1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Amphipron Ocellaris ve Bubble Anemon İlişkisi

Başlığı 'Palyaço Balıkları' kategorisinde Efe Zorba tarafından 30 Ekim 2014 başlatılmıştır.

?

Yazdıklarıma katılıyor musunuz?

  1. Evet

    oy sayısı 3
    50,0%
  2. Hayır

    oy sayısı 3
    50,0%
  3. Kararsızım

    oy sayısı 0
    0,0%
  1. Efe Zorba

    Efe Zorba

    Mesajlar:
    182
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Efe Zorba
    Ocellarislerle bubble anemonun ilişkisini tecrübe ettiğim kadarıyla sizlere aktarmak istiyorum:

    Ocellarisler akvaryuma alıştıktan sonra dominant balık olan dişinin yer edindiği ilk bölge, akvaryumun arka tarafındaki kayanın camla birleştiği bölgeydi ve açık konuşmak gerekirse dominant balık anemonla hiç ilgilenmiyordu.

    Anemonun yerini dominant balığın bölgesine yaklaştırdığımda ise dominant balık arada sırada anemonu incelemeye başladı.

    Bunun üzerine, tankın tasarımını değiştirdim ve dominant balığın yer edindiği bölgeyi bozdum. Sonra dominant balığın yeni bölgesi 2 kayanın arası oldu.

    Bunun üzerine, akvaryuma düz bir kayayı o iki kayaya paralel olacak şekilde yerleştirdim.(3 kayaya üstten baktığınızda, basitçe düşünürsek ortalarında üçgenimsi bir boşluk oluşacak bir tasarım) Ardından anemonu da o düz kayanın üstüne yerleştirdim. Ertesi gün gözlem yaptığımda fark ettiğim;dominant balığın erkek balığa kur yapıp, ardından anemona girip sonra tekrar aynı şeyi belirli bir döngüyle gerçekleştirdiğini gördüm.

    Benim bundan çıkarttığım:

    Ocellarisleri anemona alıştırmak için, seçtikleri bölgeye anemonu yerleştirmenin yeterli olduğu.
    _______________________________________
    Bence bu hobiye gönül veren her hobici, iyi bir gözlemci olarak anemon ve ocellaris ilişkisini sağlayabilir ve akvaryumlarında bu görsel şölene tanık olabilir.
     
  2. Efe Zorba

    Efe Zorba

    Mesajlar:
    182
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Efe Zorba
    Canlıların akvaryumdaki 8. Günü
    ImageUploadedByTapatalk1414742074.019177.jpg


    Sent from my iPod touch using Tapatalk
     
    Alparslan bunu beğendi.
  3. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Ben oyumu hayır olarak kullandım. Çünkü uygulama sonrası sen başarılı olduğunu düşünsen de temelde davranış biçimleri pek böyle değildir. Birçok palyaço balığının seçilen veya satın alınan anemon türlerini konak olarak seçmediğini görüyoruz. Aslında anemon türleri ile ilişkili olsa da seçici olmayanlar da çoktur. Senin uygulaman biraz zorlama gibi görünse de zaten gönlü olduğunu varsayabiliriz. Zira birçok palyaço çifti bölgesinden mercanları atmak isterken bunu aynen istemedikleri anemonlar içinde yaparlar. Anemon sonrası dominant balığın kur yapma kısmı içinde kur yapmak diyemeyiz ama baskın gelme veya üstünlük kabul ettirme hareketleri diyebiliriz, palyaço balıklarında kuru erkekler sergiler.
     
    Efe Zorba bunu beğendi.
  4. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Kolay kolay sizin dediğiniz, kendi bölgelerinde olan bir anemon yerine gonniporayı host edinen percular çok gördüm.:)
     
  5. Efe Zorba

    Efe Zorba

    Mesajlar:
    182
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Efe Zorba
    Hocam kayaların dizaynini degistirirek cozume ulasilabilir belki ama baliklarinda karakterleri oldugunu unutmamak gerek, olmadi mi olmuyor


    Sent from my iPod touch using Tapatalk
     
  6. Vetman

    Vetman

    Mesajlar:
    119
    Yer:
    Balıkesir
    İsim:
    Yağmur Gülsoy
    Akvaryuma eklediğim ilk balıklarım ocellarislerimdi. Kurulumdan yaklaşık 10 ay sonra tanka anemon ekledim. İlk eklediğim iki gün zaten anemonun kendine yer bulmasıyla geçti. Sonraki bir iki gün dişi ocellaris anemonun etrafında dolaşarak, hatta bazen sürtünmeye çalışarak anemona alışmaya çalıştı. Yanlış hatırlamıyorsan 5. günün sabahı dişi, anemonun içindeydi. Sonra dişinin izin verdiği kadar erkek olan da anemona girmeye başladı. Ocellarisleri yavru almıştım ve daha önce anemon gördüklerini de sanmıyorum. Bendeki balıklar anemonu host edindi ama sahiplerinin bütün zorlamalarına rağmen akvaryumdaki anemona hiç bakmayan ocellarisler de biliyorum. Kısacası ben bu ilişkinin biraz da hayvanların doğasıyla ilgili olduğuna inanıyorum. Bunun yanında anemonlar bizim durmalarını istediğimiz yerde duran canlılar değiller. Işık, akıntı ve benzeri koşullara göre yer değiştiriyorlar. Bu yazdıklarıma dayanarak ben de hayır oyu verdim.
     
  7. Efe Zorba

    Efe Zorba

    Mesajlar:
    182
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Efe Zorba
    Merhabalar,

    Ocellarislerde diğer tüm vahşi hayvanlar gibi belli bir takım içgüdülere ve birikimlere sahip olarak doğarlar bu tartışılmaz tabiki ama uygun şartlar sağlandığında ocellarislerin anemonu tercih etmemesi için bir sebep göremiyorum.

    Anemonlar(bubble tip için konuşuyorum) belirttiğiniz gibi ışık, akıntı, sıcaklık, beslenme vb. faktörler yüzünden doğal ortamda ve akvaryumlarımızda da yer değiştirmekteler, bu gayet normal bir durum bu sebepten dolayı kaya dizaynı yapılırken, bunların hepsini göz önünde bulundurmak gerekli ve bu da anca tecrübe ederek mümkün olabilir.


    Uzun lafın kısası benim böyle bir konu açmamın amacı; İnternette araştırmama rağmen anemon-soytarı ilişkisinin yeterince açık olmaması ve aklımdaki bazı sorulara cevap alamamamdı, bu soruların cevabını bulduğumda, benden başka hobicilerin aynı durumu yaşamış/yaşamakta olduğunu düşünüp yazıya aktardım.

    Ayrıca fikrinizi belirtmeniz gerçekten çok güzel, Saygılar, İyi Akşamlar
     
    nihatyenihançer, Adm ve Vetman bunu beğendi.
  8. Erdal

    Erdal

    Mesajlar:
    4.010
    Abicim anemon en köşe arka noktada da olsa eğer palyaço içine girecekse bulup giriyor zaten eğer girmeyeceği varsa ne yapsan boş, ha birde bazı esnaflar var anemon satarken bir çift palyaço itelerler neden diye soruncada anemon palyaço olmazsa yaşayamaz, patlar, gezer, beslenemez vs vs çok ilginç :)
     
    nihatyenihançer ve Efe Zorba bunu beğendi.
  9. Efe Zorba

    Efe Zorba

    Mesajlar:
    182
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Efe Zorba
    Hocam o zaman benim şansım yaver gitti heralde , konu silinebilir


    Sent from my iPod touch using Tapatalk
     
  10. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Hayırdır Efe konuyu niye siliyoruz, her insan görüşlerini, tecrübelerini hür ve özgürce saygı çerçevesinde paylaşır. Bunlarda alınılacak günecenilecek durumlar olmaz. Zaten bu dediklerimizin dışında kalan sözlere yazılara anında müdahale ederiz gerektirdiği şekilde.
     
  11. Glsn

    Glsn

    Mesajlar:
    622
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Gülsün Odabaşoğlu
    Bubble anemonu akvaryuma koyar koymaz palyaço yanından ayrılmadı. Hatta anemon gece kapandı; palyaçonun sadece yüzü girecek kadardı. Palyaço da öyle ara ara yüzünü sakladı anemona :)
     
    nihatyenihançer ve Efe Zorba bunu beğendi.
  12. Efe Zorba

    Efe Zorba

    Mesajlar:
    182
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Efe Zorba
    Hocam darilmaca gucenmece meselesi degil yaniltmak gibi olmasin konu o yuzden silinebilir dedim yanlis anlasilmasin :)


    Sent from my iPod touch using Tapatalk
     
    veysel bunu beğendi.
  13. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Sende kendi yaşadığın tecrübelerini paylaştın önemli olan bu.
     
    Efe Zorba bunu beğendi.
  14. Efe Zorba

    Efe Zorba

    Mesajlar:
    182
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Efe Zorba
    Böyle düşünüyorsanız fikir vermesi açısından kalması da faydalı olabilir.


    Sent from my iPod touch using Tapatalk
     
    Ontheway bunu beğendi.
  15. furkant

    furkant

    Mesajlar:
    812
    Yer:
    İstanbul
    Bende 5 tane palyaçomun arasına carpet anemon saldım bakalım 2 gündür kimse yüzüne bakmıyor daha öncede carpet ve sebae anemonu vardı ama yine hiçbiri ilgi duymadı :)
     
    Efe Zorba bunu beğendi.
  16. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Carpet anemon ile clarki türleri iyi anlasiyor Furkan.
    Bende 2 tane osallaris var. Önce hairy mushroom içine girdiler. O sırada siyah benek olunca ben de anemon alayım dedim bubble anemon aldım. Ama sırasıyla Leather finger ve Frogspawni konak edindiler. Anemonun yanına bile yanasmadi salaklar
     
    furkant ve veysel bunu beğendi.
  17. furkant

    furkant

    Mesajlar:
    812
    Yer:
    İstanbul
    Carpet xl olmasına ragmen 3 tane ocellaris 1 tane black ocellaris yüzüne bile bakmıyo. hepsi yavruluktaki kücük olanın dibindeler pitbull gibi :D


    iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi
     
  18. muratmuratt

    muratmuratt

    Mesajlar:
    169
    Yer:
    istanbul
    İsim:
    murat işal
    Selamlar herkese Anemon ile balık gerçekten çok güzel görsel yaşatıyor bende çok uğraştım evet istemeyince girmiyorlar yada seçtiklerinde başka anemon olsada gitmiyorlar gitmedikleri gibi sahipleniyorlarda o zamanda diğerlerini de yaklaştırmıyorlar adeta özelleri oluyor anemon bunun en önemli faktörü aralarında bağ oluşması buda en kolay balıkları korkutacak başka bireyler olması sonucu anemonu host ediniyorlar ve bu zor zamanda onları koruyan sığınmalarına izin veren anemon ile aralarında kurucu bir anı bağ gibi oluyor ve dostluk başlıyor aksi durumda kendisi seçerse isterse oluyor sonra onu beslemeye başlıyor küçük bir karides parçasını alıp ona götürüyor bağ sonra sonra dahada gelişiyor örneğin bazıları sevkiyat getirdiklerinde önce birer anemon ilave ediyor tanka yoldan gelmiş ürkmüş strese girmiş olan balık anemonu görünce sorgusuz sualsiz içine giriyor anemonun çünkü o an bir yerlere birşeylere sığınması gerekiyor anemonda önceden tankta hazır olunca hop host ediniveriyor sığınıyorlar ve aralarında zor zamanda kol kanat geren yuva olan sığınma noktası olan anemon dostları evleri yuvaları vazgeçilmezleri oluyor en azından benim gözlemlerim bu şekilde bir de bu şekilde değerlendirin Herkese selamlar Teşekkürler tuzu seviyoruz denizi seviyoruz portalı seviyoruz


    Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
     
    MESUT_KERİM ve hiter bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş