1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Gobi Balığı Bakım

Başlığı 'Gobi-Blenny-Dragonet' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 2 Kasım 2013 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Gobi balığı deniz akvaryumu balık türleri arasında şirin ve sevimli türlerinden biri. Gobi bakımı ve beslenmesi nispeten türüne göre değişse de kolaydır. Goby olarak da ifade edilen ve fiyatı açısından da (türüne göre) makul denilebilecek türleri bulunur. Akvaryumlara uygun tropik balık türlerinden biridir. Son zamanlarda küçük nano reef akvaryumlara eğilim var denebilir. Farklı açıdan gobi balığı tam da bu tarz nano akvaryumlara uygun balık türü. Neresinden bakarsanız bakın, bir kesim hobici arkadaşlar küçük balıklardan haz almaz, bazıları ise (özellikle bayanlar) küçük balıkları beğenir. İlginç olarak, doğa ana aslında küçük olanı daha iyi saklar ve büyük olanlar göz önünde gezer. Gobi balığı yaşam alanı aynı zamanda yırtıcı balıkların dünyasıdır. Bu alanlarda küçük olmak hiçte kötü sayılmaz. Buna bir de renk yüzünden caydırıcı olmayı eklersek güvende olan balıklardan sayılırlar diyebiliriz. Tabii bu her zaman geçerli olmaz ama doğada küçük bir yüzde şans artması bile daha uzun yaşamak demektir. Gobi balıklarının ilgin ve nadir türleri de bulunur, Gobi Balıkları Yellowhead Jawfish türü bunlardan biri.

    Gobi balığı Yaşam Alanı Beslenme:

    Gobi baliği.jpg

    Mağaralar, oyuklar, mercan araları ve hatta kumluk alanlar gobi balığı için mükemmel barınma ve gizlenme alanlarıdır. Buraları en iyi şekilde değerlendirirler. Bir diğer ilginç bilgi ise, bu kadar güvenlik avantajına rağmen doğada gobi balığı 4-5 yıl yaşayabiliyor. Hatta tüm hayatı 50-70 gün olan küçük gobi balığı türleri dahi var. 70-80 metre derinliklerde görülebildikleri gibi, daha sığ alanlarda da görübelirler. Yüksek oranda protein ağırlıklı beslenen gobi balığı bazı türleri şunlar; Catalina gobi balığı, Griessingei gobi balığı, Red spotted gobi balığı. Nano diye ifade edilen küçük akvaryumlara önerilen gobi balığı boyutu 6 santim civarındadır. Tabii burada küçük çaplı esnemeler olması mümkündür ama her akvaryumun bir ekipman gücü ve sınırı olduğu unutulmamalıdır. Bazı türleri günde birkaç kez beslemek gerekir, bu da yapısı itibari ile nano akvaryumları zorlayabilir. Yemleme konusunda dikkat bu açıdan önemlidir.

    Gobi balığı Türlerine Bakış:

    Gobi balığı türlerinden nano akvaryum kavramına uygun türleri aşağıda tanımaya çalışacağız. İlk olarak Stonogobiops yasha Gobi balığı ile başlayalım. Yasha türünün beslenmesi ve bakımı zor olarak kabul edilir. Fakat çok güzel bir balıktır. Günde birkaç sefer beslemek gerekiyor. Yaşam alanlarında mercan bulunması stres açısından son derece önemli. Ülkemizde temin edilmesi ne derece mümkündür bilemiyorum ama gerçekten çok güzel gobi balığı türü.

    Gobi Yasha.jpg

    Stonogobiops yasha gobi balığı en az tank hacmi 80 litre.
    Ulaşabildiği en fazla boy 4-5 cm.
    Akvaryumda diyeti etçil, mysis shirmp,Cyclop-eeze gibi dondurulmuş besinler.
    Akvaryumu ısı aralığı 24-26 derece arası.

    Gobi balığı türlerinden bir sonraki tanıtacağımız tür Dracula gobi balığı. Gobi türleri içerisinde nano akvaryumlarda bakımı nispeten kolay balıklardan biri. Beslenmesini az miktarlarda sık sık yapmakta fayda var. Biraz ilgi ile kru yeme alışırlar. Küçük porsiyonlar halinde beslenmelidir. Pistol shrimp ile beraber beslendiğinde kendini daha rahat hisseder.

    Duracula Gobi.jpg

    Akvaryum litresi 35 litre.
    Ulaştığı boy: 4 cm.
    Beslenme şekli, etçil, mysis shirmp, Cyclop-eeze gibi dondurulmuş besinler, alıştığında kuru yem.
    Isı toleransı: 23-27 derece arası.

    Gobi balığı türlerinden size tanıtacağımız bir tür ise Whitecap gobi balığı. Redspotted gobi pistol shirimp ile komün şekilde yaşar. Aynı şekilde az az ama sıkı sık birkaç kez beslenmelidir. Kuru yem almaya müsait olan diğer bir gobi balığı türüdür. Yine deniz akvaryumlarında genel olarak yoğun bakılan Scooter Blenny Azdığında türü de kuru yem alma eğilimindedir.

    Whitecap-Gobi-baligi.jpg

    En az akvaryum hacmi 35 litre.
    Ulaşılan boy: 3 cm.
    Beslenme şekli, etçil, mysis shirmp, Cyclop-eeze, artemia gibi dondurulmuş besinler, kuru yem şeklinde.
    Akvaryum ısısı 24-26 derece arası.

    Gobi balığı Akvaryum Şartları:

    Gobi balığı türleri çeşit bakımından zengin ama bazı türleri bakım olarak zor, fiyat olarak pahalı ve kolay bulunmuyor. Tabii kolay bulunan türleri de vardır. Bazı nispeten özel ve bulunabilen türlerin fiyatı 140 $ ortalamasına sahiptir. Gobi balığı Whitecap daha nadir türler arasında ve fiyatı 800 $ dolar civarında. Nano akvaryum kurulumu ülkemizde artış gösteriyor ama gerek ekipmanların yokluğundan ve gerekse bakım zorluğundan tam yaygınlaşamıyor. Dolayısıyla ülkemizde gobi balığı türleri satış noktalarında bol oranlarda değildir. Beslenme alışkanlıklarına özel gösterilirse son derece keyifle beslenebilirler. Gelecek yıllar içinde bu güzel küçük balıkların yaygın hale geleceğini düşünüyorum.

    Akvaryum Portalı
     
  2. -doctore-

    -doctore-

    Mesajlar:
    1.315
    Yer:
    Samsun-BAFRA
    İsim:
    muhammed yıldız
    Yalan yok yazıları okumadım. :D Ama onlar ne güzel gobiler öyle ya.
     
    Efebru bunu beğendi.
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Makaleyi sağ olsun Bülent Anasayfa varken orada yazıp yayınlamıştı. Anasayfa kalkınca makale silindi, Reefedu sitesinde yayınlanmış halini ekledim. Bülent2e teşekkür etmek gerek asıl.
     
  4. murat parin

    murat parin

    Mesajlar:
    2.168
    Yer:
    pendik/istanbul
    İsim:
    murat
    Temel abi çok faydalı bir paylaşım olmuş. Üç adet fıre goby tecrübem oldu,üçüde tanktan atladı.:baliklamatlarım:
     
  5. Bozzzok

    Bozzzok

    Mesajlar:
    217
    Yer:
    İzmir, Turkey
    İsim:
    Onur Bozok
    harika bir paylaşım olmuş ellerinize sağlık
     
  6. Ateş Billur

    Ateş Billur

    Mesajlar:
    1.002
    İsim:
    Ateş Billur
    Gobylerin genelde korkutulduklarında tanktan atlama huyları var.Benimde Pink spotted white Goby 1 yıl içinde 2 kere atladı sonuncusunda 1 hafta sonra kütüphanenin arkasında salamurasını buldum.
     
    TencoMelih, veysel, Alparslan ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  7. Bozzzok

    Bozzzok

    Mesajlar:
    217
    Yer:
    İzmir, Turkey
    İsim:
    Onur Bozok
    Hocam ben olsam bir tadına bakardım :)
     
  8. KGEYGS

    KGEYGS

    Mesajlar:
    4.468
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Yusuf Şahin
    Abi elinize sağlık. Goby'siz bir tank düşünemiyorum. Yalnız bir kaçtane olunca arıza yaratıyor ya da bana oyle denk geldi. Yoksa goby sürüsü yapmak isterdim :p
     
    veysel bunu beğendi.
  9. Vetman

    Vetman

    Mesajlar:
    119
    Yer:
    Balıkesir
    İsim:
    Yağmur Gülsoy
    Ben bir ara yellow watchman ve tiger goby yi bir arada yaşatmıştım. İlk zamanlar akvaryumu paylaşıp pek birbirlerine sokulmadılar ama 1-2 ay sonra aynı kayanın altından çıkmaya başlamışlardı. Belki sabrederek bir arada yaşatabilirsiniz.
     
    KGEYGS ve YIKIKTEMO bunu beğendi.
  10. muratmuratt

    muratmuratt

    Mesajlar:
    169
    Yer:
    istanbul
    İsim:
    murat işal
    Watchman goby nin askıda hareketsiz kalıp pür dikkat kesilmiş hali çok güzel bir seyirliktir
     

Sayfayı Paylaş