1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

canlı yemde etkili bir alternatif

Başlığı 'Akvaryum Yemi Araştırma Portalı' kategorisinde tamerkokcu tarafından 28 Şubat 2013 başlatılmıştır.

  1. tamerkokcu

    tamerkokcu

    Mesajlar:
    110
    Yer:
    İZMİR/ciğli
    İsim:
    tamerk okcu
    Malumunuzdur vahşi doğada balıklar için kurutulmuş tubifex kankurdu bulabilecekleri yerler yok.Yada _ oglum!!bana ordan ayıklanmıs 1.5 porsiyon artemia !!_diyebilcekleri ocakbaslarıda yok:).Hersey doğal döngüsünde devam ediyor.Av ve avcı.... Benim ezelden beridir kullandıgım bir yöntemdir.Genellikle derelerde ve sivrisinekle mücadele adına göletlere bırakılmıs gambusya yavruları.Gambusya lepistes türüne ait bir cinsdir.vahşi atası kabul edilebilir.Tıpkı akvaryumlarımızda bulundurduğumuz lepistesler kadar göz alıcı olmasada oldukca dogurgandır.Ben gambusya yavrularını henüz yumurtalarını tüketmeden üretim tanklarıma salıyorum.Avcı lar iş basında:).Onlar için oldukca eğlenceli bi durum son derecede besleyici.Bulunduğunuz bölgede dere yada göletlerde bulabilirsiniz mutlaka değerlendirin derim.
     
    Alparslan ve Oceanic bunu beğendi.
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bunu discus ve hayalet balığı akvaryumunda yıllar önce yaptım. Geçen gün etik olur mu bilmem diyerek yazmadım ama uygulama farkı da vardı biraz. Mantıklı hareket, bizim Aydos gölü zengin bu konuda.:)
     
  3. tamerkokcu

    tamerkokcu

    Mesajlar:
    110
    Yer:
    İZMİR/ciğli
    İsim:
    tamerk okcu
    Temel bey haklısınız.Yazmadan evvel bende önce bi düşündüm.Dışardan bakan birisi gaddarca görebilir barbarlıkla suclayabilir:)Ama doğa kanunu bu.Ayrıca tubifex ve kan kurdu tarzı yemlerin tanklarımda %10 civarı sorun yarattığını tespit ettim.Malesef parazit ve mikrop acısından zengin içerikleri var.Bu metodu uygulamak isteyen arkadaslara tavsiyem; karnı dolu gambusyalar edinmeleri olacaktır.Burdaki amaç yenidogan yavruları damızlıklarımıza vermek.Bu arada ufak bi hatırlatma:Gambusyaları akvaryumlarınıza koymayın.Saldırgan, gecimsiz birtürdür.Ayrıca bazı gambusyalar suya jel kıvamında bir salgı salıp suyu kirletmekte (ki gambusyalar camur ortamında bile yasayabilmektedir)dir o yüzden 20 yada 30 lt'lik bir akvaryumda 8/10 dişi gambusya protein acısından oldukca zengin canlı yem ihtiyacınıza cevap verecektir.
     
    DALGIÇ bunu beğendi.
  4. H.Kaya.Gemlik.

    H.Kaya.Gemlik.

    Mesajlar:
    876
    Yer:
    Gemlik-BURSA
    İsim:
    Hüseyin KAYA
    Doğanın kanunları doğada geçerliliğini devam ettiredursun. Orada yaşamlarını devam ettirebilmek için yapılan bir mücadele var. Oysa akvaryumlarımızda, canlıların ihtiyaçlarını bizler karşılıyoruz. Bu şekildeki bir uygulamayı doğru bulmuyor ve onaylamıyorum.
     
    YIKIKTEMO, Saruman, BulentS ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  5. DALGIÇ

    DALGIÇ

    Mesajlar:
    350
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Koray akpınar
    Akvaryum doğal ortam değildir doğadaki yavruların kaçıp kurtulabilme şansları var akvaryumda nereye kaçacak hani nerde adalet? Bu sebeble doğa kanunundan bahsetmeyin. Bu yavruların besleyiciliği de ayrı bir tartışmadır. Taze somon balığı alıp ağızlarına göre bir güzel doğrayıp verin her açıdan gambusya gibi yavru balıklardan daha besleyicidir,yüksek protein herşey demek değildir. Verilecek örnekler saymakla bitmez daha türlü türlü alternatiflerimiz varken gaddarlık yapıp buda doğa kanunu diyerek üstünü örtmeye çalışmayalım. İsteyen istediğini verebilir tabiki özgürdür neden veriyorsunuz kimse diyemez ama sizin yaptığınızın doğa kanunları ile uzaktan yakından alakası yok o yüzden doğa kanunu diyerek insanların aklında acaba sorusunu uyandırmayın, bu foruma genç kardeşlerimizde giriyor marifet zannetmesinler. Taşıyıcı olan anne gambusya yavrularada aynı hastalığı geçirecektir bu uygulamanında balık sağlığı açısından tubifexle farkı yoktur her an anaçlarınız risk altında olacaktır.
     
    BulentS ve H.Kaya.Gemlik. bunu beğendi.
  6. mr.türker

    mr.türker

    Mesajlar:
    145
    Yer:
    İzmir-Bornova
    İsim:
    Türker Okcu
    Doğanın kanununda yer alan canlıların, doğada kalması gerekmezmi bu mantığa göre, "hayvan hakları savunucuları"nın petshoplarda, mama, yem ve malzeme dışında bütün canlı hayvan satışlarına karşı olduklarını biliriz, onlara göre forumda bulunan herbirimiz birer doğa katili ve “barbar”ız.
    Sizce öylemiyiz.!

    Belkide balıkların soğukkanlı canlılar olmasından dolayı bizleri rahatsız etmiyordur.Ev yada iş ortamında bulunan akvaryum ne kadar büyük olabilir ki, 500*500*500 gibi uçuk ölçülerde olsa bile akvaryumdaki balık esaret altında değilmidir, bunu yapan bizler değilmiyiz doğanın taklitini evimize kurup ırmağında gölünde yada okyanusunda olması gereken canlıları neden esir ediyoruz…Doğanın kanunlarına burnumuzu sokup evde "ihtiyaçlarını" biz karşılıyoruz.Haklısınız buna kimse karışamaz.


    Üzüldüğümüz eğer canlı yem olarak verilen gambusya yavruları ise aynı üzüntüyü,su piresi ve artemyalar içinde yaşamamız gerekmezmi,yada kankurdu vs. gibi. Eğer öyle ise bitkili akvaryumunda canlı doğuran türlerini besleyen bir çok hobicide “barbar”dır.Bütün yavrularını toplayamayacağını bilerek bitkili akvaryumda canlı doğuran besledikleri için!. Eğer konu protein vermek ise bir çok yöntem içinde gambusya yavrusu vermek bir çok kişi için eminim en son tercihi olur. Bulunabilmesi yavrulamanın beklenmesi.Ölme eşşeğim ölme, birde ona akvaryum bul besle doğurt.Alırım "somonu" kıyar veririm yada su piresi ve artemya. Forumda kimsenin hele hele “söylendiği gibi" bu işe yeni başlayan birinin her konuda tecrübesiz olduğunu bi hobide , o kişi için artemyayı yumurtasından çıkartmak bile büyük başarıyken kalkıp gambusya yavrulatma gibi teferruatla, ilgilenebileceğini düşünmek hayalcilik olur.
    Hobicilerin bir çoğu en güzeli olsun diyerek çıkar yola ve sonrasında balığın durumunu düşünerek hareket eder. Bu “barbar”lık değilmidir. O yüzden herbiri doğanın yine taklidi yapmayı düşünür kolay olduğu sanılan odur çünkü, doğan plati yavrusu moliye yem olur "doğasında var abi" kolayı söyleriz. arkadaşların dediği gibi "doğasında var" demeye getiririz lafı ve evet doğasındada vardır zaten.

    Bence barbarlık akvaryum kurulumunda o canlının ne istediğini bilip onun gibi düşünememektir.

    Düzenli yemlemiyorsan

    Su değişimini aksatıyorsan

    Arada sırada da olsa canlıları hasta edip öldürüyorsan

    Birbiri ile uyumsuz canlıları bir arada tutmaya çalışıp ve sonunda yine güçsüz olan balığın ölmesine sebep oluyorsan

    Bitkine dikkat etmiyorsan

    Co2 yi fazla verip su ph'ını ayarlayamıyorsan
    Oksijensizlikten balık öldürüyorsan
    Siz sayın deyin ,ben size sabaha kadar aklıma geldikçe yazayım. Abartıyorum ve bunu bilerek yapıyorum ,bence üzülmemiz gereken evimizdeki akvaryumdaki canlılar.Üzülmemiz gerekiyormu onu bi kendimize sormak,önce kendimizin hatalarını düşünelim fikir ayrılığı olacaktır olması normaldir, ancak bu kadar saldırgan bir tavırla gaddarlık barbarlık gibi kelimeler söylenmesi çok yanlış ve çok ayıp.
    kimseye "Gaddar,Barbar" yakıştırmasını yapamazsınız , burada yazmasanızda eminim “barbar “olan bir tarafınızı akvaryumunuzda göreceksiniz tabi görmek isterseniz.Beğenmeyebilrsiniz olmamalı diyebilrsiniz çok yanlış diyebilirsiniz ve düşünebilirsiniz.Ancak tanımadığınız bir kişiye bu şekilde agır bir ithamlarda bulunamazsınız.Bulunmamalısınız.

    Doğasında var deyip yapılan bir yanlışsa ki bana göre değil (hiç canlı gambusya ve yavrusu görmedim bu arada) Heiko Bleher in sözünde olduğu gibi "balık gibi düşün" sözünü uygulayamıyorsak, balık gibi düşünemiyorsak,zaten bu hobi ile uğraşırken iki defa düşünmeliyiz.Eminim gambusya yavrusunu akvuryuma vermek barbarlıkların içinde son sıralarda yer alır.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  7. tamerkokcu

    tamerkokcu

    Mesajlar:
    110
    Yer:
    İZMİR/ciğli
    İsim:
    tamerk okcu
    Bu kadar saldırgan olmanızı gerektiren sey nedir anlamadım.:) Tabii saldırganlık ta insan DOĞASINDA olabilen bisey.savunma yapmaya lüzum görmüyorum.ancak üslubunuza dikkat edin lütfen.TAZE somon balığı demişsiniz. Somon egede cıkmıyo diye biliyodum ben.YOKSA CIKIYOMU?Öleyse pazardaki balıkcıma söliyim bana gece avlanmıs somon getirsin.Sizin alternatif olarak sunduklarınız cok merhametli ve usule uygun olabilir koray bey.Bende nacizane bi alternatif sundum.bu konuda insanlara özgürlüğü veren yada kısıtlayan kişi siz degilsiniz sanırım..Burasının bir paylasım platformu oldugunu biliyordum.Üyelerin bütün paylasımları bilimsel ispatlaramı dayanmalı yoksa o bilginin uluslararası arenada kabul görmesi ve patentimi olması lazım?Sanmıyorum o yüzden lanse ettiğim bilgiyi MARİFET olarak nitelendiremessiniz.^Kahrolsun gambusyalar!!Bekleyin, kökünüzü kurutcaz sizin^de demiyoruz. Paylasımını yaptıgım konu eleştiriye ucsuz bucaksız acık birkonu tartışmayada acık tabiki.Ancak uslubu hakaret ve asagılama boyutuna varan aynı zamanda bilgiside kulaktan dolma bi insanla neyi tartısabilirim bilmiyorum bana sunu izah edermisiniz koray bey gambusyaların tasıyıcı oldugunu ve tasıdıgı hastalıkların yavrularına gectiğini yazmıssınız .Cehaletimi afedin ancak beni bu konuda bilimsel gerekcelerinizle bilgilendirmenizi bekliyorum.Cünkü ben ancak genetik hastalıkların anneden yavruya gecebilecegini biliyordum Biyolojik rahatsızlıkların yavruya nasıl gectiğini bana izah etmenizi ve nice engin bilgilerinizi paylaşmanızı bekliyorum.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  8. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bu konu içinden çıkmak o kadar kolay değil kanımca. Yukarıdaki Türker'in yazısını iyi okuyup etüt ettiğinizde işin içinden çıkamazsınız. Artemia çıkarıp vermek, kan kurdu vermek, un kurtları, Gammarus, burada açılımını yaptığımız çekirge, kırkayak hep bu tanıma girer ki bunları vermeyi doğal karşıladığımızda benim de işin aslı arada kaldığım gibi Gambusya doğurtmaya karşı çıkmak anlam yitiriyor gibi. Fakat, örnek olarak ben de yıllarca avcı ve canlı yem alan deniz balıklarına Lepistes verenlere veya Japon balığını piranha akvaryumuna ekleyenlere çok kızmışımdır, hani yakalasam o anda yerim adamı neredeyse ama bunun sınırı da yok. Biz aklımızdan mantık ile düşünüyoruz, ver balığına karides, kalamar aynı şey diyoruz ama onlarda canlı. Tabii arada farklar var, bunlar yakalanmış ölü satılıyor vs vs. İyi de denizden teke yakalayıp veren bir sürü insan var ve çok çok doğal karşılandığını hepimiz biliyoruz değil mi? Yani belli ölçülerde canlı yemler veya kabullenilmiş olan canlı yemlerde hoş görü hakim aslında. Sıkıntı bunun bir çerçevesinin olmaması ve aslında sadece ilerleyişinin Akvaristin etik ilkeleri etrafında belirlenmesi.

    Ben buradaki konuya şeffaf olarak baktığımda uygulamayı çok abes bulmadım.

    Mesajların üslûp tarafında ise Tamerk kardeşimiz su götürmez derecede haklı. Dikkat lütfen.
     
  9. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Bitkili akvaryumda melek beslerken yanlarında lepisteste beslemistim meleklerde ister istemez yavruları yiyorlardi kurtulan ile devam kurtulamayan ile de bir başkası doyar. Hadi lepistes vb türler nesilleri tükenme tehlikesi yaşayan veya türleri azalan bir tür değil ama lepistes de üretilmesi sırf canlı yem için zor olur. Hazır karides vb yem varken.

    GT-I9300 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi
     
  10. DALGIÇ

    DALGIÇ

    Mesajlar:
    350
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Koray akpınar
    İstediğiniz verebilrsiniz fakat neden savunuyorsunuz, artemia ve tubifex' de canlı sonuçta orda haklısınız ama atladığınız bir husus var, burası akvaryum severlerin toplandığı ana teması balık olan bir forum,böyle bir forumda bunca balık severin karşısında nispet yapar gibi balığı balığa yem etmek ve bunu bu kişilere tavsiye etmek ne kadar akıllıca ve yardım amaçlı olabilir?


    Hastalık konusuna gelince doğadan topladığınız gambusyaların bağışıklık sistemleri ve taşıdığı riskler emin olun akvaryum ortamındaki dirençsiz canlıların kaldıramayacağından çok daha ağır olabilir bunun bilimsel bir ispatına gerek yok ithal ve yerli lepistes yavrularını doğduğu gün anaçlarından ayırıp farklı bir akvaryumda toplayın forum ortamlarında bakteri çakışması denen hastalığı bu yavrulardada göreceksiniz ben bizzat tecrübe ettim, bahsettiğiniz gibi olsaydı araya kan karıştırmak için denediğim bu yöntemde anaçları ile temas etmeden ayrılıp farklı akvaryuma alınan yavrularda,aynı rahatsızlıklar gözlenmemesi gerekirdi.
     
  11. tamerkokcu

    tamerkokcu

    Mesajlar:
    110
    Yer:
    İZMİR/ciğli
    İsim:
    tamerk okcu
    Koray bey bu söylemleri ben kendime yakıştırmış olabilirim ancak sizin nezaketsiz tavırlaınız hiç hoş değil.Siz yada birilerini tahrik etmek üstüme cekmek içinde yazmadım.Gambusyaları alın tanklara atında demedim.Hayvan asığı olmanız umrumda diil.Ben üretim tanklarımda canlıların dışkılarına kadar rapor tutan biriyim.Bakteri cakışması ayrı konu yıllarca üzerinde calıştığım bi türdür lepistes.Hiçbirzamanda yaptıklarımı sizin yakıstırdıgınız üzere marifet görmedim.Siz neyle beslerseniz besleyin hatta balıklarınıza askınızdan methiyeler dizin.Ama amacı paylasım olan bir ortamda, muhatabınız kişinin tecrübesinden önce yaşını dikkate alarak konusun.Fakat aşkınız o kadar büyükki bunu gözden kaçırıyosunuz.Saygılar
     

Sayfayı Paylaş