1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Deniz Akvaryumu Tuzları Durum

Başlığı 'Deniz Tuzu Markaları' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 16 Ekim 2014 başlatılmıştır.

?

Hangi Tuzu Kullanıyor ve Stabil Olduğunu Düşünüyorsunuz?

  1. Redsea Deniz Tuzu

    oy sayısı 12
    36,4%
  2. Korallen Zucht

    oy sayısı 1
    3,0%
  3. Reef crystals

    oy sayısı 9
    27,3%
  4. Prodac Ocean Reef

    oy sayısı 1
    3,0%
  5. AquaMedic Deniz tuzu

    oy sayısı 0
    0,0%
  6. İnstant Ocean

    oy sayısı 2
    6,1%
  7. ****** Tuz

    oy sayısı 4
    12,1%
  8. Royal Nature

    oy sayısı 2
    6,1%
  9. H2Ocean Pro

    oy sayısı 1
    3,0%
  10. Diğer Tuzlar (Belirtiniz)

    oy sayısı 1
    3,0%
  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Deniz akvaryumu tuzları tecrübe oturmuşluğu ülkemizde pek oluşmadı, dağınık, farklı markaların parçalı tecrübeleri, değişken alınan su değerleri, hobici arkadaşların artık sıfır hazırladıkları suları test etme ihtiyaçları ile gelen, kaybolan, geleceği lanse edilen tuzlarla birlikte açığa çıkan bir durum var.

    Genel bilgiler için deniz tuzu markaları linkine göz atabilirsiniz.

    http://www.akvaryumportali.com/forums/deniz-tuzu-markaları.161/

    Homojen tuz karıştırma sorunları yüzünden her parti tuz kovalarının farklı değerler vermesi, bazı tuzların özellikle bazı ana element değerlerini daha faydalı diye düşük tutması gibi genel tecrübeler var ancak bunların bazıları anlaşılabilirken bazı gelişmeleri anlamakta zorlanabiliyoruz.

    deniz akvaryumu tuz markaları.jpg

    Tuz markalarının açık olarak ton bazında alınarak ülkemizde maliyet adına kovalanıp paketlendiğini düşünenler de var sanırım.

    Standart düzenini geçen yıllar içinde bozmayan veya en az değiştiren tuz markalarından başlayarak bir sıralama yapmak mümkün.

    Ankette kullandığınız tuz markasını seçerek, kullanma nedenlerinizi yazmanızı ve bu başlık altında genel tuzların sorunları ve oturmamışlıkları üzerine fikirlerinizi aktarmanızı faydalı buluyorum.

    Tuz markaları içinde deneyip tecrübe etmediğim birkaç marka tuz dışında kalmadı diyebilirim. Üretim ve larva tankları yanında, rotifer kültürü için farklı kombinler yapmak gerektiğinden ve özellikle gerek anaç tankı ve gerekse larva tanklarında fazla besin kullanımı yüzünden hızlı düşen kH değeri yüzünden Redsea tuzu denemeye başladım. Öncesinde Reef crystals bir süre kullandım ve son günlerde ise benim işimi birçok farklı tuzun göreceğini düşünerek fiyatları da göz önüne alarak sizlerden de görüş almak isterim.
     
    Düzenleme: 27 Şubat 2015
  2. Erdal

    Erdal

    Mesajlar:
    4.010
    Kova red sea coral pro kullanıyorum. Çok hızlı eriyor, tortu bırakmıyor ve balık ve mercanlarımda bir sıkıntı yaşamadım. Daha önce sera kullanıyordum sera ile ilgili sorun yaşamadım ama sanırım piyasada artık pek yok. Azoo reef tuzdan memnun kalmamıştım.
     
  3. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Eskiden kova bazında instan ocean kullanırdım, bir ara piyasada bulmakta zorluk çekildi hep çuval bazında vardı o kötü saklama koşullarından dolayı sertleşmiş taşlaşmış vs olarak çıktı karşımıza.
    Sonrasında ise red sae reef tuzu kullandım hiç bir skıntı yaşamadım ama aldığım ürünlerde 7 kg kovaları tercih ettim büyük kovalarda yukarıda dediğiniz gibi ton bazında gelip burada paketleniyor kanısı daha ağır basıyordu duyduklarımızdan onun için bu şekil büyük kova tercih etmedim. Daha sonra büyük kova reef crystal kullandım ama devamlı bir kh düşüklüğü olduğu için kh katkısı dozlamak gerekiyordu. Bu eldeki tuz bitince tavsiye edilen farklı bir ürünü kullanacağım o zaman onunla ilgili görüşlerimi de paylaşırım.
     
    TencoMelih, MESUT_KERİM ve YMR_AY bunu beğendi.
  4. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Bende bütün tuzlardan aşağı yukarı kullandım ama çok fazla mercan beslemediğim için ucuz tuz kullanıyorum, lakin burada resif tuzu konuşuyorsak benim için katkısı bol güzel ilaç kokan tuz bence en iyisidir.
    Genelde tercih ettiğim tuzlar: Reef crystals, Red sea coral pro, H2Ocean Pro.
    Sıralamam bu şekilde...:)
     
    yadıgar, TencoMelih ve MESUT_KERİM bunu beğendi.
  5. YMR_AY

    YMR_AY

    Mesajlar:
    9.981
    Yer:
    İstanbul
    Red Sea 7 kg.lık ambalajlarından kullanıyorum.Bende Veysel bey gibi büyük ambalajlarından aldığımda kovanın sonlarına doğru hemen erimeme dipte tortu bırakma gözlemledim.Hem büyük hem küçük ambalajda Reef Crystal tuz kullandığımda canlılar üzerinde çok bir değişim fark etmedim ama tuzun her iki ambalajındada kovaları açtıktan sonra bozulmaya uğradığını, renginin hafif mavileştiğini gördüm.
     
    TencoMelih, MESUT_KERİM, veysel ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Çok yerinde tespit Yağmur, bu bende de çok oluyordu. Hatta bir parça kaldı rotifere kullanıyorum. Fotoğrafta maviliği almaya çalışırım. Neden oluyor onu bende anlamadım.
     
  7. YMR_AY

    YMR_AY

    Mesajlar:
    9.981
    Yer:
    İstanbul
    Ben büyük ambalayı yarıdan fazla atmak zorunda kaldım Temel hocam.Tekrar yılmayıp küçük ambalaj aldım ondada aynı sorunu yaşadım.Ürünler direk kovaya ambalajlanmış,poşet içinde değildi.Kaldıki her aldığım tuzun kovasına mutlaka pirinç torbası koymuş olmama rağmen dokunduğumda nemli hissediyordum.Ne kadar doğru ne kadar yanlış bilemem ama tuz benim gözümde kütür kütür ve akışkan olmalı.Mavileşmesi kristalleştiği izlenimi uyandırdı bende.
     
    TencoMelih, MESUT_KERİM ve veysel bunu beğendi.
  8. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Birde şunu ilave edeyim, reef crystal tuzu açtığımda eşim bu ne kadar pis kokuyor diğer tuz bu şekil kokmuyordu diye serzenişte bulunuyor, hafif mavimsilik var bendeki tuzda da.
     
    TencoMelih, MESUT_KERİM ve YMR_AY bunu beğendi.
  9. YMR_AY

    YMR_AY

    Mesajlar:
    9.981
    Yer:
    İstanbul
    Açınca ecza dolabı gibi kokuyor :D Biz bu kokuyu sevmezken öte yandan Alparslan kokmasını artı değer olarak yansıtmış.
     
    TencoMelih, MESUT_KERİM ve veysel bunu beğendi.
  10. MESUT_KERİM

    MESUT_KERİM

    Mesajlar:
    8.880
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Mesut Arıkan
    Reef crystal bende kullandım birkac kova kh düşüklüğü disinda birsey farketmedim. Bir sirwdir de red sea pro kullanıyorum. Ikisi atasinda cok cok belirgin bir gozlemim olmadi. Ama biri kimya kokarken biri deniz kokuyor :)
     
    TencoMelih, murat parin ve Alparslan bunu beğendi.
  11. cimlikaya

    cimlikaya

    Mesajlar:
    2.208
    Yer:
    İST.
    İsim:
    Teoman Çimlikaya
    Tuz konusu çok önemli alışverişinizi tanıdık bildik yerden yapın,internetten abidik gubidik pet shoplardan almayın yurdum insanı çok güzel çakma tuz yapıyor .
     
    TencoMelih, Montimahir, veysel ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  12. barabelli

    barabelli

    Mesajlar:
    984
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Eray YILMAZ
    Reef crystal kullanıyorum uzunca bir süredir.iki kova olarak satın alıyorum aynı parti olması için.Hazırladığım ilk suyu test edip ekstra potasyum ve mg ekliyorum.Kh düşüklüğü ile hiç karşılaşmadım.Sürekli aynı miktarda su değiştirdiğim için neyden kaç ml ekliyeceğim hep sabit kalıyor ve açmış olduğum kovayı 1.7 kg lık paketler halinde buzdolabı poşetlerine ayırıyorum.Sonuç olarak iş bir paket tuz,20 ml K,30 ml Mg ye geliyor..
     
    TencoMelih, Montimahir ve Alparslan bunu beğendi.
  13. MESUT_KERİM

    MESUT_KERİM

    Mesajlar:
    8.880
    Yer:
    ANKARA
    İsim:
    Mesut Arıkan
    Ekstra ekleme yapmak zorunda kaliyorsaniz neden bunu kullanmaya devam ediyorsunuz?
     
  14. Önder.

    Önder.

    Mesajlar:
    273
    İsim:
    Önder ÖZTÜRK
    Red sea coral pro kullanıyorum memnunum
     
  15. barabelli

    barabelli

    Mesajlar:
    984
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Eray YILMAZ
    güzel soru.Tüm çarkların düzgün işlediği bir sistemde değiştirme gereği hissetmiyorum.Kaldıkı piyasada ekleme yapılmıyacak bir tuz markası ben bilmiyorum.20 ml yerine belki 10 ml ekleme yapılabilir başka bir markayla ama maceraya gerek yok diye düşünüyorum..
     
  16. Fatih BARLAS

    Fatih BARLAS

    Mesajlar:
    6.647
    Yer:
    Pendik
    İsim:
    Fatih BARLAS
    Basit anlamda ilk kurulumda kullanılacak tuzun değerlerinin yüksek olması lazım ki. Zırt pırt su değişikliği ile tankın gelişimine sekte vurmasın. Averaj tüketimi olmalı önce yoksa sürekli su değişiminde suyun redoks, ilk yosun dönemi, mikro yaşamın gelişmesi için zaman gerek. Al suyu dök red sea coral proyu. Sonra düzen oturunca red sea mavi kova sea saltı ile devam et al sana deniz.... İş spsye gelince değişiyor. Tuz tamamıyla ne yapmak istediğinize göre değişiyor. Ama inanın ülkemizde satılan reef crsytal TIRT....
     
    TencoMelih ve veysel bunu beğendi.
  17. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Balık besleyene tuzun kıralı Marmara da...:D
     
    TencoMelih, murat parin ve veysel bunu beğendi.
  18. murat parin

    murat parin

    Mesajlar:
    2.168
    Yer:
    pendik/istanbul
    İsim:
    murat
    Hepimizin kullandığı üç beş marka hemen hemen aynı bence üzerinde durmaya gerek yok.Ucuz satılan markalardan hangisi iş görür asıl o muallakta.
     
  19. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Aynı fikirdeyim, kullanmadığım marka yok gibi birşey.Hepsi aşağı yukarı aynı, hepsinin kendine göre artıları ve eksileri var.Bize hangisinin hitap ettiğini bulup devam etmek en mantıklısı.
    Ben istediğim değerleri karşıladığı ve ucuz olduğu için ****** kullanıyorum, son partileri haricinde sıkıntı yaşamadım.Yaşadığım sıkıntı da üzerinde yazan gramaj ile reeldeki yoğunluğu yakalayamaması.Umarım bu sorunun üstesinden gelir, aksi halde başka bir tuza geçeceğim.
     
    murat parin ve TencoMelih bunu beğendi.
  20. inifnity

    inifnity

    Mesajlar:
    1.020
    İsim:
    ismail işçi
    red sea kullanıyorum, ****** e geçmek istiyorum ama bir türlü cesaret edemedim yukarıda da zikredilen sebeplerden dolayı.
     

Sayfayı Paylaş