1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Filtresiz Bitkili Akvaryum

Başlığı 'Bitkili Akvaryum Portalı' kategorisinde LostRua tarafından 13 Ağustos 2014 başlatılmıştır.

  1. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Filtresiz, durağan suda bir bitkili akvaryum mümkün mü? Bitkili akvaryumların olmazsa olmazı filtre midir? İç filtre, dış filtre, şelale, pipo diye ayırmıyor. Hiç bir filtre kullanılmadan güzel bitkili akvaryumların oluşturulacağını iddia ediyorum. Boş keseden mi sallıyorum düşünmeden mi atıyorum yoksa?

    O zaman boşlukları biraz biraz doldurmalıyım. Bir not. İlla bitkili akvaryum olarak düşünmeyim. Bu filtresiz akvaryum fikri tuzlu su hariç her akvaryum için tartışılabilecek ve kesin sonuç olmayacak bir konu. Fikir bombardımanlarına her zaman açığız. Çünkü balıklarımın kaderi sizlerin ellerinde. Fişini çektim filtrenin.

    Şimdi bu düşünceme gelecek olursak. Bizim filtre ile sudan uzaklaştırmak istediğimiz neler? Biz neyi atıyoruz filtrelerden. Örnek olarak tatlı su akvaryumlarında en komplike sistemi ele alalım. Dış filtre? Dış filtrenin akvaryumumuza kattığı olanakları bir düşünelim. Bir hortum var suyu akvaryumumuzdan bir kutuya alıyor. O kutuda süngerden, elyaftan ve daha nice filtre malzemelerinden geçiyor. Sonra suyumuzu bir pompa tekrar akvaryuma basıyor. Suyumuz tertemiz gözüküyor, içinde hiç partikül yok nerdeyse (!) çünkü hepsi filtremizin içinde mahsur kaldı. Filtremiz öyle bir sisteme sahip ki. O partiküllerin suyla temasını kesti. Ve artık o dışkılar, yem artıkları, bitki kalıntıları akvaryumumuza zarar vermiyor. Ne mutlu bize. Sadece gözlerimize perde çekmekten ne farkı kaldı bunun? Tertemiz gözüken filtre en az 3 ay o artıklara misafirlik edecek. Biz zahmet edip temizlersek uzaklaştırmış olacağız. O zamana kadar da atı alan üsküdarı zaten geçmiş olur.

    Peki filtremiz olmadığı zaman?

    Partiküller dışkılar kumumuzun üzerinde yer edecek. Ve filtrenin içinde kalmaktansa akvaryumun kumunda kalacak. Ee? Ne fark var şimdi bu iki şey arasında.

    Konuda değinmediğim akıntı aklınıza gelmiş olabilir. Filtre daha çok bakteriye ev sahibi olur da diyebilirsiniz. Ama ben bu günden itibaren filtre kullanmıyorum bitkili akvaryumumda. Yarın akvaryumu resetlemek gibi %60 su değişimi, yosun temizliği bitkilerin kökünden budanması yapılacak. Ve sonra akvaryum gözlemlenmek üzere kendi başına bırakılacak. Bakalım bizim filtresiz akvaryuma neler olacak. O zaman kadar da bu konuya mantıklı bir açıklamak yapabilirsek ne ala. Yapamazsak denek akvaryumumda her şeyi gözlemlemiş olacağız. Yarın itibari ile bu konu bir günlük edası ile fotoğraflanmaya başlayıp. Yapılan işlemler hakkında notlar yazılacak. Şayet konuya teşriflerinizle katkıda bulunursanız ne ala. Şayet katkılarınızdan mahrum kalırsak portalın ne önemi kalır dememek lazım. Belki bir müslümanın da işine yarar.

    Saygılarımla...
     
    Alparslan bunu beğendi.
  2. Gmsy

    Gmsy

    Mesajlar:
    840
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Hüseyin GÜMÜŞAY
    Doğuş bey öncelikle sağlıklı balıklar. Filtresiz biraz zor 4-5 günde bir su değişimi yapmanız gerek. 15-20 litre kadar bir bitkili kurdum bende filtre yok ve 1 tane lepistes var. Akvaryum'un hali içler acısı. Su değişimini düzenli yapamıyorum çünkü :) İyice düşünün derim.
     
    LostRua bunu beğendi.
  3. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Filtre var ama 5 aydır su değişimi yapmıyorum, konu su değişimine geldiyse neden su değişimi gerekli onu bir tartışmaya açmak lazım. Akvaryumumuzda dışkılar, yem artıkları, bitki çürükleri Amonyak denilen bir organik maddeye dönüşür. Biz bu maddeyi sudan çıkarmazsak balıklarımız zehirlenebilir. Bitkili akvaryumumuzu yosun bağlayabilir. Peki bitkiler ne yapar. Üstadlar bitkilere gübre olarak nitrat verir. Bitkilerin ve yosunların nitrata tepkisi çok düşüktür yavaş bir kullanımı vardır bitkilerde. Oysa amonyak bitkiler için daha caziptir. 10 mg/l bir nitrat yerine 1 mg/l amonyağın daha katkılı olduklarını söylerler. Kısacası bitkilerimiz için amonyak güzel bir besindir. Ya anlatılan bakteriler ne iş yapar. Onlarda amonyağı nitrite ve nitrara dönüştürür. Örneğin 10 ppm (mg/l) amonyak balıkları öldürürken. 40 mg/l nitrit balıkları anca zarara uğratır. Bu ise nitratta daha yüksek bir seviyededir. Pek bitkiler nitriti ve nitratıda kullanır. Ama hepsini tüketebilir mi?

    Bunu insanlardan örnek vermek lazım. Bir öğünde ilk başta çorba ara sıcak yemek tatlı diye gidiyoruz. Eğer menüde bunların olacağını biliyorsak 2 çorba içmeyiz. sadece 1 çorba içer ve menüdeki kalanlarıda yeriz. Bitkilerde besin üretebilmek için enerji harcayabilmek için organik ve inorganik besinleri belli bir seviyeye göre alır. Şayet akvaryumumuzda 10 ppm nitrat varsa 2 ppm fosfat 5 ppm potasyum 0.1 ppm demir olması lazım ki bitkilerimiz besini üretebilsin. Kullanacakları enerjileri üretebilsin. Şayet 20 ppm nitrat varsa bunun 10 ppmsi kullanılacak. Geri kalan 10 ppmsinide aç gözlü yosunlar tüketecektir. Buda demek oluyor ki yosunlar kötü görünüme bir neden değil. Sağlıklı bitki gelişimine bir etkendir. Ama yosunlar akvaryumda neden istenmez?

    Yosunlar aç gözlü yiyiciler olunca. Bizim nazlı bitkilerimizin besinlerini yerler. Ve bitkilerimiz gelişemez olur. Gelişmesi durağan seviyeye yaklaşmış bitkileride yosunlar kaplar ve sonuç kötü bir görünüm.

    Biz su değişimin ( benim bildiğim kadarı ile ) organik besinleri uzaklaştırmak için kullanıyoruz. Oysa çeşme suyu saf su değildir. Organik maddeleri uzaklaştırırken. İçindeki bir sürü organik maddeyide akvaryumlarımıza katar. Bizde o akdar su değişimi yapıyorum. Yosunlar neden hala var diye düşünür dururuz. Oysa su değişimini yapmasak. Akvaryumumuzun ön camı hariç yosunlanmaya müdahale etmesek. Bitkilerimizi sıvı gübre ile değil. Kum altına yerleştirilen taban gübreleri, tablet gübreler ile beslesek. NPK gübreleri ilave etmekten kaçınıp. Katalizör görevi gören potasyum ilavesini düzenli hale getirsek daha güzel bir akvaryuma sahip olabiliriz. Biz üretim yapmıyoruz. Bitkilerimizin büyümelerini yarıştırmıyoruz. Sadece sağlıklı bitkileri sağlıklı şekilde büyütüp dekoru tamamlamak istiyoruz. Diye düşünüyorum.

    O kadar kelam ettim ama öncesinde size sormam gereken bir soru vardı.

    Akvaryumun hali içler acısıydı derken nelerden bahsediyordunuz?

    *Balık ölümleri mi arttı?
    *Akvaryumu yosunlar mı bastı?
    *Bitkileriniz mi çürüdü?
    *Yada kısaca neden böyle bir yargıya vardınız.

    Şayet bu soruların cevaplarıda onlarca farklı yola sapabilecek bir durum. Akvaryumun kurulum şartları bakımları farklı olduğundan tepkilerde farklı olabilir. Ama burada bir kanıya varılırsa ve bazı yönlendirmeler ile filtresiz akvaryuma müdahale edebilirlerse bence onlarda başarıya varabilecektir. Ve en başta söylemem gereken şey. Yorumunuzla konuyu zenginleştirdiğiniz için teşekkürler.
     
    Alparslan bunu beğendi.
  4. Gmsy

    Gmsy

    Mesajlar:
    840
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Hüseyin GÜMÜŞAY
    Doğuş bey elinize sağlık :) Taban pislik içinde. Anubias da hiç mtutlu gözükmüyor. En kısa zamanda pipo filtre takmayı düşünüyorum. Akvaryum'u minik salyangozlar bastı diyebilirim :p
     
    LostRua bunu beğendi.
  5. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Taban pislik içinde cümlesinden başlıyorum açıklamaya. Akvaryumunuzda filtre olsa tertemiz bir tabanınız olacaktı, O kumlarda bulunan pislikler siz filtreyi değiştirene kadar orada yaşamaya devam edecek. Suyla temasını kesebilecek bir sistem tatlı suda pek mümkün değil. Filtrenin akıntıdan başka kattığı bir fayda bana mantıklı gelmemeye başladı. Şayet pipo filtreye karşı değilim. O da kumsuz, bitkisiz akvaryumlarda. Ve hatta üretim akvaryumlarında varsa yoksa tek kullanacağım filtredir, yada elafını her gün değiştirebileceğim kuleli bir sump sistemide tercih arasına girer. Benim anlatmaya çalıştığım kapalı sistem filtreler filtre değildir. Sadece akvaryumdaki artıkları kendi içinde saklayan bir çöp kutusundan ibarettir. Çöp kutusunun olması iyidir. Ama o çöp kutusundan akvaryuma yine organik atık çıkmakta. Ve filtre bir avantaj sağlamamaktadır.

    Anubias ise gölgede yetişmesi gereken, kökü dışarda kalması gereken, yavaş gelişen nazlı bir bilgidir. Küçük bir akvaryumda uygun bir hazırlamak zor olabilir. Bahsettiğiniz pisliklerden çok uygun olmayan dikim şartları ile durumu kötüleşmiş olabilir. Dediğim gibi o pislikler birer amonyak kaynağıdır. Ve bitkiler o amonyağı her şeyden çok sever.

    Bugün bütünleme sınavımdan çıktıktan sonra akvaryumu son defa temizleyip filtreyi kutusuna kaldırıp bir fotoğraf paylaşacağım. Bence 2-3 ay gibi bir sürede filtresizde olur tanımı yapabileceğiz. 6-7 ay gibi bir süre sonrada filtresiz daha güzel olur tanımına ulaşabileceğiz diye düşünmekteyim. Bakalım ne olacak.
     
  6. -doctore-

    -doctore-

    Mesajlar:
    1.315
    Yer:
    Samsun-BAFRA
    İsim:
    muhammed yıldız
    Doğuş Bey merhaba,
    Filtresiz bitkili akvaryum denemeleri şahsım ve başka kişiler tarafından da yapıldı. Bilimsel yönüyle ilgili soru işaretleriniz varsa Sn. Tunç Ali Kütükçüoğlu'nun paylaşımlarını takip edebilirsiniz. Belli koşullar sağlandığında bu mümkün, ben 7-8 ay filtre, ısıtıcı, hatta yapay aydınlatma olmadan bitkili akvaryum yaptım. Hatta eksileni tamamlamak dışında su değişimi bile yapmadım. Ancak bazı önemli noktalar var. Kesinlikle bitki yoğunluğu fazla, balık populasyonu düşük olacak. Yoksa biyolojik döngü işlemez, atık yükü ağır gelir ve nitrat patlar. Diğer yandan filtre olmasa bile hiç değilse ufak bir kafa motoru ile akıntı sağlamak oldukça faydalı olacaktır.
     
    LostRua bunu beğendi.
  7. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Konuya zenginlik kattığınız için teşekkür ederim. Öneriniz üzerine Tunç Ali Beyin paylaşımlarını inceledim. Ama düşünce sistemlerimiz biraz farklı. Ben tam olarak kumun olduğu bir akvaryumda filtreye ihtiyacın olmadığını savunuyorum. Oysa Tunç Ali Beyin doğal ışık, bol bitki, doğal şartlara uygun balık tercihlerini bir kenara koyalım bitkiden içme suyu elde edilecek kadar sağlıklı arıtma sistemleri, akvaryumlar içinse bitkilerden filtre sistemleri oluşturulabiliyor ki bunlar bitkili akvaryum bile değil.

    Bazı fotoğraflarla örneklendirmek istiyorum.

    Yapay ışık altında, karasal bitkiler kullanılarak yapılmış bir filtre.

    [​IMG]

    Bu sistem ise aynı mantıkla yapılmış. Biraz daha komplike bir yarı karasal bitki filtre sistemi.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Benim düşüncem yeni bir dünya keşfetmek değil elbet. Bol bitkili bir akvaryuma gerek kalmadan da organik maddeleri sıfırlamanın yöntemleri var. Benim savunduğum asıl meta. Kuruluma dikkat edilir, akvaryumun gelişmesine zaman tanınırsa sadece kuma yerleşmiş bakteriler ile filtrasyonun yapılabileceğini düşünmektir. Dikkat çekmek istediğim konu ise. Filtrelerin nitratı veya diğer organik maddeleri yok etmediği. Bu maddelerin kapalı bir akvaryumdan çıkarılmasının illa su değişimi olduğu. Bitkili akvaryumlarda ise bu su değişimine gerek kalmadan da yapılabileceğidir. Filtre alarak elimize akıntı yapan bir aletten başka bir şey geçmiyor. En sessiz çalışan filtreden bile sessizi o filtrenin hiç çalışmamasıdır. Özellikle filtre akvaryumdaki pislikleri haznesinde toplamaktan ve su değişimi yaparken aslında işimize yarayacak organik yükü akvaryumdan uzaklaşmadan çalışmasıdır. Bu ise çalışmaması ile eş değer bir durumdur. Zaten filtre olmasada o organik yük akvaryumumuzda olacak. Ve yine o organik yük bakteriler tarafından parçalanacak. Ve yine o organik yükü su değişimleri ile akvaryumdan uzaklaştırmak zorunda kalacağız.

    Şayet açık bir sistem olur, her gün elyaf değiştirilir partiküller sudan uzaklaştırılır. İşte o sistem işe yarayan bir sistem olur. Ama dış filtre gereksizdir. Dış filtre yerine her gün içindeki elyafın değiştirilebileceği bir tepe filtre, bir şelale filtre, kuleli bir sump filtre sistemi olarak daha etkilidir. Şayet onlarıda kullanmasak ne oluyor? Sadece partiküller elyaf ile atılacakken su değişimi ile atılmış oluyor. Zaten durgun suda partiküllerin hepsi tabana çöktüğü için daha berrak bir görüntüye kavuşuluyor. Diye düşünmekteyim hala.
     
  8. -doctore-

    -doctore-

    Mesajlar:
    1.315
    Yer:
    Samsun-BAFRA
    İsim:
    muhammed yıldız
    Dediğinizi doğrulamanız için filtre kullanmadan, bol bitki de olmadan uzun süre başarılı bir akvaryumu idame ettirmiş olmanız gerekir. Diğer durumda görüşler havada asılı kalır. Filtrelerin gerekli olmadığı konusuna katılmıyorum. Belli şartları sağlayamazsak filtreler gereklidir. Çünkü biyolojik döngünün yapıtaşları aerob bakteriler oksijenli ortam bakterileridir ve bu ortamlarda iş görür. Bunun için hareket, devirdaim, akıntı gereklidir. Yoksa işlerini yapamazlar. Suyu filtre eden bitki miktarı da az ise sistem çöker. En basit örneği, elektrikler kesilsin, 10-12 saat gelmesin. Bu sürede dış filtredeki bakteri populasyonu oksijensizlikten çöker. Elektrikler geldiğinde bu filtreyi direk çalıştırmaya devam edersek ölü bakterileri akvaryuma basmış ve amonyağı patlatmış oluruz.
    Yukarıda fotoğraflarını gösterdiğiniz sistem de aynı mantık aslında. Aquaponic sistemler olarak geçer, sudaki nitratı fazlaca emen bitkiler kullanılarak bir arıtma sistemi oluşturulmuş. Ancak tekrarlamakta fayda var. Az balık populasyonu, çok bitki gerekli. Yoksa filtresiz başarıya ulaşmak çok zor.
     
  9. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Bahsettiğiniz galiba böyle bir akvaryum. Bitki çok az. Balık önemsiz bir değerde. Benim uğraştığım sistem bu. Benim iddiam ise bu akvaryumun filtreli olsada olmasada sağlıklı bir şekilde devam edeceği. Bitkiler en kisa şekilde budandi. Sırf dengeyi bozmak için %70 su değişimi yaptım. Artık sadece eksilen su ilave edilecek. Zamanla kumda çok tortu olursa sırf bu tortuyu almak için az miktarda değişim yapılacak. Bakalim. 70 ppm nitrari görene kadar geri adım atmam. Bugün yapılan testlere göre (Testler API Marka) nitrat ve fosfat 0 çıktı. Ama kumumdaki bakteri populasyonuna filtremden daha çok guvenmekteyim. Hadi bakalım gözlemin ilk gününü anlattık.
     
  10. -doctore-

    -doctore-

    Mesajlar:
    1.315
    Yer:
    Samsun-BAFRA
    İsim:
    muhammed yıldız
    Benim bahsettiğim değil bu, benim bahsettiğim, kendi uyguladığım şu akvaryum;
    [​IMG]

    Bu akvaryumda 2 bolivian, zaman zaman 4-5 endler ve çok sayıda karides vardı. Bolivianların olduğu dönemde sadece bir noktadan çok az yemleme yapıyordum, diğer balıklar için yemleme yoktu. İçinde ufak bir akıntı motoru var ama pek nadir çalıştırdım.
    Sizin kurduğunuz sistemde yemleme yapıldığı sürece su değerleri gittikçe kötüleşecektir.
     
  11. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    İşte genel yargı bu yönde zaten bitki olsa ikimizde filtresiz idare edileceğine eminiz. Ama ben kumun filtre gibi çalışacağını düşünüyorum. Anlasamadigimiz bir konu var. Organik maddeleri filtrede uzaklastirmiyor kumda uzaklastirmiyor. Filtre olsada olmasada organik yükü anca su değişimleri ile yada bitkiler kullaninca atabiliyoruz. Böyle bir durumda filtreye neden gerek olsun ki?
     
  12. -doctore-

    -doctore-

    Mesajlar:
    1.315
    Yer:
    Samsun-BAFRA
    İsim:
    muhammed yıldız
    Bitkiler kök ve yapraklarıyla suyu filtre ederek filtrenin görevini hafifletiyor. Kum tek başına bunu yapamaz. Oradaki bakteriler oksijensiz ortamda yeteri kadar çoğalamaz. Öyle olsaydı kimse filtre zaten kullanmazdı.
     
  13. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Bugün 3. gün olması lazım. Hala nitrat 0 fosfat 0. Belkide amonyak patlayacak onu ölçme imkanım yok ama balıklarım halinden memnun şu an. Gözleme devam etmekteyim.
     
  14. -doctore-

    -doctore-

    Mesajlar:
    1.315
    Yer:
    Samsun-BAFRA
    İsim:
    muhammed yıldız
    Zaten sıkıntı orda, sıfır nitrat amonyağın parçalanamadığı anlamına da gelebilir. Yani döngü işlemiyor, olabilir. Bekleyelim bakalım.
     
  15. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Amonyagi balıkların davranislarindan hissedebilecegimi umuyorum ama elbette beklemek şart. [​IMG]
     
    Alparslan bunu beğendi.
  16. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    O kadar güzel sonuçlar alıyorum ki, filtre akvaryuma faydadan çok zarar veriyormuş galiba.
     
  17. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Arkadaşlar buyrun akvaryumun son hali. Biraz bulanık gözükebilir konuyu inceleyenler hatırlayacaktır akvaryumda filtre bulunmamakta su %50 civarina inince su ilave edilmekteydi. 4 güne kadar da su berraktı ama ben potasyumun yosun yapmadığını kanıtlamak için yüksek dozajda (potasyumu akvaryuma devirerek göz kararı) dökünce aşırı bir fotosentez gözlemledim sonucunda da üst tabakada yağ oluştu ve bu şekilde bulandı. Ayrıca akvaryumda ısıtıcıda olmadiğından su değisimlerinde zorlaniyorum isiyi ayarlamak icin. Ama artik gercekten bu akvaryumdan sıkıldım ve yeni arayislar icerisindeyim baska bir konuda bu durumuda degerlendirecegim. Amacıma ulastigimi dusunuyorum. Basarimi degil mi tartisilir elbet.

    Bozuk Türkçe için üzgünüm. Telefondan gönderildi.
     
    A.P Bot Yazı düzenlemesini kaydetti.: 2 Haziran 2015

Sayfayı Paylaş