1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Deniz Akvaryumunda Olması Gerekenler

Başlığı 'Genel Tuzlu Su Konuları ve Tartışmalar' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 2 Ekim 2008 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Deniz Akvaryumunda Olması gerekenler veya gerekli olan malzemelerin ne işe yaradığı, fiyatları gibi birçok konuda yazılar yazılıyor, bu yazılar ne kadar açıklayıcı yazılmaya çalışılsa da uzun yazılar oluyor. Bu yazıda önemli noktalara kısa kısa değineceğiz.

    Deniz Akvaryumunda Olması Gerekenler.jpg

    Deniz Akvaryumunda Filtreleme Nedir?

    Filtre sistemi tuzlu suda önemli olan unsurlarından biridir. Sistemde kullanılacak sump haznesi bir çok ekipmanı kolaylıkla kullanmamıza ve akvaryuma gerekli oksijen takviyesi sağlamada yabana atılmayacak kolaylık sağlayacaktır. Gerekli hallerde kimyasal filtre elemanlarını iyi tasarlanmış sump içerisinde kullanmak yine oldukça kolaydır. Sump belki deniz akvaryumunda olması gerekenler arasında çok zorunlu görünmeyebilir ama oldukça faydalıdır.


    Olması Gerekenlerde Canlı kaya Dekoru Neden Önemli?

    Bir çok kök ve canlı organizmaları akvaryuma getirir. Deniz akvaryumlarının önemli bir parçası, biyolojik dengenin baş mimarı oldukları unutulmamalıdır. Nakil sırasında zarar göreceğini unutmamalı , bir balık gibi akvaryumlarda satılmaları gerektiğini bilmeli ve bu konuyu araştırarak bilinçli satın alınmalıdır.

    Protein Skimmer PS Nedir?

    Proteinler üretilen hava kabarcıklarına bağlanır ve katı köpük oluştur. Bu köpükler toplama haznesine bırakılır ve akvaryumdan uzaklaştırılır. Hobicilerin en akıllıca hareket etmeleri gereken ekipmandır. Çok pahalı bir canlı alınacağına , çok daha kaliteli bir ps almanız sizin yararınıza olacaktır. Detaylar için Protein Skimmer Ne işe Yarar makalesine bakabilirsiniz.

    Omurgasızlar ve Deniz Akvaryumu?

    İyi bir bakımla omurgasızlar ender hastalanır, su şartlarının yerinde olmasına rahmen bir omurgasız hastalanıyorsa, üzerinde ve akvaryumda canlıya zarar verecek parazit , karides vs olduğu araştırılmalı , bozulmaya başlayan omurgasızlar derhal akvaryumdan çıkarılmalıdır.

    Balıklar

    Doğadan toplandıklarını, milyonlarca yıl adapte oldukları değerleri aramada daha hassas oldukları unutulmamalı, yeni alınan balıkları adapte ederken suyumuzu iyi tanımalıyız. Bir birine uyumlu olmalarına ve gereksinim duydukları hacimi sağlamalıyız. Senin akvaryumun ne olacak abi diyenler, yakında 'büyüyeceğini' bilmelidir.

    Amonyak

    Biyolojik dengesi oturmamış ve yeni kurulan akvaryumlarda, hatalı yemleme, dekor arasında bırakılan ölü balıklar ve akvaryuma yapılan hatalı müdahaleler sonucu ortaya çıkar ve ölümcüldür. Sonraki evresi nitrit, nitrat'tır. Eski hobicilerin şöyle bir tabiri vardır , Nitrat'ın senden önce patlasın. (biyolojik dengen otursun)

    İstenmeyen yosunlar

    Akvaryumlarda istenmeyen yosunlar, aşırı nitrat, fosfat içerikli yemleme, yanlış aydınlatma, efektif olmayan filtrasyon ile oluşur. Caulerpa gbi yüksek yosunları, refigium ve ya akvaryumda besleyenler, aşırı çoğalmalarda temizlerken dikkat etmeli, yaprakların bağlı olduğu şerit zayıf noktasından koparılmalıdır. Aksi taktide toplanan tüm atık ve ağır metal akvaryuma bırakılır.

    Deniz Akvaryumu Ph

    Akşam ile sabah saatleri arasında değişiklik gösterir , bu çok zarar verecek boyutlarda olmaz. Akvaryumlarda ph atık yükünden ve çürüyen organizmalardan dolayı düşme eğilimindedir. Periyodik su değişimleri bu sorunu halledecektir. Ph'şı dengede tutmanın diğer yolu kh değerini bilmektir.

    Nitrat

    Biyolojik dengenin son halkası, diğer toksitlere göre daha az zararlıdır. Yüksek değerlere ulaşması canlıların gelişimin durmasına sebep olur. Su değişimleri ile kontrol altına alınabilir, akvaryuma nitrat ile beslenecek , yüksek yosun ve bazı omurgasızlar eklenebilir. Nitrat ile mücadele farklı sistemlerde mevcuttur.

    Kalkwasser

    Kalkwasser kalsiyum sağlamanın en pratik yolu olarak kabul edilmekteydi. Ancak bu prosedür ph değerinin kontrol altına alınamamasına yol açmakta ve akvaryum tabanına çökme yaparak istenmeyen alg oluşumuna sebeb olmaktadır. Kh ise sabit kalmaktadır. Bu açıdan kullanımına son verilmelidir.

    Kalsiyum

    Kalker yosunları, balıklar ve omurgasızlar iskeletlerini oluşturuken bu elementti kullanır. doğal deniz suyunda 400-450 mg yoğunlukta bulunur. Olağan tüketimle sürekli azalma eğilimi gösterir ve zaman zaman değerler takip edilerek eklenmelidir.

    İdeal deniz akvaryumunda 7 kural

    1 ) Akvaryum mümkünse en az 250 litre olmalı. Akvaryum yüksekliği 50 cm üzerinde ise, metal ampuller kullanılmalıdır.

    2 ) Ne kadar çok canlı kaya kullanılırsa o denli iyidir. Balık ve omurgasız seçiminde iyi bir denge kurulması. Kapasitenin üzerinde canlı bulundurulmamalı.

    3 ) Mümkün olan en büyük filtre sistemi kurulmalıdır.

    4 ) Kalsiyum iyi takip edilmeli ve eklenmelidir.

    5 ) Su parametreleri iyi bilinmeli, balıklarda görülecek tepkilerde ilk su değerleri düzeltilmelidir.

    6 ) Fosfat oranı düşük yem kullanılmalı, yem çeşitliliği artırılmalıdır.

    7 ) Balık ve omurgasızlar iyi incelenmeli. Balıklar akvaryuma eklenmeden önce bir hafta karantinada tutulmalıdır. Karantina imkanı olmayanlar, satın almadan önce mağazalarda gözlem yaparak sabırlı olmalıdır. Dikkat edilmesi gerekenlere özen gösterildiğinde deniz akvaryumunda olması gerekenler listesini daha kolay oluşturduğunuzu fark edeceksiniz.

    Akvaryum Portalı
     
    vicia ervillia, Bozzzok, Fatih BARLAS ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  2. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Yedi altın kural tam yerinde olmuş abi...:)
     
  3. KGEYGS

    KGEYGS

    Mesajlar:
    4.468
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Yusuf Şahin
    Alpi bunları sandıktan mı çıkardın naptın :)
     

Sayfayı Paylaş