1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Karantinada Düşük Yoğunluk İle Beyaz Benek Tedavisi

Başlığı 'Hastalık/Parazit Tanı ve Tedavileri' kategorisinde emarch tarafından 3 Kasım 2014 başlatılmıştır.

  1. emarch

    emarch

    Mesajlar:
    697
    İsim:
    emrah aydogdu
    Arkadaşlar merhaba, geçen ay balıklarım beyaz benek olduğundan düşük yoğunluk ile beyaz benek tedavisi uyguladım ve başarılı oldum. Bu 1 aylık süreçte yaptığım yanlışlıklar ve uygulamalarımı sizlerle paylaşmak istedim ki belki bunu uygulamak isteyen birilerine referans olabilir.

    Balık cinsleri : Akvaryumumda 3 adet chromis 2 adet paylaço, 1 adet cream angelfish, 1 adet blue eyed anthiasve 1 adet alg eater mevcuttu. Bunu belirtmemin nedeni farklı bir tür balıkta tuzluluk düşürme ve yükseltme süreleri benim uyguladığım sürelerde yeterli gelmeye bilir. Özellikle tang türleri bu konuda hassas diye biliyorum. Ölümler yaşanabilir. Uygulama yapmadan önce mutlaka balığınızın tuzluluk değişimlerine karşı hassasiyetini araştırıp hareket edin.

    Karantina akvaryumu : Karantinada balıkları tutacağınız süre uzun olacağından, akvaryumun hacmi olabildiğince büyük olmalı, ps, Dalga motoru, oksijen yapacak bir hava filtresi ve ısıtıcı olmalı. Ps olmaz ise akvaryumun hacmine göre 2 veya 3 günde bir dip su değişimi yapmak zorunda kalacaksınız. Bu biraz eziyetli olabilir. Balıklar içinde stres kaynağı olacaktır. Ben uv filtre de kullandım. Elinde olan varsa kullanmakta fayda var. 1009 Tuzlulukta zaten bu parazit yaşayamadığından Uv filtreye gerek yok diye düşünüyorum. Karantina için kullandığın akvaryum Boyu TL-450 modelidir. Bir de balıkların stres yaşamamaları için saklana bileceği bardak, kaya dekor gibi malzemeler karantinaya ekleyin.

    Beyaz Benek Döngüsü: Bence biraz bu hastalığın Safhalarını bilmek gerekiyor ki. Bu hastalık 3 safhada döngüsünü tamamlamaktadır. Aşağıda bu döngü anlatılmaktadır. Bir forumdan alıntıdır. Tuzluluk tedavisinde beyaz beneği 3. safhada etkisiz hale getiriyoruz. Çünkü kistten ayrılan thermontlar düşük tuzlulukta hücre duvarları patladığından yaşayamıyorlar.

    1. Trophozoite safhası (1): Bu safhadaki parazitler balıkların üzerine yerleşmiştir ve beyaz benekler şeklinde kendini gösterirler. Parazit bir kaç gün bu safhada kalır ve balıktan beslenerek gelişir. Bu safhanın özelliği, parazit balığı kaplayan mukus tabakasının altında bulunduğundan ilaçlar etkisiz kalır. Gelişme sürecinin sonunda balıktan ayrılır ve tomont safhası başlar.
    2. Trophont safhası (2-3): Bu safhada parazit balıktan ayrılmıştır ve yüzmektedir. Devamında akvaryum içinde her hangi bir yere yapışacaktır. Balıktan ayrılma ve bir yere yapışma arasındaki süre 1-2 saattir. Parazit bu süre içinde ilaçlara karşı hassastır. Bir yere yerleşip kist halini aldıktan sonra kist içinde bölünmeye başlayan parazitin ilaçlara karşı hassasiyeti kaybolur. İlaçlar etkisiz kalır. Kist halini alan parazit ilaçlardan etkilenmez.
    3. Tomit safhası (4-5): Kistlerin gelişimi tamamlandıktan sonra kist açılır ve thermontlar balıklara yapışmak üzere suda serbest halde yüzmeye başlarlar. Bu safha bir aç gün sürer ve sonunda kendine bir balık bulamayan parazit ölür. Bu şu demektir ki; beyaz benek görülen bir akvaryumdan balıkların hepsini çıkartırsanız, 2-3 hafta sonra akvaryumda bu parazitten eser kalmayacaktır. Konaklamak üzere balık bulan thermontlar ise yaşamaya devam eder. Her yaşam siklüsünün sonunda akvaryumdaki parazit sayısı giderek artar. Parazitler thermont safhasında ilaçlara karşı hassastırlar.

    Işık ve Isı : Bildiğim kadarı ile ışık ve ısı bu parazitin balık üstündeyken gelişimini hızlandırıyor. Çoğu yerde balığın stresini düşürmek ve parazitin gelişimini yavaşlatmak için akvaryumu karartmamız konusunda yorumlar yapılmıştır. Bence tuzluluk tedavisinde buna gerek yok. Amacımız zaten balığın üstündeki beyaz benek parazitinin gelişimini bir an önce tamamlayıp kist haline alacak seviyeye ulaşmasını sağlamaktır. Bu parazit Kist halinden sonra oluşumunu tamamlayıp tekrar akvaryuma döndüğünde zaten ölecektir. Ben bu uygulamada ışığı günde 10 saat olacak gibi ve akvaryumun ısısını da 28-30 dereceler arasında ayarladım.

    Ph Kh : İnanın bu konuda çok hatalar yaptım. Önce Akvaryumumdan karantina akvaryumuna su ekledim. Akvaryumumdaki tuzluluk 1024. Sonra tuzluluğu düşürmek için büyükçe bir kap alıp ro dan su ile doldurdum. Doldurduğum miktar kadar karantina akvaryumdan suyu çıkarttım. Damlama yolu ile sabah kadar ro dan aldığım tuzsuz su ile karantinaya ekledim. Tamam yöntem doğru fakat bunu bir seferde yapmak mümkün değildi. 1 seferde Çok fazla tuzluluk düşürmediğinden Bunu 10 seferde yapınca karantinada ne ph kaldı ne kh kaldı. Ph 7 kh 5 lere kadar düştü. Bu konu da dikkat edilmesi gereken bir mevzu. Çözümü uygulama kısmında anlatacağım.

    Süre : Ben tüm süreci 3 haftada bitirdim. Balıklarım 4 hafta karantinada kaldı. O 1 haftada spots and velvets beyaz benek ilacı kullanmıştım. Etkisini göremedim. 1 Hafta kaybım o yüzden oldu.

    Beslenme : Tabiki bu süreçte balığı da kuvvetli ve dirençli tutmak gerekmektedir.. Yemlerin mutlaka zencefil ve sarımsak suyuna bandırılıp verilmeli.

    Tuzluluğu Düşürme ve Yükseltme : Bence süreç şöyle işlemeli.
    1-) Ana akvaryumdan karantina akvaryumunun %60 dolacak gibi su eklenmeli.
    2-) Karantina su ile tam dolu olmadığından ne sirkülasyon ne de ps çalışır durumda olmadığı için ve 3 günde bu tuzluluk düşeceğinden Oksijen yapacak bir hava filtresi 2 – 3 gün çalıştırılmalı.
    3-) Bu arada %40 eksik kalan su için ro dan alınmış direkt suyu eklemeyeceğiz. Biraz da olsa tuzla karıştırıp ph ve kh belirli bir seviyeye getirmemiz gerekiyor.
    4-) 1 gün içerisinde damlama yolu ile rodan aldığımız %40 lik suyu karantinaya ekliyoruz. Ve tuzluluk oranını kontrol ediyoruz. 1024 den 1016 geldiğini var sayalım. O zaman doğru yoldayız. Sonra %40 lik bir su daha karantina akvaryumdan çıkartıyoruz mümkünse dip çekerek ve rodan tekrar ilk yaptığımız gibi biraz tuz ekleyerek su ekliyoruz bunu da gene 1 günde yapıyoruz damla yolu ile. 3. Gün tuzluluğa bakıp tekrar 1. Ve 2. Günde uyguladığımız şeyi yapıyoruz taki 1009 yoğunluğa gelene kadar. Bu arada 1. Günkü yaptığınız su eklemesinden sonraki tuzluluk 3 günde ro dan aldığımız suya ne kadar tuz eklemeniz gerektiği hakkında bir fikir verecektir. Burada deneme yanılma yapmanız gerekiyor. Önemli olan 3 günde 3 de 1 lik parçalar ile suyu 1024 den 1009 getirmek.
    5-) Tuzluluk 1009 geldikten sonra akvaryum tam dolu olduğundan hava filtresini çıkartıp. Akvaryumdaki ps sirkülasyonları çalıştırarak normale döndürüyoruz.
    6-) Bence en az 3 hafta olmak üzere iyi besleyip balıkları gözlemliyoruz.
    6a-) Bu süreçte test yapmanızı öneririm kh ph vs gibi bir sorun varsa hemen ro dan yeni tuz ile 1009 gelecek gibi su yapın ve %30 su değişimi yapın. Sorun yoksa bile haftada 1 %10-15 gibi su değişimi yapabilirsiniz ama sakın ana akvaryumdan su eklemeyin.
    7-) Balıkların üstündeki beyazlar gitti diye sakın balıkları çıkartmayın bunun bir süreç olduğunu unutmayın.
    :cool: Balıklarda normalin dışında rahatsızlık hareketlerinde farklılık görürseniz bu işlemleri durdurun veya ağırlaştırın. Sonra ne yapacağınızı ben de bilmiyorum : ))
    9-) Tuzluluğu geri yükseltmek düşürmekten çok çok daha basit. Bunun için bir kaba ro dan aldığınız suyu 1040 1050 getirin daha fazla bile olabilir bu yoğunluk. Deneme yanılma yöntemiyle 3 günde damla yolu ile ama çok yavaş 1009dan 1024 suyu çıkartın.

    Ek Bilgi
    Tabi burada çok önemli bir husus ise, ana akvaryumunuzdaki parazit durumu. Eğer ana akvaryumda balık var ise ve beyaz benek o balığa tutunmuş ise tedavi ettiğiniz balıkları ana akvaryuma koyduğunuzda stresten dolayı tekrar beyaz beneğe yakalanması çok çok büyük bir ihtimal. Ki ben bunu 2 kez yaşadım. O yüzden tüm balıklarımı karantinaya aldım ve aba akvaryumumda 1 ay boyunca hiç balık olmadığından beyaz benek orada da bitmiş oldu.
    Bu kadar şey yazdıktan sonra beyaz beneğin en büyük tedavisi ise stressiz ortam ve Balığın iyi beslenmesidir. Benim gibi 2 beyaz nokta görüp balığı karantinaya atmak doğru değildir. Bu durum daha çok stres yaratacağından balığın direnci iyice düşecektir. Önce tedavi besleme yolu ile denenmelidir. Ama İyi gözlem yapıp balık içinde geç kalınmamalıdır. Karantina akvaryumumla ilgili resim ve video paylaşıyorum.

    Arakadaşlar Yanlış veya eksik bir bilgi varsa lütfen düzeltin.



    IMG_4092.JPG
     
    veysel, 8020_r31s, TencoMelih ve diğer 5 kişi bunu beğendi.
  2. 8020_r31s

    8020_r31s

    Mesajlar:
    1.410
    Yer:
    İstanbul Anadolu
    İsim:
    ibrahim cengiz
    Yararlı bir paylaşım, eline sağlık
     
    emarch bunu beğendi.
  3. emarch

    emarch

    Mesajlar:
    697
    İsim:
    emrah aydogdu
    Teşekkür ederim. İbrahim bey..
     
  4. 8020_r31s

    8020_r31s

    Mesajlar:
    1.410
    Yer:
    İstanbul Anadolu
    İsim:
    ibrahim cengiz
    Aylar önce okuduğum yazınız şimdi bana lazım oldu.Karantina akvaryumu kurmam imkansız.Balıkların hepsi iştahlı.Şuan tanglerde yoğun bir istila var.Suyun ısısını 27-28 yapmayı düşünüyorum.Soft mercanlar olduğu için daha fazla arttıramam sanırım.Yüzey akıntısını rw-8 ve rw-4 ile güçlendiriyorum.Ps 6000lt saatte çalışacak.

    Ardiyede bulabilirsem daha önce 2. el aldığım ama hiç kullanmadığım UV filtreyi takacağım.Tuzluluk 1024 den 1023 e çekeceğim.Mercandan dolayı daha aşağı çekilemez sanırım.Mukoza güçlenmesi için hepar atacağım akvaryuma.Yem olarak sarımsak özlü nls yi deli gibi yerlerken bugün burun büktüler.Tetra discus yeme deli gibi atladılar.5-6 çeşit yem var.Hemen hepsinden vereceğim.

    Zencefil ve sarımsak kullanmakta düşündüğüm şey.Tangler büyük olduğu için parça sarımsak vermeyi deneyeceğim şimdi.

    Yanlış hatırlamıyorsam toplantıda bir arkadaşımız balığı dere otu ile kurtardım diyordu.Hangi tedavide olduğunu bilmiyorum ama dere ve tere otlarınıda kullanmayı düşünüyorum.

    Durum nerden çıktı derseniz ayedaş 4-5 saatlik bir kesinti yaptı.Haberim olmadığı için müdahele edemedim.Isı 22 lere kadar düştü.Ertesi gün benekler çıkmaya başladı.
     
  5. emarch

    emarch

    Mesajlar:
    697
    İsim:
    emrah aydogdu
    İbrahim bey, Öncelikle karantina akvaryumu imkansız dediğinizden onu direkt geçiyorum. Karantina olsaydı ve balıkları yakalayabilseydiniz kesin çözümü olan düşük tuzluluk tedavisini önerecektim.Omurgasız, mercanlar ve balıkların olduğu bir ortamda pek yapılacak bir şey kalmıyor diye .. ilk aklıma gelenler şunlar..

    UV filtre işe yarayacaktır işin %30 luk kısmını halleder. Fakat istediğimiz yararlı bakterileri de öldüreceğinden suyun kalitesini bozacaktır diye düşünüyorum. Bence UV bulun takın en azından balığa yapışamayan beyaz benekleri öldürebilirsiniz.

    Suyun ısısını mercanlarınızın açma durumuna göre her gün azar azar yükseltin. Ben ısıyı hızlı yükselttiğimden bir deniz yıldızını strese sokarak öldürmüştüm. Suyun ısısını neden yükseltiyoruz balıkların üstündeki beyaz beneğin gelişimini hızlandırıp kist evresinde kuma düşmesini sağlıyoruz.

    Ben akvaryumun karartılmasına karşıyım . tamam balıkların stresini azalmakta çok önemli direncini arttıracak ama burada beyaz beneğin gelişimini en hızlı şekilde yardımcı olup kuma kist olarak düşmesini sağlamanın daha önemli olduğunu düşünüyorum.

    Bu noktada yapılacak en önemli şey ki şu an uyguluyorum ve çok iyi de gidiyor. Sarımsaklı ve zencefilli yem vermek. Ama bunu sektirmeyin her yemlemede yapın. Bu sizin en önemli ilacınız olacak. Gün içi mümkünse sık sık besleyin 2 değil 3 -4 kere sarımsaklı zencefilli yem verin..

    Şimdi Isıyı yükselttik ışığı normal açık kullandık ki beyaz benek kist evresine girip kuma düşsün diye balığı sarımsak ve zencefille kuvvetlendirdik. Kistten çıkan beyaz benek hemen yapışamasın diye Uv filtremiz var su da gezen beyaz beneği öldürsün diye. . Bundan sonra kistten çıkan beyaz benek yeni konak ararken onu öldürmek gerekiyor. Bu noktada mercan ve omurgasızlara zararı olmayan bir ilaç kullanmak gerekiyor diye düşünüyorum. en az 5 defa spots and velvetsi karantinada 1 defa da ana tankta kullandım bir sonuç alamadım ama kullansam gene onu kullanırdım. Sizin bildiğiniz mercan ve omurgasıza etkisi olmayan bir beyaz benek ilacı varsa onu kullanın. Spots and velvets beslenme yönüyle biraz sıkıntılı 48 beslemiyorsunuz balıkları bu süreç ters etkileyebilir balıkları. prodac diye bir marka var onun bir ürünü de mercan ve omurgasıza zarar vermiyor. onu da araştırabilirsiniz.

    Beyaz benek geçti sanırsınız balıklardan kistler kuma düşer 4 katı balıklara geri gelir bu süreçte solungaçlara yerleşen beyaz benek solunuma engel olur ve balıklar oksijensiz ölürler. çok fazla beyaz benek olduğunda geri dönüş pek olmaz. Karantina şart olur. Siz gene de 25 lt basit bir tatlı su akvaryumu edinin bir iç filtre oksijen yapsın yeter.. 3 5 günde bir su değiştirişiniz önemli değil balıklar yaşar pssiz..

    Düşük tuzluluk tecrübende şunu öğrendim tuzluluk 1009 gelmeden beyaz benek tedavisinde bir işe yaramadığıdır. Tabi en az 2 3 günde balığı 1009 getiriyoruz.. Tuzluluk tedavisi beyaz benek hastalığının ileri seviyelerinde yavaş işlem olmasından dolayı işe yaramayabilir.

    üstatların yorumları önemli.. Fakat benim 7 aylık bir tecrübeye sahibim inş yardımcı olabilirim.
     
    TencoMelih, YIKIKTEMO ve veysel bunu beğendi.
  6. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Bunlara ilave fazla yazılacak bir şey yok, balıklar sağlıklı ise yem yemeleri iştahları yerinde ise pul biber sraımsaklı yem zencefilli yem ve diğer yemler ile dirençleri düşmeden yemlemeye devam etmek. Isı 29 lara fasılalı olarak çekilebilir ama aşmasın. Tank sağlıklı bir tank olduğundan bunu kolay atlatacaklarını tahmin ediyorum. Geçmiş olsun paniklemeden müdahale etmek en güzeli.
     
    YMR_AY ve emarch bunu beğendi.
  7. 8020_r31s

    8020_r31s

    Mesajlar:
    1.410
    Yer:
    İstanbul Anadolu
    İsim:
    ibrahim cengiz
    Yorumlarınız için teşekkürler.

    Öncelikle yazdıktan sonra yemleme yaparak hangi balığın sorunlu olduğunu bulmaya çalıştım.Powder brown, orange shoulder tan,clarkiler,chromisler ve royal dıty back yem aldı.

    2 adet black palyaçom vardı.Şuana kadar kaç kez xenia ve black aldıysam bir şekilde kaybettim.Bunlarda başta çok iyiydi ama yemleme sırasında bu balıklardan birinin baya kötü olduğunu fark ettim.Burdan çıkarım yaparak ilk patlamanın bu balıklardan olduğuna karar verdim.

    Tangler xl olduğu için o kadar büyük karantina tankı yapacak yerim hiç yoktu.Başlangıç palyaçolardan olup durumu en kötü onlar olunca arkadaşa hediye ettiğim ama ondada boşa çıkan haqos canyone 36 yı gidip aldım.Palyaço çiftinden birisi baya kötü durumda.Çiftleri ayırmak istemeyip ikisini birden karantinaya aldım.

    Canyone 36 yı hemen kurdum.Yarıya kadar ana tanktan su çektim.Şimdi 1er lt lik süt şişelerine 1009 luk tuzlu su hazırlayıp damlama ile ekleyeceğim.Bu şekilde 2-3 güne tuzluluk 1009 a gelecek.Elimde baya tuz var.Bu yüzden ps yerine sık su değişimi uygulayacağım.Canyone 36 nın ışığını kullanarak evreyi hızlandırmayı düşünüyorum.

    Temel abinin yazısında okuduğum gibi sarımsak parçaları vermeyi dendim.Clarkim deli gibi yerken diğerleri pek önemsemedi.Tangler alıp tükürdü.Nls samrımsaklı yemi bugün pek severek yemediler.

    Sarımsaklı yem hazırlarken sarımsak ve zencefilin suyunu nasıl çıkarıyorsunuz?Suyunu çıkarmadan rengeleyip karıştırarak mı hazırlıyorsunuz yoksa?

    Ayrı bir başlık açıp süreci orda yazacağım.Fotolar ekleyip günlük tutmaya çalışacağım.
     
    veysel ve emarch bunu beğendi.
  8. emarch

    emarch

    Mesajlar:
    697
    İsim:
    emrah aydogdu
    Bence günlük harika bir paylaşım olur. Sarımsak ve zencefil suyunu çıkartmak çok kolay. Önce sarımsakları soyun boş bir kaba sarımsak eziciyle püre gibi çıkartın. Sonra zencefile aynı şeyi yapın. sonra başka kapaklı bir kaba hepsini tülbentte toplayın ve sıkabildiğiniz kadar sıkın. Kullanacağınız kadar kullanın geri kalanını kapatın buz dolabına koyun her gün uğraşmamış olursunuz. Ben üşeniyordum böyle hazır olunca hemen yeme suyu ilave ediyorsunuz.

    Karantina süper olmuş. Bu arada önemli olan ph kh düşürmemek. Ekleyeceğiniz suyu mutlaka yeni tuz ile yapın. su 1009 geldiğinde ana tanktan su da yarı yarıya alabilirsiniz paçal yapın. Benim tuzluluktaki en büyük hatan ph kh çok düşük seyretti. ana tanktan aldığım suyu rodan aldığım su ile tuzluluğunu düşürmeye çalıştığından sıkıntı yaşadım. Balığın cinsine göre 2-3 gün yerine 24 saatte yeterli olabilir.. balıkların durumuna bakarak işleme devam edin. oksijen en üst seviyede olsun. ısı 28-29 derecede seyredebilir ama pek 29 geçmemeye çalışın.
     
  9. emarch

    emarch

    Mesajlar:
    697
    İsim:
    emrah aydogdu
    Ürünü inceledim 14 lt olduğundan tuzu düşürmek kolay olacak.. Hızına dikkat edin. Ben 58 lt düşürmeye çalıştığımdan sıkıntı yaşadım. işiniz daha kolay.. Bir arkadaşım yellow tangını tuzluluk düşürürken kaybetmişti. Sabırlı olun gözlemleyerek yapın işlemi..
     
  10. 8020_r31s

    8020_r31s

    Mesajlar:
    1.410
    Yer:
    İstanbul Anadolu
    İsim:
    ibrahim cengiz
    ilk resmi burdan paylaşayım.Şiyeyi deleyim derken elimi kestim.Hastalık günlüğünü yarın açarım artık.Herkese iyi geceler.

     

    Ekli Dosyalar:

    emarch bunu beğendi.
  11. emarch

    emarch

    Mesajlar:
    697
    İsim:
    emrah aydogdu
    İbrahim bey, geçmiş olsun inş ciddi bir şey yoktur.. Karantina gayet güzel gözüküyor.. Tuzluluk tedavisi kesin çözüm biraz zaman istiyor tuz yoğunluğunda fakat kesin çözüm.. suyu 1009 yaptıktan sonra karantinayı yeni tuz ile full doldurun.. 10 güne bir şeyi kalmaz.

    Yalnız hemen bir büyük kupa fincan falan koyun ki balık saklansın.. stresini azaltır..
     
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Bu saatte böyle güzel bir içeriğe, böyle ilaveler ekleyerek konuyu daha da kaliteli kıldığınız için öncelikle teşekkür ediyorum. Sanırım balık sorunlarına benden daha meraklı pek azdır. Tuzlu suyun Türkiye'deki ilk balığı olan damsel balıklarından itibaren mecburen tek tarz olan balık akvaryumlarında kendimizce belli noktaya gelirken, çok acı tecrübeler yaşandı. Ben samimi olarak satır aralarına bir söz yazıyorum her zaman, öğreniyoruz ama iki şekilde. Bedel ödeyerek öğrenenler ve bedel ödemeden veya en az bedel ile öğrenenler.

    Balıklar anlık tepki verir, ani ölebilir, ani hastalığı diğerlerine yayabilir, tedavi fayda etmeyebilir, hiç zaman tanımayabilir. Diğer mercan vb canlı türleri kısmen haftalar öncesinden sinyal verir. Sadece ve sadece su değerlerini toparlamak bu canlılara yeterken balıklar için hastalığın türü ve yoğunluğuna göre sıfır anlam ifade eder.

    Konudaki düşük yoğunluk ile tedavi bugüne kadar gelmiş geçmiş ve en garanti tedavi şeklidir. Elbette aklımıza hangi hastalıkta sorusu geliyordur, dikkat ederseniz deniz akvaryumu balıkları oodinium ocellatum, velvet, brooklynella ve solungaç kurtları ( kurtlarla ithal edilir) dışındaki hastalıklara kolay kolay yakalanmazlar. Diğer sorunlarda zaten hastalık balığı bitirmemişse iyi suda düzelebilir veya duruma göre giderken kimseyi yanında götürmeden ölürler. Ancak yaygın ölüm nedeni olan sıraladığım hastalıklarda ölen balıklar çoğu zaman yalnız gitmezler.

    Düşük yoğunlukta tedavi birkaç ana şart gerektirir. Kesinlikle tuzluluk 1.009 civarına kademeli veya aciliyete göre daha seri düşürülmelidir. Isı bağışıklık tetiklemek için ve yine mukoza üzerindeki parazitleri daha çabuk ergen hale getirmesi ve balığı çabuk terk etmesi için 29-30 derece civarına getirilir. Tam bu noktada diğer birkaç asli kural devreye girer. Isı yükseldikçe tuzlu suda oksijen azalır, oksijen azalmasını ise sadece oksijen olarak görmeyip totalde pH değerini de karantina tanklarında etkileyeceğini de asla unutmamak gerekir. Oksijen bol olmalı. Günlük su değişimleri yapılmalı, ana tank içinde hastalık sarmışsa 2-3 hafta akvaryum konaksız yani balıksız bırakılmalıdır, bu arada süreci kısaltmak için su değişimleri yapılabilir, reef uyumlu ilaçlar düşük dozlarda akvaryumu dezenfekte için kullanılabilir, hidrojen peroksit takviyesi yapılabilir.

    Yemleme konusu elbette çok önemli ve konumuz karantina tankında tedavi olduğu için 2 nokta ön plana çıkar. Balıklar güçlenmeli, yem doyurucu, güç verici, ayakta tutucu olmalı iken, karantina tankının değerlerini işi zorlaştıracak kıvama da getirilmemeli, su değişimleri bu yüzden önemlidir, ısı dengesi değişimlerde göz ardı edilmemelidir. Yem konusunda her ne kadar alternatif aramayı seven biri olsam da ilginç gelişmeleri ve dikkatimi çeken yemlerin içeriklerini dikkatle incelerim.

    Sizlere aşağıdaki videoda karantina tankında hasta balıklara verilebilecek mükemmel bir yem öneriyorum, NLS iyi yemdir ve taktir etmemiz gereken işler çıkardığı da ortadadır. Yem içeriğinde ciddi oranda sıralanan hastalıkları önleyici, tedavi edici, destek olucu şekilde oluşturulmuş. Bu tarz destekleri tedavi aracı olarak kabul etmememiz gerekse de, bu gibi yandan sunulan destekler totalde hastalıktan çabuk kurtulmak için destek olucu unsurlardır. Elbette sarımsak, ilk burada kullanımını önerdiğimiz ve artık yaygınlaşan zencefil kabul eden balıklara direk veya suyunu yeme emdirilerek ayrıca verilebilir.

    New Life Spectrum Hex-Shield ve New Life Spectrum Ick-Shield



    Tekrar teşekkür ediyorum, harikasınız.;)
     
    Pennywise, TencoMelih, veysel ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  13. emarch

    emarch

    Mesajlar:
    697
    İsim:
    emrah aydogdu
    Temel bey, sizden bunları duymak çok keyifli.. İşin özü ise, sizden ve diğer arkadaşlardan ne gördüysek biz de onu bir sonrakine taşıyoruz.. Akvaryumun karşısına geçip seyretmek ne kadar keyifliyse yardımlaşma ve paylaşım da o kadar keyif vermektedir. Size ve sizin gibi bu hobiye katkısı olan arkadaşlara tekrar teşekkür ederim.
     
    8020_r31s ve YIKIKTEMO bunu beğendi.
  14. 8020_r31s

    8020_r31s

    Mesajlar:
    1.410
    Yer:
    İstanbul Anadolu
    İsim:
    ibrahim cengiz
    Sabah balıklarda benekler daha az gibiydi.Balıklar yeme tepkisizler.Tuzluluk sabah 1020 altına düşmüştü.Bugün biraz daha hızlandırıp sabaha 1015 civarına çekeceğim.
     
    emarch bunu beğendi.
  15. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Sadece palyaçolardan bahsediyorsunuz yanılmıyorsam yeme ilgisizlik konusunda diğerlerinde durum nasıl İbrahim hocam.
     
    emarch bunu beğendi.
  16. 8020_r31s

    8020_r31s

    Mesajlar:
    1.410
    Yer:
    İstanbul Anadolu
    İsim:
    ibrahim cengiz
    Diğerleri yem konusunda iyi.Yem almayan yok.Palyaçolarada küçük bir karantina kurdum.Bugün tuzluluk düşecek.Sabah deney yapımı için malzeme almaya eczaneye gittim.Hepar sordum yok getirelim dedi.Bugün onuda alıp ekleyeceğim.10 lt akvaryuma tamamı fazla gelir mi acaba?
     
    emarch ve veysel bunu beğendi.
  17. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    10 litreye fazla gelir İbrahim hocam, bir kaç damla yeterli tedaviye destek olma adına.
     
    emarch bunu beğendi.
  18. 8020_r31s

    8020_r31s

    Mesajlar:
    1.410
    Yer:
    İstanbul Anadolu
    İsim:
    ibrahim cengiz
    O zaman enjektörle çekip 2 damla karantina tankına kalanıda ana tanka ekliyorum.Ana tankta mercanlara zarar vermez değil mi?
     
    emarch bunu beğendi.
  19. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Ana tankta bu şekil zararı olmaz, ben hep faydasını gördüm.
     
    emarch bunu beğendi.
  20. 8020_r31s

    8020_r31s

    Mesajlar:
    1.410
    Yer:
    İstanbul Anadolu
    İsim:
    ibrahim cengiz
    2 farklı ampul oluyor diye hatırlıyorum.2 ampulüde kırayım mı?Yoksa 1 tanesi mi kırılıyor?
     

Sayfayı Paylaş