1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Beyaz Benek Tedavisi Günlüğü

Başlığı 'Hastalık/Parazit Tanı ve Tedavileri' kategorisinde 8020_r31s tarafından 23 Aralık 2014 başlatılmıştır.

  1. 8020_r31s

    8020_r31s

    Mesajlar:
    1.410
    Yer:
    İstanbul Anadolu
    İsim:
    ibrahim cengiz
    20.12.2014 cumartesi günü elektriklerin 4-5 saat gitmesi sonucu akvaryumda ısı 22 dereceye kadar düştü.Evde herşey elektrikli olduğu için ne yazıkki yapacak bişey yoktu.Aradan 1-2 gün geçince ilk beyaz beneği powder brown tangde gördüm.Balık oldukça sağlıklı bir balıktı.Taşınma sırasında bile stres yapıp beneğe yakalnmamıştı.Sistem hakkında biraz bilgi vererek duruma başlayacağım.

    -Sistem 100x60x45 ana tanktan ve 70x45x45 sumptan oluşmakta

    -Ps olarak nac 66 modifiye edilip 2xdc3000 çırıpıcı modifiyesi ile güçlendirildi.

    -1 adet rw-8 gelgit için 1 adet rw-4 dip pisliği ve akıntısı için eklendi.

    -Ortalama 40-50 kg kaya var.

    -Mercan olarak softlar seçildi.elgance coral,starpolip,bubble anemon,mashroomlar vb soft mercanlar.1 adette hediye sert mercanım var.

    -Su ekleme mevcut.

    -Işık 120 w twins led.Similasyonlu model.

    -Işıklar sabah da doğmaya başlayıp tamamen gece 11 de batıyor.Işık zamanım oldukça uzun.

    -Isı normalde 24-25 arası.

    -Balıklarda en son gelen 2 haftalık.

    Akvaryumdan görüntüler.Geçen hafta çekilen resimler.
    IMG_5613.JPG IMG_5617.JPG IMG_5630.JPG

    Şuan

    - 2 adet siyah palyaçoda

    - 1 adet orange shoulder tang de

    - 1 adet brown tangde benekler bulunmakta.

    - 2 adet chromiste renkten dolayı gözlemleyemedim.

    - 3 adet clarki ve 1 adet royal dutybackte ise henüz beneklere rastlamadım.

    Akvaryumun içerisi mercan dolu olduğu için ve evimin 70 cm yakını karantina tankına müsait olmadığı için öncelikle karantina tankında tuzluluk tedavisini es geçmiştim.Forumdan sürekli okuduğum bilgileri derledim.Hmen balıkları yemleyerek hangilerinin yem almadığına baktım.Black palyaçolar hariç hepsi yem alıyordu.Dikkatli inceleyince blacklerin durumunun çok ağır olduğunu fark ettim.Çiftten birisi baya hırpalanmış.Bu yüzden ana sorunun palyaçolar olduğuna karar verip onları ayrı karantinada tutmayı tercih ettim.

    Daha önce kullandığım 10 lt civarı pikoyu bir arkadaşıma hediye etmiştim.Gece 11 de onu arayıp boştaysa alayım dedim.Sağolsun gece 11 de verdi.Hemen içerisine 1 adet ısıtıcı,1 adet kendi lambası,1 adet kendi motoru ve 1 adet hava taşı eklendi.Akvaryumun 1/3 ünü aana tanktan su çekerek doldurdum.Kalan kısmıda 1009 luk su ile tamamlayacağım.

    Şimdilik akvaryumda hava motoru,ısıtıcı çalışıyor.Kendi motorunu açmadım balıklar hırpalanmasın diye.Ps koyamayacağım için hergün 1 lt 1009 luk su eklemesi yapacağım.

    Akvaryum bu şekilde hazırlanıp balıklar akvaryuma alındı.Bunu takiben ışıklar açıldı ve parazitin yaşam döngüsü hızlandırılmaya çalışıldı.Akavaryum ısısı 27-28 civarına çıkarıldı.Bugün ısı 1 derece daha arttırılıp 29 a çekilecek.Akvaryum full su dolunca hava taşıda son ayar açılacak.

    Karantina tankı bu şekilde düzenlendi.Karantina tankına sürekli 1009 luk su eklemesi yapılacak.1 litrelik sütaş şişesini delip serum mantığına çevirdim.Bu şekilde 1 lt 1009 luk su 2-3 saatte akvaryuma ekleniyor.Bunun dışında bugün hepar ampul alınıp bağşıklık için karantina tankına eklenecek.Mercanlara zararı yoktu sanırım.Bu yüzden ana tankada eklenip ps yi 2-3 saat kapatacağım.Sarımsak parçalarını palyaçolar reddetti.Sabah yemleme yaptım ama yem yemediler.Yeler diye çöktü.Akşam gidince dip çekimi yapıp su eklemeye devam edeceğim.Dere otu ve tereyi denerek onları yedirmeye çalışacağım.Belki yem cazip gelmiyordur.Bunun dışında ilaç vb başka bişey kullanmayı açıkcası düşünmüyorum.


    Ana Tankta yapılaceklar ve yapılanlar

    -Ana tankta mercan yoğunluğu fazla olduğu için ilaç kullanmayı pek düşünmüyorum.Ayrıca çok etkili bir ilaç olduğunuda düşünmüyorum.

    -Bu yüzden tank ısısı kademeli olarak 28-29 civarına çekilecek.

    -Daha önce beyaz benek çıkarsa diye aldığım ama bir türlü kuramadığım 11 watt atman uv litreyi devreye aldım.Ürün 2. el olduğu için bazı parçaları eksik.450 lt lik bir motorla içine su basıyorum.Şimdilik hiç yoktan iyidir.En kısa sürede tam kurulacak.

    -6-7 çeşit yem almıştım geçtiğimiz hafta.Hemen her türlü yem vermeye çalışacağım.Tetra discus yeme ilgileri çok fazla iken NLS sarımsaklı yeme pek itibar etmiyorlar dünden beri.

    -Temel abinin yazısında okuduğum gibi ilk denemem sarımsak parçaları yedirtmekti.Tangler ağzına lıp tükürdü.XL olan clarki 2 parçayı hüpletti(Clarkide benek yok şuan).

    - Diğer bir yöntem kırmızı biber ve zencefil kullanmayıda düşünüyorum.Tabiki bunları sıra ile ve mantııklıca yapacağım.Akavaryumu çorba yapmakta istemiyorum.

    Balıkların dün geceki halleri aşağıda.

    IMG_5679düzenle.jpg IMG_5682duzenli.jpg
    IMG_5688düzenli.jpg

    Şimdilik yazı buraya kadar.Boş dersimde bu kadar toparlayabildim.Akşam üzeri zaman bulabilirsem yeni yapılanlarısonuçları ve yapılacakları yazarım.

    Bakalım bu balıkları kurtarabilecek miyiz?
     
    emarch, YIKIKTEMO ve veysel bunu beğendi.
  2. muradtekin

    muradtekin

    Mesajlar:
    2.105
    Yer:
    Gaziantep
    İsim:
    Murat Tekin
    İbrahim abi, ben alıştım bu duruma artık kendi haline bırakıyorum, Temel abi'nin yazısında okudum hatırlamıyorum beyaz benek parazitleri kumda oluyordu sanırım benim palyaçolarda kumu dağıtmayı seviyor ve sürekli beyaz benekler 2 gün sağlam ise 5 gün beyaz benek blue tang hafif hafif oluyor şuan biraz fazla (el kol sokmada diye tahmin ediyorum) ama oda atlatıyor zamanında nls sarımsaklı yeme sarımsak, zencefil, kırmızı biber, atomu yapmıştım. sanırım bu aralar yine yapmam lazım size de öneririm. ama bu parazitlerden köklü kurtulmak için bir yol gerek bize
     
  3. 8020_r31s

    8020_r31s

    Mesajlar:
    1.410
    Yer:
    İstanbul Anadolu
    İsim:
    ibrahim cengiz
    Seninkiler yolu bulmuş.Bu hastalık grip gibi.Kimisi aykta atlatıyor kimisi gripten ölüyor.Mesela ben oldum olası ilaç kullanmayı sevmem.Çocukken çok hastalanırdım.Annem ilaç alırdı ben çöpe atardım.Şimdi kolay kolay grip dahi olmuyorum.Bütün aile gripten yıkılsa dahi bana geçmiyor.Gribin çeşidi çok olduğu için nadirde olsa grip oluyorum ama.

    İşin kısası biraz destekle bu hastalığı yenerlerse bana göre en güzel çare bu olur.Balıklar 2-3 kez atlatırsa sonrasında çok bişey yapmam bende.
     
  4. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Çok güzel balıklar. Düzelir o balıklar İbrahim gözler yalan söylemez. Tuzluluğu 1.009 civarı yap, bol oksijen ver, ısı 29 olsun.

    Konuda harika ellerine sağlık.
     
  5. muradtekin

    muradtekin

    Mesajlar:
    2.105
    Yer:
    Gaziantep
    İsim:
    Murat Tekin
    İbrahim abi, o zaman dediklerinize göre bizimkiler bu hazırladığımız yemlere bağışıklık kazandı ve kolay atlatıyor. ama bağışıklık kazandıysa yakalanmaması da lazım
     
  6. emarch

    emarch

    Mesajlar:
    697
    İsim:
    emrah aydogdu
    İbrahim bey, Yalnız iyi sarmış beyaz benek, bence tam zamanında müdahale etmişsiniz. Bu arada Eliniz nasıl oldu ?

    Bir de dikkat edilecek önemli bir konu daha var. Düşük tuzluluktan dolayı karantinadaki balıkların mukozaları zayıflamış olabilir ve beyaz beneğe diğer balıklardan daha çok açık olabilirler. Ben 1 hafta 10 gün karantinada tuzluluk tedavisinden sonra ana tanka balıkları ekledim ve 3 gün sonra gene beyaz benek oldular. Aklıma yapılabilecek 2 şey geliyor. 1. Ana tankta En az 1 hafta hiç bir balıkta beyaz benek görmediğiniz zaman bu karantinadaki balıkları akvaryuma eklemeniz. 2. ise karantinada tedavi sonrası 1009 dan 1024 çıkarttıktan sonra en az bir hafta bu tuzlulukta besiye çekip mukozalarını kuvvetlendirip ana tanka atmak daha mantıklı olacaktır.
     
    YMR_AY, 8020_r31s ve veysel bunu beğendi.
  7. 8020_r31s

    8020_r31s

    Mesajlar:
    1.410
    Yer:
    İstanbul Anadolu
    İsim:
    ibrahim cengiz
    Elim fena sayılmaz.Dikiş atacak kadar yok ama bayada derin.Şimdilik yarabandı ile idare ediyorum.

    Şuan black palyaçolar yem yemeye başladı.NLS sarımsaklı yemden verdim.Palyaçoların ikiside iştahla yedi.Dün öleceğini düşündüğüm balık bugün biraz daha hareketliydi.Okuldan geldiğimde tuzluluk 1018 civarıydı.Şimdi saf su ekliyorum.

    Ana tanktaki balıklarda NLS sarımsaklı yem yediler.Yem almalarında bir sıkıntı yok.Powder brown benekleri azalmış gibi.Orange bazen kuma sürtünüyor.
     
    emarch bunu beğendi.
  8. 8020_r31s

    8020_r31s

    Mesajlar:
    1.410
    Yer:
    İstanbul Anadolu
    İsim:
    ibrahim cengiz
    Müsait olunca bu akşam resim ve video çekip atarım.
     
    emarch bunu beğendi.
  9. YMR_AY

    YMR_AY

    Mesajlar:
    9.981
    Yer:
    İstanbul
    Çok geçmiş olsun İbrahim bey.Bir parça zencefili rendeleyip suyuna yemleri bandırarak verin.İnmun sistemlerini güçlendirir.Karantina tankınada fincan gibi bir şey ekleyinki balıklar saklanabilsin.
     
  10. 8020_r31s

    8020_r31s

    Mesajlar:
    1.410
    Yer:
    İstanbul Anadolu
    İsim:
    ibrahim cengiz
    IMG_5694.JPG IMG_5695.JPG

    2. gün yapılanlar

    Karantina tankı

    - Okul çıkışı hepar almayı unuttum.

    - Tuzluluk an itibari ile 1015

    - Sıcaklık 28.6

    -Balıklar dün yeme tepkisiz iken bugün NLS sarımsaklı yemi gün boyu yedi.

    - Sabah benekler azalmışken akşam tekrar arttığını gözlemledim.

    -Bugün 700 ml civarı su dip çekimi yapılarak alındı.

    -Süreci baya uzattığı için 1009 tuzlu su yerine şuan saf su eklenmesine geçildi.

    -Balıklarda tepkiler arttı.Çiftler arası titreme ve kur hareketleri gözlemlendi.

    -Işık 24 saat açık


    Ana tank

    - Balıklar daha sık yemlenmeye çalışıldı.

    - NLS sarımsaklı yemi bazen kabul eden balıklar bazende kabul etmiyor.

    -Tetra discus ciğer katkılı kırmızı yeme hepsi bayılıyor.Protein ağırlıklı olması sebebi ile yararlı olacağını düşünüyorum.

    -Sıcaklık 27 küsürlerde.Şimdilik arttırmayı düşünmüyorum.

    -Uv filtre 450 lt debi ile çalışıyor.Giriş aparatlarını bulabilirsem su çıkış borusuna takacağım.

    -Balıklarda donuklaşan,güçsüzleşen gözlemlenmedi.Özellikle tangler çok hareketliler.

    - Bazı mercanlarımın kapandığını fark ettim.

    -Bu süreçte ön camda çok fazla mikro canlı üremesi gözlemliyorum.

    -Işıklar nerdeyse 20 saat açık.Bu süre 16 saate çekilecek.



    Yapılacaklar

    -Hepar vitamin alınıp eklenecek.

    - Karantinada tuzluluk 1009 a çekilip hergün 1 lt su değişimi yapılacak.

    -Eringeçlik yapılmadan yemlere birgün zencefil birgün sarımsak suyu katılacak.

    - Balıklara tere vb otlar verilerek bu bitkilere alıştırma denenecek.

    2. gün resimleri üstte ,videoda şuan yükleniyor.
     
  11. 8020_r31s

    8020_r31s

    Mesajlar:
    1.410
    Yer:
    İstanbul Anadolu
    İsim:
    ibrahim cengiz
     
    muradtekin, emarch, YMR_AY ve diğer 3 kişi bunu beğendi.
  12. 8020_r31s

    8020_r31s

    Mesajlar:
    1.410
    Yer:
    İstanbul Anadolu
    İsim:
    ibrahim cengiz
    3. gün

    Sabah yemleme sırasında NLS sarımsaklı yemi iki grupta kabul etmedi.Ağızlarına alıp geri tükürüyorlar.Bu durumdan sonra Gemma yem ve tetra discus ile beslendiler.

    Karantina tankına başka yem vermedim.Azda olsa NLS sarımsaklı yediler.Bunu birazda sık yemlemeye bağlıyorum.

    Durum böyle olunca bayadır dolapta gözüme çarpan ve aylardır bekleyen zencefili soyup minik sarımsak rendesi ile rendeledim.Küçük bir kaseye koyup bir köşede toplayıp sıktım.Heen suyu çıktı.Bu kadar çabuk ve kolay olacağını tahmin etmemiştim.Posayı bir köşeye suyu bir köşeye çekip su içine gemma ve tetra yemleri döktüm.Akşama kadar ıslanmaları için bırakıp kasenin kapağını kapattım.

    Sabah kısa zamanda bunları yapabildim.Planın kalanını gün içinde gerçekleştirmeye çalışacağım.

    Şuanki durumda en kötü handikapım sabah 8.30 akşam 15.30 arası evde olmayıp yemleme yapamamam.

    Balıklara tere ve dere otu dışında neler verebilirim sizce?Verdiğiniz başka yeşillik var mı?Amaç sadece tedavi değil.İleriki dönemlerdede gıda takviyesi olarak bu tür ürünleri kullanmayı seviyorum.
     
    veysel bunu beğendi.
  13. veysel

    veysel

    Mesajlar:
    15.828
    Yer:
    ankara (aydın)
    Maşallah İbrahim hocam yardımcında pek sevimliymiş.:nazar:
     
    emarch ve 8020_r31s bunu beğendi.
  14. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Konuya katkıda bulunamasamda konudan kapacağım çok şey olduğunu düşünüyorum o yüzden takipteyim. Umarım balıklarınız bir an önce toparlar.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    emarch ve 8020_r31s bunu beğendi.
  15. 8020_r31s

    8020_r31s

    Mesajlar:
    1.410
    Yer:
    İstanbul Anadolu
    İsim:
    ibrahim cengiz

    Sağolun Veysel bey.20 aylık civarı şuan kızım.Konuşmaya erken başladı.Şuanda sürekli herşeyi " bu ne?" diye soruyor.Sanırım refraktometre ile ölçüm yaptığımı görmüş akvaryuma pompasını daldırıp getiriyor.Bu aralar bana düştü ve peşimden ayrılmıyor.Bıcırtıları çıkmasın diye videoya müzik ekledim:D

    Doğuş bey bende bu tür konuları çok okuyan birisiyim.Olay başıma gelir gelmez aslında bu konuda ne kadar çok şey okuduğumu fark ettim.Bu konuda detaylı yazılmış 2-3 konu var Türkiyede bunun tamamı bu sitede.Kalan konularda hep birbirinin kopyası.Forumda bu şekil bir günlük olmadığınıda görünce foruma katkısı olur diye düşündüm.Bu günlüğü zamanım oldukça balıklar tam iyileşene kadar devap ettireceğim.Bu gece 4 te yükleyebildim resimleri ama ekledim:D


    Bu tür konuları takip etmenin yararı çok.Şiddetle tavsiye ederim.
     
    ka2n, emarch, veysel ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  16. emarch

    emarch

    Mesajlar:
    697
    İsim:
    emrah aydogdu
    İbrahim bey, fincan çok işe yarıyor. Bir süre sonra balıklar oraya kaçıyor. stresi azaltmak adına fincan koyabilirsiniz. Allah analı babalı büyütmek nasip eder inş.
     
  17. 8020_r31s

    8020_r31s

    Mesajlar:
    1.410
    Yer:
    İstanbul Anadolu
    İsim:
    ibrahim cengiz
    Emrah bey bişey arıyorum ama bulamıyorum.Mutfağada karışmak istemiyorum açıkcası.Zaten eşim durumdan yeterince şikayetçi

    Ama bişey bulup koyacağım.
     
    emarch bunu beğendi.
  18. YMR_AY

    YMR_AY

    Mesajlar:
    9.981
    Yer:
    İstanbul
    Akvaryumun fazla borularından olabilir,her hangi bir çay bardağı olabilir.Yeterki saklanacakları yer olsun.
     
    emarch bunu beğendi.
  19. emarch

    emarch

    Mesajlar:
    697
    İsim:
    emrah aydogdu
    Her evde sanırım aynı sıkıntılar var.. Nasıl durumları tuzluluk ne durumda
     
  20. 8020_r31s

    8020_r31s

    Mesajlar:
    1.410
    Yer:
    İstanbul Anadolu
    İsim:
    ibrahim cengiz
    4. gün sabah.

    Balıklar çok acıktıkları için Başta zencefilli yemleri alsalarda 3-5 tane yedikten sonra beğenmediler.Aradan 10 dk geçince tetra discusla tekrar besledim.Afiyetle yediler.Şuan ana tankta ve karantinada ölen yok.Ana tankta parazit sayısı daha fazla.Karantina tankında parazitler biraz daha az.

    Karantina tankında tuzluluk 1012 civarıydı sabah.Bugün 1009 a çekiyorum.Balıklar yem alıyor.Isı 28-29 arası.Dün su değişimi yapılmadı.Bugün 2 lt su çekilecek.Şuan hiç filtrasyon yok.Akşam haqos un motorunu çalıştırıp 1 parça elyaf ekleyeceğim.Elyafı günlük değiştireceğim.

    32 lik veya 40 lık boru olması lazım.Eve geçince onları eklerim.O kadar yoğunum ki ne yazık ki heparı dünde alamadım.Bugün mutlaka almaya çalışacağım.

    Durumda kötüye giden bişey yok şuan.Orange shoulder biraz sağ sola sürtünmeye başladı.Powder brownda bu tarz bir tepki yok.

    Ana tankta mercanların hoşnutsuzluğundan dolayı ısıyı biraz düşürdüm.Bugün 27 civarına çekilir sanırım.
     
    emarch bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş