1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Amonyak Sorunu mu?

Başlığı 'Hastalık/Parazit Tanı ve Tedavileri' kategorisinde biricikomer tarafından 8 Ocak 2014 başlatılmıştır.

  1. biricikomer

    biricikomer

    Mesajlar:
    74
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Ömer BİRİCİK
    Akvaryum amonyak sorunu veya farklı bir sorun var. 2-3 gündür balıklarımda keyifsizlik vardı. Daha sonra tomato clownun gözü biraz şişti üzerinde beyaz mukozalar çıktı ve brown tangin gözleri buğulandı.Dünden beride en baştan beri akvaryumda olan benek yapmayan balıklarımda benek oldu ve kuyrukları yüzgeçleri eriyor. Dün benek yapınca hiposalinity tedavisi uygulamaya başlamıştım dünden beri tuzlu su alıp tatlu su ekleyerek 18 e indirdim tuzlugu ama şimdi bıraktım acaba ondanmı yoksa oldu bu erimeler yoksa akvaryumda amonyakmı patladı anlayamadım.Amonyak testimde yok elimde.Anca yarın test edebileceğim.Acil müdahale olarak ne yapabilirim tavsiyelerinizi bekliyorum.
     
  2. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Geçmiş olsun Ömer öncelikle. Hipo tedavisini akvaryumda mı uygulayacaksın? Mercan durumu nedir bu onlara zarar verecektir. Mercan yok dersen akvaryumun tuz yoğunluğunu indirebilirsin ama 1.018 değeri işe yaramaz. En az 1009-10 aralığına indirmen gerekir.

    Amonyak elbette patlayabilir ama bunun için bazı müdahaleler veya hatalı uygulamalar vb yapmış olmak gerekir, var mı akvaryum üzerinde bu tarz bir işlemin? Neler yaptığını tam yazman iyi olur. Su değişimi amonyak patlamasına karşı en iyi yoldur ancak litreye göre hidrojen peroksit kullanımı da bu riski azaltır. Su değişimlerinde hazırlayacağın suyun tuzluluk oranını eğer tankta hipo uygulayacaksan yukarıda yazdığım yoğunlukta hazırlaman gerekir. Mercan yükü varsa bu durumda karantina tankın seçeneğini kullanabilirsin.
     
  3. biricikomer

    biricikomer

    Mesajlar:
    74
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Ömer BİRİCİK

    Temel abi çok teşekkür ederim.Evet akvaryumda uygulayacağım ,hiç mercanım yok ve 09 a yavaş yavaş çekmekti amacım ,böyle olunca durdum 18 de.

    Müdahale kısmına geçersem geçen akşam akvaryuma maya ve şeker ekledim nedeni ise cyano ve kahverengi yosun başlangıcı idi.Nitrat ve fosfat yoktu tankta bende cyano probleminin bakteri yetersizliginden olabileceğini düşündüm ve maya attım tanka.Eklediğim maya nohuttan büyükçeydi.Başka bir müdahalede bulunmadım.Bu arada hipo için direk ro suyu döküyordum tanka tuzsuz bir yanlışımı daha düzeltmiş oldum teşekkür ederim.
     
  4. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Geçmiş olsun Ömer, şeker ve maya gibi uygulamaları yapmadan önce cyno için akıntı olayına bir baksaydın keşke. Akıntı cyno olan bölgelere ve yüzeye daha daha çok verilip epar veya bakteri kültürü eklenip gözlemleme yapılabilirdi. Isıyı yükselt ve tuzluluğu düşür bakalım istenilen seviyeye. Hidrojen peroksiti ben mercan olan tankta güvenli doz olan 4 mm olarak dozladım bir sıkıntı yaşamadım. Sende mercan olmadığından sıkıntı olmaz ana tankta ama doz olayını üstatlar daha iyi bilir.
     
    biricikomer ve YIKIKTEMO bunu beğendi.
  5. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Sorunu dile getirirken yapılan işler biraz da yazılmaz ama altından genelde bir şeyler çıkar. Yanlış uygulamalar olmuş bunlar Ömer, sonuca odaklanmak yerine önce nedenlere odaklanmalısın. Gazete kağıdı ile sorunların üstünü örtmek sana bir şey kazandırmaz. Bakteri popilasyonunu anlık patlatmak sonrasında yıkım demektir.

    Ro tatlı suyun direk akvaryumdan tuzlu su alınarak eklenmesi sendeki gibi brown tang tarzı balıkların ipini çekmektir. Burada da sonuca odaklı alt etkileri es geçilmiş bir hata var. Ro su çıkış pH degeri 6,5-7 aralığı akvaryumdan 8-8,5 pH değerinde olan suyu çekip düşük pH değerindeki suyu eklersen gözlerde puslanır başka şeylerde olur.
     
    biricikomer ve veysel bunu beğendi.
  6. Archangel

    Archangel

    Mesajlar:
    182
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Kerem m
    Temel Bey peki bu ph salınımı konusuna buharlaşan su eklerken de dikkat etmeli mi?Benim akvaryumda(500lt) günde yaklaşık 7 lt'lik bir buharlaşma oluyor.Ro suya bazen grotech carbonat instant koyarak ekliyorum(kh seviyesi için) bazense hiçbirşey karıştırmadan direkt ekliyorum.
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Otomatik su ekleme üniteleri gün içinde çok küçük ölçülerde ekleme yaparak su ekler bu sorun yaratmaz. Ayrıca su saf buharlaşır kalsiyum, karbonat gibi suda kalan elementler eklenen suya geri döner ve totalde zaten fark oluşmaz.

    Hipo tedavisinde sıkıntı zaten düşük yoğunluktan dolayı sabitlenemeyen pH değerinde yaşanır. Burada akvaryumdan duruma ve hacme göre 40, 50 litre veya daha fazla su alarak direk düşük pH değerli su ilavesi var, hassas türler için sıkıntı yaratması doğal.
     
    biricikomer bunu beğendi.
  8. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Su ilave ederken sumptan su alıp karıştır tatlı suyla o şekil ilave et, bende su tamamlama olmadığı için su ilavesini o şekil yapıyorum el değmeden yapmaya çalışıyorum.
     
    biricikomer bunu beğendi.
  9. biricikomer

    biricikomer

    Mesajlar:
    74
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Ömer BİRİCİK
    Teşekkürler Veysel ve Temel abilerim.Balıkları emanet verdim . Şu aşamadan sonra ne yapayım ?
     
  10. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Canlı kalmadıysa tankta aralıklarla yüzde 20 su değişimi yap iki defa epar veya kaliteli bakteri kültüründen girip bakteri dengesinin oturmasını bekle. Şimdilik aklıma bunlar geliyor.
     
    biricikomer bunu beğendi.
  11. biricikomer

    biricikomer

    Mesajlar:
    74
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Ömer BİRİCİK
    Abilerim teşekkür ederim sağlık sorunları nedeniyle bir süredir foruma giremiyordum,balıklar 5-6 gün emanette kaldı su değişimi yaptım reeflowersin bakteri kültürünü girdim boş döndü bu sürede sonra geri aldım bütün sorunlarım cyano benek vs.ortadan kalktı şuan ve hiçbir sorun yok yardımlarınız için teşekkür ederim :)
     
    veysel bunu beğendi.
  12. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Geçmiş olsun Ömer öncelikle sana, akvaryumdaki sorunların çözülmesine de sevindim.
     

Sayfayı Paylaş