1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

65*33*30 Yeni Kurulum Tavsiyeleriniz

Başlığı 'Tatlı Su Hobiye Başlangıç Portalı' kategorisinde zynpclk tarafından 28 Mayıs 2013 başlatılmıştır.

  1. zynpclk

    zynpclk

    Mesajlar:
    38
    Yer:
    samsun
    Merhaba bende yeni başladım formada yeni üye oldum. 65-33-30 akvaryum aldım. 2'şer olarak lepistes neon moli ve Gökkuşağı beslemeyi düşünüyorum. Akvaryum için beyaz taşlar ve renkli taşlar aldım sıcak suda baya tozunu pisliğini eledim yıkadım akvaryuma koydum. Suyunu doldurdum. bir cay kaşığı kadar kaya tuzu ekledim. Deep fix mavi renkli çözeltiden ekledim ( su bulanıktı berraklaştı) filtre ve havalandırma devir daim yapıyor 120 volt diye okudum dolphin markalı. İlk olarak arka fon bulamadım ve içinin deklarasyonunu tamamlamak ve balıkları koymadan suyun sağlıklı oturmasını nasıl yaparım bilmiyorum. Yaz geldi diye ısıtıcı almadım suda çok soğuk değil devamlı güneş alan yere koymadım. Alalı 3 gün oldu havalandırma devir daim sürekli çalışıyor bekletiyorum 7 gün dolunca dekorasyonu 7 gün sonrada balıkları koymayı düşünüyorum. Akvaryum için unuttuğum bir şey varsa söyler misiniz. İnternet de çok şey okudum yeterli bilgiyi aldım ama balıklar için yinede araştırıyorum. Bu arada çeşme suyu kullandım ama bizim burada çeşme suyu baya sağlıksız hazır su kullanmamı öner misiniz. şimdiden teşekkürler ..
     
  2. H.Kaya.Gemlik.

    H.Kaya.Gemlik.

    Mesajlar:
    876
    Yer:
    Gemlik-BURSA
    İsim:
    Hüseyin KAYA
    Zeynep tekrar merhaba. Öncelikle aramıza hoş geldin. Verdiğin ölçülere göre akvaryumun 39 litre su hacmine sahip. Beslemeyi düşündüğün balıklardan gökkuşağı'nı çıkartırsak ve sayıyı abartmaz isen uygun diyebiliriz. ( Gökkuşağı balıkları için en az 130 litrelik akvaryumlar tavsiye edilir. ) Bence Moli yerine de Plati tercih etmelisiniz.Akvaryumlar beslemek istediğimiz canlıların yaşadıkları ortamı taklit ederek oluşturduğumuz mekanlardır. Beslemeyi düşündüğün balıklar bol bitkili akvaryumlarda kendilerini rahat hissederler, ürerler. Bu yüzden öncelikle tabanına tercihen bitki kumlarından en az beş santim yüksekliğinde bir zemin hazırlamalı'sın. Daha sonra Eledoa, tilki kuyruğu, saz gibi fazla bakım ve ışık ihtiyacı olmayan bitkilerle bitkilendirmelisin. Bitkili akvaryumlarda tuz tavsiye edilmez. Isıtıcıyı akvaryumda bir nevi sigorta olarak düşündüğüm için, yaz kış akvaryumdan çıkartmıyorum. Tercih meselesi. Filtrenizin kaç litre su çevirdiği önemlidir. Ben anladığıma göre çok fazla akıntı oluşturuyor, buda balıklarınızı devamlı akıntıya karşı yüzeceklerinden yoracak, zayıf düşürecektir. Filtrenin çıkış yönünü ön cama çevirerek sirkülasyonu azaltabilirsiniz. Dekorasyon için kesinlikle yapay, plastik,boyama malzemeler kullanmanızı tavsiye etmem. Çeşme suyundaki tehlike Klor ve benzeri katkı maddeleridir. Üstü açık bir kovada iki gün dinlendirerek klorun uçmasını sağlayabilirsiniz. Başka bir mahsuru yoktur. En kısa zamanda ışık tertibatınızı kurunuz. Kolay gelsin.
     
    Alparslan, Ankaraguclu, cirol ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  3. -doctore-

    -doctore-

    Mesajlar:
    1.315
    Yer:
    Samsun-BAFRA
    İsim:
    muhammed yıldız
    Zeynep Hanım merhaba. Samsun'dan birilerini görmek sevindirici.:) Hüseyin abi herşeyi yazmış zaten. Birkaç ekleme yapabilirim.Aldığınız balıklar sürü ya da grup balıklarıdır. Özellikle neonlar.(Tabi aldıysanız.) Neonlar biraz hassas ve yeni başlayanlar için uygun olmayan balıklardır. En az 5-6 lı sürü halinde bakılır,aksi strese ve ölüme yol açabilir. Kaldı ki suyunuz da henüz oturmamış,bu bütün balıklar için olduğundan daha fazla risktir neonlar için. Bu konuya dikkat edin derim.Isıtıcı mutlaka edinin derim, bu konudaki düşüncem Hüseyin abiyle aynıdır. 1 gün bile soğuk olup ısı 5-6 derece düşse balıklar beyaz benek olabilir.Benim akvaryumlarımda da yaz kış ısıtıcı durur. Varsın gerek olmasın...Diğer yandan ısı 24 derecenin altına düşmemeli buna dikkat edin.
    Bitki konusu ayrı ve derin bir konudur. Eklemeyi düşünüyorsanız onu ayrı konuşalım. Eklemeyi düşünmüyorsanız dekoru, saklanma yerlerini mümkün olduğunca bol ve yapay olmayan malzemelerden yapın(taş,kütük,dal...)Son olarak dekoru baştan yapın ve suyu oturmaya bırakın. Artık elinizi akvaryuma sokmamaya çalışın.O 7 gün işini boşverin yani. Herşey baştan yapılsın su dönsün. Sera nitrivec alıp kullanırsanız balıkları 2-3 gün içerisinde ekleyebilirsiniz, sıkıntı yok. Kolay gelsin.
     
  4. Ankaraguclu

    Ankaraguclu

    Mesajlar:
    2.644
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Miraç küçükerdem
    Üstat Gerekenleri yazmış bize bir şey kalmadı :)
     
    H.Kaya.Gemlik. bunu beğendi.
  5. Ahmet ASLAN

    Ahmet ASLAN

    Mesajlar:
    19
    İsim:
    Ahmet ASLAN
    Merhaba; akvaryumda salınım yapacak taşların ve metilen mavisinin ana tankta kullanımının zararlarından bahsedilmemiş.
     
    zynpclk bunu beğendi.
  6. zynpclk

    zynpclk

    Mesajlar:
    38
    Yer:
    samsun
    Merhabalar bu arada ilginiz için teşekkür ederim. Öncelikle söylemeliyim ki tankıma ışıklandırma sistemi yerleştirmeyi pek istemiyorum. Sağlam bitkilerle kurulumu yapmayı planladım. Tankımı temizledikten sonra yazdığım metotları uygulayarak yerleştirmeyi yapacağım. Su olarak da bitkiler için hazır su kullanmamı önerir misiniz yoksa kenarda açık da bekletmek gibi pek imkanım yok . Birde bitkileri tankıma koymadan önce nasıl temizlemeliyim? Lepistes, moli ve plati balığı alacağım. Baya da araştırma yapıp gezmem gerekecek çünkü basit renklerde balıklar almak istemiyorum.


    Şuan sadece 1e 1d lepistesim var. 1d almayı daha düşünüyorum.


    Gerçekten mi ben metilen mavisi kullanmıştım. Taşlarım da var ama onları baya kaynar suda temizlemiştim.
     
  7. Ankaraguclu

    Ankaraguclu

    Mesajlar:
    2.644
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Miraç küçükerdem
    Akvaryumu bitkili yapmayı düşünüyorsanız eğer aydınlatma mecburi. bir kenarda su dinlendirme yapamıyorsanız balıklar içinde sağlıklı olur hazır su kullanın ozaman Metilen mavisi dezenfekte ilacıdır bir zararı yoktur. Akvaryumunuzda bulunan renkli taşları çıkartmalısınız. 3 dişi 1 erkek olmak üzere Lepistes almalısınız. Lepistes,Neon,Plati Öneririm.
     
    H.Kaya.Gemlik. ve zynpclk bunu beğendi.
  8. zynpclk

    zynpclk

    Mesajlar:
    38
    Yer:
    samsun
    Işıklandırma için ne önerirsiniz?
     
  9. zynpclk

    zynpclk

    Mesajlar:
    38
    Yer:
    samsun
    Eki Görüntüle 6273
    264548_193797594108001_1201152316_n.jpg
    935641_193796874108073_172471990_n.jpg

    Buda benim akvaryumum dan resimler içinde 1d 1e lepistes var. Dolphin markalı cihazım var içinde havalandırmayı ve filtreyi gideriyor.
     
    Alparslan bunu beğendi.
  10. Ahmet ASLAN

    Ahmet ASLAN

    Mesajlar:
    19
    İsim:
    Ahmet ASLAN
    Ana tankta metilen mavisi kullanmak sağlamken hasta olmaya çalışmaya benzer. Filtrenizde balıklar için bulunun faydalı bakterileri bir kalemde öldürmüş olursunuz. Hastalıklar hariç ana tankınız da hiçbir zaman metilen mavisi kullanmayınız. Kullanacaksanız bile karantina tankında uygulamanız gerekiyor.

    Salınım yapacak taşları istediğiniz kadar yıkayın tuzlu sudan çerin birşey demişmez. Elinizde tuzruhu varsa o taşlara bir miktar döküp test edin. Taşlar fokurduyorsa kullanmayın.
     
    zynpclk bunu beğendi.
  11. zynpclk

    zynpclk

    Mesajlar:
    38
    Yer:
    samsun
    Kum alıp bitkilendirme yapacağım o zaman da ne tuz kullanabileceğim nede metilen mavisi. Suyun nasıl sağlıklı olmasını sağlayacağım.
     
  12. Ahmet ASLAN

    Ahmet ASLAN

    Mesajlar:
    19
    İsim:
    Ahmet ASLAN
    Bitkili akvaryum için gereken ön bilgileri ve makaleleri forum üzerinden kolayca ulaşabilirsiniz.
     
  13. H.Kaya.Gemlik.

    H.Kaya.Gemlik.

    Mesajlar:
    876
    Yer:
    Gemlik-BURSA
    İsim:
    Hüseyin KAYA
    Işık ihtiyacı olmayan akvaryum bitkisi var mı? Bu konuda bir bilgim yok. Işık ihtiyacı en az olan bitki, Anubias türleridir,
    Anubias bile ışıksız ortamda gelişme gösteremez, zamanla ölür diye biliyorum. Şu sağlam bitkileri merak etmedim dersem yalan söylemiş olurum. Metilen mavisi çok uzun senelerden beri dezenfektan olarak kullanılır. Aşırıya kaçmamak şartıyla kullanılmasında sakınca görmediğim için ben halen daha arada bir kullanmaktayım. Akvaryumda kullanacağınız taş ve kayalar salınım yaparsa zararlı olabilir. Malzemelerinizi güven vermiş, isim yapmış yerlerden almanızı öneririm. Taş ve kayaları kendiniz toplayacaksanız tuz ruhu testini öğreneceksiniz. Sizin açınızdan en doğrusu hazır damacana suyu kullanmak. Bitkilerin temizliğini ayrı bir kapta bol su ile temizleyerek üzerindeki varsa salyangozların düşmesini sağlayacaksınız, daha sonra güvenli bir markanın dezenfektanını kullanabilirsiniz. Moli büyük boylara 13-15 santime kadar büyüyen balıklardır. akvaryumunuzun hacmine göre tavsiye edemiyorum.
     
    zynpclk ve Ankaraguclu bunu beğendi.
  14. Ankaraguclu

    Ankaraguclu

    Mesajlar:
    2.644
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Miraç küçükerdem
    Akvaryumunuzun ölçüleri konu başlığındaki gibi 65*33*30 İse eğer akvaryumunuzun toplam hacmi 64 Litre. Toplam 32 Watt Aydınlatma gerekli 15 watt Grolüx sylvania 18 watt daylight floresan olursa tamamdır.
    Buda benim akvaryumum 30 Litre Saklama Kabından Yavru Tankı Ve 61 Litre Bitkili Canlı Doğuran Tankım | Akvaryum Portalı Aydınlatması biraz önce verdiğim 15 watt grolüx ve 18 watt daylightdır. Bitkilerim ve balıklarımın sağlıkları çok iyi.
    resimde gördüğüm kadarıyla o filtre çok aşırı güçlü balıkları yorar ve balık ölümü ile sonuçlanabilir.
     
    zynpclk, H.Kaya.Gemlik. ve -doctore- bunu beğendi.
  15. -doctore-

    -doctore-

    Mesajlar:
    1.315
    Yer:
    Samsun-BAFRA
    İsim:
    muhammed yıldız
    Bitkili bir akvaryum düşünüyorsanız bütün sistem baştan konuşulur, bunu ilk mesajda belirtmemişsiniz. Su olarak tabi ki hazır su daha iyi olur, ama iyi dinlendirilmiş bir çeşme suyunun da zararı yok. Metilen mavisi ilaç değidir, kullanımı sıkıntı oluşturmaz. Sadece suyun mavi kalması ve bu rengin dekor üzerine bulaşması ve çıkmaması sıkıntı olur. Bu sebepten genelde karantina tankı gibi sadece cam ve su olan tanklarda kullanılması daha uygundur. Günlük azar azar su değişimleriyle sudaki etkisi de gider. Bitki olacaksa kullanmayın. Taş testi konusu söylenmiş.
    Işığa ihtiyacı olmayan, sağlam bitki diye birşey yoktur. Alacağınız bitkileri araştırıp yazarsanız ihtiyaçlarına göre aydınlatma söyleriz. Genel olarak söylersek ise 30-35watt gibi bir aydınlatmaya ihtiyacınız var.
    Kum için aquaclay, manado, hagen,lav...vs gibi bir bitki kumu alıp 7-8 cm bir taban yapmalısınız.Bitkileri öncelikle boylarına sonra da zevkinize göre dikin.
    Bitki temizliğini ılık suyla pamukla hafifçe silerek yapabilirsiniz. Dikmeden önce köklerini biraz kısaltırsanız iyi olur. Bazı bitkiler ise kuma gömülmez. bitkinin türüne göre değişir, bilgi veririz.
    Haftalık %10-15 gibi(sizin akvaryumunuz için) su değişimi ve filtre temizliği ile suyunuz sürekli sağlıklı kalır. Filtre temizliğini kesinlikle akvaryumdan alacağınız bir miktar suyla yapmalısınız.Aksi halde oturtmaya çalıştığınız biyolojik döngüyü her seferinde sıfırlarsınız.
     
    H.Kaya.Gemlik. ve Ankaraguclu bunu beğendi.
  16. zynpclk

    zynpclk

    Mesajlar:
    38
    Yer:
    samsun

    Doğru diyorsun çok hızlı bu yüzden cama yakın yere koydum daha az akıntı yapıyortemo8 Lepisteslerinide çok beğendim:p . Burada çoğu yer gezdim böyle renkli yok ya 1 yada 2 oda silik gibi balık canlı gözükmüyor.Ben sizde olan türden almak istiyorum.... temo22
     
    Ankaraguclu bunu beğendi.
  17. zynpclk

    zynpclk

    Mesajlar:
    38
    Yer:
    samsun


    Filtre temizliği için ben kendi akvaryum suyumu kullanmam gerektiğini okumuştum. Filtre içindeki süngere de pek güvenemiyorum, bir taraftan giriyor bir taraftan çıkıyor hesabı oluyor.Su temiz olmuyor o zaman da. Elyaf kullanabilir miyim bunun için? Akvaryumu bir an önce bitirmek istiyorum. Balık alıp beslemek için sabırsızlanıyorum.. temo10:kucaklıyorum:
     
  18. Ankaraguclu

    Ankaraguclu

    Mesajlar:
    2.644
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Miraç küçükerdem
    Teşekkür Ederim Görmüş olduğun Lepistesler kendi üretimimdir okadar güzel renklenmelerinin nedeni 15 farklı çeşitte yem güzel ortam ve Aydınlatma :) Ankara'da olsanız balıklardan verirdim. Ama Şehir dışına gönderemem Kargoda hiç sağlam balık teslim eden görmedim.
     
    zynpclk bunu beğendi.
  19. zynpclk

    zynpclk

    Mesajlar:
    38
    Yer:
    samsun

    Evet keşke yakın olsaydık. Bende kurulumu yapayım balıklar için üretim yapmaya başlayacağım. Bu 15 farklı yem çeşitlerini de öğrenmek isterim :) :p
     
    Ankaraguclu bunu beğendi.
  20. Ankaraguclu

    Ankaraguclu

    Mesajlar:
    2.644
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Miraç küçükerdem
    Balık yollamam ama bitki yollayabilirim :)
    Yemleri özel mesaj olarak yollayacağım.
     
    H.Kaya.Gemlik. bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş