 1 hafta önce bende düşünüp "neden acele ettim" diye hayıflanmaya başladım.Herseyi çok çok iyi planlamıştım litre başına 0,5watt yeterli diye düşünmüştüm .T5 floresan bulamayıncada T8'leri ekleyip akvaryumu kurmuştum, ama bu konuyu atlamak sorunların çıkmasına sebep oldu.T5 leri koyduğumda umarım bitkiler toparlanma sürecine girer.Bu arada Anubias,Parvula Amazon ve Saz, bu bitkilerde akvaryumumda var, yazmayı unutmuşum.Anubias'ta sorun yok 1 ayda 4 yaprak birden verdi ancak saz ve parvula yerinde sayıyor.Videonun 1:08 saniyesinde Co2 çıkışı gözüküyor ama uzun bi süre artık co2 vermeyi düşünmüyorum. Videoda bitkilerin boyu size normal gelebilir çoğu budanmış halde satın aldıklarım bu bitkilerin yarısından azdı.Dikkatli baktığınızda elodea zeytin A. reinecki yaprak aralıklarının ne kadar fazla olduğunu görebilirsiniz.Akvaryumla ilgili olumlu, olumsuz yorumlarınız benim için önemli.Şimdiden teşekkür ederim.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  10. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Işıklandırmayı bir arttırmayı yada değiştirmeyi deneyelim, bu sorunun ilk temel nedeni ışık olabilir. Hadi 4-4 lük ışığımız oldu dediğimiz an hala sorun gözleniyor ise mikro element gübresine bir parmak atacağız. Ama önceliğimiz florasanlar olsun. Bu arada nacizane bir önerim demir gübresini kullanmayın. Demir o kadar aranan bir element değil. Kırmızı tonlarındaki bitkiler isteyebilir ama düzenli ilavesine gerek yok. Son dönemlerde zaten çeşme suyunda demir miktarı artmaya başladı. Işıkları değiştirene kadar gübre ilavesi yapmayalım. Co2 yi kapatalım günlük düzenli bir su değişimi yapalım sizide yormayacak şekilde. Akvaryum bir rölantiye düşsün, ışıklarla birlikte vitesi yükseltir gübrelemeye başlarız. Elinizde demirden daha önemlisi nitrat, fosfat. Bence bu gübreleri temin edin. Demirden daha önemli bu elementler.
     

Sayfayı Paylaş