1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Protein Skimmer Kurulumu

Başlığı 'Tuzlu Su Kimyası ve Ekipman Portalı' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 17 Eylül 2012 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Protein skimmer kurulumu ve ayarı yapmak verim almak için son derece önemli. Protein skimmer çalışma prensibini anlayarak protein skimmer ayarı yapmak sonrası çok daha fazla işlevsel çalışacağını görebilirsiniz. Protein skimmer kurulumu mutlaka her farklı modele göre değişken olur ama kurulum aşaması iyi bir protein skimmer ayarı yapmak kadar önemli olmasa gerek. Yazımızda kaliteli köpük yapısıyla iyi toplama yapan bir protein skimmer kurulumu ve ayarı nasıl olmalıdır konusunu ele alacağız.

    Protein Skimmer Kurulumu, Ayarı ve Motor Seviyesi:

    Protein skimmer kurulumu için yapılması gereken basittir. İlk olarak, ekipman ile verilen ps motorunu gövdenin vanasız olan ve motor su çıkış ağzı ile orantılı ölçüde olan su giriş kısmına motor ağzını protein skimmer modeline göre takıyor veya hortum yardımıyla takıyoruz. Ardından atık kabını gövdenin üst kısmına yerleştiriyoruz. Bu aşamadan sonnra daha çok ayarı üzerinde duracağız. Ayar yapmaya başlamadan önce ilk yapacağımız kullanmayı tercih ettiğimiz skimmerin belirtilen su içindeki motor çalışma mesafesini ayarlamak olmalı. Kısaca ps motoru sump içinde belirtilen mesafede çalışacak. Protein skimmer modelleri değişken mesafeler belirtebilir. Burada önemli olan mümkün olduğunca modelin belirttiği mesafeyi yakalamaktır. Bazı motorlar 15 cm su altında kalacak şekilde, bazıları için verilen değer 20 cm civarındadır. Fakat ideal ps motoru su içinde kalma seviyesi 16-17 cm civarındadır. Bu şekilde motorun hava emişi rahatlar ve bir sonraki adım olan protein skimmer kurulumu konusunda ayar işlemine ancak geçebilirsiniz. Aksi taktirde verim alınması eksik olur. Sump dizayn ve ölçüleri bazen bu ölçülere olanak sağlamayabilir, bu durumlarda ps alt kısmına suya salınım yapmayacak bir malzeme koyarak gövdeyi sudan yükseltebilirsiniz.

    Protein Skimmer Kurulumu.jpg

    Protein Skimmer Kurulumu ve Ayarı Hava Emiş:

    Protein skimmer kurulumu aşamamızda işleme su yükseklik ayarı bittikten sonra motor hava emiş ayarı ile devam edebiliriz. Bazı ps motorlarının hava emiş kısmı yani hava hortumu takılan uç kısmı döner başlıktır ve çıkarılabilir. Her motorda olmasa bile bazı motorlarda sade hava emiş aparatını sağa sola çevirmek dahi kabarcık oranına etki eder. Bu açıdan motoru çalıştırarak bu kısmı elden geçirerek en ideal şeklinde bırakmak gerekir. Diğer hava emişle ilgili husus ise, hava odasıdır. Birçok protein skimmer üzerinde hava odası yani motordan gelen hava hortumunun sesi azaltması ve havayı ön tozlardan koruması için bir kutu bulunur. Kutunun içine tam hava odası ağzına baskı yapacak şekilde elyaf ve bazı malzeme doldurmamak gerekir. İlk çalışma anında etki etmese de birkaç gün sonra kötü protein skimmer ayarı yapmamış olsanız bile anlamsız şekilde toplama kalitesi düşer. İlave olarak, daha iyi hava çekmesi için bazı arkadaşlar hava odasına hava giren deliği genişletiyor, bunu yapmanızı önermiyoruz. Motor ile ps gövde oranı bir dengede fabrika tarafından ayarlanmıştır, bazı motorlar fazla hava girişi sonrası takırdama ve ses yapabilir, ayrıca fazla köpük daha iyi toplama anlamına gelmez. Protein skimmer ayarı alınan atık niteliği ile değerlendirilir.

    Protein Skimmer Kurulumu ve Ayarı Gövde içi Su Seviyesi:

    Protein skimmer kurulumu ve ayarı aşamasında son halka su seviye ayarıdır. Geride bırakılan diğer ayar işlemleri sonrası yapılacak olan ayar ancak stabil olarak çalışır, aksi taktirde protein su seviyesi gövde içinde inme ve çıkma yapar, bunun da anlamı kötü bir protein skimmer ayarı olur. Gövde içindeki su toplama başlamadan köpüklerin patlama noktasını tam olarak atık kabı tırmanma borusunun alttan başlangıç noktasının 1 cm üzerinde olacak şekilde yapılmalıdır. Protein skimmer ayarı su seviyesi yaparken diğer kıstas ise, ps köpük tırmanma borusunun yarısından üst kısmının siyah çamurumsu tortu bağlayacak şekilde su seviye ayarı yapmaktır. Bu da ideal bir toplama anlamına gelir. Ps su seviyesinin yüksek olması protein skimmerin akvaryum atıkları tarafında ıslak toplamaya teşfik edilmesi demektir, su seviyesi düşük olursa o zaman katı toplamaya teşfik edilmiş demektir. Bazı durumlarda sadece protein skimmer ayarı su seviyesi ile oynanarak ıslak veya kuru toplaması sağlanabilir. Sıralanan ayar şekilleri sırası ile yapılmayıp ilk ayar unsurları atlanırsa en son yapılan su seviye ayarı dengesiz çalışır. Daha tedaylı olarak Protein Skimmer Çalışma prensibi konusunda bilgi sahibi olmak isterseniz linki ziyaret edebilirsiniz.

    Protein Skimmer Kurulumu-ayar.jpg

    Yeni satın alınmış olsa da, protein skimmer kurulumu ve ayarı düzgün yapılsa bile hemen toplama başlamaz. Buna yeni ps sendromu diyebiliriz. Bir süre sonra kendiliğinden toplamaya başlayacaktır, sabırlı olunması gerekir. İyi yapılan protein skimmer ayarı daha fazla verim almanız anlamına gelir.

    Akvaryum Portalı;
     
    Düzenleme: 12 Şubat 2016
  2. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Temel abi çok güzel anlatmışsın,bunu okuyan rahatlıkla kendine Ps yapar...:)
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  3. kupeli

    kupeli

    Mesajlar:
    1.448
    Yer:
    Ankara
    Eline sağlık Temel hocam. Yeni kurulum yapacak arkadaşlar için çok faydalı bir yazı olmuş.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  4. ogurcay

    ogurcay

    Mesajlar:
    2.336
    Yer:
    Silivri/İSTANBUL
    İsim:
    Ozan Gürçay
    Herzaman olduğu gibi yol gösterici bir paylaşım olmuş....emeğine sağlık Temel abi...
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  5. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Üstat yazı güzel aynısını reef edu da okumuştum. Burada da olmasında fayda var.
     
  6. yekim

    yekim

    Mesajlar:
    946
    Yer:
    Samsun
    Temel Abi den bir literatür daha. Eline sağlık abi.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  7. Elmaslar

    Elmaslar

    Mesajlar:
    338
    Yer:
    İstanbul Levent
    İsim:
    Suleyman elmaslar
    Bence bu bilgilerin paylaşıldığı ve sizin tarafınızdan eğitim verilen bir seminer düzenlemelisiniz ve ilk katılımcı ben olurum bu seminere katılan biz hobiciler balık alımı dahil tüm konularda bilgilenmiş oluruz diye düşünüyorum emeğinize sağlık
     
  8. yekim

    yekim

    Mesajlar:
    946
    Yer:
    Samsun
    Online olsunda bizde katılalım. Yoksa burdan kalkacan İstanbula gelecen :D
     
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    İyi de bende hafif kekemelik var, bitmez o seminer uyandırayım seni. :D
     
    cimlikaya, Alparslan ve Elmaslar bunu beğendi.
  10. Mustafa GÜL

    Mustafa GÜL

    Mesajlar:
    1
    İsim:
    Mustafa GÜL
    Merhaba Sevgili Arkadaşlar,
    4 ton kapasitesi saatte 15 ton sirkülasyonu olan midye yetiştirme havuzlarımızda ps kullanmak istiyoruz. Bu konuda ne yapabiliriz.
    havuz.jpg
     
  11. Okurt

    Okurt

    Mesajlar:
    2.232
    Yer:
    Çanakkale
    Su kendi içinde mi sirküle oluyor, denizden mi? eğer denizden devamlı su ile oluyorsa protein skimmer durmadan köpük toplayacaktır zaten, bu durumda ps'ye gerek yok.
     

Sayfayı Paylaş