1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Deniz akvaryumu kurulumunda dikkat edilmesi gereken hususlar

Başlığı 'Genel Tuzlu Su Konuları ve Tartışmalar' kategorisinde KGEYGS tarafından 8 Mayıs 2013 başlatılmıştır.

  1. KGEYGS

    KGEYGS

    Mesajlar:
    4.468
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Yusuf Şahin
    İlk akvaryum kurulumumu 7 ay önce portal sayesinde yaptım. Şimdiye kadar edindiğim tecrübeleri şöyle bir toparlayayım dedim. Üstadlar zaten "hop yaptım" deyip 2 günde çıkarıveriyorlar tankı ortaya :) Yeni kurulum yapacak arkadaşlara yararı olacağını düşündüğüm konunun ana hatlarına tecrübelerinizi esirgemezseniz sevinirim. Kurulumu adımları ile birlikte sıralayalım. Tuzlu su akvaryumu kurmaya karar vermek, sizi nelerin beklediğini bilmek en önemlisi. Hayatınıza neler katacak, neler götürecek hesabımızı iyi yapalım ki, sonradan aldığımız canlıları ve harcadığımız emeği, parayı çöpe atmayalım.

    Ailenin bakış açısı : (Yalnız yaşayanlar veya sadece kendini düşünenler bu bölümü geçebilir :))
    Hobimiz ortak yaşam alanını etkilediği için, aile fertlerinin düşünceleri çok önemli. Özellikle Ebeveynlerin bu işe en azından aklının yatmış olması gerekiyor. Sonradan çıkan gönülsüzlükler hobiyi öldürme aşamasına gelebilir. Çocukların dahi fikirleri alınmalı. Sonradan hortumu tutturmak için rüşvet vermek zorunda kalabilirsiniz :D

    Araştırma : Ailenin onayını aldıktan sonra, araştırma kısmına geçebiliriz. Etrafınızda bu işlerden anlayan biri yoksa en büyük yardımcımız tabiki sanal dünya olacaktır. Orada her türlü bilgiye ulaşmak mümkün. Yeterki içerisinden doğruları seçmeyi bilin. Her konuda olduğu gibi, bulabildiğiniz makaleleri, püf noktalarını özellikle sizlere tavsiye edeceğim Deniz Akvaryumu Kurulumu Forum konularını sıkılmadan okuyun. Sıkılıyorsanız hobiyi isteme yönünde zaten bir sıkıntı yaşıyorsunuz demektir. Az çok konulara,canlılara, malzemelere,isimlere aşina olduktan sonra pişmişsiniz demektir. Evimizin, iş yerimizin yapısı, bütçemiz, hayallerimiz bize kurmak istediğimiz tank ölçüleri hakkında ışık tutacaktır.

    Tankı nereye koymalı ? : Aslında ölçülerimiz belli ise tankı koyacağımız yer de aşağı yukarı bellidir. Kaplayacağı alan, kendisi geldikten sonra gözünüze devasa gelebilir. Genel öneriler, akvaryumların odanın ışık alan bir yerinde olması, ancak sürekli ve direk güneş almamasına dikkat etmek gerekiyor. Güvenlik açısından geçiş yolları üzerinde olmaması, müdahale esnasında hayatın diğer akışına izin vermesi bizi rahat ettirecektir.

    Güvenlik : Bazen göz ardı ettiğimiz konulardan bir tanesi, ancak uğraştığımız hobi elektrik ve büyük su kütlelerini barındırdığı için dikkat etmemiz gerekir. Öncelikle koyduğumuz zemin düz olmalı. Evlerimizde, iş yerlerimizde jenaratör yok ise UPS ile desteklenmeli. Elektrik hatları topraklı ve bir kaç aleti birlikte çalıştıracak güçte olmalı. Mümkünse prizlerin suyla temas şansı sıfıra indirilmeli.

    Tankımı kime, nereye yaptıracağım ? : İşte başlıyoruz. Bu konuya girdikten sonra gerisi çorap söküğü gibi geliyor. Artık hayallerden çıkıp gerçekliğe adım atıyorsunuz. Varsa çevrenizden yoksa yine internetten işlerini sağlam yapan ustaları bulabilirsiniz. Temel Bey'in bu konudaki Deniz Akvaryumu Satanlar | Akvaryum Portalı makalesi sizlere yardımcı olacaktır. Tankı yapan kim olursa olsun, mutlaka yerinde test ettirmeyi unutmayın. Bu tür ustalar sürekli kendilerini geliştirip hep doğrusunu yaparlar. Sumpu ve suyun iniş sistemi dahil elinizde bulursunuz. Becerilerine güvenen arkadaşlar varsa kendileri de tanklarını yapabilirler. Böylesi daha tatlı olur tabi. Benim yaptığım tankın üçgen çıkacağını bildiğim için, iyi bir ustayı seçtim :D

    Malzeme seçimi : Yine her işte olduğu gibi bütçemize göre alabildiğimizin en iyisini, en memnun kalınanı alalım ki sonradan bir daha para harcamayalım. Herkesinde kabul edeceği gibi, tuzlu suyun kalbi Protein skimmer. Bence ikinci önemli aydınlatma. Skimmer can verir, armatür yaşatır. Geriye kalanlar da önemlidir tabiki ancak yardımcı ürünlerdir. Malzeme konusunda firmaların hakkını yememek için şu,bu diye yazmayacağım. Tavsiyelere uyarsanız başınız ağrımaz.

    Su ne kullanmalıyım ? : Oraya, buraya sarmadan direk söyleyim. Marka farketmez RO suyu alın rahat edin, hatta içme kısmını da taktırın ev halkı da rahat etsin ;) Arada sırada TDS metre ile PH kontrolünü unutmayalım.

    KUM : Benim başımı ağrıtan konulardan biri :p Seçeceğiniz kumu iyi araştırmanız gerekiyor. Etrafınızda tecrübeli dostlarınız varsa en ince detaylarını sormaktan çekinmeyin. Yanlış koyduğunuz kayayı alıp atarsınız ancak, kumu değiştirmek, almak, eklemek dengenizi bozabilir. Çok ince yapılı uçuşan kumlardan uzak durun. Çok kalın yapılı (nerdeyse taş şeklinde) nitrat tutma riski olan kumlardan da uzak durun. Yine isim vermeden geçeyim ki ortalık bulanmasın :D

    Kaya : Gönül ister ki tamamı canlılardan oluşan kayaları alıp koyalım. Hatta kurduğumuz tank küçükse direk öyle yapalım. Güvendiğimiz satıcılardan,hobicilerden bu kayaları alabiliriz. Yalnız tankımız büyükse biraz cansız biraz canlı kaya koyabiliriz. Canlı kayalarda var olan yaşam kısa zamanda diğerlerine de sıçrayacaktır. Tank hacminin %12-15 'i kadar aşağı yukarı kaya yeterli gelir.

    Tuz : Yine tavsiye edilen markalardan temin edilen tuzlar, suya yavaşça bırakılmalı. Yemeğe tuz atar gibi. İlk tankı doldururken bu sıkıcı gelebilir. Yine de sabretmek lazım.

    Marine mi Reef mi ? : Reef akvaryumunda (mercan yaşatmak istedğimiz) bazı balık türlerini besleyemiyoruz. Ya bu türleri seçeceğiz ya da diğer yaşayabilen türleri. Bu biraz da hobiciye tankın vereceği yön ile ilgili. İlerleyen aşamalarda tank sahibinin kulağına fısıldayacaktır " sen gel böyle yap" diye.

    Katkılar ıvırlarlar zıvırlar : Yeni başlayacaklara tavsiyem, bu konulara çok girmeden diatom sürecini geçtikten sonra düzenli olarak su değişimi yapmaları. Yanlış katkı girdiğinizde onu tölore edebilecek tecrübedeyseniz yine araştırıp kullanabilirsiniz. En güzel katkı 2 haftada bir düzenli %10-15 su değişimi.

    Temizlik : Camlarda oluşan yosunların silgi yardımı ile silinmesi gerekiyor. Protein skimmer'ın su toplama kabının 2-3 günde bir temizliği gerekiyor (Duruma göre günde bir)

    Yemleme : En çok yanıldığım konulardan biri. İlk başlarda vicdanıma yenilip canlıların aç kaldığını düşünerek çok yemlediğim oldu. Mutlaka bir yemleme makinesi edinip, sizin olmadığınız saatlerde rutine binmesi gerekiyor. Başında olduğunuz saatlerde mutlaka kendiniz verin, Canlılar onları yediren kişiyi sahipleniyorlar ;)

    Sabır : İşte altın kurallardan biri. Oluşumları sindire sindire, bir yaşamın nasıl oluştuğunu dakika dakika gözlemleyerek zevkine varın. Süreci hızlandıracak her girişimin bir riski olduğunu unutmayalım.

    Zaman : Bu işe ne kadar zaman mı gidiyor ? Harcadığınız kadar :) Ancak zorunlu olarak günde 15-20 dakika Su değişimlerinde 1-2 saat diyebilirim.

    Peki ne elde edeceğim : Evimde, İş yerimde bir okyanus. Bugüne kadar görmediğim kadar canlı yaşamı yakından izleme şansı. Canlı besleme büyütme duygusu. Denize girerken nimetlerinin büyüklüğünün bilincine varma.

    Eksiklerimin mazur görülmesini rica ederim.

    Yazıda bahsetmediğim, aşağıdaki konuları iyice okuduktan sonra yardımcı olarak kullanabilirsiniz.

    Tartışılması Tamamlanan Epargriseovit Ampul Kullanımınıza Hazırdır | Akvaryum Portalı

    Portal Su Tamamlama & Ps Geç çalışma rölesi istekleri

    AP Lighting Desing

    ZeoLife akvaryum zeolit
     
    zynpclk, hasan1958, Glsn ve diğer 16 kişi bunu beğendi.
  2. murat parin

    murat parin

    Mesajlar:
    2.168
    Yer:
    pendik/istanbul
    İsim:
    murat
    Yusuf bey aydınlatıcı olmuş elinize sağlık.Her zamanki gibi içinde mizah'da var.:)
     
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Yusuf döktürmüşsün ve gaza basmış zor durmuşsun. Fakat bilmeni isterim ki, en değerli yazılar, makaleler böyle doğrusu ile, yanlışı ile yazılan tecrübe makaleleridir. Bu açıdan değerlidir ve sadece harflerinin yeri değişmiş olarak veya kopya olarak beyinlere aynı bilgilerin kazınmasından çok çok daha faydalıdır.
     
  4. KGEYGS

    KGEYGS

    Mesajlar:
    4.468
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Yusuf Şahin
    Teşekkür ederim. Bilgiler portalın bilgileridir. Sayenizde bir şeyler öğrendik. temo19 Ne kadar uyguluyorum bu meçhul :) Keşke bunları tecrübe edip öyle yapsaydım kurulumu. Eskilerin zaten bildiği konular, umarım yeni kuracakları bir yere taşır.
     
  5. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Vay abi yakışır güzel bir makale olmuş. ellerne sağlık.
     
  6. Yusuf abi eline sağlık güzel bir yazı hazırlamışsın. :)
    Fakat şu kısmı biraz daha açar mısın?
    "Bu tür ustalar sürekli kendilerini geliştirip hep doğrusunu yaparlar. Sumpu ve suyun iniş sistemi dahil elinizde bulursunuz. "
    Ne demek istediğini açıkçası anlayamadım. :)
     
  7. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Yusuf abi ayakta alkışlıyorum helal olsun,yalnız okuya okuya gözlerim yoruldu duble makale olmuş...temo11
     
  8. cirol

    cirol

    Mesajlar:
    4.008
    Yer:
    Avcılar-İSTANBUL
    İsim:
    İsmail ATEŞ
    Yusuf hocam eline ,emeğine sağlık süper bir makale olmuş.temo2Özellikle benim gibi yeni başlayan biri olarak kafamdaki yapılacak yanlışları bir kez daha hatırlattı.:okey:
     
  9. hmrhmr

    hmrhmr

    Mesajlar:
    421
    Yer:
    istanbul
    Çok güzel bir yazı olmuş ellerine sağlık :okey:
     
  10. KGEYGS

    KGEYGS

    Mesajlar:
    4.468
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Yusuf Şahin
    Teşekkürler arkadaşlar. Doğru yanlış ne varsa yazdım. Hiçbir şey bilmeyip, bu işe girenlere yardımcı olsun dedim.

    Erdem, her işte olduğu gibi 40 yıl aynı işi yapıp olduğuyla yetinenler var. Bu farkı normal bir akvaryum imalatçısına gidince anlıyorsun. Adamlar yapıyorlar fakat niye yaptıklarını bilmiyorlar. Onun için de saçma sapan sistemler ortaya çıkıyor. Alan kişiler düzgününü görünce kendininkini elinden çıkarmaya çalışıyor. Bu işin hakkını veren ustalar şöyle yapmışlar eminim. Misal 40 yıl önce kara düzen giderken, adam demiş ses problemini nasıl çözerim. Akvaryum tabanını delmek riskli, bu suyu nasıl indiririm ? Sumpa çeşitli alternatifler yaratarak kullanım kolaylığı sağlamışlar belki de. Benim tankın su sızdırması ustanın kulağına gittiyse, eminim ki artık tankları test edip veriyordur. 1000 de 1 de olsa insanların başına gelebiliyor. Bu kişiler oldukça diğerleri ya onlar gibi olmaya çalışacak, ya da 41. yılda eriyip gidecekler.
     
  11. cimlikaya

    cimlikaya

    Mesajlar:
    2.208
    Yer:
    İST.
    İsim:
    Teoman Çimlikaya
    Yusuf canım benim çok güzel yazmışsın,ilk satırı her nedense üstüme alındım.;)
     
  12. KGEYGS

    KGEYGS

    Mesajlar:
    4.468
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Yusuf Şahin
    Teşekkürler abi, ilk satırı sizlerden esinlendim zaten. Burda yapılmış var deyip uçan şişen tankları görüyoruz.:p
     
    cimlikaya bunu beğendi.
  13. Tokitoksar

    Tokitoksar

    Mesajlar:
    663
    Yer:
    Nevsehir
    İsim:
    Tansel Okşar
    Artık olay bitmiştir yusuf..
     
  14. KGEYGS

    KGEYGS

    Mesajlar:
    4.468
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Yusuf Şahin
    Olay daha yeni başlıyor Tansel. Daha yeni idrak ettik :D
     
  15. Yusuf abi, şimdi sürekli geliştirirler dedikten sonra hatta öyle ki sumpı ve su sistemini elinizde bulursunuza girince biraz farklı anlamlarda gibi geldi bana. Senin akvaryumunu yapan ustayı ben iyi tanıyorum, senin akvaryumda sızma olduğu haberini o gün aldı ******* Ankara'dan aramışlar. Evet bu gibi durumlar hobici için hiç hoş değil. Fakat şunu da bilmek gerekir, bahsi geçen kişi Su Ürünleri mezuniyetinden sonra gençlik yıllarından bu güne kadar sadece tek bir işle ticaret hayatına devam ederek uzmanlaşmış biridir.
    İstanbul'da Anadolu ve Avrupa yakasında esnafların büyük çoğunluğunun fikir aldığı, beraber çalıştığı biridir. Bu güne kadar seninkinin benzeri gözden kaçma veya talihsizlikler başından geçmiş olsaydı bu piyasada bu kadar yer edinmezdi. Hatta bana da ilk defa başına geldiğini ifade etti. Bunları yazma hissi duydum, çünkü bu konu bir çoğu kişiye rehber olucak veya tercihlerini yönlendircek. Adının geçtiği konunun arkasından bu gibi cümleler kurulması yeni başlayacak olan hobicilerin aklında ki soru işaretlerini azaltmaz, arttırır diye düşündüm.

    :portaliseviyoruz:
     
  16. bulents

    bulents Özel Üye

    Mesajlar:
    5.572
    Yer:
    İstanbul
    Yusuf istanbulda olsaydı ve tankı yapan kişi tankı getirip yerine koysa hiçbir sorun çıkmazdı :)
    Bu da başka bir bakış açısı.
     
    Alparslan bunu beğendi.
  17. KGEYGS

    KGEYGS

    Mesajlar:
    4.468
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Yusuf Şahin
    Ben de farklı yönde bir şey söylemedim ki :) Ben akvaryumdan çok memnunum. Yine yaptırsam aynı kişiye yaptırırım. Bu hatalar olabilir diyorum. Kendini geliştiren ustalar bunlar diyorum. Yanlış anlaşıldı ise özür dilerim. Mercedes Bmw bile yaptıkları araçların bilmem kaçta kaçı hatalı çıkar. O kalitesinden ödün verir anlamı taşımaz. Tekrar söylüyorum Şuan biri sorsa kime yaptırayım diye direk Süleyman ustanın adresini çekinmeden veririm. temo19

    Not : Zaten yukarıdaki yazıda Temel abinin konusunda geçtiği için o linki verdim
     
    Erdem. bunu beğendi.
  18. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Erdem bir kişiden herkes memnun olacak diye bir kaide yok.Kaldı ki memnuniyetsizlik de söz konusu değil anladığım kadarıyla.Ancak olmuş birşeyi de olmamış, yada bir daha olmayacak gibi görmek anlamsız.(Böyle görmediğini biliyorum, ortaya konuşuyorum;) ) Yusuf'un dediğide bu; mevzu bahis ustalar hata da yapsa, kendini geliştirip bir daha aynı hatayı yapmayacak tarzda ustalar diyor.Başkasına gidersen eline sumpın borusunu alır, kara kara düşünürsün diyor :). Biliyorsun bu tarz ustalara laf söyledim diye yemediğim laf kalmadı, ancak sonradan anlaşıldı sanırım herşey.

    Bu arada klavyene sağlık Yusuf hocam, yazdıklarını bilmeme rağmen zevkle sonuna kadar okudum.Gerçi biz ne kadar yapmayın etmeyin desekte ( ki bende dinlemiyorum çoğu zaman :D) iş olacağına varacak.Ancak derleyip toparlaman çok iyi olmuş.Umarım bir kişi bile olsa feyz alıp bir canlının daha fazladan ölmesine engel olur.
     
  19. Biliyorum Yusuf abi zaten senin iyi niyetinden şüphem yok, muhtemel yanlış anlamalar olmasın diye yazdım ben :)

    Hakan abi zaten yukarıda yazdığım mesajda memnun kalıp kalmama ile alakalı bir konuya değinmedim. ;) Sadece Süleyman abi'nin sektördeki pozisyonundan paylaşmak istediklerimi paylaştım. Bunun nedenide yeni başlayacak arkadaşların sapla samanı birbirine karıştırmamasını istememdir. :)
     
    KGEYGS bunu beğendi.
  20. KGEYGS

    KGEYGS

    Mesajlar:
    4.468
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Yusuf Şahin
    Hakan teşekkür ederim. Geçenlerde yeni başlayan biri özelden kurulum konumu okuyup, binlerce defa teşekkür etmiş. 1 kişiye dahi faydalı olunca insan boşa uğraşmadığını anlıyor. Keşke yeteneğim de olsa bir şeyler üretsem, şimdilik kelimelere dökebiliyorum. Bu arada senin için bir süprizim var özelden atıyorum ;)
     

Sayfayı Paylaş