1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Diatomit in deniz akvaryumuna etkisi

Başlığı 'Genel Tuzlu Su Konuları ve Tartışmalar' kategorisinde ogeday_ylz tarafından 12 Şubat 2015 başlatılmıştır.

  1. ogeday_ylz

    ogeday_ylz

    Mesajlar:
    259
    Yer:
    Karşıyaka / izmir
    İsim:
    Ogeday YALAZ
    Tatlı su ile ilgilendiğim dönemlerde suyun içinde uçuşan partiküller çok can sıkıcı olabiliyordu, filitrem ne kadar güçlü de olsa bu partiklüllerle baş edemeyip mutlaka harici medya malzemeleri kullanmam gerekiyordu. Bildiğiniz gibi bu malzemelerden en iyi sonucu da seachem purigen sağlıyordu. Ancak hem fiyat olarak hemde piyasada zor bulunan bir ürün olarak tedarik sürecim sıkıntılı oluyordu. Bir gün bir abimizin aynı dertten muzderip olup diatomit ürününü incelemesi ve tavsiye etmesi sonucu bende denedim ve gerçekten gözlerime inanamadım. Çünkü bu diatomit migros v.b. alışveriş merkezlerinde 7 kg mı 6 tl ye satılan çarli marka kedi kumunun içinde mevcuttu. Bildiğiniz kedi kumunu bir çoraba sararak önce bir süre duruladım ve sumpın içine salladım. Akvaryum birden su koyulmuş rakı gibi bembeyaz oldu göz gözü görmüyordu (tabii bayağı tırstımm :confused: ) ertesi gün sabah baktığımda beyazlık geçmiş akvaryumun suyu gözle görülmeyecek şekilde olmuştu sanki balıklar havada uçuyordu , suda partiküllerden eser yoktu.
    Şimdi merak ettiğim konu bu diatomiti tuzlu suda bilen kullanan varmı yada kullanabilirmiyiz ?


    ALINTI ;
    Bilmeyenler için ;
    " Şuan için diatomitin bir sayfadan ne olduğu ile ilgili alıntısını sizlerle paylaşıyorum tamamen karaman madencilikten alıntıdır. Diatomit, diatome adı verilen silisli alg(su yosunu)lerin kavkılarının yığışması sonucu oluşan bir çökeltidir. Almanca ve Fransızca literatürde «Kieselgur - kieselguhr», İngilizce literatürde ise «diatomaceous earth veya diatomite» adları kullanılır. Danimarka'nın kil(ıslandığı zaman kolayca biçimlendirilebilen yumuşak madde) ve tüf(yanardağların püskürttüğü kül,kum ve lav parçacıklarından oluşan,çoğunlukla açık renkli,hafif gözenekli bir çökelti taşı/tortu) le karışık diatomitlerine ise «Moler, Molerde veya moler earth» adı verilir. Yine bu grupta sayılan tripolit ise; çok ince taneli,anorganik(karbonat ve siyanürler dışında,karbon içermeyen kimyasal özdekler sınıfı/hücrelerin cansız bölümü) kökenli kuvars(billurlaşmış silisin doğada çok yaygın bir türü) pelit(meşe ağacı/bu ağacın meyvası/palamut)lerden oluşan bir çökeltidir.


    Diatomitin en önemli özellikleri diatome kavkısından aldığı yüksek gözeneklilik ile düşük özgül ağırlık ve beyazlıktır. Kuru halde özgül ağırlığı 0.15 - 0.40 g/cm3 arası değişir. Opal sertliği 4.5-6.0 arası olmakla birlikte, kayacın sertliği 1,5 dan fazla değildir. Genellikle gevşektir, elde un gibi dağılır. Renk beyaz, açık bej ve gri arası değişir. Organik materyal(gereç)ce zengin diatomitler; kahverengi, koyu yeşil hatta siyaha varabilir.


    Diatomit, saf, kumlu, milli, killi, kireçli, marn(çok ince taneli kil minerallerinden ve kalsitin değişik oranlardaki karışımlarından oluşan tortul/kayaç)lı, tüflü tiplerde gelişebilir. Masif(ağır,çok fazla,bol) olabilir veya lâmina(yaprak,levha,tabaka)lı tabakalanma da gösterebilir. Tane boyu dağılımı diatomelerin cinsine ve iriliğine, kavkıların tam veya kırık oluşuna, kil ve kum gibi katkıların varlığına ve oranına bağlı olarak değişir. Yüksek absorbsiyon(emilim) özelliği vardır. Ağırlığının 3 misline kadar su çekebilir. Isı iletkenliği düşüktür: 300°C de 0.08,800°C de 0.1Q,1200°C de ise 0.11 (kcal/mVC.h).



    Erime noktası SK 8 ile 33 arası değişir. Basınç direnci 3-18 kg/cm2 arasıdır. Kimyasal bileşim için bir standart verilemez. Genellikle % 70-90 arası SiO ile % 2 -10 AIOa ve % 1 - 8 Fe03. yine % 1 - 2 den az oranlarda TiO, CaO, MgO, Na.O, KsO ve POs kapsar. Nem kapsamı çeşitli değerlerde olabilir. Ateş kaybı organik madde, kil minerallerinin suyu, SOa ve CO ye göre değişir.



    DİATOMİTİN KULLANIM ALANLARI:


    Ham diatomitin çeşitli şekillerde işlenmesiyle elde edilen aktif diatomit ürünleri aşağıdaki gibidir :

    1. Tabii(natürel): ”Ham diatomitin sadece kurutulması ve içindeki yabancı maddelerin kaba olarak ayrılmasıyla elde edilir.”

    2. Kalsine diatomit: ”Diatomitin döner fırınlarda 600 C-1000 C’de kalsinasyona tabi tutulmasıyla elde edilir.”


    3. Flaks-kalsine diatomit: ”Diatomitin kalsinasyon(bir katının erime sıcaklığının altında ısıtılarak eritmeden faz dönüşümüne veya termal bozulmaya uğratılması) esnasında flaks maddesi olarak eriyebilen alkali(çözündüğü zaman hidroksil iyonları veren,suda eriyen baz bileşik) bir tuz ilavesi ile elde edilir.” olmak üzere üçe ayrılır.

    Son yıllarda diatomit tüketiminin süzme maddesi alanında yoğunlaştığı görülmektedir. Ülkeden ülkeye yüzdeler değişmekle birlikte genel bir görüntü vermesi yönünden Amerika Birleşik Devletleri'nde(ABD) kullanım alanı dağılımı şu biçimde verilebilir :

    1. % 58 filtrasyon(bir sıvı veya gazı delikli materyalden geçirerek içindeki asılı durumda bulunan partikülleri ayırma işlemi/sudaki katı partiküllerin delikli bir materyal,kum veya filtreden geçirerek ayrılması işlemi/süzülme) maddesi, 2. % 19 dolgu maddesi, 3. % 4 izolasyon(yalıtım) maddesi, 4. % 19 çeşitli amaçlar.

    Diatomitin kullanım alanlarını prensipte şu kategorilerde toplamak olanaklıdır:


    1. Filtre maddesi (bira, şeker, meyve suları,petrol ürünleri, içme suyu, alkollü içkilerin filtresinde)


    2. Dolgu maddesi (kağıt, plastik, lastik, kibrit, boya, cila, temizlik malzemesi, ilaç ve kozmetik sanayiinde)

    3. Yapı malzemesi(çimento, harç ve bentonitli hafif tuğlalarda karışım malzemesi) 4. Absorbent(emici) (yangın söndürücüler, sert ispirtoda) 5.Taşıyıcı

    6.Katalizatör(kimyasal tepkimeyi hızlandıran fakat kendisi değişmeyen madde) ve katalizatör taşıyıcısı,dezenfeksiyon(mikro organizmaların fiziksel veya kimyasal yollarla yok edilmesi,mikropların öldürülmesi,mikropsuz duruma getirme) maddelerinde, boya sanayiinde, gübrelerde, metal, metal oksit, asit-tuz kontaklarında, katalizör taşıyıcısı, sülfürleme(kükürtleme)den polimerizasyona(küçük moleküllerin birleşerek,genellikle büyük molekül ağırlıkta bir birleşik oluşturması işlemi) kadar çeşitli işlemlerde katalizör, özellikle margarin sanayiinde yağ sertleşmesinde)


    7. Silikat(yapı malzemesi olarak kullanılan cam,çimento,tuğla v.b. maddelerin birleşiminde bulunan ,silisik asidin bazlarla birleşerek oluşturduğu tuz) imali,


    8. Hafif aşındırıcı ve temizleyici (çamaşır deterjanlarında, leke emicilerde, cilalarda, oto parlatıcılarda),


    9. İzolasyon maddesi (duvar, döşemelerde, yüksek ısılı fırınların dış kaplamasında).


    Diatomit süzme alanında toz halinde veya preparat(kullanıma hazır duruma getirilmiş,hazırlanmış) olarak, ayrıca sıvılara karıştırılarak kullanılır. Bira, şeker, meyva suları, petrol ürünleri, içme suyu, alkollü içkiler gibi kullanım alanları için değişik süzme hızlı diatomitler aranır. Örneğin bira için süzme hızı 40 - 70 ml/dakika istenir. Süzücülerde saf, uzun ve iri formlardan oluşan diatomitler aranır.

    Doldurucu olarak diatomit, kâğıt, plâstik, lastik, kibrit, boya, cila, temizlik malzemesi ilâç ve kozmetik sanayilerinde kullanılır. Dolgu maddesi olabilecek diatomitlerde saflık, beyazlık, ince taneli doku, yüksek gözeneklilik ve düşük döküm ağırlığı istenir.


    Yapı malzemesi alanında diatomit; çimento, harç ve bentonitli hafif tuğlalarda karışım malzemesi olarak kullanılır. Betonda % 3 diatomit ilavesi ile betonun basınç direncinin % 20, çekme direncinin % 10 arttığı gözlenmiştir. Bu alanda düşük kaliteli diatomitlerden de yararlanma olanağı vardır.


    Diatomitin yüksek emme özelliğinden dinamit yapımında yararlanılmıştır. Bugün de çeşitli kimyasal maddeler diatomite emdirilerek kullanılmaktadır. Yangın söndürücüler ve sert ispirtoda da diatomit absorbent olarak aranmaktadır.


    Yüksek emme özellikli diatomitten dezenfeksiyon maddelerinde, boya sanayiinde, gübrelerde yararlanılır. Aynı şekilde diatomitten metal, metal oksit, asit - tuz kontaklarında katalizatör taşıyıcısı, sülfürlemeden polimerizasyona kadar çeşitli işlemlerde de katalizatör olarak yararlanmalar oldukça yükselmiştir. Özellikle margarin sanayiinde yağ sertleştirilmesinde katalizatör taşıyıcısı olarak diatomit aranır.


    Seramik, glazör(buzla kaplama sonucu balığın etrafında oluşan ince buz tabakası) ve ultramarin ile çeşitli cam imalinde diatomitten yararlandır. Hafif aşındırıcı ve temizleyici olarak çamaşır deterjanlarında, leke emicilerde, cilalarda ve oto parlatıcılarında diatomit kullanılır.


    Diatomitin yüksek gözenekliliğinden ötürü ısı ve sese karşı iyi bir izolatör(yalıtkan) olduğu eskiden beri bilinmektedir. Gerek duvar ve gerekse döşemelerde kireç veya çimento ve asbest tozu karışımlı plâkalar halinde basılarak kullanılmaktadır. Buhar ve gaz borularında diatomit sıvaları, yüksek fırının dış kaplamasında diatomit tuğlaları ısı kaybını önleyecek niteliktedir.


    Günlük yaşantıda diş macunundan gazeteye, oto lâstiğinden kahve fincanına, baş ağrısı hapından duvardaki boyaya kadar pek çok yerde karşılaşılan diatomit; modern tekniğin en önemli gereksinim maddelerinden birisi olup, çok geniş bir kullanım alanına sahiptir.

    Türkiye'de diatomit tüketimi:

    1. Filtrasyon,dolgu,yumuşak parlatıcı ve izolasyon malzemesi alanlarındadır.Süzme diatomiti; şeker şurubu,meyve suyu, şarap, gaz yağı, zeytin yağı süzmesinde ve kuru temizleme cihazlarında kullanılmaktadır.

    2. Dolgu maddesi olarak diatomit;boya ve tarım koruma ilaçlarında, izolasyon maddesi olarak; ateş tuğlasında kullanılmaktadır. Ayrıca kozmetik, ilaç, kimya sanayiinde de diatomitten yararlanılmaktadır. Endüstri dışında yöre halkıda tebeşir veya badana yapımı gibi amaçlarda diatomit kullanılır.

    3. Meyve suyu sanayi ile alkolsüz içkilerin filtrasyonunda diatomit kullanılmaktadır.

    4. Dolgu ve taşıyıcı malzeme olarak diatomit; kağıt, lastik, kimya, gübre, ilaç ve kozmetik sanayi kollarında kullanılmaktadır.

    5. Diatomitin önemli bir kullanma yeri; azotlu gübrelerin taşıyıcısı olarak kullanılmasıdır. Kurak iklim kuşağına giden Türkiye'de havadaki en küçük nemi dahi çekebilen diatomit, gübrenin toprağa kolayca karışmasını sağlayacaktır. Yine silisi kıt topraklarda öğütülmüş diatomit doğrudan gübre olarak kullanılabilir. Türkiye'de diatomitten farklı alanlarda yararlanma olanakları aşağıdaki gibidir:

    1. Diatomitin önemli bir kullanım alanı da;yapı sektörü ve izalasyon işleridir. Türkiye'nin deprem ülkesi olması hafif yapı malzemesine; soğuk iklim kuşağına girmesi ve enerji açığı sorunları nedeniyle izalatör yapı malzemesine gereksinim duymaktadır. Her iki durumda da diatomitin kullanımı yararlıdır. Hafif yapı malzemesi olarak bir yandan tuğla ve birikete karıştırılabilir, öte yandan bentonit-diatomit karışımlı yapı tuğlası hazırlanabilir.

    2. Diatomit; çimento, harç veya sıvıya katılarak gerek direnç gerekse izalasyon yeteneği arttırılabilir.

    3. Diatomit; ses ve ısı izalasyonu için iç ve dış kaplamalarda asbest tozu, kireç ve diatomit karışımından üretilen plakalar kullanılabilir. Büyük sanayi tesislerinde ısı kaybının önlenmesi için diatomit tuğlası ve sıvası hazırlanabilir. KAYNAKLAR:www.maden.org.tr ”Diatomit jeolojisi ve yararlanma olanakları” www.maden.org.tr ”Bentonit ve diğer killerin absorbant olarak kullanımı”

    www.ekutup.dpt.gov.tr ”DPT:Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planının Madencilik Özel İhtisas Komisyon Raporunun (Bentonit-Barit-Diatomit-Aşındırıcılar ) Çalışma Grubu Raporu”

    www.tdk.gov.tr."Türk Dil Kurumu Büyük Sözlük" "

    Alıntı yaptığım ve bunu kullanmaya beni teşvik eden kişi ; Sayın Umut ARUV dur.
     
    veysel ve Erdal bunu beğendi.
  2. Erdal

    Erdal

    Mesajlar:
    4.010
    Nasa tarafından uzay mekiklerinin dış yüzeyinde izalasyonunda da kullanılmaktadır.

    Diatomların kendi besinleri de insanlık için önem taşımaktadır. Bu canlılar fotosentez sayesinde ürettikleri minik yağ parçacıkları şeklindeki besinlerini hücrelerinin içerisinde saklarlar. Bu minik yağ parçacıkları zamanla biraraya gelir, jeolojik ve biyolojik kuvvetlerin de etkisiyle petrol yataklarının oluşmalarına neden olurlar. Bugün kullandığımız petrolün çoğu tarih öncesi devirlerde denizlerde ölen diatomlar tarafından oluşturulmuştur.

    Kuzey Pasifik ve Antarktik Denizi'nin 30 milyon kilometrekare kadarlık bir alanının dibi ölü diatom tabakalarıyla kaplıdır. Bu tabakalar zamanla fosilleşerek diatomitleri oluşturur.

    İnsanların pek çoğu diatomların varlığından, ne işe yaradıklarından bile haberdar değildir ancak bu durum, diatomların canlı yaşamı için önemini değiştirmez. Diatomlar özel olarak yaratılmış canlılardır ve dünya üzerindeki çeşitli dengelerin sağlanmasında önemli bir rol oynamaktadırlar.
     
    veysel ve ogeday_ylz bunu beğendi.
  3. ogeday_ylz

    ogeday_ylz

    Mesajlar:
    259
    Yer:
    Karşıyaka / izmir
    İsim:
    Ogeday YALAZ
    Erdal hocam bu yazından tuzlu suda da kullanabileceğimizi çıkartıyorum doğrumudur? :D
     
    Erdal bunu beğendi.
  4. Erdal

    Erdal

    Mesajlar:
    4.010
    Ölüsü çok iyi bakteri yatağı olabilir ;)
     
    ogeday_ylz bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş