1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Bitkili Akvaryumlarda Su Değişimi

Başlığı 'Bitkili Akvaryum Portalı' kategorisinde Durul Baykara tarafından 17 Ağustos 2013 başlatılmıştır.

  1. Durul Baykara

    Durul Baykara

    Mesajlar:
    425
    İsim:
    Durul Baykara
    Merhabalar,
    İlk akvaryum kurulumlarımın hepsi bitkili olmasına rağmen, yosun problemi, yanlış peyzaj sebebiyle hep bitkiliden soğudum. Ve en sonunda Tuzluya dönüş yaptım. O sistemim 1 yılı aşkın süredir -maşallah- sorunsuz gidiyor.

    Bu başlığı açma sebebime gelirsek. İş yerimdeki tatlı su tankını bitkiliye çevirmeyi düşünüyorum. Ancak bir düşüncem var. Aslında denediğim de bir şey. Yaklaşık 15-20 litrelik küçük bir akvaryumda bitkili bir sistem oluşturdum ve hiç su değişimi yapmıyorum. Biraz yosun sorununun dışında hiç bir sıkıntısı yok. Bitkiler çılgınlar gibi büyüyor ışık yalnızca tasarruflu ampul olmasına rağmen. Bunu nereden düşündüm? Sonuçta bizim ilham aldığımız bitkili peyzajlarının çoğunluğu göllerden geliyor. Bu göllerin suyu da değişmediğine göre balıkların dışkısından oluşan amonyağı bitkiler ve bakteriler besin olarak alıyorlardır diye düşündüm. 1 yıllık sadece azalan suya su ekleyerek balık kaybı dahi yaşamadan sistemi yürütmekteyim. Eğer bu şekilde bir bilgisi olan arkadaşlarımız var ise yorumlarını veya bu konuda bilgi edinebileceğim herhangi bir yazı var ise paylaşabilir mi?

    Çünkü 200 litrelik tatlı su akvaryumunda da aynı şekilde bir deneme yapmak istiyorum. Yaşadığım sadece bir tesadüf mü yoksa geçerliliği var mı merak ediyorum. Bilgisi olan varsa ve paylaşırsa çok memnun olurum.

    Sevgiler.
     
    Tuğrulcan bunu beğendi.
  2. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Balık az olursa neden olmasın ve iyi bir filtre tamamdır,sadece buharlaşan suyu ekleyip devam...;)
     
    Durul Baykara bunu beğendi.
  3. TYGR

    TYGR

    Mesajlar:
    130
    İsim:
    ToygarArslan
    Canlılara böyle doğal bir ortam sunarsan bitki olsalar bile yaşarlar ve ekosistemleri gereyi birbirlerini tamamlarlar.
     
    Durul Baykara bunu beğendi.
  4. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Gollerdeki sart ile 5 cam akvaryumu bir tutmayin. Su degisimi elbette sart degildir. Ama bununda bir sarti var. Kolay is degildir. Kurulumdan itibaren bitki sayinizin fazla olmasi lazim. Duzenli potasyum ilavesi olmasi lazim. Isik sadece bitkilerin isine yarayaca duzeyde ve fazla olmamasi lazim. Balik yogunlugunu kontrol etmek lazim. Oturmus bir akvaryum olmasi lazim. 2 gunde suyu doldur baliklari koyulmamali yani. Low tech akvaryum kurulumlarini inceleyiniz.
     
    Durul Baykara, Ankaraguclu ve Alparslan bunu beğendi.
  5. Durul Baykara

    Durul Baykara

    Mesajlar:
    425
    İsim:
    Durul Baykara
    Tabii ki hop diye olacak bir seyden bahsetmiyorum. Ama bir dongu olusabilir diye dusunuyorum. Su an halihazirda yuruyen sistem camlardaki yosunlanma disinda stabil suruyor. Tesaduf oldugunu sanmiyorum. Ama isi pek sansa birakmayi da dusunmuyorum acikcasi. Kurulumlari inceliyorum ancak cok fazla kisi de gormedim su degisimi yapilmadigini.
     
    Alparslan bunu beğendi.
  6. H.Kaya.Gemlik.

    H.Kaya.Gemlik.

    Mesajlar:
    876
    Yer:
    Gemlik-BURSA
    İsim:
    Hüseyin KAYA
    Sadece eksilen suyu tamamlayarak, dip çekimi yapmadan, balık dışkılarının dışında gübre kullanmadan, günde sekiz saat devamlı ışık yakarak dört ile yedi sene hiç bozmadan kullandığım bol bitkili, bol balıklı akvaryumlarım oldu. Tatlı su akvaryumlarında olur. Fakat bu akvaryumunuza dışarıdan aldığınız balık uyum sağlayamaz. Aynı şekilde sizin verdiğiniz balıklarda başka akvaryumlara uyum sağlayamaz. ( Bende öyle oluyordu.) Şunu da belirtmek isterim ki, göllerde, derelerden gelen su ve yağan yağmur, eriyen kar suları artı buharlaşma nedeniyle devamlı bir değişim vardır. Göllerin geniş yüzeyleri ve bu yüzeyde oluşan dalgalar, oksijen alışverişi ve temizlik için ortam yaratır.
     
    MOVACIKLI, Alparslan ve Ankaraguclu bunu beğendi.
  7. TYGR

    TYGR

    Mesajlar:
    130
    İsim:
    ToygarArslan
    Katılıyorum.
     
  8. Durul Baykara

    Durul Baykara

    Mesajlar:
    425
    İsim:
    Durul Baykara
    Balık değişimi denemedim açıkçası. Ancak şuraya kafam takıldı buharlaşma ve yağmur ikilisini zaten buharlaşan su yerine taze su ekleyerek ikame ediyoruz. Bu bir zaman sonra bize amonyak patlaması olarak döner mi? Yoksa zaten bitkiler balık dışkılarını gübre olarak kullanıyor da bu tip bir şeyin önüne bitkileri koyarak zaten geçmiş mi oluyoruz? Yoğun bitkilendirme bu sorunu çözer mi?
     
    H.Kaya.Gemlik. bunu beğendi.
  9. H.Kaya.Gemlik.

    H.Kaya.Gemlik.

    Mesajlar:
    876
    Yer:
    Gemlik-BURSA
    İsim:
    Hüseyin KAYA
    Durul aynen dediğin gibi, bitkiler dışkıları gübre olarak kullanıyorlar. Balık sayısını dengede tuttuktan sonra bitkiler gerekeni hallediyor. Tabi ki iyi bir filtreleme de işin olmazsa olmazlarından.
     
    Durul Baykara ve Alparslan bunu beğendi.
  10. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Benik görüşüm akvaryum ile gölleri karsilastirmayin. Sizin akvaryumunuz belki 2 yillik bile degil en genc gol kac yasindadir kim bilir. Yuzyillar boyunca olusmus bir tabaniniz yok. Bitkileri gecin plankton desteginiz yok. Bitkisel planktonlar bitkilerden cok daha fazla besin tuketebilir. Sizin istediginiz düsük destekli bitkili akvaryum bir göl olmamali. Yoksa dogal hayati dusunecek okursaniz isin basindan kalkamazsiniz. Tamam akvaryumlar dogal olsunda o sekilde dusunursek isimiz cok zor. Baliklarin bosaltim sistemi o bitkilerin ihtiyacini karsilayamaz bence. Eger karsilasaydi bir gunde 20 ppm nitrat akvaryuma bosaltilmazdi. Tabi her sey imkanlar dahilinde.

    GT-I9300 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi
     
    MOVACIKLI ve Durul Baykara bunu beğendi.
  11. Durul Baykara

    Durul Baykara

    Mesajlar:
    425
    İsim:
    Durul Baykara
    Demek istediğinizi anlıyorum. Ancak bu söylediğim hop akvaryumu kurduk artık su değişimi yok gibi bir şey değil. Akvaryum döngüsünün oturmasından sonraki süreç. Yoksa suyu koyalım bitkilerle balıkları atalım hadi başlayalım gibi bir şey değil. Şu an devam eden bir sistem var ama çok küçük bir akvaryum ve şans eseri mi onu merak ediyorum açıkçası. Sadece üstüne su ekliyorum çok yoğun bitki var balıklar bitkilerin arasında yüzüyor ve bitkiler su değiştirdiğim halinden çok daha hızlı büyüyor. Şöyle düşünüyorum ne kadar çok canlı o kadar çok co2 ne kadar çok canlı o kadar çok dışkı. Ne kadar çok bitki bu dışkı ve co2 nin o kadar çok kullanımı. Döngüde atladığım bir kısım var mı? Yoksa çok mu düz mantık düşünüyorum?
     
  12. MOVACIKLI

    MOVACIKLI

    Mesajlar:
    1.679
    İsim:
    Mustafa ovacıklı
    Hiç olmasa 2 haftada 1 yüzde 15 su değişimi yapsak yeterli gelmez mi arkadaşlar bende 380lt lik bir bitkiliye geçe bilirim şu an fizibilite araştırmalarım devam ediyor ama zırt pırt haftada 2 sefer su değiştireceksem bu hobiyi aynen bırakırım. Hiç uğraşmam Murat hocanın dediği gibi akvaryumun olacağına git kumar oyna hiç değilse arada sırada bir kazanırsın der. O yüzden hiç değilse 2 hafta da bir yada ayda bir sefer yüzde 30 su değişimi herşeyi halleder öyle değil mi.
     
  13. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Abi iyi bir filtreleme sistemi kurulursa olur, iyi filtreleme derken sumpı kast ediyorum. Hem de temizlerken ve su değişimi yaparken büyük kolaylık yaşarsınız. İyi bir dış filtre parasının yarasına bile mal edilebilir bu şekil bir sump sistemi. (İyi kalite bir dış filtre fiyatı o akvaryum için 200 lira min, 1250 lira max.)
     
    MOVACIKLI bunu beğendi.
  14. MOVACIKLI

    MOVACIKLI

    Mesajlar:
    1.679
    İsim:
    Mustafa ovacıklı
    Veysel Tetra tec ex 1200 nasıl sence.
     
  15. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Abi ben kullanmadım ama genel görüş itibariyle iyi filtre, ben şu yönden sump sistemini önerdim sana bir müddet sonra dış filtre temizliği sana çok sıkıcı gelecek. Yukarıda zırt pırt su değiştiremem dediğin için. Bitkili akvaryum da senin ifadenle zırt pırt dış filtre temizliği girecek işin içine. Boruları yosunlanacak, elyaf çamur gibi dolacak vs. vs.
     
    MOVACIKLI bunu beğendi.
  16. MOVACIKLI

    MOVACIKLI

    Mesajlar:
    1.679
    İsim:
    Mustafa ovacıklı
    Sump tada aynı sorunlar var merak etme Veysel zırtpırt ondada elyaf çamur olacak sorun değil onlar sök elyafı at yerine yenisini tak ben elyaf temizlemeyle daha önceki akvaryumlarımda hiç uğraşmadım baktım çamur gibi olmuş attım yenisini taktım inan bana iki sistemide kullanan bir insan olarak bana dış filitre hem sessiz hem daha kullanışlı gibi geldi bilemiyorum ben bu sump işini bir türlü benimseyemedim alışamadım üstelik sump açık sistem olduğunda buharlaşmada o derece yüksek olacak artı koku olayı fazla olacak bu nedenden dolayı kapalı devre kaliteli bir dış filitreyi her zaman sump a tercih ederim.
     
    veysel bunu beğendi.
  17. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Abi o zaman alabildiğin en yüksek debili olan dış filtreyi tercih et derim. Çünkü su değişimi ve temizlik doğru orantılı gider genelde sistemi baya idare etsin. Mesela su hacminin 4-6 katı olsun en azından derim.
     
    MOVACIKLI bunu beğendi.
  18. MOVACIKLI

    MOVACIKLI

    Mesajlar:
    1.679
    İsim:
    Mustafa ovacıklı
    Veysel onu da düşündüm desem yalan olmaz ama bu bitkili ile uğraşan arkadaşlar güçlü filitreyede karşı çıkıyorlar bitkiler yüksek akıntıdan hoşlanmıyorlarmış kendileri. 1200 yerine 2200 düşünmüştüm aslında.
     
  19. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Abi bitkili bakan arkadaşlar illaki daha tecrübeli ama sonuçta dağıtarak sadece yüzeye paralel verirsen hiç sıkıntı olmaz. Ben şöyle söyleyeyim tecrübe ettiğim 1000 litre ile 1600 litre basan filtre arasındaki akıntı yapma farkını gözle zor ayırt edersin.
    8031945731.jpg

    Ben bu filtrenin 1000 ve 1600 litre olanını kullandım, 1600 olan hala 6 ncı senesi tık demeden çalışıyor, çok ta sessiz belkide benim şansıma bozulmadı.
     
    MOVACIKLI bunu beğendi.
  20. MOVACIKLI

    MOVACIKLI

    Mesajlar:
    1.679
    İsim:
    Mustafa ovacıklı
    Yıllar önce bende bu markanın 1100 lük olanını kullanmıştım gerçekten sağlam yıllara meydan okuyan bir filitreydi fakat biraz akranlarına göre gürültülü çalışıyordu.
     
    veysel bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş