1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Tatlı Suyu Tuzlu Suya Nasıl Çevirdim

Başlığı 'Deniz Akvaryumu Kurulumu Forum' kategorisinde Görkem tarafından 31 Ağustos 2014 başlatılmıştır.

  1. Görkem

    Görkem

    Mesajlar:
    82
    İsim:
    Görkem EJDER
    Merhaba Arkadaşlar.
    Uzun zamandır tuzlu suya geçmek istiyorum ancak sizlerden okuduklarıma bakınca tuzlusu ile tatlı su akvaryumları arasındaki farkları saymakla bitmediğini aslında birbirleriyle pek de alakalı olmadığını anladım. Hatta farklar yerine benzerlikleri saysak daha kolay, ikiside akvaryum içerisinde suda canlı yaşıyor olur herhalde su bile farklı :)

    Bu kadar farklılıktan dolayı öncelikle küçük çapta bu işi yavaş yavaş başlatıp ondan sonra büyük çaplı bir sisteme geçeceğim. Çünkü büyük çaplı sistem için salon duvarımın bir kısmını kıracağım.

    Her neyse 100x25x40h ölçülerindeki tank'ı başarılı olup olmayacağımı bilmediğim için deldirmedim ve 32mm lik U-PVC boru ile Overflow-Pipe ile 80x25x40h lık yaptığım sump sistemine bağladım. Şu anda içerisinde tatlı su Rio PH-2500 kafa Motoru ile yaklaşık 90 cm yukarıya 20mm lik yine U-PVC boru ile basarak ve overflowdan taşarak boşta sirküle ediyorum henüz tuz alamadım, ayrıca içerisine geçen sene deniz kenarından seçtiğim gözüme güzel görünen kaya parçalarını yerleştirdim.

    Birkaç Fotoğraf ekliyorum ayrıca birkaç tane de sorum olacak yardımcı olursanız çok sevinirim.
    Şimdiden teşekkürler.

    Yardımcı olmanızı beklediğim konular.
    1) Tuzu hangi marka tavsiye edersiniz? Tank 100 Sump da bulunan su miktarı 50-60 lt ne kadar tuz almalıyım?
    2) Protein skimmer'ı PVC boru ile kendim yapmayı planladım. Elimdeki Kafa motorunun çırpıcılı olanı da mevcut fiyatı da uygun. yalnız kafa motorunu mekanik olarak kısmak zorunda kalıyorum çünkü 32mm lik overflow-pipe'a bile fazla geliyor su seviyesini yükseltiyor. PS için bu motoru kullansam yükseklik farkı da olmayacağı için fazla gelebilir diye korkuyorum. tavsiyeniz nedir?
    3) Sump da Bio filtreler için sump'ın en sağ tarafındaki suyun döküldüğü bölümü düşünüyorum hangi biofiltreleri önerirsiniz? sonraki ince bölüme ısıtıcıyı sonraki geniş bölümü pek yapacağımı sanmıyorum ama yapmışken öylebir bölüm olsun diye refugium için yaptım sonraki geniş bölümü ise PS için ve en sondaki bölümde de fotograflardan da görüldüğü üzere Kafa motoru mevcut. Sump ile ilgili tavsiyeleriniz benim için önemlidir.
    4) İlk aşamada balık mı tavsiye edersiniz yoksa şu canlılardan başlarsa daha iyi olur dediğiniz canlılar var mı? Bu arada ben adana'dan katılıyorum aranıza adana'daki pet shoplarda canlı sıkıntısı oldukça fazla. canlı haricindekileri internetten sorunsuz alıyorum tavsiyelerinizde bunları da göz önünde bulundurursanız sevinirim.
    5) Tuz ölçer için analog cihaz mı digital cihaz mı önerirsiniz? tavsiye ettiğiniz cihazlar nelerdir?
    6) İlk aşamada içerisindeki şu canlıdan başlarsan senin için daha iyi olur dediğiniz tavsiyenize göre şu testleri de mutlaka bulundurmalısın dediğiniz testler nelerdir?

    Sanırım çok uzun oldu kusura bakmayın biraz sıktım sizi sanırım.
    Ancak vereceğiniz önerilere minnettar kalacağım tekrar çok teşekkürler.

    20140831_125230.jpg 20140831_125310.jpg 20140831_125326.jpg 20140831_125358.jpg 20140831_125422.jpg 20140831_125451.jpg 20140831_125600.jpg 20140831_125631.jpg 20140831_125654.jpg 20140831_125705.jpg
     
    TencoMelih, YIKIKTEMO ve Alparslan bunu beğendi.
  2. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Öncelikle hoş geldiniz.
    Akvaryum şekil olarak çok güzel ama bu akvaryum la biraz zor, bence imkanınız varsa bunu bu vaziyette satıp baştan bir deniz akvaryumu yapın derim...:)
     
  3. Görkem

    Görkem

    Mesajlar:
    82
    İsim:
    Görkem EJDER
    Başka akvaryum yapacağım ancak bu küçük hacimde başarılı olursam.
    Tuzlu su mantığını anlayıp ufaktan ufaktan deneyim kazanmak için bu yola başvurdum yoksa yukardaki tank'ı ileride yapacağım yeni tank'ın sump'ı olarak kullanacaktım.
     
  4. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    O zaman hayırlı olsun diyelim yeni kurulum.
     
  5. MESUT_KERİM

    MESUT_KERİM

    Mesajlar:
    8.880
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Mesut Arıkan
    Görkem Bey aramıza hoşgeldiniz. Yeri geldiğinde sık sık tekrarlıyorum. Küçük akvaryum daha kolay olur önyargınızdan kurtulun. Tam tersi özellikle tuzlu suda büyük akvaryum daha kolaydır ama tabiiki daha maliyetlidir. İmkanınız var ise hayalini kurduğunuz tanktan başlayabilirsiniz. Ancak ben işin yarısına geldim burdan başlayacağım derseniz yardımcı olmaya çalışayım. Şimdi bana göre önem sırasına göre sıralıyorum: PS-Kaya-kum-Su-tuz.
    Sorunsuz bir akvaryumun ilk şartı kaliteli bir PS dir. O yüzden şimdilik DIY Ps fikrinden vazgeçip ilerde hayalini kurduğunuz sisteme yetecek imkanınız olçüsünde en iyi PS yi alın. Sonra geçtiğinizde ekstra maliyet olmasın. Geçermiyim diye sormayın geçeceksiniz ;) Gelelim kayaya. edniz akvaryumunda kaya kullanımı dekor amaçlı değil bakteri yatağı amaçlıdır. Yani şuan sizin akvaryumdaki mercan kayaları hariç diğerleri sadece yer kaplıyor ;) Bol gözenekli kalıbına göre hafif kayalar kullanmalısınz. Genel geçer ölçü 10 litre suya 1 kg kayadır. Fiji kayaları gibi kaya kalitesi arttıkça kg miktarı düşebilir ancak maliyet fazlasıyla artacaktır. Kum olarak Mercan kırığı, argonit, calsiyum korbonat kumlar gibi akvaryumdaki ph ı ve kalsiyumu destekleyebilecek bakteri yatağı olabilecek kumlar tercih edilmelidir. Su musluk suyu kullandıysanız başınız çok ağrıyacak demektir. RO (arıtma cihazı suyu) veya damacana su kullanımı ilerde karşılaşabileceğiniz yosun cyano fosfat gibi sorunlarda çok çok yardımcı olacaktır. Ve son olarak tuz. nortalım bir kısmı Aquarim systemcı bir kısmı red sea ci :D Bunları öneririm. Bilindik markaların tuzlarını kullanabilirsiniz. Tuz ölçer olarak refraktometre öneririm.
    Tankı kurduktan sonra ölü kaya kullanırsanız bakteri kültürü sistemin hazırlanmasını hızlandırır. Canlı kaya kullanırsanız ben elzem görmüyorum. Eveet tankı kurduk tuzu bastık sonra diyatom denen bir evreyi bekleyeceksiniz. Bu 1-5 hafta arasında oluşacak bir evredir. Tankı kayverengi yosunlar kaplyacak hatta bazılarında heryer çamura bulanmış gibi olabilir. Bu evrede temizlik ekibi denilen conch snail gibi canlılar eklenecek. Diatom azaldığında ise bana göre tuzlu suyun olmaz sa olmazı palyaço ve anemon girilebilir. Nitrat testi olmazsa olmazlardandır. İlk zamanlar ph oynamaları olacaktır bunu takip edip önlem almak isterseniz ph testi olabilir belki. ama balık girişini zamana yayarak yavaş yavaş yaparsanız bu bile gerekli olmaz. Amonyak-nitrit testleri başlangıçta gerekli olabilir ama bir iki kullanımdan sonra kullanma ihtiyacı olmuyor.
    Sanırım cevap ta uzun oldu ;)
     
    Ahmet Kaşlü, veysel, Görkem ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  6. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Bu yazdığın cevabı kopyala yeni konu aç. Biraz değişiklik yapabilirsin. Konunun başlığına da acemilere tavsiye bölümü yaz. Konuyu da sabitle.
    Ciddiyim.
    Eline sağlık
     
    veysel, Görkem ve MESUT_KERİM bunu beğendi.
  7. MESUT_KERİM

    MESUT_KERİM

    Mesajlar:
    8.880
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Mesut Arıkan
    Aklımda Levent teşekkür ederim yarın biraz daha detaylandırıp yapmaya çalışacağım.
     
    Pennywise bunu beğendi.
  8. Görkem

    Görkem

    Mesajlar:
    82
    İsim:
    Görkem EJDER
    Merhaba Mesut Bey.
    Hoş buldum gerçekten ilgileriniz için çok teşekkür ederim.

    Yazmış olduğunuz bilgiler benim için çok değerli elimden geldiğince tecrübenizden faydalanarak uygulamaya çalışacağım.

    Yazmış olduguz şeylerden bilmediğim birkaç şey var mesela canlı kaya nedir ölü kaya nedir? Bendekiler ölü sanırım? Belkide kaya sinifina bile girmiyodur ama bol gözenekli çok çok hafifler çünkü.
    Bu arada bu kayaları 1 sene önce getirdim temizledim ve o zamandan beri balkonda kuru bir şekilde duruyor.
    Koyarken yine yıkayıp yerleştirdim. Yinede bakteri açısından cok sıkıntı yaşar miyim?

    Kullandığım kumun bir kısmını petshoptan almıştım kalsiyum karbonat sanırım uzerine daha sonra midye kırığı alarak biraz arttirdim.

    Tuz olarak red sea coral pro ile başlamayı düşündüm. Ancak tuz ölçer olarak refraktometreler çok pahalı tabiki deniz akvaryumunun cilvesi de bu cepyakan kısmı ama başta red sea nin analog tuz ölçeri ile başlasak olmaz mı hocam? İşi ilerletince alsam? :)

    Su işine gelince evet cesme suyu kullandım Adana oturuyorum ben. Burada herkes ceşmeden kana kana buz gibi su içer yazın bile kimse dolaba su koymaz önceki belediye başkanımız sagolsun. Tabi soğuk su iyi su demiyorum sadece sularimiz çok çok iyi demek istiyorum. Ama illa da damacana diyirsan 7 tane damacana su alırım artık. :)

    Diatom sürecini merakla bekliyorum zaten ancak conch snail gibi canlıları umarım adanada bi petshoptan bulabilirim.

    Tavsiyeniz uzerine Nitrat ve amonyak testini de tuzla beraber almayı düşünüyorum. Tavsiye ettiğiniz bir marka varsa çok sevinirim.

    Verdiginiz değerli bilgilerden dolayı ve sabırla yazdıklarımı okuyup cevap verdiğiniz için tekrar çok teşekkür ederim.

    Umarım bu uzun sorularımla bıktırmam sizleri :)
     
    YIKIKTEMO ve MESUT_KERİM bunu beğendi.
  9. Görkem

    Görkem

    Mesajlar:
    82
    İsim:
    Görkem EJDER
    Teşekkür ederim Veysel Bey sizlerin sayesinde hayırlı olacak inşallah.
     
  10. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Maddeler halinde daha da güzel olur hatta.
     
  11. Görkem

    Görkem

    Mesajlar:
    82
    İsim:
    Görkem EJDER
    Mesut Bey bende Levent Bey e katılıyorum yazdıklarınız yeni başlayanlar için kullanıcı el kitapçığı gibi gerçekten. Sadece tatlisudan geçiş mesajının içinde kalması yazık olur.

    Teşekkür ederim.
     
    MESUT_KERİM bunu beğendi.
  12. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Görkem Bey merhaba. Ben de tatlı sudan tuzlu suya geçmiş birisi olarak size şunu tavsiye edebilirim. Bildiğiniz her şeyi unutun.

    Akvaryumu değiştirmek hiç kolay birşey değil. Hani ehliyeti yeni almissinizdir da şöyle 2. El bi araba alıyım dersiniz ya acemiliği bununla atlatiyim diye. Bu öyle bir şey değil. Acemiliği atlatiyim derken 1985 model As 900 kamyon almak gibi bir şey olur bu iş. Siz yine bunu sump yapın bence de.
    Kayalar sizin dediğiniz gibiyse sorun yok.
    Tuz gayet güzel.
    Test için Salifert kullanıyorum gayet de iyi. Ama başka marka kullanmadım. O sebeple yanlış yönlendirme yapmayayim.

    O suyu da dökün gitsin. Çünkü balıklar sizden, bizden daha hassaslar su değerlerine. Adana'nın suyu güzeldir ama içeriğini olcturmeniz lazım.
    Sitemizin sponsorlarindan Kızıldeniz Akvaryum Manisa' da oradan temin edebilirsiniz temizlik ekibini. Türkiyenin her yerine gönderim de yapıyorlar
     
    YIKIKTEMO, veysel ve Görkem bunu beğendi.
  13. Görkem

    Görkem

    Mesajlar:
    82
    İsim:
    Görkem EJDER
    Verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim Levent Bey hepsini dikkate alacagim.

    Bu arada suyu olcturmeniz lazım deyince aklıma geldi. Bize suları gönderdikleri arıtma tesisinde çalışan bir arkadaşım var. Kullanacağımdan değil de merakımdan yine de bi değerler nelermiş sorayım.

    Mersindeki bahsettiğiniz sponsor firmanızın web sayfasına bakacağım teşekkür ederim adana gerçekten sıkıntılı bu konuda.
    Test önerinizi de araştıracağım eminim o da işinin ehli bir testtir.

    Yalnız tank konusuna gelince ilk mesajımda dediğim gibi cevremdeki insanların hepsi yapamazsın tatlı su ile bile uğraşmak zor bide tuzlu su mu hiç bulaşma şeklinde tepkiler içerisinde. Mutlaka zorlukları olacak ancak acaba haklılar mı diye de düşünmüyor değil insan.
    Evimde büyük bir tankı koyabileceğim tek yer var salonum onunda duvarının bir bölgesini kırdığımda oluşacak. Direk büyük tankla başlamamamın sebebi malesef budur. :(

    Şimdilik bu tankla işi götürmek istiyorum.

    Çok balığım olsun demiyorum zaten. Önemli olan benim için tecrübe olacak. Az sayıda canlı beni fazlasıyla tatmin edecektir.

    Zaten herşey ok olduğunda o duvar kırılacak :) belki bu sistemi de ufak tefek başka canlılar yada hic belli olmaz yavrular için kullanabilirim o zaman :)

    Verdiginiz değerli bilgilerden ötürü tekrar teşekkür ederim.
     
    Alparslan ve YIKIKTEMO bunu beğendi.
  14. Görkem

    Görkem

    Mesajlar:
    82
    İsim:
    Görkem EJDER
    Levent Bey dediğim gibi arkadaşımdan su ölçüm verilerini aldım hatta bizde bizimkilere güvenmeyip 2 haftaya bir hıfzıssıhha enstitüsünden analiz yaptırıyoruz dedi gelen sonuçları damacananın üzerindeki yazan sonuçlarla karşılaştırdığımda aşağıdaki gibi bir sonuç ortaya çıkmaktadır.
    Buna göre bu suyu şu mineral/maddeden dolayı kullanmamız sorun olacaktır dediğiniz parametreler var mıdır cevaplarınızı bekliyorum. Teşekkürler.

    Karsilastirma.jpg
     
  15. Erdal

    Erdal

    Mesajlar:
    4.010
    Kullanacağınız suda sıfır TDS odak noktanız. Örneğin saka suyun tds oranı çok yüksek ve ödüllü bir su 178 lerde. Akvaryumun tolere edebileceği değer ortalama 40 larda biliyorum. Bu değerlerin üstüne çıkınca size bunlar çeşitli boy ve ebatlarda yosun olarak geri dönebiliyor. Sudaki minarellere çok takılmayın zaten kullanacağız tuz minarelleri tamamlayacaktır. İmkanınız varsa RO temin ediniz.
     
  16. Görkem

    Görkem

    Mesajlar:
    82
    İsim:
    Görkem EJDER
    Erdal Bey öncelikle zaman ayırıp paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim.
    Paylaştığınız her bilgi sayesinden bende araştırmalar yapıp yeni yeni şeyler öğreniyorum.

    Bu doğrultuda TDS oranı "Total Dissolved Solids" yani "Toplam Çözünmüş Katı Madde Miktarı" buna göre RO cihazları sudaki çözünen katı maddeleri minimuma indirgiyor ve mümkün olan saf su haline getirmeye çalışıyor H2O. Eklediğimiz tuzun içerisindeki madde ve minerallerle ideal bir tuzlu su elde ediyoruz. Ancak çeşme suyu kullandığımızda başka yabancı mineraller olabileceği için bazı yosunlar da bu minerraller fazla olunca çok çabuk çoğalıyor ve su dengesini altüst ediyor. Benim anladığım bu.

    Şu an için RO cihazı alacak durumum yok açıkcası damacana kullabilirim sadece. Ancak ben başta paylaştığım değerler üzerinden gitmek istiyorum su içerisindeki çözünmüş hangi maddelerden dolayı sorun yaşayabilirim gördüğüm kadarı ile damacana değerleri ile şebekemizdeki birbirlerine yakın gibi. Mesela şebeke suyunda ilaveyen kalsiyum ve magnezyum da mevcut bunların (her ne kadar tuzun içerisinde bulunsalar da) akvaryum için faydalı yada en azından sorun çıkartacaklarını düşünmüyorum. Tabiki deneyimim yok sizlerin bilgileri doğrultusunda öğreniyorum. Suyu RO ile sıfırlasak bile birkaçgün sonra havadan bile aldığı birçokşey suda çözünecek ve tekrar ölçüm yaptığımızda değerler fırlayacaktır.

    Çok güzel ve özel bir şebeke suyumuz var elimizde böyle bir imkan varken damacanaya veya ro cihazına masraf yapmak biraz komik olur tabiki sorun yaratacaksa mecbur para vereceğiz. Değerleri o yüzden aldım, bu değerlerdeki suda tuzu çözdürdüğümde bana şu element/madde yüksek sana şu gibi sorunlar çıkartacaktır dediğiniz durumlar var mıdır? Varsa nelerdir?

    Tekrar çok teşekkür ederim.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  17. MESUT_KERİM

    MESUT_KERİM

    Mesajlar:
    8.880
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Mesut Arıkan
    Gorkem bey cyano gibi yosun gibi akvaryumda istemedigimiz canlilar suda nitrat fosfat gibi atiklarla birlikte TDS yani sudaki cozunmus kati maddelerden de buyuk destek alarak parlama yapabilir. Tds tek basina bir istenmeyen alg kaynagi degil aslinda ama cok buyuk bir tetikleyici. Tanidihim bir akvaryumcu butun tanklarinda cesme suyu kullaniyor. Ama surekli ve sık su degisimi yaptigindan tanklarinda problem görmedim. Ancak tuz maliyeti artiyor bu seferde. Madem ro alma imkaniniz yok ve bu sizin deneme tankiniz olacak o zaman bu suyu kullanin. Buyuk tankta kullanip kullanamayacaginizi tecrube etmis olursunuz böylece. Ama sunu da belirtmeliyim yosun ve ozellikle cyano problemi bas gosterirse kurtulmasi cok kolay değildir.
     
  18. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Çözünmüş maddeleri bırakın suyun içindeki, çeşme suyundan gelen klor, silikat gibi maddeler bile bu hobiden soğutacak noktalara kadar getirir. Ro ile kurulum yapılmıyorsa nestle ve erikli gibi iki markadan birini tercih edip kurulum yapın.
     
  19. Erdal

    Erdal

    Mesajlar:
    4.010
    Merak etmeyin öyle havadan bir şeyler gelip değerlerinizi değiştirmiyor. Çözünmüş madde ne kadar az olursa o kadar güzel bir biyolojik sisteminiz olur. Tuzun dışında bir katkı girmenize gerek yok. İleride sps bakacaksanız eğer o zaman katkılar devreye giriyor. Şebeke suyunun tds sini test edin eğer 40 altındaysa kullanabilirsiniz yada erikli gibi bir marka damacana suyu ile kurulum yapmanızı öneririm.
     
  20. MESUT_KERİM

    MESUT_KERİM

    Mesajlar:
    8.880
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Mesut Arıkan
    Tds 420 görünüyor yukardaki tabloda cok fazla.
     

Sayfayı Paylaş