1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Yumuşak Mercan ( Cladiella sp ) Frag Yapmak

Başlığı 'Deniz Akvaryumu Üretim Forumu' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 13 Şubat 2012 başlatılmıştır.

  1. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Yumuşak Mercan ( Cladiella sp ) frag yapmak için kolları sıvadım. Fakat sizlerle paylaşmadan önce Leather türlerine çok benzeyen bu yumuşak mercanın adını öğrenmem gerekiyordu çünkü Leather değildi. Frag yapma konusunda yumuşak mercanlar SPS türlerine göre daha zor diyebilirim. Aslında mükemmel bir kendi tutunma kabiliyetleri var ve bu konuda Cladiella sp oldukça kabiliyetli. Ancak dekorda farklı frag taktikleri için yer olmadığında ayrı bir parça olarak hazırlamam gerekiyordu. Frag yapmak için gözlemimi bekliyordu ve ben kararımı bir dalında kıldım. Dalı kesmeden önce frag yapılacak parçayı sabitleyeceğim frag taşını hazırlamam gerektiğinden işe koyuldum. Önce uygun bir frag taşı ayarladım ve taşın orta kısmında ince bir delik açtım. Deliğe kulak pamuğu çubuğu taktım ve az yapıştırıcı ile çubuğu sabitledim. Kurumasını beklemek gerekiyordu yoksa Yumuşak Mercan ( Cladiella sp ) Frag Yapmak isterken çubuk yerinden oynayacaktı. Aynı zamanda akvaryum içindeki akıntı yüzünden frag parçası tutmayacaktı. Burada http://www.garf.org/22/cap.html türün ilginç dağılımı bulunuyor..

    Yumuşak Mercan ( Cladiella sp ) Frag Yapmak:

    [​IMG] [​IMG]

    Yumuşak Mercan ( Cladiella sp ) Frag Hazırlık:

    Görüldüğü gibi bir frag kaya parçası hazırladım. Ucunu makasla sivri şekilde kestim ki rahatça mercanı çubuğa geçirebilelim. Canı yanmış mıdır fikrim yok ama sonuç olarak türünün var olmasına yardımcı olmaya çalışıyoruz, o kadar da kusurumuza bakmaz sanırım. Gerçekten mercanı çubuğa geçirirken canı yanıyor mudur acaba diye düşündüm ve merak ettim. Bu konuda bir bilgiye de rastlamadım şimdiye kadar. Araştıracağım gerçekten merak ettim. Yumuşak mercan veya sert SPS mercanların bu işlemlerde veya farklı şekilde acı duyma hissi sizce var mıdır?

    Yumuşak Mercan ( Cladiella sp ) frag yapıştırmak:

    [​IMG]

    [​IMG]

    Yumuşak Mercan ( Cladiella sp ) bu şekilde yapıştırıldı arkadaşlar. Şimdi mümkün olduğunca akıntının orta veya düşük olduğu bir alana yerleştireceğiz, yanından ve etrafından büyük tang balığımızın geçmemesini sağlamam lazım yoksa psikopat olduğu için alıp ağzına arkalara atar. Koca frag taşlarını alıp atıyor çünkü.

    Yerini aşağıdaki şekilde belirleyip Yumuşak Mercan ( Cladiella sp ) mercanımızı huzura terk ediyoruz. Bakalım ne olacak, sonuç olarak tutacağının garantisi yok. Sonuç olarak bu tarz canlıların bazen umulmadık tepkiler vermesi doğaldır. Ayrıca bir ek olarak eklemek gerekirse Yumuşak Mercan ( Cladiella sp ) SPS tanklarında öyle kolay kolay mutlu olmaz. Daha stabil ve yumuşak ilerleyen su değerlerini severler. Sonuç olarak sürekli kalsiyumu yüksek veya Kh için eklemeler vb yapılmaktadır.

    [​IMG]

    İnşallah sağlıklı şekilde tutunur ve güzelliğini yakın zamanda sergiler de bir arkadaşımızın akvaryumunda görmek nasip olur.

    Akvaryum Portalı;
     
    ogeday_ylz, Önder., yekim ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  2. fth-94

    fth-94

    Mesajlar:
    5.167
    Yer:
    Türkiye
    İsim:
    Fatih BAŞBAĞ
    Cevap: Yumuşak Mercan ( Cladiella sp ) Frag Yapmak

    Temel abi ellerine sağlık.

    Çok güzel bir '' soft mercan fragı nasıl yapılır ? '' başlığı olmuş. Sert mercan fraglamasamda yumuşak mercanların zor olduğunu biliyorum. Zoa fraglamak , xenia fraglamak , mushroom fraglamak oldukça zor. Bunlarında bir kaçını ben anlatıyım o zaman.

    Çok kısa zamanda sizlerle...
     
  3. halilkocan

    halilkocan

    Mesajlar:
    7.593
    İsim:
    halil kocan
    Cevap: Yumuşak Mercan ( Cladiella sp ) Frag Yapmak

    Abi bence canı yanmıştır resmen kazığa otuturmuşsun sonuçta o da canlı. :D
     
    Önder. bunu beğendi.
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Cevap: Yumuşak Mercan ( Cladiella sp ) Frag Yapmak

    Katılıyorum, bana da öyle gelmişti.:F
     
    Önder. bunu beğendi.
  5. vicia ervillia

    vicia ervillia

    Mesajlar:
    521
    Yer:
    manisa
    İsim:
    burcak arbil
    Yapıştırıcı olarak ne kullandınız acaba Temel bey?
     
  6. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bu tarz mercanlarda konuda görüldüğü gibi tutacak çubuk yapmak mercan yapıştırıcısı kullanmaktan daha sağlıklı olabilir. Fakat mercanın frag taşına değen kısımlarına hafifçe Cg coral glue yapıştırıcı kullanabilirsin.
     
    vicia ervillia bunu beğendi.
  7. vicia ervillia

    vicia ervillia

    Mesajlar:
    521
    Yer:
    manisa
    İsim:
    burcak arbil
    Zoa ları kayalara yapıştırmak içinde kullanmayı düşünüyorum Temel bey uygun olurmu sizce 'coral glue ' bu konuda sizce
     
  8. Erdal

    Erdal

    Mesajlar:
    4.010
    Temel abi balıkların sinir sistemini kontrol ettiğini ve yaralandıkları bölgenin sinir sistemini kapatabiliyorlar ve o bölgede acıyı hissetmiyorlar, mercanların daha dirençli olacağını düşünüyorum, merkezi bir sinir sistemi olmadığı için acıyı hissettiklerini sanmıyorum sadece kas tepkimesi veriyorlar :) bir beyin yokki hayvanda :p
     
    YIKIKTEMO ve inifnity bunu beğendi.
  9. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Açık olayım, zoa fraglamak ve yapıştırmak birkaç açıdan tecrübe gerektirir. CG ile yapışır, 404 Japon ile de yapışır ama eğer çok sağlıklı ve büyüme potansiyeli içinde olan bir koloniden değilse çoğu kopar yerinden. Olay kısaca zoa yapıştırmak değil zoa poliplerin ne olduğu ile ilgili.

    Zoa frag ile biri benim karşıma çıkacaksa veya satacaksa zoa kayası kolonisinin dibine ve yine sağına soluna koyacağı taşlara doğal atlatıp frag alacak.

    Gerisi hikaye.
     
    Pennywise, Erdal ve vicia ervillia bunu beğendi.
  10. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Benim bozduğum sığ tankta bu şekil kayalara kendileri atlıyorlardı, özellikle düğme polipler uzun atlama yapyorlardı. Yalnız düğme poliplerde dikkatimi çeken en büyük olay 50 kafa civarı ana koloniden atlayan polipler toplamı 5-6 kafa civarı bir aydan biraz fazla sürede ana kolni sayısına ulaşabilme yetenekleri idi.

    downloadfile-2.jpeg downloadfile-3.jpeg
     

    Ekli Dosyalar:

    TencoMelih, MESUT_KERİM, nhtkmn ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  11. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Bence de en sağlıklı sistem bu. Ama mevcut kayanın yanında o şekilde bir taş koymak da işin zor kısmı. Devrilen taşlar ve fraglar yüzünden her şeyi sabitleyesim var. Tam kayaya saracak diyorum ama sarmadan devriliyor. Can sıkıcı bir hal almış durumda bendekiler
     
  12. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Epoksi ile kayaları sabitleyebilirsin.Kayaların sağlam durması güvenlik açısından da önemli.
     
  13. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Bugün epoksi alayım dedim ama dışarıda sıkıp akvaryuma sokunca kurur diye cesaret edemedim. Nedir çalışma prensibi hakan
     
  14. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Bende yeni tecrübe ediyorum, daha önce jel yapıştırıcı kullanıyordum.Jel yapıştırıcıların yapısı sağlam olmuyor, frag büyüyünce ağırlığa dayanamayıp kırılıyor.Bu yüzden epoksiye geçtim ve elimdeki malzeme şu şekilde kullanılıyor.Kullanacağımız kadar malzemeyi kesip parmaklarımızla 1 dakika yoğuruyoruz.Malzeme çift kompanentli olduğundan karışımın homojen tek renk olması gerekiyor.Bir dakika sonunda yapıştıracağımız frağın altına koyup, istediğimiz kayanın üzerine 2 dakika baskı uygulayarak tutuyoruz.Bu süreçte tanktaki dalga motorlarını kapatmak işlem için daha iy oluyor.Malzeme bir kaç saatte tam donuyor ve 24 saatta kürlenme işlemini tamamlıyor.Dikkat etmek gereken yapılacak yapıştırma işlemlerini aynı gün değilde günlere yayılması.
     
    TencoMelih, Pennywise ve Montimahir bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş