1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Pipo Filtre Hakkında

Başlığı 'Tatlı Su Donanım ve Ekipman Portalı' kategorisinde triggers tarafından 15 Aralık 2013 başlatılmıştır.

  1. triggers

    triggers

    Mesajlar:
    519
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Atila UYSAL
    Sevgili dostlar merhaba;
    Pipo filtre konusunda fikirlerinizi almak isterim, öncelikle dün itibarı ile tankıma bir adet pipo filtre ekledim ve balıkların hemen benimseyip ona kaya muamelesi yaptığını gördüm. Bu arada bilmeyen arkadaşlar için söyleyeyim balıklarım tropheus. Pipo filtrenin bakteri tutumu konusunda bayağı etkili olduğunu, suyu havalandırması açısından faydalı olduğu ve küçük partiküllerin filtrelenmesi açısından da işe yaradığı konusunda kullanan arkadaşların tecrübelerini paylaştıkları bir ortamda bulunmam sonucu kullanma kararı aldım. Ama özellikle bakteri tutması açısından önemli, dış filtreyi daha rahat ve sık temizleyebilirim diye düşünüyorum. Fikir ve tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim. Selamlar..

    [​IMG]


    Atila UYSAL
     
  2. -doctore-

    -doctore-

    Mesajlar:
    1.315
    Yer:
    Samsun-BAFRA
    İsim:
    muhammed yıldız
    Çok doğru yapmışsın abi, her türlü avantajlı bir ekipman. Sırf bu yüzden kocaman akvaryumlarda sadece pipo filtre kullanalar biliyorum. Tabi mekanik temizlik için başka ekipmanlar kullanılıyor.
    Akvaryuma düzenli bakım yapıyorsanız(dip çekimi, su değişimi...vs) bakteri tutma işini dış filtreye de bırakabilirsiniz. Ben dış filtrenin emiş borusuna bu süngerlerden takarak katı atıkların içeri girmesini engelliyor ve sadece biyolojik filtrasyon amaçlı kullanıyorum. O şekilde de kullanabilirsiniz.
     
    triggers bunu beğendi.
  3. Sizin tanka gereksiz bir ekipman.Biyolojik olarak güzel ama dış filitreye temizlik konusunda pek yardımcı olmaz.Pipo filitre üretim tanklarında tercih edilir.Size katkısı olacağını zannetmiyorum.:)
     
    triggers bunu beğendi.
  4. triggers

    triggers

    Mesajlar:
    519
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Atila UYSAL
    Ben tamamen biyolojik olarak düşünüyorum zaten, dış filtreye yardım derken biyolojik denge açısından demek istemiştim.


    Atila UYSAL
     
  5. triggers

    triggers

    Mesajlar:
    519
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Atila UYSAL
    Düzenli bakımını yapıyorum, ben çok güçlü filtrasyon sistemleri olupda sırf biyolojik olması açısından pipo kullananlar gördüm. Ne kadar çok bakteri o kadar sağlıklı akvaryum ve balıklar..


    Atila UYSAL
     
  6. -doctore-

    -doctore-

    Mesajlar:
    1.315
    Yer:
    Samsun-BAFRA
    İsim:
    muhammed yıldız
    Aynı şeyi söylüyorum. Mekanik değil de biyolojik temizlik açısından iş görür.
    Şahsi olarak ben dekorlu bir tankta onun görüntüsüne gıcığım biraz. :)
     
    triggers ve domurcukgül bunu beğendi.
  7. +1
     
    triggers bunu beğendi.
  8. talha54

    talha54

    Mesajlar:
    315
    İsim:
    Talha AKDENİZ
    Pipo candır abi.Bakteri tutması yüksek olduğu için sana büyük fayda sağlar.Çok sıkta yıkama bence
     
    triggers bunu beğendi.
  9. triggers

    triggers

    Mesajlar:
    519
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Atila UYSAL
    Bendeki görüntü bu şekilde oldu, şimdilik ben de bir rahatsızlık yaratmadı zira ben onu kaya gibi düşünüp kayanın yerine koydum, balıklarda ona kaya muamelesi yapıyor ama benim için olmazsa olmaz değil. Sadece balıklar daha iyi olacak diye düşünüyorum.

    [​IMG]


    Atila UYSAL
     
    -doctore- bunu beğendi.
  10. -doctore-

    -doctore-

    Mesajlar:
    1.315
    Yer:
    Samsun-BAFRA
    İsim:
    muhammed yıldız
    Sizdeki şık bir tasarımmış zaten, bu modeli ilk defa görüyorum. Siyah olması dekora bir tezat oluşturmuş, ama balıklar memnun, sizi rahatsız etmiyor...Söylenecek bir şey yok. Çok fark yaratır mı bilmem, ama kesinlikle faydalı olacaktır.
    Temizliğini, nadir olarak akvaryum suyunda "biraz" çalkalayarak yaparsanız yeterli olacaktır.
    Hayırlı olsun.
     
    triggers bunu beğendi.
  11. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Yaygın kanı ve kullanımı olduğunu biliyorum kırmak zor ama benim bakışımla dış filtrede biyolojiden söz etmek son derece hatalı, anlamsız ve yine gereksiz. Sözü edilen bakteri gurubu oksijeni ortam bakterileri ve bunlar akvaryum içinde her şeye yerleşir. Böyle bir durumda mekanik filtrasyon aracını biyolojik çalıştırmaya uğraşmak inanılmaz derecede faydasız. Birde üstüne akvaryum suyu ile içindekileri yıkamak, elektrikler kesilince içinde oluşan amonyak veya bozuk suyu akvaryuma basmak gibi aklımın almadığı gereksiz işler çıkarıyor. Elyaf, sünger, gerekirse kimyasal filtreler, katı atık için kremit parçaları vb ile dilediğinde full temizlik doğru olandır.
     
  12. triggers

    triggers

    Mesajlar:
    519
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Atila UYSAL
    Peki bu filtreler için üretilen ve bizlerinde onlarca lira verip aldığımız birde bu kadar malzemeyi sığdırabileceğimiz devasa filtreler ne olacak? Konu sadece mekanik filtrasyon ise bas içine elyafı süngeri kullan! Zaten benim pipo kullanmamdaki asıl sebep de bu zaten. Böyle bir durumda bakterileri tankta bol miktarda tutabilmek. Siz nasıl sağlıyorsunuz biyolojik filtrasyonu?


    Atila UYSAL
     
  13. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ne kadar büyük olursa olsun Atila abi, hacme göre mekanik filtre 'ihtiyacı' vardır. Küçük akvaryuma küçük dış filtre, büyük akvaryuma büyük dış filtre, büyük akvaryumda daha çok kum ve kaya, küçük akvaryumda daha az kum ve kaya, eşittir her akvaryuma yetecek bu alanlarda yani akvaryum içinde biyolojik yaşam oluşur. Eğer cama cam akvaryum kullanıyorsak yani akvaryum içi boşsa o zaman dış filtre içinde biyolojik alandan söz etmek mantık kazanır. Şöyle düşün; Dış filtre içine bakteri tutsun diye mercan kırığı ekledin, ne kadar alır ortalama bir çekmece 2 kg, bunu akvaryumdaki kumun üzerine kat orada bakteri tutsun dediğin gibi doldur süngeri, elyafı vs vs, istediğinde de yıka.

    Bizde de durum farklı sayılmaz. Deniz akvaryumlarında da biyoloji ihtiyacı akvaryum içindeki kayalara ve kuma bırakılmıştır. Filtre sistemi genelde sump sistemidir ve orada sadece ekipmanlar bulunur. Biyolojik sump tasarımı mümkündür ama farklı yapı ve debi hazırlamak gerekir.

    Pipo filtre içinde durum aynıdır yani kumu kayası olan akvaryum içine pipo filtre ekleyip biyolojik çalışacak diye düşünmek fayda sağlamaz ama pipo filtre partükül toplamak, yüzeyde kalın kabarcık ile hareket yaratmak anlamında severim, çapına göre iş yapar. Akvaryumun kumunu ve kayasını biyolojik alan yaratacak malzemelerden seçmek dış filtreyi özgün kullanma olanağı sağlar.
     
    triggers ve domurcukgül bunu beğendi.
  14. triggers

    triggers

    Mesajlar:
    519
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Atila UYSAL
    Aslında haklısın, deniz yaptığım zamanlardan hatırlıyorum dediklerini. Tankın içine canlı kaya dediğimiz kayaları doldurur bakterilere yuva yapardık ve sump'ta ise sünger ve elyafı basardık. Pipo filtremi,tankımın kayasını ve kumunu gördün, bu anlamda benim kaya ve kum yeterli bakteri popilasyonunu sağlarmı? Sanki benim pipo var olan taşlardan daha çok bakteri tutar gibi geliyor bana! Birde benim filtrede gömülü uv var yani 7/24 su uv'den geçiyor ve benim dış filtre biyolojik filtre malzemeleri ile ağzına kadar dolu, belki de uv'den dolayı benim sandığım kadar bakteri tutamıyordur bile! O anlamda pipo benim dış filtreden de fazla bakteri tutabilirmi acaba? Ne bileyim bu konular uzar gider gibi geliyor bana. Yine de bu söylediklerimle ilgilide fikirlerini almak isterim. Selamlar..


    Atila UYSAL
     
  15. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Atila abi soruların çok yerinde ve güzel. Zaten dış filtreye gömülü UV filtresi başlı başına biyolojik yapı ile tezat oluşturuyor, sadece bu bile dış filtrelerin mekanik filtrasyon aracı olarak üretildiğini ispatlıyor. Bir yandan da dediğin gibi uzar gider çünkü bakteriler yerleşik yaşar ve dış filtre içinde bakteriler sabit kalır ve çıkıştaki UV bir süre sonra bakteri yaşamını pek tehtid etmez, sadece çıkan suyu baz aldığı için etkilemez ama öyle veya böyle bu yukarıda yazdığım gerçekleri benim açımdan değiştirmez.

    Şimdi eğer soruların içinden senin kayalara dönersek evet bir pipo filtre onların hepsinden daha çok bakteri yatağı sağlar çünkü kayaların güzel ama ne yazık ki tamamen kapalı yüzeye sahip, kısaca biyolojik olarak çok çok kısıtlı fayda sağlar veya sağlamaz. Fakat, akvaryum kumları kayalardan daha çok bakterilere ev sahipliği yapan bir malzemedir ve senin kum türün nedir bilemiyorum, kumunu en azından mercan kırığı veya aragonit kum tarzında seçersen kayalardaki açığı rahatlıkla kapatabilirsin. Ayrıca küçük bir dip not olarak, pipo filtre üzerindeki bakteriler dış filtreye göre daha çok güvendedir çünkü elektrikler kesildiğinde dış filtre içindeki yaşam tamamen durgun ve az miktar suda çabuk çöker ama pipo filtre daha yüksek hacimli akvaryum içinde olduğu için ve yine balık hareketleri suda az da olsa akıntı yarattığı için 100 kat daha uzun süre biyolojik yaşamı hayatta tutar.
     
    triggers bunu beğendi.
  16. triggers

    triggers

    Mesajlar:
    519
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Atila UYSAL
    34 kilo argonit kum var bende..


    Atila UYSAL
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  17. -doctore-

    -doctore-

    Mesajlar:
    1.315
    Yer:
    Samsun-BAFRA
    İsim:
    muhammed yıldız
    Merhabalar,
    Konuyla ilgili Temel abiye katıldığım ve katılmadığım noktalar var. Ayrıldığım temel kısım dış filtrelerin kullanım amacı. Bence kesinlikle biyolojik yahut biyolojik ağırlıklı filtreleme amacı ile kullanılmalı. Bu kısma gelmeden önce;
    Evet, akvaryumdaki en önemli bakteri barındırma alanları kum, kaya gibi yüzeylerdir. Oksijenli ve oksijensiz alan bakterileri buralarda yerleşir. Oksijensiz ortam bakterilerinin oluşması için ise kalın bir kum yatağı daha avantajlıdır ki zaten geç ve güç üreyen bu bakteriler rahat tutunabilsin. Belki çoğu akvaryumda bu bakteriler oluşamadığı için bir sürü balık kaybı olur. Sonuç olarak ne kadar çok bakteri, o kadar az zehirli atık ve sağlıklı akvaryum...
    Dış filtrede neden biyolojik filtrasyon? Nedeni basit, yukarıda dediğim gibi ne kadar fazla bakteri, o kadar sağlıklı akvaryum... ( Özellikle Atila abininki gibi az dekorlu ve derin olmayan kum yataklı bir akvaryumun bakteri için daha fazla yüzey alanına ihtiyacı vardır.)
    Dış filtreler içinde kullanılacak filtre malzemesine de bağlı olmak üzere bakteri populasyonu için çok elverişli üreme ve yerleşme alanlarıdır. Akvaryumdaki biyolojik filtrasyona çok büyük "yardımcıdır." Mekanik temizlik amaçlı kullanmak önce sıkışan ince mekanik filtre malzememeleri yüzünden debinin düşmesi demektir. Diğer yandan filtreyi akvaryumdaki katı atıkları biriktirecek bir çöp bidonu olarak kullanmak demektir. Bu da filtrenin çok daha kısa aralıklarla ve kesinlikle ihmale meydan vermeden temizlenmesi demektir ve bana göre hamallıktır ve de bu iş kesinlikle aksayacaktır. Eğer bu çöp bidonu zamanında boşaltılmazsa içinde biriken bütün zehirli atıklar akvaryuma iade edilmeye başlanacaktır. Sonuçları malum.
    Dezavantajlar...Temel abi haklı, oksijenli ortam bakterileri motor durduğunda haliyle ölmeye başlar, çünkü hareket durur, oksijen bitmeye başlar. Bu hemen olmaz tabi, süre vermek güç, içindeki bakteri yoğunluğuna bağlı. Fakat uzun süreli kesintilerde bakteri populasyonu ölür ve tekrar çalıştığında dış filtre içindekini akvaryuma basmaya başlarsa yandı gülüm...
    Çare nedir? Kısa süreli de olsa kesintilerde filtredeki suyu el yordamıyla da olsa dolaştıracak basit çözümler bulmak. Yahut güvenilmezse malzemeleri yenilemek.
    Peki o zaman dış filtre nasıl kullanılmalı? Burası benim yorumumdur, deneyimim ve gözlemimdir, aldığım sonuçtur.
    Bana göre dış filtre kendisi ve içindeki malzemelerin oluşturduğu yüzey alanı sayesinde bakteri oluşumunu sağlamak ve yerleştirmek ve bu sayede daha sağlam bir filtrasyon yapmak için kullanılmalı. Su girişlerine, yani çoğu filtredeki çalışma prensibine göre en alt sepete ve hemen üstüne, kaba atıkları tutacak birkaç mekanik filtre malzemesi (seramik,elyaf...) ve su çıkışına doğru da bakterilerin tutunacağı biyolojik filtre malzemelerini(sünger,substrat,bioball..) koyarak kullanılmalı.
    Dış filtreyi her iki türlü de kullandım. Aldığım sonuçlar kesinlikle asıl öneminin "biyolojik filtrasyon" olduğunu gösteriyor.
    Saygılarımla...
     
    triggers bunu beğendi.
  18. triggers

    triggers

    Mesajlar:
    519
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Atila UYSAL
    Sende çok haklısın, peki nasıl olacak?
    Ben filtremi hem biyolojik hemde mekanik kullanıyorum. Çok büyük hazneli bir filtrem var. Filtreye verdiğim paradan daha çok bir parayı filtre malzemelerine verdim. Aynen senin dediğin gibi alttan yukarıya doğru katı ve ince filtrasyon için sıraladım mekanik filtre olarak ve bulabildiğim ne kadar biyolojik malzeme varsa onu da doldurdum filtreme ve yeterince malzeme aldığını düşünüyorum filtremin, üstüne üstlük filtrede uv'de var. Buna rağmen ben pipo'nun 150 cmlik tanklarda devasa sumplara rağmen kullanıldığını görünce dedimki benim göreceli olarak sumplara göre ufak olan filtremi nir şekilde desteklemem lazım zira filtre temizliği herzaman bende sıkıntı yarattı! Aman bakteriler ölmesin hemen filtreyi harekete geçir, akvaryum suyunda temizle vs vs, şimdi pipom yeterince bakteriyi tutsun ve ben dış filtremi istediğim rahatlıkta 3-5 ayda bir istediğim gibi temizleyeyim. Bana göre biyolojik filtre ne kadar önemli ise mekanik filtre de o kadar önemli!

    Ayrıca konuya gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim, umarım faydalı bir forum olur.


    Atila UYSAL
     
  19. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Abi konunun hepsini okuyamadım ama benim tatlı suda kullanım şeklim dış filtrede süngerlerin üstüne elyaf koyarak olmuştu. Elyaf süngere giden pisliği tuttuğu için elyafı atar süngere hiç dokunmazdım.
     
    -doctore- ve triggers bunu beğendi.
  20. MOVACIKLI

    MOVACIKLI

    Mesajlar:
    1.679
    İsim:
    Mustafa ovacıklı
    Ozaman size tavsiyem dış filtre ile birlikte bir adet iç filitre kullanirsaniz bu riskler büyük oranda azalacaktir . Diş filitreyi temizlediğinizde bakteri kaybi yaşayacaksiniz fakat iç filitre bu açiği telafi edecektir şüphesiz tecrübeyle sabittir.
     
    triggers bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş