1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Refugium

Başlığı 'Genel Tuzlu Su Konuları ve Tartışmalar' kategorisinde veysel tarafından 24 Nisan 2014 başlatılmıştır.

  1. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Refugium nedir? Önce bununla başlayalım.
    [​IMG]

    Ana tankımız da yaşaması, büyümesi ve üremesi kısmen mümkün olmayan temizlik ekibi dediğimiz doğadan gelen canlılar, beslenme süreçlerinde akvaryumun vazgeçilmezi olan pode, worm türü canlıların bir tehdit altında olmadan üremelerini ve akvaryumda bulunabilmelerini sağlamak amacı ile kurmaya çalıştığımız bir sistem olarak tabir edelim.

    Artı olarak da biz akvaryum hobisiyle uğraşanların nitrat sorunu için macro alg, çeşitli yosunların bakılması ve yetiştirilmesi, deniz atı, bazı karides türleri mercanlara zarar veren ama renkleri çok güzel olan deniz tavşanı gibi canlı türlerinin bakılabilmesi için ayrı bir bölüm olarak kurmaya çalıştığımız akvaryum yaşam destek sistemi de diyebiliriz.

    Kurulum dan bahsedelim.

    Refugium sistemini neden kuruyoruz yukarıda bahsettiğimiz gibi bütün olarak bir sistem elde etmek için mi? Yada sadece yosun alg vb yada sadece görsel canlılar için mi? Deniz atı deniz tavşanı vs.
    Öncelikle buna karar verip yerini belirlemek gerekir. Akvaryum sump sisteminin içinde bir bölüm olur, akvaryumun üstü olur veya arkası olur vs. bunu kendi yerimizin ve sistemimizin en kolay nasıl kullanılabilir ve rahat erişilebilir olmasıyla kendimiz belirleriz.

    Bunlara karar verdikten sonra malzemelerimizi belirleriz. Eğer sadece pot vs üresin gözüyle bakıyorsak ışık ihtiyacımız fazla olmayacak fakat çeşitli yosun türleri vs. bulunduracaksak ışık gereksinimimiz olacak.
    Pot vs. için bir adet beyaz tasarruflu ampul yeterli olur. Ama diğer yönden ele alacak olursak burası önemli yani yosun ve macro alg benzeri yaşamlar için aydınlatma ve zamanı önem taşır.
    En makbul yöntem akvaryum aydınlatma zamanı ile ters orantılı aydınlatma yani gece akvaryum ışıkları söndükten sonra refugium aydınlatmasının devreye girmesi. Bu şekilde gece düşme eğiliminde olan ph ın sabit kalması sağlanmaktadır. Bu gece canlılar tarafından üretilen karbondioksitin refugiumdaki yosunlar tarafından emilmesi ile olur.

    Akvaryumdaki bazı yosunlar ve macro algler ca ve iyodin ihtiyacı fazla olur, bu yoğun resif tanklarında hobici tarafından sürekli dozlama halinde olduğundan gerekli ihtiyacını buradan alır ekstra doza ihtiyaç kalmaz. Ama marin tanklarında bu kontrollü biçimde tanka ek dozlama ile tamamlanabilir.

    Macro alg türleri büyüdükçe periyodik bir budama belirlenip budanmalıdır, buda bu algler tarafından emilen nitratın çürüyen algler tarafından tanka geri verilmemesi için faydalıdır.

    Potların üremesi için kuma gerek duyulur ama yosun ve algler için kum olmasına gerek yoktur sadece kayalara tutturulması yeterli olur. Potlar vs. için arasıra akvaryuma karides parçası veya yemleme yapıyor gibi yem atılması üremeleri açısından faydalı olur.

    Refugiumda akıntı minimum debide tutulmalıdır böylece içinden geçen su sistemde ne kadar fazla kalırsa nitrat o kadar ana tanktan uzaklaştırılmış olacaktır.

    Akvaryum hobi dünyasından bazı örnekler.

    [​IMG]
    [​IMG]
    Askı tip hazır farikasyon bir refugium örneği.

    [​IMG]
     
    cesur, TencoMelih, Pennywise ve diğer 13 kişi bunu beğendi.
  2. Tarık KÜÇÜK

    Tarık KÜÇÜK

    Mesajlar:
    1.889
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Tarık KÜÇÜK
    Veysel abi eline sağlık çok güzel bir anlatım olmuş. Yazıyı okuduktan sonra refugium kurasım geldi valla :)
     
    veysel bunu beğendi.
  3. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Sağ ol Tarık okuduklarından aklımda kalanlar ve alıntılardan bir şeyler derlemeye çalıştım. Refugium için yosun, kaya vs. hazırlanıyor şimdiden. Yosun çeşitlerinin peşindeyim farklı gördüklerimi toplamaya başlayacağım ufaktan.
    100_5402.JPG
     
    TencoMelih, hasan1958, KGEYGS ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  4. Tarık KÜÇÜK

    Tarık KÜÇÜK

    Mesajlar:
    1.889
    Yer:
    İzmir
    İsim:
    Tarık KÜÇÜK
    Dün bir pico konusunda bir yosun hoşuna gitmişti abi o yosun bizim buralardaki denizlerde çok var eğer bulamazsan ben de gönderebilirim sana. Hatta ben tankıma ondan koymak istiyordum da sailfin yer diye çekiniyordum ama pico'ya koyabilirim.
     
    cesur ve veysel bunu beğendi.
  5. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Sağ ol Tarık düşünmen yeterli, bakalım biraz bulduklarımdan ekleme yapayım öncelikle.
     

Sayfayı Paylaş