1. Hoş geldiniz, Akvaryum Portalı ailesine katılım için kendinizi hazır hissediyorsanız üye olun.
    Yardım sayfasından forum kullanım desteği alın.

Fridmani Orchid Dottyback

Başlığı 'Gobi-Blenny-Dragonet' kategorisinde YIKIKTEMO tarafından 18 Şubat 2015 başlatılmıştır.

  1. sismand

    sismand

    Mesajlar:
    25
    İsim:
    Deniz Sisman
    Merhaba AşkınBey,
    Ziyaretiniz esnasında siz sordunuz da, ben söyledim mi şu anda hatırlamıyorum. Ama söylemediysem eğer size ve diğer merak edenleri aydınlatayım.

    Masamın arkasında o yazı asılıdır.
    O yazı telefon ile veya ziyaretime gelerek aşağıdaki örneğini vereceğim tarzda soru soranlar içindir.

    * Deniz akvaryumu ile ilgili tüm ekipmanlarımı aldım..Şimdi nasıl kuracağım ?

    Eğer bir kişi sağdan soldan malzemesini aldıysa, ki alabilir bununla ilgili sorunum yok, takdir edersiniz ki doğru bir akvaryumu kurulumu öyle 15 dakikada anlatılmaz...Saatler alır. Bu zamanı, bilgiyi ve tecrübeyi mal aldığı kişiler vermelidir. Eğer o kurulum bilgisini 1 çöp bile almadan benden bekliyorsa doktora gittiğinde ödediği gibi aldığı hizmetin bedelini ödemesinin gerektiğini düşünüyorum.

    * Bir kişi 45 dakika boyunca elimde satılık olduğu halde onun akvaryumuna uygun olmadığı için satmadığım canlıya nasıl yem yedirebileceği konuşunda ikna etmeye çalışıp sonra canlıyı satın alamadan gidip 2 gün sonra X firmasından aldığı aynı tür canlıyı granül yem ile nasıl besleyeceğini sormak için arıyor veya geliyor ise bu benim zamanımı çalmaktan ve bir hiç uğruna canlı öldürmekten başka bişi değildir. Canlıyı öldürmesini engelleyemem ama bu yazıyı asarak onun 2. defa zamanımı hiç uğruna çalmasını önleyebiliyorum.

    Not: Bu güne kadar o ücreti hiç tahsil etmedim. Mağazama gelip mantıklı sorular soran ve cevaplara değer verenlerin sorularını cevapsız bırakmadım.

    Umarım durumu izah etmeyi berecebilmişimdir.
     
    Emirk0652, basma tulumba, ka2n ve diğer 5 kişi bunu beğendi.
  2. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Deniz bey sizin yerinize geldim. Ancak bir pazar günü idi ve siz yoktunuz Taner abi ile görüştük. Sağolsun ilgilendi bizimle. 2 tane kardinal aldık. Üretilen balıkları da gördük, köpek balıklarını da. O gün de görmediğimiz için yorum yapmam doğru olmaz. Ama o yazı ne yalan söyleyeyim insanı irrete ediyor. O yazıyı kimin için yazdığınız belli değil çünkü.

    Not: Kardinaller kuru yem yemedi. Mysis veriyorum haftada 2 gün. Başka yedikleri yem var mı?
     
  3. sismand

    sismand

    Mesajlar:
    25
    İsim:
    Deniz Sisman
    Bilgi paylaşımı ile ilgili açıklama:

    Ben Tarım Bakanlığından üretim ruhsatı olan bir profesyonelim. Ülkemizde Tarım Bakanlığından üretim ruhsatına sahip kaç deniz balığı üreticisi var bilmiyorum.

    Dünyada hiç bir profesyonel üretici hobicilerin beklediği ölçüde bilgilerini paylaşmaz. Bu durum sadece bu sektör için değil çoğu alanda geçerlidir. Bunun bir çok sebebi vardır ama en önemlileri zamanı ekonomik kullanmak (soru soran kişi sadece kendisinin soru sorduğunu düşünür ama bir günde çok sayıda bilgi talebi olur) ve ticari sır olmasıdır. Akvaryumculuk hobi alanında olduğu için hobicilerin beklentilerin bu yönde olmasını anlayabiliyorum ama gerçek hayatın gerçekleri farklıdır.

    NOT: Şehir efsanelerinin detayları için isteyen arkadaşlar Amerika'da yayınlanan CORAL dergisinin JUL/AUG 2013 sayısını okuyabilirler.
    NOT 2: CORAL dergisindeki yazıda protokol olarak görünen fridmanilerin resimleri Türkiye'de bazı forumlarda ilk olarak 2011 yılında paylaşılmıştır. Az sayıda oldukları için tam üretim kabul etmediğimden dolayı yazıda protokol olarak geçmektedir. Daha sonra adetli üretilen yavruların resimleri gene 2013 yılı sonbaharında paylaşılmıştır. Yazıyı benim hazırladığım tarih basım tarihinden 7-8 ay önce olduğu için protokol olarak görünmektedir.
     
    TencoMelih, nhtkmn ve Ahmet Solmaz bunu beğendi.
  4. sismand

    sismand

    Mesajlar:
    25
    İsim:
    Deniz Sisman
    Ben mysis, krill ve balık yumurtası ile besliyorum. Kardinaller grup halinde oluyor genelde akvaryumda. Bazıları kuru yemde alıyor. Ama ben verirken kuru yem kesin alır demiyorum. Çünkü grup içinden hangilerinin aldığını tespit edip onu yakalamk imkansız. Alan bazı hobiciler şanşlı oluyor ve kuru yem yiyene denk geliyor. Bazıları şanşsız oluyor.
     
    TencoMelih, nhtkmn, Ahmet Solmaz ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  5. sismand

    sismand

    Mesajlar:
    25
    İsim:
    Deniz Sisman
    Keşke geldiğinizde sorsaydınız bizde açıklama yapsaydık. Umarım şimdi açıklama getirebilmişimdir.
     
    Ahmet Solmaz ve Pennywise bunu beğendi.
  6. Ahmet Solmaz

    Ahmet Solmaz

    Mesajlar:
    475
    Yer:
    Ankara
    İsim:
    Ahmet Solmaz
    Deniz bey sanıldığının aksine bilgi paylaşımında çok cömerttir, ben de zamanında başını çok ağrıttım ve sıkılmadan sorularıma cevap verdi :D
    3-5 balık üretip bildiklerini saklamaya çalışan hobicilerin durumu daha komik bence.
     
  7. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Ben şanssız kesimdenmisim demek ki. Yapacak birşey yok. Ama yaklaşık 2 ay geçmesine rağmen hala yaşıyorlar.

    Sizi tanimadim ama Taner abi sağolsun tüm iyi niyetiyle yardımcı oldu. Sadece muhabbete de olsa birgün ziyaret edeceğim. En kötü Mobilyacı olarak meslektasinizim :)
     
  8. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Deniz bey biz Amerika da yaşamadığımız için dergilerden pek haberimiz yok.:D
    Bundan 1-2 sene önce Portala girmiştiniz ama bizlerle hiç bir şey paylaşmadınız, Portal bir paylaşım sitesi ama paylaşım olmadı, Amerikalılar bizden daha mı kıymetliydi ?
     
    YIKIKTEMO, JOEBLACK73 ve sinsitilki bunu beğendi.
  9. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    "İlim Çin'de de olsa gidip alınız."


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  10. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Bu olay farklı Çinlilere de, Amerikalılara da gidilir sorun değil, sorun olan şey burada paylaşımın olmamasıdır...;)
     
  11. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Geçimini sağladığın ve para kazandığın bir uğraşın inceliklerini ve sırlarını önüne her gelenin kolayca ulaşabileceği bir mecrada paylaşmak düpedüz saçmalık olur.
    Uğraşınızı hobi olarak yapmak ile profesyonel anlamda yapmak farklıdır.Kimseye niye paylaşmıyorsun deme hakkımız olmadığı gibi paylaşım yapanların emeğine de saygı göstermek gerekir.
     
    cimlikaya ve TencoMelih bunu beğendi.
  12. YIKIKTEMO

    YIKIKTEMO

    Mesajlar:
    30.098
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Temel Sert
    Deniz bey ücret kısmını çok güzel açıklamış ve yüzde yüz saçma hobici tavırları kısmına katılıyorum. Her ne kadar bazı noktalarda eleştiri yapsak da, her zaman hakkını teslim etmemiz gereken başarılar mevcuttur ve saygı duymalıyız. Her ne kadar bilgi, malzeme ve canlı eksiği olan dönemde imkan meselesinden söz etsek de bunu o dönem başarmak da bir emekti. Bilgi kısmı tercih meselesi yine saygı duymak esas.

    Bu düşünce de en az üsteki düşünce kadar saygıyı hak ediyor ve çok doğru noktalar var içinde. Gerçek hobiye yönelik tek platform ne yazık ki burası. Bunu en az Deniz bey bizim kadar iyi biliyor ama umalım ki esnaf varlığına teslim olmuş yerlerin bir parçası olmamış olsun.
     
    nhtkmn ve Alparslan bunu beğendi.
  13. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Ölçülü, anlayana ve adamına göre olan paylaşımlar tadından yenmez...
     
  14. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Peki Alpicim bugün bir tang üretebilsen bunu burada paylaşabilecek kadar açık gönüllü müsün?
     
  15. LostRua

    LostRua

    Mesajlar:
    3.518
    Yer:
    Konya
    İsim:
    Doğuş ARISOY
    Yalnış anlaşılmasında bazen ben bile (işim gücüm yok, öğrenciyim okula bile uğramam sınavdan sınava giderim) tapatalk olmasa foruma bile giremiyorum. Birazda hak vermek lazım.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  16. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Hakan abicim yukarıda da yazdığım gibi "ölçülü, anlayana ve adamına göre" paylaşım tabi ki yapıyorum ve yapacağım da, burası neticede paylaşım sitesi ama detaylı şekilde nasıl yapılacağını burada anlatmak tabi ki de ilgilenmeyenlerin başını ağrıtmaktan başka bir işe yaramaz, gördüğün gibi resimli ve videolu genel paylaşım yapılıyor, fitosuydu, rotiferiydi, artemiasıydı her şeyiyle paylaşmıyormuyum...:)
     
  17. harfuzmani

    harfuzmani

    Mesajlar:
    5.755
    Yer:
    Bursa
    Bahsettiklerin daha önce herkes tarafından yapılan, haklarında tonlarca makale, video, foto vs olan şeyler.Kimsenin bilmediği bir konu da paylaşım yapar mısın diye sordum.Ne diyorsun yapar mısın? Açık söyleyeyim ben yapmam, şayet bulsan paraya para demezsin çünkü.Bazen hobiler işimiz olabiliyor, zaten en güzeli de budur aslında.İşimizi severek yapabilmek, heleki bu sizin hobiniz ise.Ülkemizdeki asıl büyük sorunlardan biride bu değil midir, mecbur olduğumuz ve para kazanma gerekliliğimiz olduğu için mesleklerimizi icra ediyoruz.Kaçımız çalıştığı işten çok memnun ve hayatının sonuna kadar yapmak istiyor.Fazla uzatmak istemiyorum ama bahsettiğin kadar paylaşım yapılsada beden daha fazlasını vermiyorsun eleştirisi gelir.O yüzden isteyen istediğini paylaşır zorlamamak gerek.
     
    basma tulumba, TencoMelih ve Pennywise bunu beğendi.
  18. King Elvis

    King Elvis

    Mesajlar:
    1.646
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Aşkın Önver
    Deniz bey sizin hakkınızda 2 satır yazdım siz ilk satırdaki latife alıntı yapmışsınız oysa 2.satırda bu hobi için yaptıklarınız ve başarılarınızdan da bahsettim ...evet o yazıyı gördüm ve neden yazdığınızı da hakkınızda okuduklarımdan sonra anladım bu güne kadar kimseden de Deniz beye danışıp 250 TL ödedim diyenide görmedim ...diğer yazılarda da fridmani dottyback üretteceğiniz hakkında yorumlar yaptım ...bir kaç defa magazanıza geldiğimde canlı da aldım hala sağlıkla besliyorum bazı sorularım vardı size sorduğumda gerekli tüm bilgileride aldım ...ama ofisinizde her kesin göreceği şekilde yazdığınız ve bir sır olmayan danışma ücreti konusunda yazdığım tek satır hakkında sitem edeceğiniz aklıma gelmedi..! Evet başarılı işler yapıyorsunuz ama bu hobiyi yapan milyonlar yok Türkiyede sizde bu işin ciddi ve hakkını vererek ticaretini yapıyorsunuz benim şahsi görüşüm size bu konu hakkında belli bir ününüz olduğundan size danışmaya gelen yeni hobiyie başlayan arkadaşlara deneyimlerinizi aktarmanız bu hobinin dahada yayılmasını sağlayacaktır bu forumlar da da aynı şeyi yapıyoruz ...yukarda Levent kardeşimin de söylediği gibi o yazı bence olmamış bu benim yani sizin müşterinizin önerisi ...kızmaca darılmaca yok .....kalın sağlıcakla
     
    Pennywise bunu beğendi.
  19. Alparslan

    Alparslan

    Mesajlar:
    19.505
    Yer:
    Kartal-İst
    İsim:
    Alparslan İşken
    Abi yukarıda da dediğim gibi anlaşamıyoruz, kuşak farkımız var ben daha 19 yaşındayım Amerikan sitelerini araştırıyorum onlarda benim düşündüğüm gibi "ölçülü, anlayana ve adamına göre" paylaşım yapıyorlar, Türkiye de düşünce açısından Amerika gibi olması lazım...;)
     
  20. Pennywise

    Pennywise

    Mesajlar:
    10.587
    Yer:
    İstanbul
    İsim:
    Levent Yaşar
    Şimdi şöyle bir kaç şey de ben anlatayım.
    Palyaço üretimi Belki de çok fazla olsa da bizim portal içi bu işi yapmaya cesaret edenlerin sayısı 2 elin parmaklarını geçmez. O kadar üretim verilerine rağmen Yani 1/1000 diyebiliriz. Bu üretim işi bana akıl kârı gelmiyor ama bu işi birilerinin yapması lazım.
    Dünyada ora gibi firmalar çeşit olarak yapabildiklerinin en fazlasını yapsalar da şuan tang üretimi yok maalesef.
    Keşke bizde de ora gibi firmalar çıksa da bu üretim işini yapsa. Deniz bey de Alper bey de bu işi yapan onculerden. Ama onlar da bunu böyle yapılır bence diye yapmadılar. Onlar da birilerinden öğrendiler.

    Bu hobi Turkiyede Almanyanın belki de 10 yıl gerisinde. Bu hobinin herşeyden çok hobiciye ihtiyacı var. Hobici kusturulmemeli.
     
    Düzenleme: 20 Şubat 2015

Sayfayı Paylaş