1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

High Tech Akvaryum Kurulumu ( Düşük Bütçe )

Başlığı 'Bitkili Akvaryum Portalı' kategorisinde LostRua tarafından 30 Ağustos 2013 başlatılmıştır.

  1. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Boyut: 60x40x50(h)

    Hacim: Net 100 Litre

    Filtre: Jebo 825 (1000l/h)

    Co2 Desteği: Mayalı Sistem + Ista Co2 3 in 1 difüzör Detay için: Tıklayınız

    Aydınlatma: 4x24 watt T5 floresan ( Aquastar - Grolüx - Daylight )

    Taban:
    En alt katman: Prodac Fertil Plant

    Orta katman: Sera Floredepot + Siyah kum karışımı

    Üst katman: Siyah kum

    Fotoğraf: ( 30.08.2013 )


    20130830_225326.jpg

    Kurulum: Öncelikle herkese merhaba, yeni bir konu ile beraberiz. Konuda bitkili akvaryum kurulumu hakkında kafanıza takılan yerleri sorarsanız bilgim kadarı ile yardımcı olmaya çalışırım. Bu konuyu asıl açma nedenim bir günlük edası ile konuyu takip eden bitkili akvaryum severlere yardımcı olmaktır. Aslında bugün akaryum kurulumu üzerinden 13 gün geçti fotoğrafta da gördüğünüz gibi henüz bitki ilave edilmedi canlı popülasyonu da oluşturulmadı. Bunun nedeni herkesin tahmin edebileceği azot döngüsünün akvaryum içerisinde oluşmasını beklemek. Bu sırada bana yardımcı olabilecek bir adet Betta balığımda kendini fotoğrafta göstermiş. Kendisi halinden çok memnun. Ama ileride hediye edilmek üzere akvaryumdan çıkarılacak. Talipleri olursa şimdiden söylemesi yeter.


    Kurulum sırasında bakteri döngüsüne yardımcı olması adına bakteri kültürü akvaryuma ilave edilmişti. Ona rağmen akvaryumumda beyaz su - bulutlu su - milky water - cloudly water olarakta bilinen bir nevi bakteri popülasyonunun aşırı oluşumu ve ölmesi ile oluşan olay. Ondan öncede nedense akvaryum suyum sarardı. Fotoğrafta da görüldüğü üzere sol tarafta bulunan eskiden Ista Co2 reaktör olan ama şimdi ise karbon filtresi olarak kullanılan sistem yerleştirildi. Zaten bitkili akvaryumlarda ilk haftalarda karbon filtre kullanmak önerilen bir uygulamadır. Sonrasında ise önerilmez. Bu karbon filtre amerikada su arıtma cihazlarında kullanılan filtredir. Çok ince ve küçük bir yapıdadır. Sarılığı bu önlemiş olabilir gibime geliyor. İlerde çıkardığımızda durumu göreceğiz.

    Bu beyaz su ve sarı renk vakası ile karşılaştığım zaman su değişim periyotlarına başladım. Ama ilk 8 gün neredeyse akvaryum suyuna bile dokunmadım. Günlük %30 su değişimleri ile akvaryumum fotoğraftada gördüğünüz gibi tertemiz. Konya nedense bu günlerde en sıcak günlerini yaşıyor su 28 derecelere ulaştı. O yüzden bitki alımını erteledim. Bitkileri yerlibitki.com adresinden alacağım. Ve öneririm. Yeni kurulum olduğu için hızlı büyüyen bitkiler ile baslanılacak. Aklımda bitkiler var. Hemde çok sayıda. Yerli Bitki stoklarının güncellenmesini beklemekteyim.

    Şimdilik benden bu kadar. Akvaryumda yaptığım işlemler ve takıldığınız yerler olursa çekinmeden sorun. Yardımcı olmaya çalışacağım. İlerleyen günlerde yeni güncellemelerle yolumuza devam edeceğiz.

    Saygılar





     
    ilhan_34, Fevcin, cirol ve diğer 4 kişi bunu beğendi.
  2. Ankaraguclu

    Ankaraguclu

    Mesajlar:
    2.644
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Miraç küçükerdem
    Doğuş abi Kurulumun Hayırlı Olsun.
     
    LostRua bunu beğendi.
  3. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Kurulumun hayırlı olsun abi...
     
    LostRua bunu beğendi.
  4. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY

    İkinize de teşekkür ederim. Umarım hayırlısı ile işin içinden kalkarız.
     
    Alparslan ve Ankaraguclu bunu beğendi.
  5. ogurcay

    ogurcay

    Mesajlar:
    2.336
    Yer:
    Silivri/İSTANBUL
    İsim:
    Ozan Gürçay
    Hayırlı,sorunsuz,keyifli bir akvaryum olmasını diliyorum...:)
     
    LostRua bunu beğendi.
  6. H.Kaya.Gemlik.

    H.Kaya.Gemlik.

    Mesajlar:
    876
    Yer:
    Gemlik-BURSA
    İsim:
    Hüseyin KAYA
    Doğuş Bey hayırlı olsun. Konunun takipçisi olacağım, bolca fotoğraf bekliyoruz.
     
    LostRua bunu beğendi.
  7. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Teşekkür ederim umarım güzel bir kurulum olur.


    Teşekkür ederim. Bolca fotoğraf paylaşacağım.
     
  8. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Akvaryum kendi haline bakteri döngüsü oluşturmayı beklerken bende bitkili akvaryumda dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalara değinmek istiyorum. Bunların en önemlileri bence su sirkülasyonu. Bu konuda bitkili akvaryumlarda ayrı bir yeri olan ADA'nın Lily Pipe ürününü incelememiz lazım. Bu ürün bitkili akvaryumda co2nin dağılması. Gübrelerin eşit miktarda su içerisine karışması. Bitkilerin akımdan yararlanmasını sağlamaya çalışmıştır. Lily zambak demektir. Lily Pipe zambaktan esinlenerek tasarlanmıştır. Ama benim buradaki amacım size bu ürünü aldırmak değil. Çalışma prensibini anlamak. Onun için bir çizim paylaşmak istiyorum.

    01.jpg

    Burada co2 kabarcıklarını nasıl suda dağılmasını ve daha çok çözünmesi için sudaki yolunu nasıl arttırdığımızı görüyoruz. Lily pipe su yüzeyinde hafif bir dalgalanma yaratarak suyun kavisli bir şekilde su yüzeyine çıkmasını sağlıyor. Su dalgalanıyor ve cama çarptığında aşağıya doğru bir yol izliyor. O sırada da co2 kabarcıklarını akvaryumun orta noktasına taşıyor. Bu sistem sayesinde co2 daha verimli kullanılabilir. Kumlara düşen yemler tekrar havalandırılır ve balıklar tarafından yenmesi sağlanır. Sıvı gübrelerimiz daha iyi bir şekilde su içerisine yayılacaktır. Akım bitkileriniz de yosunlanmanın önüne geçmekte yardımcı olacaktır.

    Benim akvaryumdaki örneğine gelecek olursak.

    ( 31.08.2013 )

    1.jpg

    2.jpg

    3.jpg

    Umarım fotoğraflar açıklayıcı olmuştur. Bitkili akvaryumu olanlar ve olmayanlarda bu sistemi deneyebilir. Farkı anlayacaksınız. Bu arada fotoğraflarda bir fark daha var. Karbon filtremi çıkardım. Siyah karbon parçaları sapsarı olmuş. Bakalım bu vakitten sonra suda sararma veya beyazlaşma olacak mı, su değişimleri günlük %30 olarak devam etmekte. Yarınki su şartlarına göre su değişimini azaltabilirim. Akvaryumun kurulumu bitki ekmekten, balık beslemekten daha zordur. İşin en zor kısmı akvaryumu kurmaktır. Döngü oturmuş bir akvaryumda geri kalan işlemler o yüzden çok kolaylaşacaktır. Yeni akvaryum kuracak arkadaşların sabırlı olmalarını şiddetle öneririm.

    Saygılar
     
    Okurt, Montimahir ve veysel bunu beğendi.
  9. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Hayırlı olsun bilgiler gayet net ve açıklayıcı olmuş elinize sağlık.
     
    LostRua bunu beğendi.
  10. cirol

    cirol

    Mesajlar:
    4.008
    Yer:
    Avcılar-İSTANBUL
    İsim:
    İsmail ATEŞ
    Yeni kurulumun hayırlı olsun kardeşim.Ben maviye geçeceksin diye düşünüyordum,bitkiliye devam diyorsun.:)
     
    LostRua bunu beğendi.
  11. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY

    Ismail abim jübilemi yapmadan bırakıp gidemedim. Teşekkür ederim. Güzel bir kapanışı yapalım sonra bizde renk değiştirebiliriz. :D
     
    cirol bunu beğendi.
  12. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Evet arkadaşlar tüm sistem kurulmuştu. Bitkilerim yerlibitki.com adresinden geldi kargoda uzun kalmaları nedeniyle formları bana kötü geldi. Eskisi gibi temiz değildi bitkiler ya çok sayıda olmasından ya da bana da öyle gelmiş olabilir. yerlibitki.com iyi bir firma kötülemek istemem. Ama daha temiz daha sağlıklı daha temiz sürgünler yollanabilirdi. Biraz ayıklama ve budama yolu ile dikimleri gerçekleştirdim. Sırada kiraz karides ekleme işlemi olması lazım 20 adet. Ama benim tüplü co2 beni çok korkutuyor bilimsel olarak kağıt üzerinde patlama riski bulunmayan sistem. Ama içim bir tülü rahat değil. Çünkü karışım mükemmel bir karışım. Onuda sizinle paylaşmak istiyorum. Mayalı sistem co2 kullanan arkadaşlar için mükemmel karışım; 2 su bardağı şeker, 1 tatlı kaşığı kuru maya (silme), yarım çay bardağı süt, 1 çorba kaşığı limon. Mayalıyı 24 saat boyunca saniyede 1-2 kabarcık şeklinde çalıştırıyorum. Nedense çözülme zaten az oluyor. O yüzden canlı girişini şu anda erteledim. Zaten canlı girişi 90 gün boyunca olmayacak. Sadece yosun temizlik ekibi eklenebilir. 90 gün akvaryum durumuna 30-40 gün arasıda değişebilir. Ama öncelikle kendime inanıp tüpü geceleri kapatmayı becerebilmem lazım. Kendimi riske atabiliyorum ama annemi babamı riske atamıyorum. O yüzden çalışmalarım devam etmekte. Çok konuştum birazda resimler konuşsun. Resimlerde de göreceğiniz gibi bir resim flash ile çekildi diğeri normal çekim. Gelişimleri bu şekilde takip edeceğim. Şimdilik sorunumuz olmadı bu 2. günümüz ilk güne göre H. Micra. larda gelişme gözle görülür. Ama rotalalar yerinde sayıyor çünkü onlar budama ile gönderilmiş köklü değildi. Köklü olsalar o tabanda şimdiden uçmaları gerekirdi. Dekorasyon olarak o köşeden başka Rotala ekmeyi düşünmüyorum. H. Micra. tabanı kaplayacak. Gübre olarak sadece potasyum ilave edildi 5 ppm. İlk gün bitkiler ekilmeden akvaryumda %50 su değişimi yapıldı. 2. gün %30 3. gün yine %50 su değişimi yapılacak. Sağlıklı bitki yetiştirmenin temel kanunudur su değişimi. Havalar soğudu. Artık su değişimlerinde dikkatli olmak lazım. Isıtıcı çalışabilecek seviyeye kadar su geldikten sonra bekleyip sonra tekrar ilave etmek en normali olacak. İlk günlerde %50 su değişimi devam edecek ama sonrada %30 seviyesinde kalacak su değişimleri. Çünkü gübreleme yapılmamakta. Işık olarak 1 adet Grolüx 1 adet Daylight yanmakta. Diğer 2 florasan 3. haftadan sonrasını beklemekteler. Fazla ışık oturmamış bitkileriniz olduğu sürece bitkilere değil yosunlara yarayacaktır.

    Şimdilik sevgilerler...

    20130906_214132.jpg 20130906_214139.jpg
     
    ilhan_34, Montimahir, gokhantiknaz ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  13. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    İşte yeni fotoğraflarda geldi. Co2 piknik tüpüme uygun selenoid valf arıyorum. Bakalım bulabilecek miyim? Bu görev için annemi uygun görmüştüm ama, kendisi bu işten aman ben ayarlayamam diyerek kaçtı. Sırada "Atiker sıralı oto gaz sistemleri, gaz kesici var" araştırmanızı öneririm. 20 TL selenoid valflere kök söktürür. :D Küçük bir tüyo sonrası fotoğraflara geçelim. Hala gübreleme yok. Balık ilavesi yok. Su değişimi düzenli yapılıyor. 3-4 gün ara ile.

    1.jpg 2.jpg 3.jpg
     
  14. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Arkadaslar yeni fotograflarla tekrar geldim :D Pek bir gelisim olmadi h.m. lerde ama rotalalar gayet iyi h.m. lerin formu biraz kotuydu yeni yeni toparlayacaklar insallah. Daha hala 2 florasan devam ediyoruz. Yakinda 2. gun isigini takip 3 leyecegim.

    IMG_20130915_215748.jpg IMG_20130915_215803.jpg IMG_20130915_215808.jpg IMG_20130915_215816.jpg IMG_20130915_215841.jpg
     
    cirol, Montimahir ve veysel bunu beğendi.
  15. talha54

    talha54

    Mesajlar:
    315
    İsim:
    Talha AKDENİZ
    Rotolaları arkayı kapatacak şekilde diekrsen daha hoş durur ortaya bir dekoratif kök.Önlere cubalar ;)
     
    veysel bunu beğendi.
  16. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Isikla birlikte grolux'un pembesi cok guzel duruyor duvara yansiyinca. Arkayi kapatmayi hic dusunmedim. Zaten kafamdaki dekor pek bu degildi. Malesef bazen sartlar bunu gerektiriyor. Simdi ise daha adaptasyon asamasindalar. Akvaryum kurulali 5 hafta olmustur. Bitkiler dikileli 3. haftada cunku ama hala adaptasyon diyorum. Bu akvaryumun oturmasi icin alinan bitkiler aslinda ilerde daha iyileri ile degistirilebilirler. Belki yeni bir kurulum olur ayni akvaryum ve ayni tabanla. Amacim 3-4 ay akvaryumun oturmasini beklemek. Daha gubre bile vermedim isiklar bile tam acilmadi. Dekoru dusunecek daha cok zamanimiz var :D Yine de tesekkur ederim gorusun icin.
     
    veysel bunu beğendi.
  17. talha54

    talha54

    Mesajlar:
    315
    İsim:
    Talha AKDENİZ
    Olacakaları bekliyoruz ozaman
     
    LostRua bunu beğendi.
  18. MOVACIKLI

    MOVACIKLI

    Mesajlar:
    1.679
    İsim:
    Mustafa ovacıklı
    Kolay gelsin güzel bir kurulum olmuş. Resimde birşey dikkatimi çekti en son resimlerde filitrenin geri dönüşünü standartşekilde bağlamışsınız diğerinden randıman alamadınız herhalde.
     
  19. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Kusura bakmayin mesajinizi yeni gordum. Evet randiman alamadim. 100 litre suda saatte 1000 litre ceviren bir filtre kullanirsaniz bitkileriniz dim dik asla duramaz. :D Malesef hatayi litreye uygun olarak almadigim filtreme borcluyum. Daha toyken bilemedik akvaryuma uygun filtre alinmasi gerektigini. Ilerde buyuturuz diye buyuk buyuk aldik. Fazlasindan zarar gelmez dedik. Bitkileri kipirdatmayacak tek yontem bu. Bunda bile yuzey akintisi cok fazla. Ama genel teorilere uysaydim o uygulama tam anlamiyla co2 cozucu. Simdi ise difizorun uzerine kucuk bir filtre takmakla bu isi yapmaya calisiyorum ama ne fayda.

    Yakinda yeni resimleri atacagim kismetse baya buyudu bizimkiler. Vaktim olursa yakinda balik girmeyide dusunuyorum.
     
    MOVACIKLI bunu beğendi.
  20. erhan yeni

    erhan yeni

    Mesajlar:
    1
    İsim:
    erhan yeni
    Güzel bir akvaryum olmuş hayırlı olsun
     
    LostRua bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş