1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Ticari Esnaf ve Hobici Ak Masa

Başlığı 'Deniz Akvaryumları Yeni Başlayanlar' kategorisinde Pennywise tarafından 25 Ağustos 2014 başlatılmıştır.

  1. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Önce ben yazayım bendeki intibalari. Ben bu güne kadar 4 yere uğradım ve 3 deniz akvaryumu ve canlı satan yerden alışveriş yaptım.

    1 - Blue Coral ( Bahçeşehir ). Süleyman abi, iyi adamdır ama işi bildiği konusunda ciddi şüpheliyim. Rsm 250yi çok sessiz diye bana çaktı. Icindeki ampul sayısı 6 yerine 4. Musluk suyuyla kurulum yaptırdı. Canlı kaya diye bana öyle bir kaya verdi ki mermer blok gibi maşallah. Ölümler başlamadan önce ben gelirim, ben hallederim diyen adam o sıralarda bir şey yapamadı. Clown tang gibi zor bir balığı bana 3. Baligim olarak sattı.

    2-) Reefland (Bakırköy). Başı kalabalık olunca ilgilenmiyor, ama boş gidersen ne isterse satabilir bir arkadaş. KK ile 1 TL indirim yapmaz, ama fiyatları ortalama seviyede. Öyle kazikci değil. Yanlış mercan vermemeye özen gösterir. Sende sıcaklık vs ne diye sorar. Mesela ben dedim 28-29 dedim. Bunları alabilirsin dediği bir akvaryumu var oradan sectirdi. Ama star polip bende açmadı. Sixline wrasse, yellow wrasse ve red Scooter blennyi aynı anda bana sattı. Demedi ki bunlar pod yer sende 3u aynı anda zor yaşar.

    3 - Albatros. (Büyükçekmece) bana augria Butterfly sattı. Ben de kek gibi aldım. En son pazar günü gittim. Ithalat berbat geçmiş. Beklentimin 10da 1i yok. Tüm balıklar karantinada kalmalı. Hepsi beyaz benek. Iyi çocuklar ama bazen yetersiz işler yapıyorlar.

    4- AVM satıcıları : hem bilgisiz hem de kazikcilar.
     
    King Elvis, arel, emarch ve diğer 4 kişi bunu beğendi.
  2. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Allah'a şükür Emrah diye güzel bir akvaryumcu arkadaşımız var pazar günleride yerinde olur hiç bir şey almasak bile gider çay içer muhabbet ederiz. Kendisi yanlış hatırlamıyorsam Gazi üniversitesi mimarlık fakültesi mezunu ama bu hobiyi sevdiği için mesleğini bu yönde seçmiş. Hiç bir zaman büyük para kazanayım diye düşünmeyen bir insan, ortalamanın altında balıktan tut malzemesine kadar temin eder getirir.
     
    TencoMelih, basma tulumba ve Gmsy bunu beğendi.
  3. Veysel bizde Ankara olsak ne güzel olurdu, geliyorum arada uğrarım..

    Şimdi bende bilgi vereyim :)

    Marine Akvaryum Acılar.. Sadece kaya aldım 5 ay dır uğraşıyorum başka bir şey demiyorum.

    Akvaryum Dizayn Merkezi (ADM) Avcılar, Hasan kafası kalabalık değil, zamanı müsait ise iyi çocuktur ama deniz akvaryumu konusunda pek bilgili değil. Akvaryum donanım olarak yaptırabilirsiniz iyi işi vardır. Malzemelerde uygundur.

    Deniz Akvaryum, Bahçelievler mercanları iyidir fiyatları bence uygun hiç canlı almadım bugüne kadar ama bilgileri iyi şimdiye kadar yanlış bilgi vermediler çok detaycı değiller telefonda bile yardımcı oluyorlar. :)

    Reefland 2 kere gittim Levent'in geçen günkü tavsiyesinden sonra satma konusunda evet iyi satıcı ama zaten benim durumumda müşteri satılmaya " :)" hazır gittiği için sıkıntı olmuyor işin çarpıcı noktalara değiniyor formları pek tavsiye etmiyor bilgi kirliği oluştuğu ve benden adam canlı alıyor 3 gün sonra forumda 1 senedir bende diye satan müşterilerim var diyor. Aynı zaman benim akvaryumunu bozan balıkları aldığım hobiciyide tanıyor :) tesadüf ..

    Kadıköy de Akvaryum Merkezi var 2 kere gittim fiyatları ilgileniyorlar da ama seni kendileri kadar bilgili sanıyorlar ona göre tavsiyelerde bulunuyorlar yaşına inemiyorlar yani :)

    İzmit'te var Erdal problem çekmiyor ama benim oradan aldığım herşey kabası ile fazlası ile akvaryuma zarar verdi hem omurgalı hem omurgasızlar öldü adını bilmiyorum ama bir daha oradan çöp almam.

    İzmit ve Marine nin hatırası büyük bende.. :)

    Manisa da Kızıldeniz Akvaryum var gittim kahvelerini içtim çok iyi bilgiler verdiler ama özelikle "kayaların önemine dikkat çekmişti" yani o zaman kayalar bana o kadar önemli gelmemişti :( ancak ürün fiyatları biraz yüksel gibi.

    istanbul bu Ankara da olduğu gibi Emrah'lara ihtiyacımız var.
    Veya Temel Bey den bekliyoruz bir yer açsın hem danışmanlık (bu devirde bilgi her şey) hizmeti hemde ürün satışına başlasın..
    Yada şurayı tavsiye ederim desin :)
     
  4. Erdal

    Erdal

    Mesajlar:
    4.010
    Savaş'ım çok geçmiş olsun 9 sayfayı da okudum gerçekten içim parçalandı. Yazılması gereken her şey yazılmış bütün teselliler verilmiş Allah beterinden saklasın hepimizi korusun. Tatilde dağ eteklerinde olduğumdan telefon çekmiyordu konuşamadık. Neyse senin adını bilmediğin akvaryumcu ben söyleyeyim.

    Aqua reef central = Fiyatları balıklarda uygun mercanlarda pahalı ve ekipmanlarda pahalı. Sorduğun sorulara doğru cevap verir. Alınan balığa dikkat edilmeli çünkü balık akvaryumlarında bariz bakır kullanıyor. Genelde toptan satış yapar ithalat balıkları olduğu için ölme olasılığı yüksek. Benim hhole tang, kardinal, orange back wrasse, sixline, flame back angel, doktor wrasse ve şuan kayıp olan alg eater bleeny oradan alınma. Ölen sadece kardinalin bir tanesi ve orange back di onlarda malum parazit türü bir hastalıktan ölmedi öldüğü güne kadar yem yemeye devam etti dikine gitti. Kardinal ise 20 gün hiç bir şey yemeden gitti :)

    İstanbul fiyatlarının pahalılığı birazda gösteriş ve dükkan kiralarının saçmalığından kaynaklanıyor. Sanırım showroom tarzı yerlerden pek alış veriş yapmamak gerekiyor. Ankara Emrah arkadaşımızın dükkanı başarılı ama gideri az kira ve gösteriş bakımından bence fiyatlarına buda yansıyor. Birde şunu eklemeliyim oradaki balık türlerine gerçekten burada rastlama şansımız pek yok bence başarılı bir hobici ve esnaf.

    Sonuç olarak balıkları mümkün olduğunca pahalı da olsa hobiciden almak gerekiyor. Tabi art niyetli olan hobiciden de uzak durmak.

    Kesinlikle görmediğin mercanı almayacaksın ben 2 sefer aldım Resimle alakası yok. Resimler çok güzel makro ve arkasından fotoshoplanıp sayfaya konuyor sen ağzının suyunu akıtarak bu mercan benim olmalı diyorsun alıyorsun ve mercan bir geliyor ki hem boyut hem renk bakımından alakasız olduğunu görünce mercandan soğuyorsun.
     
  5. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Erdal bence balık da nereden alınırsa alınsın görerek alınmalı. Photo Shop ile adam annanesini 18lik çıtır yapıp çakar dedesine tekrar :)
    Zoa gördüm 40 kafa falan öyle bir çekilmiş ki sanırsın 2 el büyüklüğünde. Ben de diyorum evet bu zoadan alıcam suyum otursun da kesin alırım. Sonra bir baktım zoa dediğin cücük gibi birşey 40 tane yanyana gelse avuç içi kadar mutluluk yapar sana. Ondan da ne kadar mutlu olursun bilemem.
     
  6. Ve sonunda yeni bir ihtiyaç çıkıyor Temel Bey gaz verelim destek olalım bir Akvaryumcu olsun :)
    Risk her zaman olacak ama adil bir dövüş olsun istiyorum ben.
    Her yükü akvaryumcu da kaldırmak zorunda değil ancak müşteriye yıkılmamalı.
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ben akvaryum mağazası açacağıma gider Uruguay'da hamallık yaparım daha iyi. Bu ülke bizim hobi alanında hem hobici ve hem de esnaf olarak bitik durumda. İşini yapmaya çalışan esnaf yok değil ama onların da bazıları benim gibi ya ego sahibi veya psikolojik sorunlu. Bilgi bir çoğunda sıfıra yakın ama bunu örtmek için hep bir yerlere suc atarlar. Forumlar öyle, diğer esnaf böyle vb uzar gider. Hobici zaten bence ülkemiz koşullarında okumayan, denemeyen, tecrübe etmeyen, yaşadığını değil okuduğunu yazan konumunda ve en acısı ise deneyene ya deli derler veya yeni fikre bir halt bilmeden kıskanıp saldırılar. 25 yıldır akvaryumum var ve 12 yıldır deniz akvaryumu ile ilgileniyorum. Denemeden, birşeyler yapmadan geçen tek günüm olmamıştır. Kendimce yaptığım her tarzda mutlaka kimilerine göre imkansız veya Saçma unsurlar olmuştur. Ya suyun tamamı Marmara deniz suyu veya tüm katkılar nalbur ve eczane malzemesidir. Reaktörü serum şişesi, ps pimaş borudan veya lambalar Karaköy marka olmuştur.

    Bir çoğunuz inanılmaz hatalar yapmakta ve satın alıp sorun yaşayınca araştıran hobici toplumu hiçbir yere gidemez. Esnaflar sorsanız hepsi kendi ithalatını yapıyor ama ne hikmetse Alayına bir iki yer hariç aynı gün ithalat geliyor. :)

    Orası pahalı, burada şu bu kadar demeye kimsenin hakkı yoktur çünkü fiyat canlı kısmında ikinci planda olmalı. Ucuza 5 sefer chelmon alacağına pahalıya bir chelmon almak daha zekicedir. Forumlar abluka altında, bilinen forumlarda bugünkü esnaflarin çoğu adminlik yapmış veya yapmaktadır. Öyle bir ortamdan çıkacak olan bana olduğu gibi farklı fikrin varsa alayında banlanmaktır. bir yerlerde eğer birkaç şey dönerse yapı içinde sakız olur bu.

    Hakan kafa motoru ararken ben müdahale ettim çünkü aldığı iki motor elinde patladı. Şunu al demek tecrübeye bakmalı okumaya değil. Katkı yapımı paylaşıyoruz kimler yaptı veya yaptık ücreti ile vermek istedik sonuç? Esnaf ne kadar size göre kötü ise hobici bana 10 katı berbat geliyor. :) cesaret yok, deneme, kendinden katma yok, içimizden tabii doğal olarak çakal da çıkıyor, bilgisizligini esnafa yıkan, araştırmadan değil akvaryumcu gıda balığı satmayacak insanlara çarpılan bir sürü hobici var. 25kg 9 lira olan kumu bir kovaya koyup üstüne balık resmi ekleyince otomatik 110 TL gören suçlu olamaz bana göre, suçlu burası gibi açıldığında 8 ay kategorilerinde tek başına birinin nasıl farklı olur diye düşünüp durduğu ve bugün sizlerin artık özgürce yazdığı alışıla gelmiş sisteme ters, dik, araştıran, uygulayan ve sergileyen yerleri hafife alanlar suçludur. Araştırma demek okumak ve danışmak demektir.
     
    Erdem., Montimahir, slayt ve diğer 8 kişi bunu beğendi.
  8. argento76

    argento76

    Mesajlar:
    328
    Yer:
    istanbul
    İsim:
    bülent
    Selamlar,
    Avcılar adm akvaryum hasan, tavsiye ederim. Benim bütün akvaryumlarımı o yaptı. Deniz konusunda çok bilgili değil ama kendisi tatlı sucudur, ve arkadaşımdır :D. Marine akvaryum, şuan canlı alışverişi yaptığım yer.
    İlk ithalat geldiğinde fiyatlar yüksektir, zamanla satış olmazsa indirimler gelir. Kesinlikle bilgili olunması gerekir fırsatını bulursa affetmez. :cool: Günündeyse çok ucuza canlı alabilirsiniz. Reefland bakırköy, güzel mercanları ve showtankı vardır. Fiyatları söylendiği gibi kk da hiç inmez peşinde indiği fiyatın altına düşmez. Alışveriş yapılabilir. Ankara'da Dost akvaryum vardı yanılmıyorsam ayrancıda, koray bey. Kalite li canlı getirir fiyatları düşmez ankaraya gittiğimde uğradığım güzel bir akvaryumcudur. Bence güvenilir bir kaç akvaryumcu belirleyeyelim portal olarak paramızı dürüst insanlara kazandıralım. Hatta portala özel bir indirim bile isteyebiliriz. :D
     
  9. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Dost akvaryum Emrah bey arkadaşımız Balgat'ta, Ayrancı'da Mavi akvaryum var Koray bey.
     
  10. argento76

    argento76

    Mesajlar:
    328
    Yer:
    istanbul
    İsim:
    bülent
    Düzeltme için teşekkür ederim. Bu arada sizin bahsettiğiniz akvaryumcununda adresini isterim. ;)
     
  11. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Ne zaman isterseniz.
     
  12. cimlikaya

    cimlikaya

    Mesajlar:
    2.208
    Yer:
    İST.
    İsim:
    Teoman Çimlikaya
    ******* tektir gerisi tefferruattır.
     
    selcom2008, King Elvis ve TencoMelih bunu beğendi.
  13. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Savaş bu iş zor iş.
    Ben sana birkaç örnek vereyim.
    Mesela cromisler 0,5$ a paketleniyor. Buraya gelene kadar 5$ oluyor.
    Sonra ithalattan gelen balıkda ölenlerin hesapları yapılınca adam diyor ki ben niye ithalatla uğraşıyorum. Balık getirmeye çalışıyorum. Ben malzeme satayım oradan kazanayım. Balık da hiç yok demeyeyim. Mercana ağırlık verelim falan diyor. Getirdiği balıklarda öyle kolay ölmeyen balıklar oluyor genelde. Yanlış değil doğru mantık bu. Ticaret olunca para nerede olursa onun peşindeler. Şimdi gelelim salaklıklarına.
    Sana sattığı kayayı temizlese, uğraşsa senin belki de 500TLlik balığın şuan yaşayacaktı. Ama adam sana kayayı sattı hem seni ileriki bir müşterisi olarak tamamen kaybetti, hem de senin çevreni kaybetti. Ama sen burada adamın karşısına geçip senin sattığın kaya yüzünden başıma bunlar geldi demen lazım. O hatasını anlar mı yoksa sallamaz mı orasını bilemem. Ben geçen Albatrosa gittim karşılarına geçip nasıl saçma sapan bir ithalat yaptınız böyle diye çıkıştım. Buraya insan yönlendiriyoruz, beni de rezil etmeyin dedim adamlara resmen. Onlar da yeni bir yer denediklerini bir daha aynı yerden yapmayacaklarını söylediler bakalım ne olacak. Asıl onlar bayağı zarar etmişler olan da balıklara olmuş. Çoğu beyaz benek ve pert balıklar. Ama tutup da beyaz benek olan balığı da satmaya çalışmıyorlar. Şimdi kendileri yok Allah var yukarıda.
     
    King Elvis bunu beğendi.
  14. Öncelikle, merak ettiğim bir şey var Temel Bey ego sahibi veya psikolojik sorunlu musunuz ? Ona göre yaklaşacağım :)
    Ben kendi adıma konuşayım, bu şartlarda biraz daha temkinli olmak adına 110 TL kum almak ile ucuz 5 balık almak yerine aynı paraya 1 balık almak arasındaki nüansı bilmek gerekiyor hobici dediğimiz benim gibi insanlar doğruyu bilmediği için doğruyu bulmaya çalışıyor.Esnaf olmayan kısmı özellikle benim gibi olanlar bir kaç kere tabiri caiz ise kazıklanmadan ders almıyor ancak sorun şu ki bana 1 liraya malı 2 liraya almak da hata yaptığımda oradan alıp veriş yapmayı bırakırım ama bu beni hiç bir zaman onun dışında bir eğilimi götürmez ama sen yeni başlayan bir hobici ye baş edemeyeceği yada hobiden bıktıracak bir ürün satarsan kaya gibi bu sana daha farklı yollar ile dönecektir. Bir de sorun olmadan nasıl bir araştırma yapmam gerekiyor ?
    Levent,bahsederken daha önce de dedim bütün risk ne akvaryumcu alsın ne müşteri risk'i eşit bölmeli fiyat ucuz olsun demiyorum ederi olsun diyorum. Ben dedim o kayalar yüzünden uğraşıyorum diye.. Albatros'a beraber gidelim bir gün :)
     
  15. Anadolu da var Avrupa da yok :)
     
  16. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Temel abime katılıyorum ikazlarını dinlemediğimden bu konularda ağzım çok kötü yandı, tecrübeyle sabit ...:D
     
  17. Ben daha söyleyip de yapmadığım tek konu var onuda zorunlu olarak aldım balıkları erken koydum onun dışında yok :) Tecrübeye kendi bilgimden daha çok güvenirim her zaman iş hayatında da böyledir.
     
  18. basma tulumba

    basma tulumba

    Mesajlar:
    2.556
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Burhan Mutlu
    Temel Abiye katılıyorum.
    Eksik bir değil, bir sürü. Bir de bu hobiye yeni başlayanlar tıpkı çocuk gibi, sürekli soru soruyorlar :) Yapılması gereken dibine kadar araştırmak, tek kaynağa bakmadan birçok kaynaktan okumak ve tatmin olunmuyorsa denemek.
    Ben genelde önce denerim, sonra kaynaklara bakarım :D O konuda bir sıkıntım var ancak olsun, bu şekilde seviyorum hobiyi.
    Ayrıca esnafları o kadar suçlamayınız arkadaşlar, adam balık satmak için dükkan açmış; müşteri gelince de satacak tabii ki. Sizin yapmanız gereken, alacağınız balığı araştırmak olmalı ve hatta hiç değilse almadan önce tank durumunuzdan biraz bahsedip, ondan sonra balık hakkında akvaryumcudan bilgi almanız. Eğer siz bir şey demeden direkt alırsanız, akvaryumcu bildiğiniz düşüncesi ile bunu elbette size satacaktır.
    Sözgelimi ******* akvaryum, ben hiçbir şey demeyip balığı almak istersem; ufak bir bilgi verir (yem yemez, şununla beslenir ya da agresiftir vs gibi), ondan sonra yine almak isterseniz satacaktır tabii ki. Ama bana çok defa balık satmadıklarını da bilirim.
    Öte yandan Dost akvaryum Emrah abi benim için tektir. Müşterinin küçüğüne büyüğüne bakmaz, derdine bakar. Cebindeki parasına bakmaz, sorununu halletmeye bakar. Hiçbir işiniz olmasa bile gidersiniz çay, kahve, yemek ısmarlar. Ben çok defa edeceği kardan çok yemek ısmarladığını bilirim. Gerçekten orta hallilerin derdinden anlayacak, içimizden biri. Üstelik ürün yelpazesi çok geniş olmasa da, istediğiniz her şeyi bulup getiriyor. Aldığınız balıklar çok güçlü çıkıyor. Sağolsun. O olduğu sürece sorun yok. Biraz övmüş gibi göründüm ancak Sezar'ın hakkı Sezar'a, olmayan bir şeyi de yazmadım.
     
    TencoMelih, Alparslan ve veysel bunu beğendi.
  19. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Temel abinin dediği gibi hobici,esnaf, forumlar vb. uzar gider bu aslında. Şimdi de hobici yanından bakalım ne yapıyoruz diye.
    İlk sırada acelecilik geliyor, kurulum yapıyoruz bakteri kültürleriyle yok bakteri yemiyle yok canlı kumla falan filan en kısa vakitte canlandırmaya çalışıyoruz. Hadi canlandırdık akvaryumu ama nasıl canlandırdık bunları yaparken doğru mu yaptık önemli olan bu. Hadi bir ay geçti ooooo akvaryum canlandı temizlik ekibi girdim bir kaçta mushroom var bir öbek zoa da gayet sağlıklı iki balığım var ufaktan ben bunların yanına bir kaç tang grubu balık gireyim anemon gireyim ne bileyim angel falan gireyim uzar gider. Ne yaptık 6 ay sonra girilecek balıkları mercanları onu bunu girdik tanka neden dayanamdım aldım abi yavvv. Tank kaç litre, atıyorum kocaman yavvv 150 litre senin gözünde kocaman. Ne oldu bir hafta sonra on gün sonra vay balık ters yüzdü benek oldu. Mercanlar erimeye başladı anemon öldü. Yani demek istediğim sağlam yer dediğimiz yerden de alsak zaten bakamayıp öldüreceğiz yada kayıp yaşayacağız bu şekil olduğu sürece kimse de ben böyle değildim demesin hep bu şekilde bu yollardan geçtik. Tecrübesi olanlarda forumlarda elinden geldiğince hataya düşmemizi engellemeye çalışıyor.

    Esnaf olarakta gerçekten bu işi çok iyi yapanlar var, hem hobici hem esnaf olan bu işi çok iyi yapanların olduğu gibi buda bir elin parmağını pek geçmiyor maalesef.
    Bunun üstüne de esnafta yukarıda tabir ettiğimiz şekilde ürün veya canlı satan bir esnafsa sorunları düzeltmek için çabalayıp duruyoruz, hatta hobiden soğuyan arkadaşları bile görüyoruz.
     
  20. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Emrah için fazla bir şey yazmadım ama şurada yazılanların fazlasıyla fazlasını hak eden bir dost ve esnaf. Akvaryumcunun adı da Dost akvaryum zaten. Yani bazı teferruatlarda da çok ayrıntılar var, şurada forumlarda yazdığımızı bile görse yazmayın arkadaşlar der öyle bir insan benim fikrim görüşümde bu şekilde esnaf dostlarımız olduğu sürece her zaman bu hobiden keyif alırız diye düşünüyorum.
     
    basma tulumba bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş