1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Dursodan yükselen horultu

Başlığı 'Genel Tuzlu Su Konuları ve Tartışmalar' kategorisinde hmrhmr tarafından 24 Aralık 2013 başlatılmıştır.

  1. hmrhmr

    hmrhmr

    Mesajlar:
    421
    Yer:
    istanbul
    Arkadan sumplu tanktan sonra kurduğum 55x55x45 ölçülerindeki yeni tankın suyunu bastım eski tanktaki canlıları aktardım fakat dursodan gelen horultu sorun oldu sesi kesemiyorum bir türlü.Eklediğim videoda da sesin şiddetini duyacaksınız su şırıltısının dışında zaman zaman horultu çıkıyor . Nj 3000 kafamotoru almıştım onunda hızı fazla gedi sanırım çıkış borusuna bir vana takıp motorum şiddetini ayarlamayı düşünüyorum.
    1. Sesi nasıl keserim ?

    2. ps'yi çalıştırdığımda içine aldığı sudan dolayı sumpun su seviyesi düşüyor ve inen su kafa motoruna yetmiyor çıkış borusuna vana takmam yeterlimi? su mu doldurmalıyım bşraz daha (sistemi kapattığımda sumpta 5 cm lik bir alan kalıyor su doldurabileceğim)
    IMG_1600_zps69cb54f5.mp4 Video by hmr34 | Photobucket
    sumpson.jpg
     
  2. poly

    poly

    Mesajlar:
    71
    Yer:
    İZMİR
    İsim:
    mutlu avcu
    Dursodan içeriye kalın pilastik zincirlerden salmayı denedinizmi?
    Su takviyesi yaparak deneyin ilk önce vanada takılabilinir ama bu seferde debi düşecek sump yüksekliği keşke biraz daha olsaymış.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  3. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Kırmızı ok ile işaretlediğim yerde delik var mı ve suyu çeken yer dirsek olmalıydı...

    ff.PNG
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  4. hmrhmr

    hmrhmr

    Mesajlar:
    421
    Yer:
    istanbul
    Zinciri denemedim. Sumpu dolap yüksekliğinden dolayı çok tutamadım

    Delik var Alpi.Dirsek olmadan ses yapar mı diyorsun yapan arkadaşa dirsek taktırayım mı?Gerçi emniyet borusuyla yakınlar dirsek sığarmı o araya bilmiyorum
     
  5. biricikomer

    biricikomer

    Mesajlar:
    74
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Ömer BİRİCİK
    Su çeken yerde benimde akvaryumdada dirsek var o yüzden olabilir.
     
  6. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Her sisteme durso demek doğru olmaz ve bu sistemde durso değil.Alparslanın dediği gibi orada bir dirsek olması muhtemelen sıkıntıyı ortadan kaldırır.
     
  7. hmrhmr

    hmrhmr

    Mesajlar:
    421
    Yer:
    istanbul
    Peki dirseği mote edemezsek ne yapacağız iki boru arası dirsek girecek mesafede değil
     
  8. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    En kestirme yol, yol yakınken yaptırdığınız yer ile görüşün ve sesi kesmesini isteyin.Yok ben uğraşacam derseniz yardımcı olmaya çalışalım.
    O borular sabitmidir?Kaçlık borular kullanılmış?Kafa motoru nedir?..

    Ayrıca ps için sorunuzda normal olması gerektiği gibi çalışıyor.Daha su ilave etmeniz gerekiyor.Ancak sistem durduğunda aşağıya inecek suyun iyi hesap edilmiş olması gerekiyor.Aksi halde sump taşar.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  9. hmrhmr

    hmrhmr

    Mesajlar:
    421
    Yer:
    istanbul
    Yaptırdığım yeri aradım memleketine gitmiş amcam :( Valla yardımcı olursanız çok sevinirim yoksa hanım eve almayacak :) inişler 40'lık çıkış 25'lik . iniş boruları taşırma kutusu bölümünde silikonla sabit. taşırma kutusunun altından itibaren tangit tarzı bir yapıştırıcıyla yapıştırıldı 40'lık bir vana da var. kafamotorunu kurulum zamanı almıştım nj3000 ve oda fazla geliyor sanırım.
     
  10. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Yok fazla gelmez de o motor. Biraz uğraşmanız gerekecek.
    Boru çaplarınız durso mantığında çalıştırmaya elverişli.Vanalı borusu biraz alttan kesip üstüne birbirine yapıştırılmış iki u geçirirseniz, diğer borunun yüksekliğini de ayarlarsanız sessiz bir sistem elde edersiniz.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  11. hmrhmr

    hmrhmr

    Mesajlar:
    421
    Yer:
    istanbul
    tam nereden keseceğimi anlamadım hatta u ları nerden neşekilde koyacağımı da anlayamadım :(
     
  12. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    post104127628645393.jpg


    Durso sistem şu şekildedir.Sizde bir boru eksik olduğu için sağ taraftaki boru olmayacak.Boru çapınız müsait olduğu içinde ortadaki boru yine emniyet boru vazifesinide görecektir.
    Vanalı boru ile tam sifonlama yaptıracaksınız ve yüzde onluk bir su fazlasıda diğer borudan aşağıya akacak.

    Normalde diğer boru üzerine de aynı birbirine ilişik iki u boru yapılmalı.Bu sayede tank içerisindeki su seviyesini kontrol edebiliyoruz.Siz bir seviye belirleyecek ve oradan boruyu keseceksiniz.Bir daha oynama şansınız olmayacak.Ancak borunun emniyet boru vazifesini görmesini de sağlamış olacaksınız.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  13. hmrhmr

    hmrhmr

    Mesajlar:
    421
    Yer:
    istanbul
    Emniyet borusunu seviyeyi ayarlayıp kes tepeye de u boru yerleştir diyorsunuz anladığım kadarıyla. taşırma kabı biraz dar testere çalıştırmaya izin veirmi bilemiyorum brde iki tane 40'lık dirsek u şeklinde girmeye de bilir çok geniş bir alan değil o kısım :( off para veriyosun bişey yaptırıyosun birde arkadan sen uğraşıyorsun... peki vanalı olan borunun ağzına bir dirsek koymaya çalışsam ve iniş borusunu kesip sumpa kadar gırtlak borusuyla versem? Benim vananın yeri de yanlış zaten herkesinki sumpa giriş yakınında benimki taşırma kabının 15 cm altında
     
  14. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Eğer elinizde dremel takım yoksa hiç o işlere bulaşmayın.Testere ile olacak iş değil.Benim dediğim sistemde biraz uğraşırsınız ancak tam sessiz bir tank sahibi olursunuz.
    Daha basit yapıp sadece o vanalı boruya bir dirsek geçirebilirseniz nispeten sessiz ( şuankinden baya sessiz) olur.Sağa yada sola döndürebilirseniz eminim dirsek sığacaktır.

    İnsanlar malasef böyle, ekmek yiyorlar ama bir sistem nasıl yapılır, doğrusu nedir iyice araştırmayıp hobicileri mağdur edebiliyorlar.
    Sonra gelip ben bu işi şu kadar sene yaptım deyip kafasına göre taktıkları isimlerle ahkam kesip, sistemlerini savunabiliyorlar.O yüzden işin o tarafına hiç girmiyorum.Önemli olan sizin sıkıntınızı en kısa yoldan çözebilmek.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  15. hmrhmr

    hmrhmr

    Mesajlar:
    421
    Yer:
    istanbul
    Kıl testerem var :) o zaman o işlere girmeyeyim. çevirsem döner belki de silikonları kalkar da su sızdırır diye korkudan çok oynatmamaya özen gösterdim. o zaman İniş borusuna dirsek takmaya çalışayım.. su inerken de ses yapıyor ( vana taşırma kabının dibine konmuş ) boruları da uygun bir yerden kesip gırtlak boru mu çeksem sumpa kadar ne dersiniz.. yada biraz atraksiyon yapıp uğraşıp çıkartabilirsem vanayı aşağıya mı alsam.. vananın orada durmasının bir mantığı yok anladığım kadarıyla... Suyu yukarıdan kıssak ne olur kısmasak ne olur?
     
  16. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    En doğrusu iki boruya da dirsek takmak emniyeti boş ver abi iki boru varken emniyete gerek yok, böyle yaparsan sıfır ses olur bu sistem iki boruyla çalışıyor ve o zaman vana işe yarıyor sonrada sumpa dökülen "vanalı" boru suya bir santim girmeli biliyorsun oradaki su seviyesi sabit...
     
  17. hmrhmr

    hmrhmr

    Mesajlar:
    421
    Yer:
    istanbul
    Akşam biraz çalıştım taşırma kabının ve sumpun videosunu paylaşıyorum. iniş borusuna biraz uğraşarak bir dirsek taktım ancak emniyeti iptal edip bir dirsek de ona takacak kadar boşluk kalmıyor ikinci dirsek zor. taktığım dirsekle horultu kesildi fakat tabi aşağıya inen suda net belirleyemedim ama sanırım sumpa giren dirsek kısmında şırıltı sesi geliyor. Geri basışta kafa motoruna vana taktım böylelikle o bölümdeki suyun çabuk boşalmasını da önlemiş oldum daha stabil oldu ama sanırım biraz daha su eklemem lazım. Bir de horultu sesinden kurtulalım derken nj 3000 'in uğultusu çıktı başımıza acayip uğultulu çalışıyor tv çalışırken bile o uğultuyu alıyorsun. 2300 ile değiştirsem mi? onun sesi daha azdır diye düşünüyorum yada sessiz çalışanı var mı bunların?
    Şimdi, Ps çalıştığında kafa motoruna giden suyun şiddetinde azalma oluyor normal mi?
    Kalan şırıltı sesini de pvc boruyu sumpa kadar komple gırtlak boru çekerek giderebilir miyim ?
    IMG_1604_zps7f1705da.mp4 Video by hmr34 | Photobucket
    IMG_1605_zps813682a6.mp4 Video by hmr34 | Photobucket
     

Sayfayı Paylaş