1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Asıl olan Ph'mı yoksa Kh/Gh'mı

Başlığı 'Tatlısu Genel Konular Portalı' kategorisinde triggers tarafından 11 Kasım 2013 başlatılmıştır.

  1. triggers

    triggers

    Mesajlar:
    519
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Atila UYSAL
    Evet sevgili dostlar, başlıktanda anlaşılacağı gibi; tropheus tankımızda yakalamamız gereken değer herşeye rağmen Ph mı? Yoksa olması gereken Kh değeri ve Gh değeri mi? Şöyle ki; benim Kh'ım 19-20, Gh'ım 21-22 civarında, buna rağmen Ph'ım 8,3. Bu durumda değerler kh açısından uygun yani istenen göl değerlerinin üst sınırında, ben ph'ı 8,5-9 civarına çıkartmak istersem kh'ım 27-28 leri bulur. Gh zaten yüksek ama çok önemli olmadığını düşünüyorum tabi daha da yükseltmemek kaydı ile. Bu durum da Kh ve Gh seviyem özellikle de Kh seviyem 16-18 aralığına çekersem ph 8-8,1 civarına düşer bu arada Gh'ın düşmesi içinde elimden geleni yapaparak göl değerlerini yakalarsam ph çok da önemli olurmu? Sorunun özü yakalmamız gereken değerler Kh ve Gh mı? Yani Kh ve Gh istenen düzeyde olsun da Ph ne olursa olsun mu?

    Hadi arkadaşlar biraz beyin cimnastiği yapalım!

    Atila UYSAL
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  2. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Abi neden biraz daha yükseltmek istiyorsun ph değerini? Balıkların ve akvaryumun maşallahı var zaten favorilerimden senin tank biliyorsun. Bence bu değerlerde sabit tut hiç elleme derim tıkır tıkır sistem çalışıyor. Yada başka bir deneme tankı kur biraz ufak bir şey denemeleri orada yap.
     
    triggers bunu beğendi.
  3. triggers

    triggers

    Mesajlar:
    519
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Atila UYSAL
    Eksik olma Veysel, haklısın değerler iyi ama beni GH düşündürüyor. Gh yüksek olursa iletkenlikde yüksek olur diye okumuştum bir yerlerde, malum trop'lar 600 ms değerinde daha üretken oluyorlar. Gerçi en kısa zamanda bir iletkenlik ölçer alacağım, eğer Gh iletkenlikle paralel bir değerse ve benim iletkenlikde yüksekse Gh'ı düşürmek için bir şeyler yapmak lazım diye düşünüyorum.


    Atila UYSAL
     
    veysel bunu beğendi.
  4. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Abi baya teferruatlıymış bu trop işi. Gh yüksek olunca iletkenlikte yükseliyor ayrıca gh yüksek olursa balıklar fazla osmotik basınca maruz kalıyormuş. Bu da balıkların vücudundan içlerine su girmesi demekmiş. Karbonat ve bikarbonat bileşikleri kh yükseldikçe gh ada etkisi oluyor iletkenliği arttırıyormuş.
    Bir de çeşitli ph aralıklarında balıklar gayet sağlıklı üreyebiliyormuş. Onun için diyor ki trop besleyen bir arkadaş kh ve gh normal göl değerlerinde olunca ph değeri yerinde olur diyor. Ph taki aşağı düşme eğilimi de iyi bir havalandırmayla engellenebilir diyor. Baya karışık ben de okuyup anlamaya çalışıyorum.

    Baya bir meraklandım okudum, hala bakıyorum makalelere kh ve gh istenilen düzeyde olunca ph üreme için yeterli oluyor. Ama gh ve kh yüksek olunca iletkenlik mutlaka artıyor ve balıklarda sakıncalı durumlar ortaya çıkıyor. Özellikle ozmotik basınç balıkları çok etkiliyor hep bu şekil bahsedilmiş. Özetle benim anladığım bu sen bu konularda tecrübelisin abi beyin cimnastiği değilde bu konuda baya makale okudum gece gece.:D
     
  5. murat064

    murat064

    Mesajlar:
    99
    Yer:
    uşak
    İsim:
    muratsavaşkol
    Abi tecrübene güvenim sonsuz ama bana göre hepsinden önce ph degeri yüksek ya da az olan tanklarda bazı farklılıklar görmüştüm. Tabii sen biraz daha bilgilisin bu konuda.
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ph değeri birçok unsuru birden etkilediği için daha ön planda gibi görünüyor ama aslında zincirleme bir denge asıl olan. Ph değeri önemli çünkü 1 birim değişmesi 10 kat etki yaratır. Suyun asidik yapıya düşmemesinin göstergesi yine ph değeri. Kh zaten düşük olduğunda pH değeri istenen seviyede olmaz.
     

Sayfayı Paylaş