1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Beyaz Benek Deniz ich Gerçekleri

Başlığı 'Hastalık/Parazit Tanı ve Tedavileri' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 6 Nisan 2013 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Beyaz benek hastalığı konusunda araştırma yapmaya devam ettik ve birkaç malzeme ve etken madde denedik, bu arada çok ama çok okuduk ve Beyaz Benek Hastalığı Tedavisi konusunda lafı fazla uzatmadan kısaca düşüncelerimi yazacağım, devamında soru cevap şeklinde tüm unsurlar üzerine yazışarak devam edebiliriz.

    Beyaz Benek Hastalığı Tedavisi Neden Her Zaman Başarılı Değil?

    beyaz benek hastalığı ich.jpg

    Tedavide başarı alan veya almayan gibi ayrımları hastalığın niteliği, boyutu, sorunlu balığın türü, akvaryumun yapısı ile bağdaştırmak mümkün ama bu konudaki genel gerçekleri buradan size yazacağım ki iyi bilinsin.

    1. Resif güvenli hiçbir ilaç bu hastalığın tedavisi için net çözüm olamaz. Erken fark edilen, sistemi güçlü olan, balıklarının bağışıklık sistemi güçlü olan bazı akvaryumlarda iyi sonuç vermeleri istisna olarak görülebilir.

    2. Isının yükseltilmesi, bu uygulamada tek ve biraz da olsa fayda balıkların bağışıklık sisteminin tetiklemeye uğramasıdır ama beyaz benek hastalığında ısı yöntemi parazit üzerinde sıfır etkiye sahiptir.

    3. Tuzluluk düşürmek, bu uygulama bilindiği gibi yaygındır ama düşürülen yani genelde inilen değer 1016-17 aralığıdır ve bu aralık beyaz benek paraziti üzerinde sıfır etkiye sahiptir. Fakat, düşürülen tuzluluk aslında en iyi tedavi yöntemlerinden biridir ama olması gereken değer en fazla 1007-08 aralığıdır, bunun üzerindeki tuzluluk yoğunluğu parazitleri etkilemez.

    4. Karides vb sıfır etkiye sahipken, bazı parazitlerin ergen aşamasında temizlikçi balık ve karidesler tarafından alınabilmesi mümkündür ama sorunun çözümü asla olamaz.

    5. Uv filtresi, tek tutar dalı sadece tedaviye veya balığın direnmesine destek olmasıdır, tek başına tedavi aracı olarak görülmesi söz konusu değildir.

    6. Ozon, beyaz benek hastalığında ozon kullanımı tıpkı Uv gibi yardımcı olarak görülebilir, bunun dışında faydası yoktur.

    7. Işıkları kapatmak, ışıklar bazı parazit türlerinin yarı alg olmaları nedeni ile fotosentez yapmasını engellese de beslenebilecekleri birçok kanal olması nedeni ile traş olmuştur.

    8. Su değişimleri, su değişimleri sadece genel su yapınızı düzeltir ve tabii eğer su kaliteniz kötü ise, yani amonyak, Nitrit, aşırı Nitrat ve Ph salınımı gibi unsurlar varsa bu olumsuzluklar gider. Sorun bunlardan kaynaklı ise balıkların genel durumuna göre faydası alınır. Bunun dışında yani gayet sağlıklı bir akvaryuma sahipken ve yine bu sorun sonrası zaten birçok su değişimi yapıyorsanız parazitle mücadelede sıfır öneme sahiptir. Kısaca sabaha kadar su değiştirin hava cıva olacaktır.

    9. Bakır, bilinen en iyi yöntemdir ama karantina tankı şarttır. Fakat, balıklara verdiği zararları da unutmamak gerek.

    10. Süper diyet, sarımsaktan başlayan, probiyotik ile devam eden çok iyi besleme bağışıklığı güçlü tutar ve tedaviye, balığın güçlü olmasına destekler ama hastalığı iyileştirmez.
     
  2. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Yıkık bir tabuyu dahamı yıkıyor?


    Tapatalk...
     
  3. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Temel abi benek sorunu için denemem var diyordu, kökünden halletti galiba sorunu.
     
  4. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Temel abi ellerine sağlık,sayende çok değerli bilgiler edindik...:)
     
  5. KGEYGS

    KGEYGS

    Mesajlar:
    4.468
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Yusuf Şahin
    Benim acı kayıplardan sonra öğrendiğim, Benek düzeni oturmuş tanklarda daha kolay atlatılıyor. Benek mevzu bahisken Düzeni oturtmak adına yaptığınız her bir girişim stresi aynı zamanda beneği azdırıyor.
     
    argento76 bunu beğendi.
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bunları yazdım ki biraz olsun bilelim durumu. Neden derseniz ben artık birçok yorumdan sıkıldım ve bazen bazı yerlerde görüp yaşadıklarımdan artık midem bulandı.

    Esnaflar var bazıları, balıkları ne zaman gitsen beyaz benek, yeni gelmiş veya eski balık fark etmez hepsi benekli. Esnaf abimizin yorumu şu; 'benek ne var olacak o kadar'.:)Madem alt tarafı benek o zaman niye var düzeltsene kardeşim diyip çıkıyorum, lahana turşusu alt tarafı benek ama sanki adamın can dostu ayrılamıyor.:D Bu yüzden yazıyorum buradan size ki bunların sattığı ilaçların alayı traş...hem de arko.

    Bulduk, çözdük vb ifadeleri kolay iş değil arkadaşlar. Çoğu arkadaşın reef akvaryumu var, karantina tankı diyip duruyor millet ama hangi balıkları resif tankında kepçe ile yakalıyorsun bozmadan da karantinaya alıyorsun, bu laftan ibaret. Bunu çoğu kişi yapamıyor bunu biliyoruz, yapılsa bile bakır ve birkaç ağır ilaç kullanılması gerek ki bu ilaçlar sonrası o balık benim için artık robot sayılır yani içime sinmez, bakış açısı tabii ama benim düşüncem bu.

    Bir de eklemem lazım ki, dünyanın en iyi etki eden süper ilaç, dezenfektan vb bulsan da hep göreceli olacaktır. Birinin balıkları artık yukarı bakacak durumdadır, gözler bitmiştir, puslanmıştır, balık 10 gündür yemiyordur değil ona ilaç bence hemen okuyup üflemek lazım. İşin ilginç yanı işte burası; birinin durumu bu olacak alacak kullanacak bir b...ka yaramadı diyecek, diğerinin durumu erken teşhis olacak, bağışıklık sistemleri yerinde olacak, konak bulma aşaması olacak vb çok iyi gelecek ve ilaç on numara olacak. Kısaca bulmak kelimesi na mümkün.:)

    Şimdi sadece şunu yazabilirim ki, 2 akvaryumda kullanıldı son etken madde ve bana dönüş 2 akvaryumdaki tüm balıklarında düzeldiği yönünde ve üstelik bu türler resmen parazit fabrikası gibi çalışan Dogface Puffer türleriydi. Bir akvaryumda daha denendi sorun olan, bu sistemde bio palet bağlıydı ve etkili olmadığı iletildi, tabii bio palet ile tezat bir etken madde olduğunu ifade edebiliriz. Kullanan kişiye pazartesi ulaşıp tecrübelerini aktarmasını rica ederim, kendisi hepinizin tanıyacağı birisi. Gelişme sadece bu yönde şimdilik. Nereye gider bilmem, Arge Bilo çalışıyor, ben fikir atarım o gerisini getirir.:D
     
    hasan1958, ziya yelci, argento76 ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  7. Ateş Billur

    Ateş Billur

    Mesajlar:
    1.002
    İsim:
    Ateş Billur
    Temel güzel bilgiler aktarmış.Hepsi araştırmalar ve gözlemler le ortaya çıkmış bilgiler.Bende bu konudaki tecrübelerimi yazmak istiyorum ki çoğunlukla herkesin yaşadığı bir bela.Akvaryumumda ilk 3 ay beyaz benekle uğraştım ve hiç bir balığı bu sebepten kaybetmedim.Tabi powder hiç beşlemedim ve onun ünü bu tecrübelerimi aşabilir;
    1-Işık düzenimi hiç değiştirmedim ilk kurduğum ayarlar aynen devam ediyor.
    2-Isıyı 25-26 derece dışına hiç çıkarmadım.
    3-Akvaryumdaki ph ve kh sabit tutmak için ekstra çaba gösterdim.
    4-Ozon kullanımını hiç aksatmıyorum.
    5-Yem alamaya devam eden beyaz benekli balıklar için ekstra çabaya girmedim
    6-Bir kez karantina tankında bakır tedavisi uyguladım ve tedavi düzgün yapılırsa %100 başarılı olduğunu gördüm.Gördüğünüz üzere burada esas olan istikrar ve balıkların alıştığı su değerlerini devam ettirmek.
     
    hasan1958, veysel, argento76 ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  8. murat parin

    murat parin

    Mesajlar:
    2.168
    Yer:
    pendik/istanbul
    İsim:
    murat
    Temel abi mesele güçlü balıklar ve stabil değerler oluşturmak.Yani benek oluşmaması için önlem almaktan geçiyor.Beyaz benek tedavisi tam bir muamma olmasına rağmen buna sebep olan faktörler gün gibi ortada asıl bunların üzerinde durmamız lazım.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  9. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Su beyaz benek le hiç tanışmadım ama bu gun bir blue tang geliyor herhalde tanışacağız . Tecrübem olmadıgı için pek birşey yazamiyorum .


    Seyyar cihazdan online.
     
  10. argento76

    argento76

    Mesajlar:
    328
    Yer:
    istanbul
    İsim:
    bülent
    Selam,

    Yaklaşık bir ay önce bir blue tang aldım.Mevcut blue tang ona pek rahat vermedi. Bu süre zarfında hiç benek olmadı fakat üç gün önce her yerini benek sardı. Su değerlerim normal bozulma söz konusu değil. Yem yemesinde sıkıntı yoktu ama bir türlü atamadı beneği. Meşhur ampullerden kırdım 1 kırmızı 2 beyaz :) şuan beneklerden eseryok. Oturmuş akvaryumda beyaz benek tedavisi daha kolay. Sadece balığa biraz doping kolayca atıyor.Şahsi görüşüm bu yönde ;)..
     
  11. bulents

    bulents Özel Üye

    Mesajlar:
    5.572
    Yer:
    İstanbul
    İnşallah hiç tanışmazsın :)
     
  12. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    İnsallah abi ama çözümü bulunsa da su powder eklesek .


    Seyyar cihazdan online.
     
  13. ziya yelci

    ziya yelci

    Mesajlar:
    216
    Yer:
    Beylikdüzü, İstanbul
    İsim:
    ziya yelci
    Öncelikle tüm bilgiler süper emeğinize sağlık.
    ozonu günde nekadar kullanıyorsunuz?
     
  14. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Beyaz benekten korkup paniğe kapılmamak lazım...:)
     
    balık07 bunu beğendi.
  15. bulents

    bulents Özel Üye

    Mesajlar:
    5.572
    Yer:
    İstanbul
    Çözüm bulmak için de senin powder eklemeni bekliyoruz :D
     
    Alparslan bunu beğendi.
  16. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Tecrübe konuşuyor :D


    Tapatalk...
     
    Alparslan bunu beğendi.
  17. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Tanktaki balıkların maliyetini sigorta ettirebilsen hemen eklerim ama sigorta şirketleri sigorta etmiyor . Ünlüler popolarini ,bacaklarını sigorta yapıyorlar bizim tankı sigorta yapmadılar :D


    Seyyar cihazdan online.
     
  18. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Beyaz benekli tank arıyoruz yana yana haberiniz olsun.:D
     
  19. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Kalmadı abi olsa can feda...:D
     
  20. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Epar gerçekten rahatlatıyor bunu birçok arkadaş tecrübe etti yazdı ama rahatlama suyun kalitesinin artmasından yani hafif durumları bertaraf edebilir. Bu meretin acayip inatçı olanları var ve hatta açık yazayım akvaryum hastalığına neden olan birçok tek hücreli parazitin halan tedavisi yok.
     

Sayfayı Paylaş