1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Balıklarım Mutlu mu?

Başlığı 'Tatlı Su Hobiye Başlangıç Portalı' kategorisinde John Q. tarafından 18 Ağustos 2013 başlatılmıştır.

  1. John Q.

    John Q.

    Mesajlar:
    12
    Yer:
    Trabzon
    İsim:
    Ömer Altuntaş
    Merhaba arkadaşlar. Foruma yeni kayıt oldum ismim Ömer.

    Fanusta balık besliyorum. Fanusta balık beslemek hakkındaki yazıları fanusu ve balıkları aldıktan sonra okudum o yüzden bu konu üzerinde üstüme gelmesseniz sevinirim :)
    Fanusum 5lt'lik. İçinde 2 japon ve 2 tanede siyah beyaz benekli galiba çöpçü balığım var. Hepsinide özellikle küçüklerden seçtim.
    Konuya gelince her ne kadar fanusta balık beslesemde balıklarımın benim için mutluluğu önemli. Sorularım ise fanusta balıklarımın mutluluğu için neler yapabilirim ?
    Sularını 2-3 günde bir değiştiriyorum musluktan dinlenmiş su koyuyorum ve akvaryumcu bir ilaç verdi mavi renkli ondan da damlatıyorum temiz suyu koyunca. Yemlerini düzenli vermeye çalışıyorum.

    Forumlardaki yazılarda balıkların fanusta mutsuz olacağı yazıyordu ama benim balıklarımda hiç mutsuzluk belirtisi yok. Çok hareketliler. Yem atınca hepsi birden saldırıyor.Ayrıca Beyaz Japon balığım sürekli Kızıl Japon balığımı kovalıyor. İşin ilginç tarafı siyah beyaz benekli bir balığımda Beyaz Japonu kovalıyor :) Acaba fanus içinde anlaşmazlıkmı var ?

    Sonuç olarak balıklarım bütün bu olanlara göre mutlumu? Gerçekten büyük bir akvaryum almam gerekirmi? ya da balıklarımı fanusta maksimum ne kadar mutlu edebilirim.

    Bir tanede resim ekleyeyim :)

    [​IMG]
     
  2. furkant

    furkant

    Mesajlar:
    812
    Yer:
    İstanbul
    Merhaba Hoşgeldiniz ,15-20 litre plastik saklama kabı ve hava motoruyla beslemenizi tavsiye ederim .
     
    John Q. bunu beğendi.
  3. H.Kaya.Gemlik.

    H.Kaya.Gemlik.

    Mesajlar:
    876
    Yer:
    Gemlik-BURSA
    İsim:
    Hüseyin KAYA
    Ömer Bey öncelikle aramıza hoş geldiniz. Fotoğraftaki fanusun alt kısmında çöpçü diye bahsettiğiniz balıklar molidir. Ani ısı ve aşırı su değişmelerine son derece duyarlı, 24 - 26 derece sabit ısı, iyi bitkilendirilmiş bir akvaryum, steril akvaryum şartları gerektiren, tropikal bir canlı doğurandır. Soğuk suya dayanamaz hemen beyaz benek olurlar, Akvaryum sularına az miktarda tuz atılması önerilir, Kesinlikle fanus içinde olmaz. Japon balıkları ise soğuk su balıklarıdır. Beslenme biçimleri farklıdır. Gelişmiş balık başına en az 20 litre su, sanılanın aksine bol oksijen ister. Bu iki ayrı dünyanın canlıları bırakın fanusu, aynı akvaryum içinde bile olmaz.
    Mutlu mudur? Ağzı yok ki konuşsun.
    Bir metre kare oda, tuvaleti içinde, havalandırması yok, ısıtıcısı yok, aydınlatması yok, oturacak sandalye, yatacak yatak, örtecek yorgan yok. Böyle bir ortamda siz ne kadar mutlu olursanız, balıklarınızda o kadar mutludur.
     
    Sezer han, John Q. ve furkant bunu beğendi.
  4. John Q.

    John Q.

    Mesajlar:
    12
    Yer:
    Trabzon
    İsim:
    Ömer Altuntaş
    Cevaplarınız için teşekkürler. Nihayet hangi balık olduklarını öğrendim :) 1-2 Hafta içinde bir akvaryum alacağım ortalama boyda.Onun hakkında bilgileride sizinle paylaşırım. Molileri geri veririm artık.
    Birşey daha sormak istiyorum ben büyük akvaryum aldığımda Sarı Prenses beslememi tavsiye edermisiniz? Çok hoşuma gittiler. Ya da en aşşadan bakılması kolay balıklardanmı başlamam gerekiyor?
     
  5. ogurcay

    ogurcay

    Mesajlar:
    2.336
    Yer:
    Silivri/İSTANBUL
    İsim:
    Ozan Gürçay
    Öncelikle türler hakkında bilgi edinin.sarı prensesler chclid ailesindendir ve ne molylerle ne de japonlarla bir arada yaşamaları önerilmez...
     
    H.Kaya.Gemlik. ve John Q. bunu beğendi.
  6. John Q.

    John Q.

    Mesajlar:
    12
    Yer:
    Trabzon
    İsim:
    Ömer Altuntaş
    Hangi türlerin hangi türlerle yaşayabileceği bir tablo var.Onu baya inceledim. Büyük akvaryum alınca japonları ve molileri geri veririm. İçine Sarı Prenses ve Yunus Ciklet koymak istiyorum 2'şer tane. Ya da tek türdenmi koymalıyım sadece 2 tane ve kaç tane koyabılırım maksimum diyelimki ortalama büyüklükte bir akvaryumum var.
     
  7. H.Kaya.Gemlik.

    H.Kaya.Gemlik.

    Mesajlar:
    876
    Yer:
    Gemlik-BURSA
    İsim:
    Hüseyin KAYA
    Ozan Beyin bahsettiği gibi sarı prenses balıkları Malawi gölü ciklet balıklarıdır. Habitatına uygun balıklarla ve en az 135-150 litre hacimli, içinde bolca delikli taş ve kayalardan yapılma mağaralar oluşturulmuş akvaryumlarda beslenmelidir.
     
    John Q. bunu beğendi.
  8. H.Kaya.Gemlik.

    H.Kaya.Gemlik.

    Mesajlar:
    876
    Yer:
    Gemlik-BURSA
    İsim:
    Hüseyin KAYA
    Yunus ciklet besleye bilmeniz için en az 300 litre hacimli akvaryum gerekir. Akvaryumunuzu aldığınızda hacmine göre hesap yaparız. Siz moli balıklarını hemen geri verirseniz moliler için en hayırlısı olacaktır. Fanus içinde Japon balığının yanına moli veren akvaryumcuya da benden selam söyleyin, o ne demek istediğimi anlar.
     
    Sezer han, John Q. ve Alparslan bunu beğendi.
  9. John Q.

    John Q.

    Mesajlar:
    12
    Yer:
    Trabzon
    İsim:
    Ömer Altuntaş
    Akvaryumu aldığım zaman bu başlıktan sizinle tekrar irtibata geçerim. Çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için.
     
    H.Kaya.Gemlik. bunu beğendi.
  10. John Q.

    John Q.

    Mesajlar:
    12
    Yer:
    Trabzon
    İsim:
    Ömer Altuntaş
    Tekrar merhaba arkadaşlar. Akvaryum almayı kafamda netleştirdim. Yalnız çevremde bu işi bilen pek olmadığından ve forumlarda akvaryumcular hakkında okuduğum eleştirileride baz alarak yakınımdaki akvaryumculara güvenemedim. Yine sizden yardım istiyorum. Şu an ilk aşamada sadece büyük bir akvaryum istiyorum 200-250 lt civarında. Yani şöyle diyim bana uzun süre daha büyüğünü alma gereksinimi hissettirmeyecek. İçindeki motoru kumu aksesuarı şu an için ikinci planda tutmak istiyorum. Çünkü bütcem ancak bu ay sadece bir boş akvaryum almaya yeter. Malum öğrencilik. İnternetten 2.el akvaryumlara baktım gayet güzel görünen ucuz akvaryumlar var. İnternetten 2.el az kullanılmış bir akvaryum almamı önerir misiniz ya da tanıdığınız güvenilir birileri varsa bu işi yapan bana bu konuda yardımcı olabilirmisiniz. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
     
  11. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Camcılara bir sor bakalım kesip yapıştırmaya ne kadar istiyorlar, ikinci el alırken kırık veya çatlak var mı?, silikonları ne durumda ön camda görüntüyü bozacak çizilmeler falan var mı? bunlara bak. Bir de hangi türü besleyeceksin ona karar vermek lazım. Ciklet türleri için fazla abartmamak kaydıyla yeterli gelir bu hacim. Diğer tür tropikal veya japon balığı gibi türlere de yeterli olur. Hacim büyüdükçe unutma filtre aksamı, aydınlatma masrafları da buna doğru orantılı olarak büyüyecek. Bence 65 lik standart bir akvaryumda tropikal balıklar bakılabilir ilk etapta, ben 3-4 sene kadar bu şekil küçük bir akvaryumla yapmıştım bu hobiyi.
     
    John Q. bunu beğendi.
  12. John Q.

    John Q.

    Mesajlar:
    12
    Yer:
    Trabzon
    İsim:
    Ömer Altuntaş
    İkinci el ilanlarını sadece Sık Kullanılanlara ekledim henüz irtibata geçmedim ve şu an araştırmaya devam ediyorum. Benim anlamadığım 1tonluk akvaryumu olan bir abiye sorduğumda bana en az 400 lirayı gözden çıkarmalısın demişti. Fakat internette 150 liraya hemen herşeyi içinde 150 200 litre akvaryumlar var. Anlamadım tam olarak nedir akvaryum fiyatlarındaki kıstas.
    Melek balığı beslemek istiyorum. Eğer büyük akvaryum alırsam çiklet beslemek istiyorum. önerirseniz tabi.
     
  13. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Hacim büyüdükçe cam kalınlığı artar, kalınlık artıkça fiyatta artar özellikle 10 mm den sonra fiyatlar uçar. Bence şu an için en kolay küçük bir akvaryum ve şelale filtre ile küçük güzel bir akvaryum yapmak olur. Örnek verecek olursam benim akvaryum 65 lik basit bitkili, bu şekil bir akvaryumda tropikal balıklar besle derim daha çok hoşuna gider. Yeni kurdum bende.

    Fotoğraf0402.jpg
     
    John Q. bunu beğendi.
  14. John Q.

    John Q.

    Mesajlar:
    12
    Yer:
    Trabzon
    İsim:
    Ömer Altuntaş
    Akvaryumunuz güzel fakat çok küçük benim kafamda şekillendirdiğim akvaryuma göre. Çünkü ben akvaryuma dediğim gibi bir abimin 1tonluk akvaryumunu gördükten sonra heveslendim. İçinde sarı prensesler maviler ve bikaç bişey daha vardı :) :) İlk aşamada çok büyük akvaryum almayayım o zaman. Fakat 130-150 litre arası bişeyler olsa nasıl olur hem balıklarda rahat eder.
     
  15. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Olur neden olmasın 150-200 litre de belirli sayıda ciklet besleye bilirsin.
     
    John Q. bunu beğendi.
  16. John Q.

    John Q.

    Mesajlar:
    12
    Yer:
    Trabzon
    İsim:
    Ömer Altuntaş
    Ciklet için daha büyük düşünüyordum. Melek besleyeyim o zaman ,yanınada bi çeşit daha koyarım uyumlu olduğu. Peki bu dediğimiz boyutlarda akvaryumu 250TLye herşeyiyle alabilirmiyim? Kazıklanmayalım durduk yere :)
     
  17. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Ne diyeyim kararın hayırlı olsun, burada hazır alınanlar için konuşuyorum 60-70 litre akvaryum+filtre+kum 80-100 lira arası değişiyor. Tabi bunları akvaryumcuların camekanlarında gördüğüm fiyatlar, kendim yaptırdığım için daha ucuza mal edebiliyorum sadece tankı cama cam olarak. Mesela 100x50x30(h) ölçülerinde 10 mm 50 tl ye yaptırdım geçen hafta.
     
    John Q. bunu beğendi.
  18. John Q.

    John Q.

    Mesajlar:
    12
    Yer:
    Trabzon
    İsim:
    Ömer Altuntaş
    Aaa çok ucuzmuş. Peki camcılar kapağınıda yapıyormu ışıklı falan.
     
  19. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Yaparlar ama o şekil pahalı olur. Sadece plastik standart kapak sordum lazım olmuştu kapak bana 45 tl istediler sadece kapağa , akvaryumun kapaklı hazırı 60 lira sen düşün.
     
    John Q. bunu beğendi.
  20. John Q.

    John Q.

    Mesajlar:
    12
    Yer:
    Trabzon
    İsim:
    Ömer Altuntaş
    O zaman 250TL'ye güzel bir akvaryum dizayn edebilirim galiba. Bu çok iyi oldu. Yarın bi camcıya gideyim ben. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. En kısa zamanda tekrar burdayım inşallah :)
     
    veysel bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş