1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

BB Reef Uygulamaları

Başlığı 'Deniz Akvaryumları Yeni Başlayanlar' kategorisinde Bostonian tarafından 3 Kasım 2014 başlatılmıştır.

  1. Bostonian

    Bostonian

    Mesajlar:
    7
    İsim:
    İlker Öztan
    Değerli hobici arkadaşlar,
    BB reef tecrübesi olan ve aynı zamanda display tank içinde minimalist kaya uygulamaları konusunda, yeni kuracağım tank için her aşamada bana tecrübeleriyle fikir verecek deneyimli arkadaşlar arıyorum.Fikirleriyle yardımcı olacak arkadaşların BB tecrübeli olmaları benim için çok önemlidir..Şimdiden herkese teşekkür ederim.
     
    YIKIKTEMO bunu beğendi.
  2. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    BB nedir?
    Büyük bariyer...
     
    ka2n bunu beğendi.
  3. Fatih BARLAS

    Fatih BARLAS

    Mesajlar:
    6.647
    Yer:
    Pendik
    İsim:
    Fatih BARLAS
    Kumsuz tank uygulamasında bulunmadım hiç, lakin bu konuda örnek alınacak kurulumlar genelde zeovit forumlarında mevcut. Bakteriyi kurdukları zeovit realtörlerinde barındırarak kumsuz ve kayası az sistemler kuruyorlar. Şart haftalık su değişimi ve tank hacmimin 3 katı ps seçimi.
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Hani sana gel kum kullanma, tabanı gel polip kaplat diyordum ya durmadan o tanklar oluyor işte Hakan.:) Bare bottom olarak ifade ediliyor. Bakımı çok çok kolay olan akvaryum şekli bence de.

    Kaç litre akvaryum düşünüyorsunuz, mercan türü olarak hedefiniz neler?
     
  5. Bostonian

    Bostonian

    Mesajlar:
    7
    İsim:
    İlker Öztan
    İlgilendiğiniz için çok teşekkür ederim..Akvaryumum hazır..200.65.55 ebatlarında, ana tankı yaklaşık 730 litre alan bir tankım var..2 adet tabandan 50 lilik iniş ve 2 adet tabandan 25 lik çıkışları mevcut.BB düşündüğüm için risk almak istemedim ve taban camları 2 adet 15 mm cam ve 4 mm pleksi uygulaması ile totalde 34 mm taban yaptım.SPS ağırlıklı bir tank düşünüyorum..Ama en çok imrendiğim ve uygulamak istediğim BB sistem içinde minimalist kaya dizaynları..Elimde olan 2 adet bubble bluster 10000 geri dönüş ve newjet 8000 rektifiyeli Reef Octopuss skimmer. (Şu anki toplamasından çok memnunum ama ileride bütçemi zorlayacak bir skimmer alma zahmetine girebilirim.) Daha önce yurt dışında BB uygulaması yapmıştım ama ekipmanlarım çok güçlüydü...Burada elimde olan tek adamakıllı malzeme geri dönüş motorlarım ve dalga motorlarım..Biliyorum ki,forumdaki arkadaşların çoğu BB reef yapmıyorlar ama yine de en azından tecrübe etmiş kişiler olabilir ve onların başarısı ya da başarısızlıkları bana çok önemli fikirler verecektir.
     
  6. Fatih BARLAS

    Fatih BARLAS

    Mesajlar:
    6.647
    Yer:
    Pendik
    İsim:
    Fatih BARLAS
    Kumsuz ve kayasız sistem tabiki mümkündür. Hatta bir çok Sps tortunun olmadığı redoksu yüksek suyu sever. Milleporalar haric. Bu sistem ancak minimumunda altında balık ile kurulur. Bize burası cazip gelmediğinden denemedik hiç. Kum kayadan daha önemli.

    1 bakteri,
    2 ph tamponu,

    Bu iki konuda şuanki eldeki tekniklerle çözülür. Şuanki skimmer yeterlidir. Bunun yanına ya pellet sistemi yada zeolit reaktörü kurularak bakteri barındırılırsa. İyi bir dozaj sistemi yada ca reaktörü ilavesi ile ph işi bu olayda çözülür. İyi bir Sps tankı kurulur mümkün. Kayanın bence tanka etkisi %10 dur
     
  7. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Forumlarda pek fazla kumsuz akvaryum yoktur evet ama bunun altında yatan neden çoğunlukla görüntüdür, genelde kumsuz akvaryumların güzel görünmeyeceği kanısı hakim. Oysa ben farklı düşünüyorum, kum ilerleyen teknoloji eşliğinde bakteri yatağı olarak giderek bu alanda işlev zorunluluğunu kaybediyor. Ben kumsuz SPS tankı kısa süreli ARGE tankı olsa da yaptım ve gerçekten bakımı çok kolaydır.

    Aslında bunu anlamak için sadece çıplak tabanın sağında solunda biriken öbek tortuları görmek yeterlidir, basitçe bunları dip çekimi ile almak oldukça rahatlatıcı. Tabandan temiz su girişleri yapılmış anladığım kadarıyla, bunun nedeni sanırım tortuları kaldırıp sumpa atmak, bunun pek önemi yoktu aslında ama bir tasarım sonuçta ve çalışır.

    Bu sistemde sizinde belirttiğiniz gibi protein skimmer önemli oluyor, yani biyolojik faaliyet alanı kum olmaması ile azalıyor, çünkü kum taban canlı kayadan daha fazla bakteri yatak alanı sağlıyor. Bunu da iyi ps ile aşmak oldukça kolay. Elinizdeki ps'de çok kötü bir ps değil bence başlangıç için size yeterli.

    Korkacak çekinecek hiçbir yanı olmadığını rahatça söyleyebilirim, canlı kaya miktarını belirleme konusunda da kum yok kaya fazla olsun mantığına gerek yok, zaten SPS ağırlıklı tanklarda aşırı sayıda balık yükü olmaz ve sistem kendine yeter. Sump içine de mütevazi yapıda file ile kolay arası sıra bakımı yapılabilecek mercan kırıkları eklemek mümkün.

    Çıplak tabanın hem çıplak kalmasını istemek ile, tabanın star polip, glove polip tarzı mercanlar ile kaplatılması da seçenekler arasında. Ben polip kaplı tabanları daha çok seviyorum örnek olarak.
     
  8. Fatih BARLAS

    Fatih BARLAS

    Mesajlar:
    6.647
    Yer:
    Pendik
    İsim:
    Fatih BARLAS
    Mesela ülkemize all-in-one biopellet girişide oldu yakın zamanda hem karbon hem besin bir arada tam bu şekilde bir tanka uygun. Kapalı sistem reaktör ve all in one. Al sana BB.
     
  9. Bostonian

    Bostonian

    Mesajlar:
    7
    İsim:
    İlker Öztan
    Tabandaki polip uygulamalarını ben de çok seviyorum,kısmi de olsa bunu uygulamak istiyorum..Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.Özellikle skimmer konusunda iyimser görüşleriniz moral verdi.Toplamda kullanmam gereken dalga motorlarının saat litrajını 55000 olarak hesapladım ve motorlarımı ona göre aldım..Geri dönüşler hariç takribi 60.000 litrelik bir akıntım olacak.Bu büyüklükte bir tank ta kaotik akıntı için yeterli mi sizce?
     
  10. Bostonian

    Bostonian

    Mesajlar:
    7
    İsim:
    İlker Öztan
    Zamanınızı almaktan korkuyorum ama biraz daha bu sistem hakkında ayrıntılı bilgi verir misiniz?
     
  11. Fatih BARLAS

    Fatih BARLAS

    Mesajlar:
    6.647
    Yer:
    Pendik
    İsim:
    Fatih BARLAS
    Tankınız şuan faal durumdamıdır.?


    Önce sistem seçimi yapılmalı Pellet Ya da Zeovit. Pellet zahmetsiz bir sistemdir. 3 ay sabretmek gerekir. Bu süreyi kısaltmak için tanka tek büyük bir balık girilebilir. Kapalı sistem reaktör konusu maalesef ülkemizde DIY olarak kalmış. Pellet sisteminde bakteri bu reaktörün içinde barındırılıyor. Tank kurulmadı ise Biodigiest ile bakteri popülasyonu ayarlanır.
    Bu pellet karbon kaynağıdır. All in One olanları ise Fosfat tutucu medya özelliğinede sahiptir. 6 ayda yenilenmesi gerekir. Burada da oluşan fazla fosfat ve Azot yüklü bakteri skimmer yolu ile toplanır. Kaçan tanka yem olarak geri döner.


    Zeovit sisteminde bir reaktör içerisinde Zeolit dediğimiz medya kullanılmakta. Bunun reaktörünün çalışma prensibi biraz daha karışıktır. Belli zaman aralıklarında çalkalanarak medya üzerine yerleşen fazla bakteri dışarı atılır. Bunlarda SPS ye çok güzel yem olur. Zeolit bana göre kaya ve kum yerine geçebilecek en iyi malzemedir. Lakin doğru kullanılmadığında tanktaki canlıların ölüm hızı artar. Bu sistem çok meşaakatli komple bir disiplin isteyen sistemdir. 4 temel başlangıç setleri mevcuttur. Bunların yanında aktif karbon kullanımı önerilir.

    Zeolit taşı
    zeobak (Anerob-aerob) bakteri
    Zeofood (Bakteri Besini)
    Zeostart3 (KarbonKaynağı)

    İkisindede amaç bakteri sayesinde sistemde ULNS oluşturmak.

    Bu sistemlerden size zahmet ve maliyet getirmeyecek sistem Pellet Sistemidir. İkinde de reaktör su akış hızı çok çok önem teşkil etmektedir. Yanlış hesap edilen Az yada Fazla su akışı dengeleri bozar. İstenmeyen oluşumlara sebebiyet verir.

    İlk ay istediğiniz SPS yi ekleyebilirsiniz. Sps için öncelik ışık gücüdür. Beslenmesinin %70 ini fotosentez ile tamamlar.
    3. ayda Pellet sistemi oturduktan sonrada istediğiniz kadar balık ekleyebilirsiniz.

    Tabanı hareketlendirecek şekilde bir dalga konumlandırırsanız Tortu derdi de minimuma iner.

    Kumsuz kurulum en temiz, en kolay bakım, doğallığı bana göre zayıf sistemdir.

    Yanlış anlamayın BB reef uygulamalarını denemedim tabi bu konuda zayıf kalırım. Bu konuda tecrübeliler genelde RC da mevcuttur. Sizin tank boyutunda kurulumlar mevcut. Genelde hepsinde göreceğiniz tek büyük bir balık geri kalanı ufak sürü balıkları. Bunların arasında beğendiğim Sps nano kurulumlar mevcuttur. Bunlarda da neredeyse hiç balık yoktur.

    Kurulumunuzu ve tecrübelerinizi paylaşmanız dileğimle.
     
    Montimahir, YIKIKTEMO, veysel ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  12. Fatih BARLAS

    Fatih BARLAS

    Mesajlar:
    6.647
    Yer:
    Pendik
    İsim:
    Fatih BARLAS


    Bu da All in one için tanıtım videosudur.
     
    Montimahir bunu beğendi.
  13. Bostonian

    Bostonian

    Mesajlar:
    7
    İsim:
    İlker Öztan

    Temel olarak ne demek istediğinizi net olarak gayet iyi anladım..Ayırdığınız zaman ve bilgilendirmek üzere harcadığınız emek için çok teşekkür ederim..Sağlıcakla kalın..
     
    Erdal ve Fatih BARLAS bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş